MILI DUELI 2017 – REZULTATI I KOMENTARI ŽIRIJA- PRVI KRUG – GRUPA 10

Poštovani prijateji, sa zadovoljstvom vam donosim rezultate stručnog žirija Milih Duela. U protekla 4 dana su rezultati skupljani i nakon dva presjeka, donosimo Vam konačni izvještaj koji je nastao nakon glasanja po pravilima Prvog kruga koje možete pogledati OVDJE.

 


GRUPA 10

Mili Dueli 10 Rezutati Tabela Duela nermin delic

REDOSLJED GLASANJA:

  1. ČLAN – Zdravko ODORČIĆ
  2. ČLAN – Jože BRENČIČ
  3. ČLAN – Duško TOPIĆ 
  4. ČLAN – Simo GOLUBOVIĆ
  5. ČLAN – Enea HOTIĆ 
  6. ČLAN – Anđela TURUKALO
  7. ČLAN – Ante JEZERČIĆ 
  8. ČLAN – Faiza HARAČIČ HELJA
  9. ČLAN – Ljubica PETROVIĆ KOSOR
  10. ČLAN – Nermin DELIĆ

U DRUGI KRUG NISU PROŠLI:  Dragica Savić – Beka, Đurđica Blažinović Zoričić i Vera Bosazzi.
Zahvaljujemo se na učešću ovim autorima. Njihova Zahvalnica za doprinos širenju i promicanju književnog stvaralaštva preko društvenih mreža, na kraju sezone će im biti poslata putem interneta, te u slučaju dolaska na promociju Milih Duela, ista će im biti dodijeljena u štampanom izdanju. Sama činjenica da su prošli kvalifikaciju, te su izabrani u TOP 110 sa svojom prijavom je jako važna i pohvalna stvar. Puno sreće ovim autorima u budućnosti, u stvaralačkom i svakom drugom smislu. Nadam se da se vidimo sljedeće sezone opet ovdje u Milim Duelima. Svejedno, kao organizatoru, drago mi je što sam vas upoznao.

UČESNICI KOJI SU PROŠLI U DRUGI KRUG će u sljedećih nekoliko dana dobiti privatnu poruku u INBOX o načinu slanja NOVE (1) PJESME s kojom će se predstaviti u sljedećem krugu. Svakako, čestitamo na uspjehu!

KOMENTARE STRUČNIH ČLANOVA ŽIRIJA DUELA 10 MOŽETE PROČITATI OVDJE:

 

Član žirija MD 2017:
Nermin DELIĆ
PRAVILA GLASANJA – PRVI KRUG
1. Dragica SAVIĆ – BEKA (1958.), Bačka Palanka, Srbija
Ocjena pjesme:
7
Komentar pjesme:
Jako zanimljiva i emotivna pjesma! Sjajan iskaz emocije na jedan jedinstven način! Zašto to govorim(?), vjerovatno iz razloga jer od svih 110 pjesama koje sam pročitao u Prvom krugu, nisam naišao na stih koji kaže:
“Nekom sam srušila sne”. Puno je tu još iskrenih riječi u pjesmi, neke odvažnosti koja nije nametljiva i nije iritantna, pa mogu reći ni zlobna, jer ko je još mogao protiv srca?Autorica je pjesmu upakovala u zanimljivu cjelinu, sve je povezala, poentiranje je prisutno i sada ma koliko nekom ova pjesma zazvučala izlišno (jer pojedini momenti pjesme nisu baš najoriginalniji), to je sasvim nebitno, jer sam čitao prijavu ove autorice i prije 2 godine, kada na žalost nije uspjela ući u MD. Ove sezone je poslala sjajnu prijavu i neka moja ocjena bude nagrada njenom iskrenom iskazu u pjesmi koju je tehnički jako lijepo uradila…. Ocjena za pjesmu je…7.

