MILI DUELI 2017 – ORGANIZACIJA I GLASANJE (1. KRUG)

 

MILI DUELI 2017 – internacionalni online poetski kontest zemalja Balkana i dijaspore u ovoj godini će ostvariti svoju petu sezonu postojanja. Ukoliko se još niste prijavili, uslove konkursa možete pogledati OVDJE.cropped-mili_dueli_logo_11.jpg

Glavna karakteristika Milih Duela je oduvijek BESPLATNA PRIJAVA koja se šalje iz udobnosti svog doma što predstavlja veliku pogodnost s obzirom na brzi tempo života i zastupljenost društvenih mreža u njima.  Ovo je svojevrsna prilika da upoznate nove ljude u svijetu poezije i da poeziji kao našoj zajedničkoj sferi, poklonimo veći značaj u odnosu na ostale dane u godini.

LOKACIJA MILIH DUELA: Udobnost Vašeg doma. Potrebno je samo da preko društvenih mreža pratite plasman Vaše pjesme i komentare i ocjene žirija koje je dobila.

SJEDIŠTE MILIH DUELA: Rezultat slika za bosna i hercegovina flag Grad Jajce, Bosna i Hercegovina

VRIJEME: LJETO, 2017. godine. (Datum početka Prvog kruga još uvijek nije ozvaničen, ali prvim danima mjeseca JULA/SRPNJA će početi takmičenje).

ORGANIZATOR: Nermin Delić, pisac i student medicine. Više o Nerminu OVDJE.

ORGANIZACIJA TAKMIČENJA

Takmičenje je osmišljeno kroz pet krugova. U svakom od krugova se opraštamo od nekoliko autora (po pravilima takmičenja koja će izlaziti zasebno za svaki krug), a u posljednjem petom (poznatom i kao Veliko finale) krugu, bira se pobjednička pjesma i autor koji će dobiti plaketu i laureat BALKANSKI PJESNIK GODINE u izboru Milih Duela.

ODABIR UČESNIKA

  1. Poslije 30. aprila (posljednji dan za prijavu), sve pjesme će otići na pregled organizatoru.
  2. ISKLJUČIVO organizator bira 100 polaznika Milih Duela, od kojih će se tokom ljeta birati najbolji među njima.
  3. Lista učesnika Milih Duela 2017. će biti objavljena po završetku pregledavanja svih prijava krajem juna.

* Potrebno je vrijeme pregledavanja skoro 600 pjesama koliko je stiglo na našu adresu.  Važno je napomenuti da ne postoji šablon biranja učesnika po nacionalnom, niti bilo kom drugom izboru, osim i isključivo po kvaliteti poslatih pjesama. (pr./ Ukoliko se na takmičenje prijavilo 10 Slovenaca, može se desiti da u zavisnosti od kvaliteta njihovih pjesama PROĐU svi ili da PROĐE jedno, dvoje, šestoro,… ili da NE PROĐE nijedno od prijavljenih među 100 odabranih učesnika.) 

  1. NAČIN ODABIRA: Sve pjesme će biti bodovane bodovima 1, 2, 3, 4, 5. Na toj skali, ocjena (1) predstavlja najmanju ocjenu, a ocjena (5) najveću moguću ocjenu. Svaki od autora se prijavio sa po 3 svoje pjesme, tako da je maksimalan broj bodova koje može dobiti (15), a minimalan (3). Na kraju pregledavanja, prvih 100 autora sa najvećim brojem bodova će postati učesnici Milih Duela 2017.
  2. Pošto još uvijek nije završena mogućnost prijave, ne možemo reći tačan broj prijavljenih (to će izaći naknadno sa sveukupnom geografskom strukturom prijava).

*U ova dva dana očekujemo i 200. prijavu za učešće.

PRVI (I) KRUG – PRAVILA

ODABIR PJESAMA

U Prvom krugu takmičenja, svaki autor će biti predstavljen sa po JEDNOM svojom pjesmom, od tri koje je poslao. Pjesma s kojom će biti predstavljen je ona koja mu je donijela najveći broj bodova prilikom početne selekcije svih prijavljenih koju je izvršio sam organizator.

