MILI DUELI 2017 – ONA JE OSMI ČLAN ŽIRIJA! (1. KRUG)

Poštovani prijatelji, sa zadovoljstvom vam predstavljamo i našu osmu članicu stručnog žirija, MILI DUELI 2017, online balkanskog kontesta poezije. Njeno ime je FAIZA HARAČIĆ HELJA, a ona je pjesnikinja i romanopisac iz Bosne i Hercegovine. 

Faiza Haračić Helja
FAIZA HARAČIĆ HELJA, Kakanj, Bosna i Hercegovina

Razlozi za njeno imenovanje su sljedeći: 

FAIZA HARAČIĆ HELJA. Rođena 1972. godine u gradu Kaknju, u kojem je završila osnovno i srednjoškosko obrazovanje. Piše već od osnovne škole, potaknuta od strane nastavnice Ankice Uzelac. U tom periodu važi za izuzetno talentovanu mladu nadu jugoslavenske književnosti o čemu svjedoče razičite nagrade za njene pjesme, kao i za rječnik turcizama koji je lično izradila i zbog kog je pohvaljena uz novčana priznanja. Poremećena dešavanjima 90-tih godina prošlog stoljeća, ona je prestala da piše, a pisanju se vratila tek od 2012. godine kada je kroz društvene mreže obnovila i stekla nova književna poznanstva. Učesnica je brojnih zbornika u regionu (Srbija i Hrvatska), a jedan od njih su i Mili Dueli, zbirka naših autora.
Samostalne knjige:
1. GOVOR TIŠINE, IK Bosanska riječ, 2013.
2. ČIČEK DUMANCA, JU “Gradska biblioteka”, Kakanj, 2016.

Pored svega, riječ je o pjesnikinji koja je učestovala u prvoj sezoni Milih Duela, kada ovo druženje nije bilo ovako poznato. Ona je u toj izrazito zanimljivoj sezoni domogla se Velikog finala gdje je završila kao treća, a u nominacijama za priznanja poslije, odnijela je pobjedu u rubrici: Najmilija Drugarica koja predstavlja svojevrsnu nagradu za pjesnika sa najboljom dušom čovjeka i duhom koji zrači.
Godinama poslije, priznanje koje sam joj dao, pokazalo se kao uspješno, jer je ona i pet godina poslije i dalje ona ista. Kao jedan od recenzenata njene knjige, mogu reći da je HRABROST njena glavna odlika, te da će zbog te svoje osobine, ona itekako doprinjeti ovoj sezoni, a njeno znanje o poeziji će nam pomoći da izaberemo što kvalitetnije učesnike Drugog kruga.

faiza i ja
Dodjela diploma za prve dvije sezone Milih Duela, promocija “Pjesnikove Bjeline”, Jajce, 2013. godina 

NAPOMENA: Naš 8. član žirija, Faiza Haračić Helja, pozvana je kao član žirija u PRVOM KRUGU. Sljedeći krugovi će nam donijeti nova imena koja su značajna u našoj maloj historiji. Ova autorica će svakako biti pozvana u Velikom Finalu, kao i svi ostali članovi žirija do tada, da daju svoj sud o pjesmama koje su stigle u Veliko Finale.

S poštovanjem,
JAJCE, 9.7.2017.

Organizator Milih Duela
Nermin Delić


Više o našem članu žirija:
Intervju, 2013. 
Stakleni kavez, jedna od najljepših pjesama MILI DUELI 1
Pjesme iz “Govor tišine” 
MILI INTERVJU, 2015.

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.