2. Đurđica BLAŽINOVIĆ ZORIČIĆ (1962.), Nova Gradiška, Hrvatska
Ocjena pjesme:
6
Komentar pjesme:
Zanimljiva pjesma, pohvale za ideju i određenu dozu kreativnosti koja je istini za volju, posebno u početku pjesmi zazvučala poprilično ozbiljno i originalno. Kasnije, u pjesmi nastupa opšti raskol. Na stranu što je ovako kratka pjesma ispunjena hermetičnošću i “zagušenjima misli” usiljenom upotrebom genitivne metafore (“oštricu krhkosti “) koja je još i idealna, ako bismo uključili i smisao pojedinih stihova.
Sve prije ovih stihova je uredu i poprilično kreativno i odlično!
“Zelene trave doma mog mogle bi me pokositi,
da im miris u mojim snovima ne sniva.” … ovo DOM nije najidealnija riječ (možda zavičaj, kraj ili slično), jer ispada da u kući glavne junakinje uzgaja se trava čiji miris ona osjeća dok sniva. 😀
Znam da autorica nije mislila na to, ali moralo je to preciznije!
I još jedino što mi se ne sviđa, jeste to što je čitaoc ostavljen da razmišlja da li leptirica ustvari autorica (sudeći po naslovu, trebala bi biti) ili je po obraćanju istoj:
“Leptirice noćna,veliko noćno paunče,
nemoj sletjeti na oštricu krhkosti u meni.” – trebalo bi da se radi o leptirici “u njoj”, što također vodi u dozu konfuznosti.Na stranu sve, autorica je imala nekoliko izuzetnih metafora, jako lijep početak, pa i naslov. Poentiranje je vjerovatno vezano za neke autobiografske momente, pa je pjesma ostavljena nedovršenom na pravi način, jer ovakav početak i ideja zaslužuju puno boji kraj!

Ocjena za pjesmu je… 6.

3. Ilija BLAŽEVIĆ – ICO (1963.), Luzern, Švicarska
Ocjena pjesme:
10
Komentar pjesme:
Odlične metafore…! Gledajući ovakvu pjesmu kroz historiju književnosti, ona sigurno ne bi imala mjesta u prošlosti, barem ne neki njeni dijelovi, te bi autor bio proglašen za čudaka ili nekog ko je neozbiljan i “lupa gluposti”. Realno gledajući na svijet današnjice, u ovoj pjesmi se krije mnogo istine, mnogo želje i pozitivne energije kojom bi upravo ovakva priča, sa ovakvim mislima, mogla kazati nešto novo što se neće kositi sa prošlošću, već će nastojati da bude njen dio, bivajući tako dio historije.
“a moral
to pompezno sunećenje istine
ugurati u usta ko implantat
onom koji živi kako hoće
a ne kako mora.” – možete misliti koliko bi ljudi danas imalo silikonska usta? :DBravo za hrabrost! Odlično! Poentiranje i nije baš najsjajnije, očekivao sam nešto efektivnije, ali s obzirom na Prvi krug, ocjena za pjesmu je … 10.

4. Lela ZJAJO, Heilbronn, Njemačka
Ocjena pjesme:
10
Komentar pjesme:
Jako lijep iskaz emocije kroz stihove! Počnimo od naslova koji je originalan, rekao bih perfektan, jer je intrigantan sam po sebi dovoljno da zagolica maštu čitaoca i da poželi znati šta se to zapravo dešava u pjesmi. Pjesma ustvari i predstavlja jedan prikaz stvarnog događaja. Kroz slikoviti prikaz u pjesmi da se naslutiti da autorica živi svoju emociju:
“Uzdahom teškim oslobađam grčeve
po cijelom tijelu neskladno raspoređene
i umornim smješkom pozdravljam lelujave zastore” – lijepo rečeno!
Poentiranje je također odlično, s tim da bi bilo efektivnije da je autorica umjesto SVITACA u prvom stihu pjesme, spomenula ČAMAC U VODI, te bi se na taj način postigla jedna zaokružena cjelina. Također, pošto je pjesma emotivna, tokom recitovanja mi se ne bi svidjelo da je neko čita kao uzvičnu. Dakle, uzvučnici su savim nepotrebni.Generalno gledajući, autorica je mnogo napredovala u odnosu na svoju prvu sezonu, te ovdje pokazala puno više zrelosti u pjesničkom izričaju nego u ranijim predstavljanjima prije 2 godine. Njen osjećaj za povezivanje riječi sada dolazi do izražaja potpuno, a i ogromna doza kreativnosti (a bogami i originalnosti) je prisutna, tako da je ocjena za ovu pjesmu… 10.

