MILI DUELI 2017 – REZULTATI I KOMENTARI ŽIRIJA- PRVI KRUG – GRUPA 8

Poštovani prijateji, sa zadovoljstvom vam donosim rezultate stručnog žirija Milih Duela. U protekla 4 dana su rezultati skupljani i nakon dva presjeka, donosimo Vam konačni izvještaj koji je nastao nakon glasanja po pravilima Prvog kruga koje možete pogledati OVDJE.

 


GRUPA 8

MILI DUELI 8 REZULTATI PRVI KRUG POEZIJA NERMIN DELIĆ

REDOSLJED GLASANJA:

  1. ČLAN – Zdravko ODORČIĆ
  2. ČLAN – Jože BRENČIČ
  3. ČLAN – Duško TOPIĆ 
  4. ČLAN – Simo GOLUBOVIĆ
  5. ČLAN – Enea HOTIĆ 
  6. ČLAN – Anđela TURUKALO
  7. ČLAN – Ante JEZERČIĆ (nije glasao!)
  8. ČLAN – Faiza HARAČIČ HELJA
  9. ČLAN – Ljubica PETROVIĆ KOSOR
  10. ČLAN – Nermin DELIĆ

U DRUGI KRUG NISU PROŠLI:  Irena Hristova, Jovo Mirković i Dražen Glavatović. 
Zahvaljujemo se na učešću ovim autorima. Njihova Zahvalnica za doprinos širenju i promicanju književnog stvaralaštva preko društvenih mreža, na kraju sezone će im biti poslata putem interneta, te u slučaju dolaska na promociju Milih Duela, ista će im biti dodijeljena u štampanom izdanju. Sama činjenica da su prošli kvalifikaciju, te su izabrani u TOP 110 sa svojom prijavom je jako važna i pohvalna stvar. Puno sreće ovim autorima u budućnosti, u stvaralačkom i svakom drugom smislu. Nadam se da se vidimo sljedeće sezone opet ovdje u Milim Duelima. Svejedno, kao organizatoru, drago mi je što sam vas upoznao.

UČESNICI KOJI SU PROŠLI U DRUGI KRUG će u sljedećih nekoliko dana dobiti privatnu poruku u INBOX o načinu slanja NOVE (1) PJESME s kojom će se predstaviti u sljedećem krugu. Svakako, čestitamo na uspjehu!

KOMENTARE STRUČNIH ČLANOVA ŽIRIJA DUELA 8 MOŽETE PROČITATI OVDJE:

Član žirija MD:
Nermin DELIĆ
PRAVILA GLASANJA – PRVI KRUG
1. Adnan AVDAGIĆ (1995.), Ilijaš, Bosna i Hercegovina
Ocjena pjesme:
8
Komentar pjesme:
Jako je lijepo vidjeti jednu ovako iskrenu emociju autora u pjesmi, gledajući po balkanskim stereotipovima, posebno mušku emociju i taj lijep osjećaj za deskripciju. Pjesma ima neku tužnu notu u sebi i to je zapravo jedina njena kvaliteta, ako izuzmemo ovo što sam rekao u prvoj rečenici. Autor je u pjesmi od podosta stihova počeo rekao praktično ništa novo. Da li vrijedi reći: “Dan je duži.”, ako je to općepoznato. Doduše, lijepo je što je pokušao uvezati sjedećim stihovima: “I ljubičice.
I visibabe.
I jagorčevine.”, mada termin DUŽI svakako nije najprikladniji. Ono na čemu se treba poraditi u pjesmi je ovo S PROLEĆA koje se ponavlja kroz pjesmu i čini je nezanimljivom i dosadnom, jer ni u sljedećim stihovima nema ništa novo.
Ipak, emocija je zanimljiva, a i greške nisu katastrofalne (uglavnom fale elementi pjesme: originalnost, metafore, “razrađenija” tema…) i baš zbog toga, moja ocjena za pjesmu je… 8
2. Amela MUSTAFIĆ (1995.), Srebrenica, Bosna i Hercegovina
Ocjena pjesme:
10
Komentar pjesme:
“Njegova vječnost za stolom,
stala je u jedan moj treptaj oka,
i gledam ga,
kako njegovo mršavo tijelo,
trči prema kestenu
i ljuljaški,
na kiši.

