MILI DUELI 2017 – ONA JE DEVETI ČLAN ŽIRIJA! (1. krug)

Poštovani čitaoci, zadovoljstvo nam je predstaviti našeg novog člana žirija Milih Duela. Ovo je deveti član, ujedno i pretposljednji član žirija kojeg smo predstavili za Prvi krug Milih Duela. Naša deveta članica žirija je LJUBICA PETROVIĆ KOSOR, pjesnikinja i slikarka iz Podgorice, Crna Gora.

LJUBICAAA
LJUBICA PETROVIĆ KOSOR, Podgorica, Crna Gora

 

Razlozi zašto sam odlučio da nam se ona pridruži u Prvom krugu i tako svojim prisustvom dodatno doprinese bogatstvu atmosfere su zapravo isti oni razlozi koje sam čitao nekad ranije, u njenoj biografiji.

Ona o sebi kaže:
LJUBICA PETROVIĆ. Rođena sam u Titogradu, SFR Jugoslavija, gradu i državi koji, na papiru, više ne postoje. Ali, vječno žive i živjeće u mome srcu i mom životu. Promijenila sam dva grada (Titograd i Podgorica) i četiri države ( FNRJ, SFRJ, SCG i CG), a da se nijesam pomakla iz moje ulice.
Srećom, ime moje ulice se nije mijenjalo, inače od tolike zbrke, ne bih umjela doći kući. I poštari me ipak mogu pronaći, ali „ danas niko više pisma ne piše i ne šalje razglednice“. Završila sam Ekonomski fakultet u Titogradu. Današnje zanimanje, diplomirana ekonomistkinja u penziji, babysitterka svojoj unučadi – ponosna baka, Vuku, Mitru, Balši i mojoj najdražoj princezi Lari. Vječito zanimanje, borkinja za ženska ljudska prava i prava svih marginalizovanih i obespravljenih grupa ljudi. Jedna sam od osnivačica skloništa za žene i djecu žrtve porodičnog nasilja,kasnije i za žrtve trafikinga, „Sigurna ženska kuća“ u Podgorici i dugogodišnja volonterka. To je period u mom životu na koji sam posebno ponosna. Volim putovanja, susrete sa novim ljudima, gradovima. Mnogo putujem poslednjih godina. Bavim se slikarstvom, fotografijom, pisanjem (poezija i kratke priče). Pisati sam počela još u osnovnoj školi. Kao školarka, bila sam dugo godina član redakcije popularnog pionirskog časopisa „Titov Pionir“. Tamo sam objavljivala i svoje radove, uglavnom dječje i rodoljubive pjesme. Pisanje sam nastavila i kao srednjoškolka. Pisanju sam se vratila nakon odlaska u penziju 2002.g. i to je ostao, pored čitanja, moj najomiljeniji hobi. I pored četiri zbirke pjesama: „Srećna Luka – Kosorski motivi“, „Osmijeh“, „Krik“ i „Buđenje“ koje su potpuno zaokružene i u povoju peta „Neka davna vremena“, kao i brojnih kratkih priča, nijesam samostalni objavljivala, osim u zbirkama grupa autora.
Ovih dana sam u dogovoru sa izdavačem, oko objavljivanja moje zbirke „Osmijeh“‚ koja je pripremljena za štampanje.
Učešće u MILI DUELIMA, za mene je bilo jedno divno, zanimljivo, veselo iskustvo. Zadovoljstvo zbog činjenice da sam upoznala i susrela se sa nekim posebnim, izuzetnim, zlata vrijednim ljudima, je nemjerljivo.

Zastupljena sam u međunarodnim zbirkama poezije, pjesnika sa Ex YU prostora, Balkana i šire, među kojima : “MORE NA DLANU 2012”, “MORE NA DLANU 2013”, “VALENTINOVO 2013”,”VALENTINOVO 2015”, “ANTOLOGIJA FB PJESNIKA” 1 i 2, u izdanju Kulture Snova iz Zagreba, “PJESME KOJE NAM ŽIVOT ZNAČE” i “PROVIDENCA VERSI 1” u izdanju Providence iz Biograda na Moru, “STIHOM GOVORIM 3” u izdanju istoimenog izdavača iz Bijelog Polja, “MILI DUELI” u izdanju Poezija Godine iz Jajca. Takođe i u međunarodnoj zbirci pjesama i priča za djecu, humanitarnog karaktera “ZAGRLI ŽIVOT” u izdanju Udruženja balkanskih umetnika iz Subotice. Moja kratka priča “BABA MAŚA ili ŚJEVER JE KRIV ZA SVE” štampana je u knjizi “ IZVAN KORIDORA, VRANAC – NAJBOLJA KRATKA PRIČA 2011” u izdanju Knižare Karver iz Podgorice, povodom Međunarodnog književnog festivala “ODAKLE ZOVEM”.
Učesnica sam brojnih festivala i pjesničkih susreta, među kojima i Festivala čiste poezije, vina i glazbe,“More duša I” 2013 u Biogradu na Moru i Šibeniku , “More duša II” 2014 u Beogradu,u organizaciji Udruge Lanterna – Providenca iz Biograda i Arte grupe iz Beograda, “Pjesme koje nam život znače” 2014. u Ogulinu, gdje sam osvojila prvo mjesto pjesmom VAPAJ. Učesnica sam Petog Evropskog Fejsbuk pjesničkog festivala. Bila sam polufinalistkinja drugog međunarodnog fejsbuk natječaja “Mili Dueli” 2013.Radovi su mi objavljivani na brojnim portalima I elektronskim časopisima.

ljubica u jajcu
Ljubica u Jajcu. Dan promocije “Mili Dueli”, zajedničke zbirke naših autora

Kao organizator ovog druženja svih ovih sezona, mogu dodati da je Ljubica u prvoj sezoni važila za jednog od glavnih favorita, ali je u pretposljednjem krugu osvojila svega par glasova manje od Dijane Stevanović Uherek koja je pobijedila u prvoj sezoni. Od članova tadašnjeg žirija, dobijala je pohvale, te su njene pjesme izuzetno doprinjele promociji našeg takmičenja. Godinu dana kasnije, ona je i u drugoj državi opravdala svoj talent kada je zauzela visoko prvo mjesto na gore pomenutom konkursu. Imao sam priliku upoznati je i mogu samo reći da u srcu ove žene krije se velika dobrota, da će njeno prisustvo u Prvom krugu itekako utjecati na atmosferu druženja, jer kao što ste vidjeli, ona ne poznaje granice ove regije. Iako nema samostalnu knjigu, što je zapravo dokaz da na Balkanu se malo vodi računa o izuzetno nadarenim ljudima, njene pjesme mnogo kazuju na društvenim mrežama. Njena želja za druženjem i lijepim uspomenama je neizmjerna što pokazuje da je od učešća na svim tim festivalima i zbornicima mogla da izda nekoliko vlastitih knjiga, ali se ipak, još uvijek, odlučuje na zajedničke priče u zajedničkim knjigama. 

NAPOMENA: Ljubica je pozvana da bude članica žirija samo u Prvom krugu. U sljedećim krugovima, njeno mjesto će zauzeti neki novi bivši učesnik Milih Duela koji je imao jako važan uticaj na našu malu historiju. Također, treba napomenuti da će ona, kao i svi ostali “povremeni” članovi žirija koji se budu pojavljivali tokom takmičenja (svi osim organizatora) glasati i u Velikom Finalu, kada budemo birali pobjednika.

S poštovanjem,
JAJCE, 9.7.2017.

Organizator Milih Duela
Nermin Delić


Više o našem članu žirija:

Intervju

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.