5. Ognjenka KALAJDŽIĆ (1949.), Vaxjo, Švedska
Ocjena pjesme:
9
Komentar pjesme:
Fenomenalna ideja! Fenomenalna kreativnost!
“A šta ako sutra umrem?
Pa ništa. Nemojte praviti frku.” – meni je ovo odlično!
Autorica je ispratila misaonu cjelinu pjesme, naslov je lijep, ali nesretno odabran, jer kvari utisak prvi put pomenute duge u pjesmi. Poentiranje nije efikasno, pomalo je nespretno izvedeno, rime su baš rogobatno zazvučale.
“Još ako neko učini nešto da nema više rata,
tada će na nebu zasjati duga
baš od čistoga zlata.” – mora to bolje!Generalno, autorica se izborila sa ovom izuzetno zahtjevnom temom i zaista sam ponosan što se i ovakve pjesme naaze na blogu MD. Puno sreće za ovu pjesmu u budućnosti, a darujem joj ocjenu…. 9.

6. Rada TOMIĆ BULATOVIĆ (1968.), Nikšić, Crna Gora
Ocjena pjesme:
9* (7)
Komentar pjesme:
Prelijepe prve četiri strofe o još jednoj ČESTOJ TEMI koja nikada ne može biti kliše, ako se opisuje vlastita majka i ljubav prema njoj. Autorica je odlično ovo uradila! Zamjerke du na račun zadnje strofe koja je raskolila pjesmu i učinila je pomalo nezrelom, jer se ne može tako neefektivno poentirati nakon sjajne 4 strofe. Ritam je zamjerka također. Međutim, kratke su strofe, pa se ne primjeti to što prva strofa ima 5 stihova, jer je drugi stih bio toliko dug da ga je autorica morala podijeliti. Sve to govori u prilog nedovoljnom posvećivanju ovako divnim mislima, tehničkom neuređenju pjesme. Također, očekivao sam ujednačene slogove u stihovima.
Umjesto zadnje strofe, radije bih ponovio prvu:
“Ko će me pokriti ?
Ko me toplim osmjehom darivati,
da mi je znati.
Usred oluje, dok nestajem, kopnim,
ti , samo ti, moja mati!”
Kad bi se sve to postiglo, ovo bi bila savršena pjesma o majci. Ovako te izvjesne nesređenosti u pjesmi koje zahtjevaju “intervenciju” kvare dojam pjesmi. Moja ocjena za pjesmu je… 7.POŠTO JE OVA PJESMA IMALA NAJVEĆI BROJ PREGLEDA NA BLOGU, OCJENI ORGANIZATORA (7) DODATA JE OCJENA ČITAOCA (10), TAKO DA JE PROSJEČNA OCJENA 9, AKO SE ZAOKRUŽI NA CIJELI BROJ KAKO SE SAMO GLASATI I MOŽE.

7. Slavica ČIZMIĆ (1965.), Split, Hrvatska
Ocjena pjesme:
9
Komentar pjesme:
“Naučin
slušat pogled
dah ruku
plač osmiha
Otvoreno more
u šutnjama
obučeno u slugu””Samo ne otvaraj
moj bavul maštanja
tu davno je
izgorila misečina”

Jako, jako lijepi dijelovi! Velika kreativnost je pokazana kroz pjesmu i to je nešto što dosta forsiram i sam i volim vidjeti. Posebno mi je drag dijalekt pjesme, onako “vuče” na ljepotu življenja na ovim prostorima. Autorica je i ranije učestovala u MD, ali moram reći da je ovo njeno najbolje predstavljanje. Imam utisak da je pjesma lišena nekih nebitnih epiteta i stihova pjesme, ovo bi bila prava poetska poslastica. Bilo kako bilo, ocjena za pjesmu je… 9, a komentar završavam uz jedne od ljepših stihova ovog duela:
“Sutra ću ti šapnit
zašto ponekad odlazin
od sebe”