Iz dana u dan,
a oko nas,
granate,
sve više navlače crvenilo.

Pogodila ga jedna,
dok sam, nedaleko od njega,
kopao rupu,
da sahranimo njegovu pokvarenu igračku.”

Zanimljiva pjesma, poentiranje efektno, tema originalna! Pošto pratim rad ove autorice, volio bih da je vidim i u narednom krugu, s obzirom da u ovoj pjesmi definitivno nije pokazala sve granice svoje kreativnosti. Također, pohvale i za tematiku njenih pjesama!
Ocjena za pjesmu je….10.

3. Amira DELIĆ (1993.), Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Ocjena pjesme:
7
Komentar pjesme:
Fantastična ideja za pjesmu, naslov predivan, takve metafore donose 10 poena, međutim, razrade teme nema u pjesmi, te nije ništa rečeno što bi pobudilo na razmišljanje. Ako i ima, takve se riječi čitaju u značajnim knjigama i dostupne su uglavnom svima, pa ovo sve vodi ka klišeu.
Početak pjesme je poprilično korektan, ali sve je nekako oskudno, kao da je neko brisao dijelove pjesme.
Poentiranje je kliše.
Ipak, autorica je za svoje godine pokazala dozu kreativnosti i to zaista cijenim. Volio bih vidjeti nešto više od nje u nastavku druženja, pa je moja ocjena za njenu pjesmu…7
4. Dražen GLAVATOVIĆ, Podgorica, Crna Gora
Ocjena pjesme:
6
Komentar pjesme:
Tema je zaista divno osmišljena, poenta bi bila ogromna, da autor nije skrenuo sa teme i počeo pisati o dječaku. Moralo je to preciznije, otmjenije i u krajnjoj mjeri energičnije opisati. Toliko klišea u pjesmi, evo primjera:
“Svijet je, kad se probudiš u njemu.”
“Svijet je radost I ti u njemu,” (zanimljivo je da poslije ide: Dok ne postaneš razuman…! Kakva je radost svijeta ljudima koji su izgubili svoju djecu, koji boluju, izdišu, a ne mogu izdahnuti; koji su ubili; koji su u zatvoru? Ako se kroz pjesmu filozofira, onda se mora misliti zaista zaista naširoko.)
U svemu tome, postoje jako lijepi prizvuci poezije: nebo koje broji korake, savjet: Trebaš da vjeruješ, dok ne porasteš… (ovo sljedeće NE IZRASTEŠ mi je suvišno).
Početak je dosta dosta korektan, a i ovaj dio je najljepši dio pjesme:
“Svijet je tvoj, I svih na zemlji koji hodaju,
Žure, ili nemaju vremena da ga zagrle.
Svijet je tu, ispred tebe,”
Sve poslije mi se ne sviđa.

Autor je izuzetan potencijal, sudeći po njegovim ranijim pojavljivanjima u Milim Duelima i zaista je neko ko uz pravi odabir pjesama može osvajati konkurse i postići visok plasman u Milim Duelima. Ovo je bio loš odabir pjesama, generalno za prijavu, te se nadam da će u sljedećem krugu, ukoliko prođe, poslati zaista pjesmu kojom će potvrditi moje riječi.