ORGANIZACIJA

Ukupno: 110 polaznika

Broj grupa (duela): 10

Broj učesnika u svakoj pojedinačnoj grupi: 11

Članova žirija: 10


IZABRANI ČLANOVI ŽIRIJA


Stalni članovi žirija:
A/ Pobjednici sezone Milih Duela
1. ENEA HOTIĆ
2. ANĐELA TURUKALO
3. ANTE JEZERČIĆ
B/ renomirani umjetnici
4. ZDRAVKO ODORČIĆ
5. SIMO GOLUBOVIĆ
6. DUŠKO TOPIĆ
7. JOŽE BRENČIČ
Gostujući članovi žirija za Prvi Krug:
8. FAIZA HARAČIĆ HELJA
9. LJUBICA PETROVIĆ KOSOR
Organizator:
10. NERMIN DELIĆ

(*Ukoliko neko od članova žirija ne stigne poslati svoje glasove, njegovi glasovi će ostati nedodijeljeni.)


GLASANJE

U Prvom krugu glasa ISKLJUČIVO žiri.

ziri2

ŽIRI glasove dostavlja organizatoru privatnim glasanjem u webanketnom sistemu čiji će izgled svakako biti predstavljen.

  1. Svih deset članova žirija dužni su ocijeniti sve pjesme iz duela (ukupno: 11 pjesama od 11 različitih autora).
  2. Svaki od članova žirija MOŽE dati SVAKOJ od pjesama u duelu neku od sljedećih ocjena: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 i 10.
  3. Skala ocjena je napravljena tako da ocjena (1) predstavlja najlošiju ocjenu, a ocjena (10) najbolju ocjenu.
  4. Svi članovi žirija mogu rasporediti svoje glasove kako žele: više pjesama može dobiti istu ocjenu! (npr. ocjenu 10 mogu dobiti SVE, nekoliko njih ili NIJEDNA od pjesama.)
  5. Svim članovima žirija će biti, pored pjesme, postavljen i prostor za ispisivanje komentara.

NAPOMENA: Članovima žirija ćemo naglasiti da je POŽELJNO da ostave i svoj komentar (razlog) za ocjenu, ali zbog velikog broja pjesama i svakodnevnih obaveza, svi članovi žirija NISU DUŽNI ostaviti komentar ukoliko smatraju da za to nema potrebe.
Nijedan član žirija neće moći vidjeti kako su ostali članovi žirija glasali!

_iri1
MILI DUELI 2017 – GLASANJE ŽIRIJA. Primjer predstavljanja pjesme žiriju u duelima Prvog Kruga. Svaka od pjesama u duelu (ukupno 10) će biti predstavljena na isti način.

 

 

Glasovi se sabiraju i izvlači se PROSJEČNA OCJENA za svaku pjesmu. Kroz tabelarni prikaz, ocjene se predstavljaju javnosti.

OD 11 UČESNIKA DUELA, PRVIH 8 NASTAVLJAJU TAKMIČENJE, DOK SE SA PREOSTALA 3 POZDRAVLJAMO I PUTEM ZAHVALNICE ZAHVALJUJEMO NA POVJERENJU I PROMOCIJI POEZIJE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA!

* Niti organizator, niti bilo ko od članova žirija, nema pravo poslati učesnike sa pozicije (9.) i (10.) u Drugi krug!

Nakon Prvog kruga, od ukupno 110 UČESNIKA, ostat će njih 80, a nakon toga svi koji su prošli Prvi krug, dobit će upute za slanje pjesama za Drugi krug.


UKRATKO O DRUGOM KRUGU: U Drugom krugu, autori koji su prošli Prvi krug zauzevši prvih osam od deset pozicija u duelu, šalju NOVE pjesme po propozicijama koje će izaći naknadno. Selekcija najboljih pjesama se nastavlja, a ovaj put osim ŽIRIJA, glasaju i UČESNICI duela. Rezultati se sabiraju i dobijamo učesnike Trećeg kruga.


13 comments

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.