MILI DUELI 2017 – ON JE PETI ČLAN ŽIRIJA!

Poštovani pratioci Milih Duela, nakon kraće pauze što zbog praznika, privatnih obaveza, a što zbog iščitavanja poslatih pjesama na konkurs, nastavljamo dalje sa predstavljanjem članova žirija online balkanskog kontesta poezije Mili Dueli 2017. U petoj sezoni, ime  petog člana žirija je od večeras poznato. Riječ je o hrvatskom piscu, pjesniku i izdavaču iz Zagreba, čije je ime ZDRAVKO ODORČIĆ. 

zdravkoooo
ZDRAVKO ODORČIĆ

Razlog njegovog imenovanja ćemo predstaviti kroz njegovu impresivnu biografiju.

Dramski je pisac, redatelj, romanopisac i pjesnik rođen je u Osijeku. Živi i radi u Zagrebu. Napisao je  12  drama od koje su mu 9  izvođene u raznim off kazalištima. U Osijeku 1992. godine osniva  prvo privatno kazalište u Hrvatskoj. Svoje predstave je i režirao te surađivao s niz velikana hrvatskog glumišta od Fabijana Šovagovića i Pere Kvrgića do Marije Kohni Zdenka Jelčića, ali i glumcima mlađe generacije kao što su Velimir Čokljat i Goran Grgić, Saša Anočić i dr. Jedan je od petorice  koji u Centru mladih pokreću Osječko ljeto mladih. Pokretač je mnogih kulturnih projekata i manifestacija. Početkom osamdesetih radi kao kazališni urednik  Studentskog centra – Centra mladih. U sklopu centra mladih osim profesionalnog kazališta  vodi i amatersku družinu KAMO (Kazališni atelje mladih Osijek) gdje pokreće kazališne radionice u kojima su svoje znanje prenosili Fabijan Šovagović, Franjo Majetić , Željko Vukmirica i dr. Bio je umjetnički ravnatelj Teatra veterana krajem osamdesetih i početkom devedesetih te je kazalište njegovom zaslugom dobilo Povelju za rad kazališta u ratnim uvjetima koje je dodijelilo Hrvatsko društvo dramskih umjetnika Hrvatske i Hrvatska radio televizija. Osnivanjem privatnog kazališta surađuje s tada mladim kazališnim akademcima danas eminentnim glumcima od Sandre Lončarić, Nele Koczish, Hrvoje Barišić, Tatjana Bertok Zupković Krešimir Mikić do Saše Anočića. Uradio je nekoliko kazališnih  dramatizacija te iste režirao. Ustrojio je  privatnu  televiziju TV Osijek Plus početkom Domovinskog rata i bio njezin urednik. Na online Radio Mačkamama uređuje i vodi popularnu emisiju ljubavne i erotske poezije. Napisao scenarij i režirao  dva dokumentarna filma za istu TV koja su nažalost nestala u vihoru rata. Matica hrvatska –izdala mu je roman  „LEGA, NE KUŽIŠ“ i pet dramskih djela pod nazivom „PET DRAMA“. Njegova prva zbirka poezije  izlazi 2012.  poezije „KORAK DO RAJA PAKLU IZMIČEM“ a početkom 2013. godine druga zbirka u hrvatskom izdanju ĆUTIM TVOJE ŠAPUTANJE a potom ista u srbskom i slovenskom izdanju.
LJUDI SE KIŠOM MIČU,  zbirka poezije
ČUVAM TE ISOPOD KOŽE, zbirka poezije
AVANTURE MIŠA MIŠE . dječja slikovnica
POEMA O LJUBAVI i druge pjesme o ljubavi i bolu, posljednja je izdana knjiga ove godine a promocije su održane u Zagrebu, Osijeku, Varaždinu, Podgorici, Beogradu (na Sajmu knjiga) i Beču
Izvođene drame i monodrame:

 1. Čovjek, pas i mačka, monodrama
 2. Sodoma i Gomora, drama
 3. Čerge, drama
 4. Paukova mreža, drama
 5. I Majka Marija je majka, monodrama
 6. Čuvaj mi sina na Nebesima, monodrama
 7. Muke jednog postolara, dječja komedija
 8. Na vrhu igle, drama
 9. Kod Julke, monodrama

Pjesme, priče i drame objavljene su mu u mnogim časopisima (Arena, Književna riječ) i portalima u Hrvatskoj i svijetu. Dobitnik je nekoliko nagrda za poeziju i kratke priče. Dodijeljena mu je Zlatna plaketa Udruženja romskih književnika te Zlatna medalja za promican je kulture među Romima i  mnoga druga priznanja, zahvalnice i povelje. Dodijeljena mu je čast Ambasadora  Pjesničke Republike. Urednik preko  100 – tak književnih izdanja.  Osnivač je KULTure sNOVA  u Zagebu i Radio snova. U okviru KULTure sNOVA  pokreće kazalište –  Kazalište na dlanu Bio je urednik , scenarista i redatelj TV emisije Zagrebačke večeri poezije by Zdravko Odorčić. Član je HDDU. (Hrvatsko društvo dramskih umjetnika) i mnogih drugih kulturnih asocijacija.

Osnivač je i pokretač niza međunarodnih manifestacija:

 • Međunarodna karavana pjesnika:
 • Valentinovo
 • More na dlanu
 • Slavonija na dlanu
 • Zagreb na dlanu

Povrh svega, radi se o izuzetnom umjetniku koji većinu svog vremena provodi uz poeziju. Iskustvo je na njegovoj strani, jer se već treću sezonu za redom nalazi u ulozi člana žirija. Upravo to nas je potaklo da ga pozovemo i ove godine da bude jedan od onih koji će nam pomoći da izaberemo pravu poeziju i da istu kvalitetno nagradimo.

U Jajcu,
25.06.2017.
Organizator Milih Duela
Nermin Delić

 

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.