Moja ocjena za pjesmu je…6

5. Irena HRISTOVA (1996.), Veles, Makedonija
Ocjena pjesme:
9
Komentar pjesme:
Autorica je poslala pjesmu koja je zanimljivog ritma, ako mogu reći tako, jer ovo dozivanje i uporno obraćanje pjesmi je meni simpatično, ako ga izgovara neka mlada prilika. Međutim, sama tema je ogroman kliše, tako da bi se i veliki znalci pisanja namučili kada bi se morali obraćati pjesmi, jer tolikooo je do sada napisanih pjesama pjesmi, da prosto ova Irenina pjesma i nije morala biti napisana, posebno kad vidim sadržaj u kojem ništa nije rečeno.
Pohvale za to lijepo lirsko vođenje! Nekako vjerujem da ova autorica može puno više i moj savjet za nju je da izabere originalnu temu ili neku temu koja će u njenim riječima zazvučati tako sjajno! Štaviše, poezije ili ima ili nema. Za sada, čekamo!
Moja ocjena za pjesmu je…7
6. Jasmina JAJČEVIĆ (1995.), Bačka Palanka
Ocjena pjesme:
8
Komentar pjesme:
Odličan kraj! Kratka pjesma, efektivna, energija na nivou! Možda ovo nije pjesma koja će oboriti čitaoce sa nogu, ali je svakako vrijedna čitanja, jer pokazuje da je njena autorica specifičnog stila kazivanja. Nekako imperativno, bez imperativa! Naređuje i “naoštrena” je! Mislim da su nam i ovakve pjesme potrebne na društvenim mrežama.

Moja ocjena za pjesmu je 8.

7. Jasna RAKIĆEVIĆ (1992.), Kruševac, Srbija
Ocjena pjesme:
7
Komentar pjesme:
“Krijem se u šupljini srca.” – ODLIČNO!
“Stolice čekaju
Umor da se stavi na njih.” – ODLIČNO!
Ima u pjesmi dosta nepotrebnih riječi, nema jedne misaone cjeline koja bi ispratila temu, već samo puko nabrajanje i definicije koje autorica postavlja u putu do kraja pjesme. To mi se ne sviđa.
Ovo je već neka nova pjesma ili njen dio:
“Na toplom ćebetu
Leže bolesni psi.
I dalje zavidim pticama u letu,
Selim se po tragu izgubljenih mirisa,
I čuvam upražnjeno mesto za senku.”

Puno je prostora za rad, ali autorica je napravila nekoliko sjajnih bljeskova u pjesmi, što mi je dovoljno da poželim čitati nešto više od iste. Moja ocjena za pjesmu je…7.

8. Jovo MIRKOVIĆ, Ugljevik, Bosna i Hercegovina
Ocjena pjesme:
7
Komentar pjesme:
“obrij tu tanku pokislu noć” – volio bih objašnjenje za ovo, djeluje zanimljivo 😀 .

Dvije osnovne stvari fale ovoj pjesmi. Profesionalnosti pisanja i pravilan ritam. Pjesma ima ozbiljan prizvuk, štaviše, uz minimane korekcije bi mogla zazvučati jako dobro, ali je napisana poprilično “amaterski”, ako to mogu tako reći.
Znam da je njen autor mlad, ali ne znam njegove godine (volio bih i to da znam), jer zaista postoji nešto u ovoj pjesmi što mi se dopada već na prvu… Poentiranje je ok, možda su samo rime pokvarile utisak, jer su zaista nepotrebne i usiljene.

oslobodi mi mjesto na kom klečim često
da mogu želju šapnuti svoju” – jako lijepo!

Volio bih vidjeti šta nam ovaj autor može još ponuditi, tako da ocjena za njegovu pjesmu je…7.

9. Miloš LAZIĆ (1992.), Herceg Novi, Crna Gora
Ocjena pjesme:
9
Komentar pjesme:
Imam utisak da je pjesma djelo talentovanog autora koji nije posvetio pažnju svakom detalju u pjesmi, pa je zbog toga umanjio kvalitet iste. Jako je NEDOJMLJVO to što pjesma interpunkcijski je predstavljena kao jedna rečenica sa 14 zareza, ako sam dobro izbrojao. Definitivno je trebalo poraditina interpunkciji da se to ispravi, e da tu imamo više rečenica, jer ovako bez pauze u čitanju nerimovanih pjesama, izgubi se dah.
Gledajući smislenost pjesme, jako lijepo!
Autor je jako kreativan i dosta vjerujem u njegove sposobnosti, a moja ocjena za pjesmu je: 9.
10. Srđan ĐURIĆ (1998.), Slepčevići kod Šapca, Srbija
Ocjena pjesme:
6
Komentar pjesme:
Pjesma ima 4 strofe i u svakoj je gotovo identično rečeno. Da se bar ponavlja nešto originalno, već sve što se može pročitati u tekstovima prosječnih, te sve što se kazuje u svakodnevnici. Mislim da je autor morao poraditi više na originanosti, te da sam lik istine kao zatočene heroine današnjice predstavi mnogo jače, originalnije, sa originalnim metaforama (kojih ovdje gotovo da i nema).
Također, vjerujem da autor ima mnogo boljih pjesama, te mu ovom prilikom čestitam na objavi samostalne zbirke poezije. U ime njegovog talenta i prostora za napredak (jer je očigledno da on može puno više), moja ocjena za pjesmu je….6.
11. Stefan ĐURIĆ – STOLE (1993.), Bijeljina, Bosna i Hercegovina
Ocjena pjesme:
8
Komentar pjesme:
Jako lijepo uklopljena dva događaja “iz života”, reklo bi se. Na stranu da li se nekom sviđa tematika pjesme, zaista mi je krajnje dopadljiv način na koji se naš mladi autor izborio sa pjesmom, te je prosto “zakucao” kraj, ako mogu žargonski da kažem. Volio bih samo da je skratio priču prvog događaja (bez onog da se ukaže svima) i da je umjesto toga poradio na povezivanju ta dva događaja u pjesmi – rođenje i pogled u njene oči. Tek tad bi to sve bilo odlično, uz još pokoju metaforu.

Ovako, zaista vjerujem u talent ovog autora, a moja ocjena za njegovu pjesmu je….8.

Član žirija MD:
Simo GOLUBOVIĆ
PRAVILA GLASANJA – PRVI KRUG
1. Adnan AVDAGIĆ (1995.), Ilijaš, Bosna i Hercegovina
Ocjena pjesme:
6
Komentar pjesme:
2. Amela MUSTAFIĆ (1995.), Srebrenica, Bosna i Hercegovina
Ocjena pjesme:
9
Komentar pjesme:
Ova vrsna autorka ume uvek da dogadjaje opise stihovoma koja porucuje da je rat zlo, da u rayu najcesce stradaju nevini.
Uocljivo je da dovoljno ne poznaje konkretno neke stvari pa kaze da je granata pala i pogodila ga… Kada granata pane mnogo je vise posljedica od ovih opisanih, ali pesnikinja namerno nece da iskazuje svu bestijalnost rata i osta lja citaocim da njevovu pogibnost vide/nauce na jednostavnijim stvarima.
3. Amira DELIĆ (1993.), Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Ocjena pjesme:
5
Komentar pjesme:
4. Dražen GLAVATOVIĆ, Podgorica, Crna Gora
Ocjena pjesme:
5
Komentar pjesme:
5. Irena HRISTOVA (1996.), Veles, Makedonija
Ocjena pjesme:
6
Komentar pjesme:
6. Jasmina JAJČEVIĆ (1995.), Bačka Palanka
Ocjena pjesme:
7
Komentar pjesme:
7. Jasna RAKIĆEVIĆ (1992.), Kruševac, Srbija
Ocjena pjesme:
8
Komentar pjesme:
8. Jovo MIRKOVIĆ, Ugljevik, Bosna i Hercegovina
Ocjena pjesme:
7
Komentar pjesme:
9. Miloš LAZIĆ (1992.), Herceg Novi, Crna Gora
Ocjena pjesme:
5
Komentar pjesme:
10. Srđan ĐURIĆ (1998.), Slepčevići kod Šapca, Srbija
Ocjena pjesme:
7
Komentar pjesme:
11. Stefan ĐURIĆ – STOLE (1993.), Bijeljina, Bosna i Hercegovina
Ocjena pjesme:
7
Komentar pjesme:
Član žirija MD:
Jože BRENČIČ
PRAVILA GLASANJA – PRVI KRUG
1. Adnan AVDAGIĆ (1995.), Ilijaš, Bosna i Hercegovina
Ocjena pjesme:
3
Komentar pjesme:
Puno nekog nabrajanja. S proleća?
2. Amela MUSTAFIĆ (1995.), Srebrenica, Bosna i Hercegovina
Ocjena pjesme:
4
Komentar pjesme:
3. Amira DELIĆ (1993.), Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Ocjena pjesme:
2
Komentar pjesme:
4. Dražen GLAVATOVIĆ, Podgorica, Crna Gora
Ocjena pjesme:
1
Komentar pjesme:
Čudne su tvoje definicije sveta i teško je razumeti šta hoćeš da kažeš.
Da je svet samo od onih koji hodaju?
Greška u tekstu:
– “Decački”, verovatno dečački
5. Irena HRISTOVA (1996.), Veles, Makedonija
Ocjena pjesme:
2
Komentar pjesme:
Očigledno prevod teksta nije dobar. Ne razumem zašto upotrebljavaš crticu, koja je znak interpunkcije na početku prve strofe i opet onda na početku stiha u prevodu još jednom a u izvirniku još dva puta.
Crta ili Crtica (―, –) je znak interpunkcije koji se koristi za označavanje jače stanke od zareza, a također i povezuje delove rečenice. Smetaju mi velika slova iza zareza, postavljanje tri tačke, koje ne znače ništa.
U sadržaju je nabrajanje umesto da bi bila to neka oda za pesmu. Mislim, da nije to samo zbog lošeg prevoda ali očigledno bi trebalo i lektorisati pre nego se šalje negde.
S perom?
6. Jasmina JAJČEVIĆ (1995.), Bačka Palanka
Ocjena pjesme:
6
Komentar pjesme:
Marjjani engel? Engel kao na engleski? Zašto treba takav naslov?
Zavečnost? Možda za večnost?
7. Jasna RAKIĆEVIĆ (1992.), Kruševac, Srbija
Ocjena pjesme:
7
Komentar pjesme:
Nije mi jasno zašto takav naslov i ne vidim da bi bila reč o noći. Tako mi taj naslov kvari sadržaj pesme u kojoj su dobre slike.
Na početku pesme smeta onaj “Ja”. Počeo bih sa “Održavam”
8. Jovo MIRKOVIĆ, Ugljevik, Bosna i Hercegovina
Ocjena pjesme:
7
Komentar pjesme:
Ako pišeš rimu, trebaš biti dosledan kroz celu pesmu a ne da se samo poneke reči rimuju i paziti da se ne ponavlja kao reč “sam”.
Poanta mi se inaće sviđa ako bi doradio tu pesmu.
9. Miloš LAZIĆ (1992.), Herceg Novi, Crna Gora
Ocjena pjesme:
8
Komentar pjesme:
10. Srđan ĐURIĆ (1998.), Slepčevići kod Šapca, Srbija
Ocjena pjesme:
8
Komentar pjesme:
Istina nema gnev, nego zna biti oštra i neprijatna. Zbog nje može biti i gnev.
Redosled reči: “da te čuju” bio bi bolji, nego “da čuju te”.
Poanta mi se čini dobra.
11. Stefan ĐURIĆ – STOLE (1993.), Bijeljina, Bosna i Hercegovina
Ocjena pjesme:
4
Komentar pjesme:
Član žirija MD:
Duško TOPIĆ
PRAVILA GLASANJA – PRVI KRUG
1. Adnan AVDAGIĆ (1995.), Ilijaš, Bosna i Hercegovina
Ocjena pjesme:
6
Komentar pjesme:
Kvalitetu pjesme umanjuju kontradiktorne slike i zapažanja u više kitica.
2. Amela MUSTAFIĆ (1995.), Srebrenica, Bosna i Hercegovina
Ocjena pjesme:
8
Komentar pjesme:
Jedna od onih snažnih antiratnih pjesama i opomena koja ima samo jedan cilj: da ratne strahote više nikada i nigdje ne unište ičiji život.
3. Amira DELIĆ (1993.), Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Ocjena pjesme:
7
Komentar pjesme:
4. Dražen GLAVATOVIĆ, Podgorica, Crna Gora
Ocjena pjesme:
7
Komentar pjesme:
5. Irena HRISTOVA (1996.), Veles, Makedonija
Ocjena pjesme:
7
Komentar pjesme:
6. Jasmina JAJČEVIĆ (1995.), Bačka Palanka
Ocjena pjesme:
7
Komentar pjesme:
7. Jasna RAKIĆEVIĆ (1992.), Kruševac, Srbija
Ocjena pjesme:
7
Komentar pjesme:
8. Jovo MIRKOVIĆ, Ugljevik, Bosna i Hercegovina
Ocjena pjesme:
7
Komentar pjesme:
9. Miloš LAZIĆ (1992.), Herceg Novi, Crna Gora
Ocjena pjesme:
7
Komentar pjesme:
10. Srđan ĐURIĆ (1998.), Slepčevići kod Šapca, Srbija
Ocjena pjesme:
9
Komentar pjesme:
11. Stefan ĐURIĆ – STOLE (1993.), Bijeljina, Bosna i Hercegovina
Ocjena pjesme:
6
Komentar pjesme:
Član žirija MD:
Ljubica PETROVIĆ KOSOR
PRAVILA GLASANJA – PRVI KRUG
1. Adnan AVDAGIĆ (1995.), Ilijaš, Bosna i Hercegovina
Ocjena pjesme:
8
Komentar pjesme:
2. Amela MUSTAFIĆ (1995.), Srebrenica, Bosna i Hercegovina
Ocjena pjesme:
10
Komentar pjesme:
Bez konkurencije! Najbolja pjesma u ovom krugu Milih! Bravo Amela 10+
3. Amira DELIĆ (1993.), Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Ocjena pjesme:
10
Komentar pjesme:
4. Dražen GLAVATOVIĆ, Podgorica, Crna Gora
Ocjena pjesme:
10
Komentar pjesme:
5. Irena HRISTOVA (1996.), Veles, Makedonija
Ocjena pjesme:
8
Komentar pjesme:
6. Jasmina JAJČEVIĆ (1995.), Bačka Palanka
Ocjena pjesme:
7
Komentar pjesme:
7. Jasna RAKIĆEVIĆ (1992.), Kruševac, Srbija
Ocjena pjesme:
10
Komentar pjesme:
8. Jovo MIRKOVIĆ, Ugljevik, Bosna i Hercegovina
Ocjena pjesme:
8
Komentar pjesme:
9. Miloš LAZIĆ (1992.), Herceg Novi, Crna Gora
Ocjena pjesme:
8
Komentar pjesme:
10. Srđan ĐURIĆ (1998.), Slepčevići kod Šapca, Srbija
Ocjena pjesme:
7
Komentar pjesme:
11. Stefan ĐURIĆ – STOLE (1993.), Bijeljina, Bosna i Hercegovina
Ocjena pjesme:
7
Komentar pjesme:
Član žirija MD:
Enea HOTIĆ
PRAVILA GLASANJA – PRVI KRUG
1. Adnan AVDAGIĆ (1995.), Ilijaš, Bosna i Hercegovina
Ocjena pjesme:
6
Komentar pjesme:
Nepotrebno isprekidana pjesma…
2. Amela MUSTAFIĆ (1995.), Srebrenica, Bosna i Hercegovina
Ocjena pjesme:
5
Komentar pjesme:
3. Amira DELIĆ (1993.), Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Ocjena pjesme:
10
Komentar pjesme:
Odlična pjesma!
4. Dražen GLAVATOVIĆ, Podgorica, Crna Gora
Ocjena pjesme:
6
Komentar pjesme:
Ekavica i ijekavica se miješaju, to ne može, nema zapeta gdje treba da ih bude.
5. Irena HRISTOVA (1996.), Veles, Makedonija
Ocjena pjesme:
7
Komentar pjesme:
Ne može *S perom*, već perom (instrumental sredstva)
Bolja je verzija na makedonskom jeziku
6. Jasmina JAJČEVIĆ (1995.), Bačka Palanka
Ocjena pjesme:
7
Komentar pjesme:
7. Jasna RAKIĆEVIĆ (1992.), Kruševac, Srbija
Ocjena pjesme:
2
Komentar pjesme:
8. Jovo MIRKOVIĆ, Ugljevik, Bosna i Hercegovina
Ocjena pjesme:
2
Komentar pjesme:
svoj ću krevet napuniti sam – ne može se tako reći u lirskoj pjesmi, nespretno jako!
Dosta nerazumljivo…
9. Miloš LAZIĆ (1992.), Herceg Novi, Crna Gora
Ocjena pjesme:
10
Komentar pjesme:
Odlična pjesma, samo zapeta ne treba kada praviš opkoračenje (prelazak misli iz zadnjeg stiha u sljedeću strofu) 🙂
10. Srđan ĐURIĆ (1998.), Slepčevići kod Šapca, Srbija
Ocjena pjesme:
8
Komentar pjesme:
Personifikacija Istine,dobar motiv!
Harizma – riječ koja nije poetična i treba se zamijeniti u ovakvoj pjesmi, nekom drugom riječju (recimo – svojom dušom da hraniš ljude)
11. Stefan ĐURIĆ – STOLE (1993.), Bijeljina, Bosna i Hercegovina
Ocjena pjesme:
9
Komentar pjesme:
Ne treba upitnik u predzadnjem stihu i bespotrebno gomilanje znakova interpunkcije u završnom stihu. Dobra pjesma!
Član žirija MD:
Anđela TURUKALO
PRAVILA GLASANJA – PRVI KRUG
1. Adnan AVDAGIĆ (1995.), Ilijaš, Bosna i Hercegovina
Ocjena pjesme:
5
Komentar pjesme:
Mi u Podgorici snijeg ne gledamo ni zimi, a kamoli u proljeće 🙂
Pjesma nosi emociju, lijepa je. Ali, nema ništa karakteristično ni eksplozivno, nema dinamike u njoj. Samo je ravna linija. Lijepo napisana ravna linija, ali i dalje ništa van toga. Zato sam i dala prosječnu ocjenu, ne zaslužuje manje ali treba još rada za više. Potencijala svakako ima.
2. Amela MUSTAFIĆ (1995.), Srebrenica, Bosna i Hercegovina
Ocjena pjesme:
7
Komentar pjesme:
Navuklo se na nebo
crvenilo:
od stida
što zemlja guta djetinjstva.

Sarajevom: gladna tišina
i žedna kiša
zavladale,
a hrane i vode
bilo je dovoljno
za sve.

Po običaju,
sjedjelo se
bez riječi
sve dok usta žvaću
i posljednju mrvicu hljeba

A on, grizavši svoj komad,
kao da je život sebi skraćivao
i pogledom govorio:
„Je li dovoljno?“

Njegova vječnost za stolom
stala je u treptaj oka
i gledam
kako mršavo tijelo
trči prema kestenu
i ljuljašci,
na kiši.

Iz dana u dan…
Oko nas
granate
sve više navlače crvenilo.

Pogodila ga je jedna
dok sam nedaleko
kopao rupu
da sahranimo pokvarenu igračku.

Držim ga na rukama.
Tražim njegov glas
i čuh samo:
„Babo, danas sam dobro jeo.“

Interpunkcija. Manje zamjenica gdje nisu nephodne (to najčešće daje snagu pjesmi a i ne gomilaju se suvišne riječi). Padeži. Gramatika je najveći problem, sve ostalo je kako treba.

3. Amira DELIĆ (1993.), Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Ocjena pjesme:
5
Komentar pjesme:
Svidja mi se originalnost u pjesmi. Pohvala za temu. Smatram da je pjesmu bilo neophodno bolje razraditi. Interpunkcija nije kako treba. Rečenica se ne može početi sa “I”. Šesti stih bi bolji bio da postoji glagol u njemu, da je rečenica zaokružena. Svakako, razmišljanje u pjesmi je duboko i samo tako treba nastaviti a o navedenom povesti računa ubuduće.
4. Dražen GLAVATOVIĆ, Podgorica, Crna Gora
Ocjena pjesme:
3
Komentar pjesme:
Konstrukcija rečenica je pogrešna, interpunkcija nije kako treba. Pjesma ima lijepu poruku ali nije iznesena na pravi način. Treba je još formulisati i uobličiti. Upoznata sam sa radom ovog pisca i znam da može bolje, ovo mu nije baš najsrećniji izbor. Nadam se da će biti bolje ubuduće.
5. Irena HRISTOVA (1996.), Veles, Makedonija
Ocjena pjesme:
2
Komentar pjesme:
Hvalospjev pjesmi. Nisam ni sigurna da li je to istinski pjesma. Meni se ne dopada pretjerano, ovaj put nije problem u prevodu već u temi i u načinu pisanja. Ne nalazim ništa lično, ništa posebno i ništa specifično.
6. Jasmina JAJČEVIĆ (1995.), Bačka Palanka
Ocjena pjesme:
5
Komentar pjesme:
Prvo, čudi me da je pjesma Marijani Engel. Drugo, nasmijalo me je “Oslobodi zver”, automatski sam pomislila na “Medvjeda”. Pjesma nije loša, fine su pjesničke slike, dopadljiva je igra koja se odvija u pjesmi. Završetak me malo zbunjuje, nije formirana rečenica, više djeluje kao nastavak prethodne; stoga je tačka suvišna. Malo je iritantno forsirano ponavljanje neba i pakla, mogli su se drugi termini upotrijebiti pa da bude i slikovitije i skladnije. Uz malo rada moglo bi biti veoma dobro.
7. Jasna RAKIĆEVIĆ (1992.), Kruševac, Srbija
Ocjena pjesme:
6
Komentar pjesme:
Slikovito, jasno, lijepo. Nađe se i ovdje malo klišea, ali ne koliko u većini do sad pročitanih pjesama. Ne dopada mi se “Bezazlenost vremena
I trivijalnost rastezanja nevidljivog,
U koncu jutra,
Pokidanom na putu u san…”
jer ništa nije rečeno. Kad bi se tu formirala neka rečenica, kad bi se dao smisao tim stihovima, to bi bilo odlično. Sve ostalo je dosta dobro urađeno.
8. Jovo MIRKOVIĆ, Ugljevik, Bosna i Hercegovina
Ocjena pjesme:
1
Komentar pjesme:
Interpunkcija, velika slova, nedosljednosti u pjesmi, nelogičnosti…Ništa lijepo nemam reći.
9. Miloš LAZIĆ (1992.), Herceg Novi, Crna Gora
Ocjena pjesme:
6
Komentar pjesme:
Lijepo je napisano. Ritmična je, skladna, lijepe pjesničke slike. Ocjena je 6 jer fali originalnosti. Ne odudara, ne ističe se. Nemam posebnih zamjerki, samo bih voljela da pjesnik poradi na temi sljedeći put jer imam osjećaj da može mnogo bolje.
10. Srđan ĐURIĆ (1998.), Slepčevići kod Šapca, Srbija
Ocjena pjesme:
2
Komentar pjesme:
Ne dopada mi se. Ako je u pjesmi već vapaj za istinom, moglo se to mnogo bolje i iskrenije izvesti. Pjesma je dosta suva, neoriginalna… Previše napadno je napisana. Nemam baš pozitivan utisak.
11. Stefan ĐURIĆ – STOLE (1993.), Bijeljina, Bosna i Hercegovina
Ocjena pjesme:
2
Komentar pjesme:
Ideja dobra- izvedba loša.

 

 

Hvala svima na povjerenju!
Hvala svima na pregledima pjesama kojih je bilo preko 1 150 u protekla 4 dana.
Ostali članovi žirija nisu uputili niti jedan komentar pjesmama u duelu.

NAPOMENA: Autorica Irena Hristova je u protekla 4 dana sa svojom pjesmom imala najviše pregleda tako da smo ocjenu čitalaca (10)  spojili sa ocjenom organizatora (7) i izvukli prosječnu ocjenu (9) koja je pribilježena u tabeli konačnog plasmana.

U Jajcu,

Organizator Milih Duela
Nermin Delić

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.