8. Toni PAVLESKI, Prilep, Makedonija
Ocjena pjesme:
10
Komentar pjesme:
Pohvalio bih autora koji je u svega nekoliko stihova sasvim dovoljno pokazao da se radi o nekom ko dobro “barata” pjesmovanjem, slaganjem riječi u stihove koji bi mogli dobiti status poezije. Volio bih da je samo autor još malo bolje razvio radnju pjesme. Po čemu je ovo posebna pjesma? Kada neko za sebe kaže da je možda “samo apstraktno zamračenje u djelu umetnika”, “dio zaboravljene suze” i traži da ne bude “trag u vašem postojanju”, da ga ne stavljamo “na vrh jezika, niti pak na dno ispijene čaše”, sasvim je izvjesno da se radi o kreativnoj osobi koja može iznjedriti još puno dobrih stihova.
Moja ocjena za pjesmu je… 10.
9. Vera BOSAZZI (1949.), Rovinj, Hrvatska
Ocjena pjesme:
7
Komentar pjesme:
Zadnja strofa mi dođe kao da je autorica namjerno stavila da bi opravdala ovakav naslov. Mislim da se izraz “noćna rapsodija” ne bi trebao koristiti u pjesmi, ako je naslov takav, jer mi daje neki utisak “amaterizma” i prisilnog završetka pjesme. To uopće nije potrebne! Već od prvog stiha: “Kad nebom zvijezde zatrepere”, već znamo da se radi o NOĆI, a rapsodija kao riječ je već sama po sebi kliše koji se udomaćio kod naših autora, jer su neki od njih čitali strane autore gdje “raposodija” ima puno veću ulogu nego kod nas na Balkanu. Ako se i koristi, neka onda to bude otmjeno i lijepo kako to rade naši vrsni domaći pisci. Nema potrebe za klišealiziranjem iste.
Kada neko napiše:
“Ne ometa ga strastvena serenada
zaljubljenih mačaka u predgrađu
niti plač tek probuđenog djeteta
ne voli njegov ću – uk samoću.”, onda čovjek mora biti svjestan da se radi o zaista nekom ko ima dozu kreativnosti u sebi. Međutim, sa krajem, efektnim poentiranjem, to se sve moralo zaokružiti. Također, deskripcija je u pojedinim stihovima morala biti jasnija i jača. No, generalno, pjesma ima izbiljan potencijal, dva posljednja stiha su divna, ali mi ne idu uz ovu pjesmu, dva posljednja stiha iz predzadnje strofe su divna također…
Sve u svemu, ocjena za pjesmu je… 7.
10. Vesna RADOVIĆ (1966.), Beograd, Srbija
Ocjena pjesme:
9
Komentar pjesme:
Odlična pjesma! Prva strofa je perfektna!
“jer još uvek pamtim, kako su nas učili u školi,
da je Lenjin dobri “djeduška”, i da treba da delimo i ono što nemamo,” – odlično!
Ono što mi se ne sviđa u pjesmi jeste prozna deskripcija. Uredu je kada pjesma ima prozne aspekte, ali oni ni u kojem slučaju ne smiju preovladavati u pjesmi. Inače, ne bismo mogli razlikovati poeziju kao veličanstveni govor, najveličanstveniji. Također, velika zamjerka i za ovo JA SAM što se ponavlja u pjesmi. Jako loše zvuči!Sve ostalo je odlično. Autorica je prepuna orginalnih misli! Moja ocjena za pjesmu je… 9.

11. Zlata KUKULJ, Pula, Hrvatska
Ocjena pjesme:
7
Komentar pjesme:
“Ja ne plaČem zato što rastanak slijedi”!
Već na početku čitanja pjesme sam osjetio kako stihovi “klize” sami po sebi i pomislio sam da je pjesma možda i ritmički najperfektnija od svih pjesmama u rimama koje su stigle na naš konkurs, međutim, pogriješio sam.
“Ja ne plaćem zato što rastanak slijedi” – čemu potreba za ovim JA? Izbrisati!
Treća strofa – ritmički raskol!Kraj je jako lijep. Možda misaono najslikovitiji, uz prvu strofu.
Na pjesmi treba prvo poraditi da se uveže sve u jednu nit, jer ovako pjesma nije zaokružena cjelina, svaka strofa je priča za sebe. Tek onda, treba ritam učiniti perfektnim i pjesma će biti vrijedna svih pohvala.

Inače, Zlata je jako zanimljiva autorica, rekao bih jedna od najčešćih učesnica MD, što mi je posebno drago. Želim joj puno uspjeha u ovoj sezoni, a dokaz da njenu prijavu redovno odabiram za učešće u MD govori o tome da vjerujem u budućnost njenog stvaralaštva.
Moja ocjena za pjesmu je… 7.

Član žirija MD 2017:
Jože BRENČIČ
PRAVILA GLASANJA – PRVI KRUG
1. Dragica SAVIĆ – BEKA (1958.), Bačka Palanka, Srbija
Ocjena pjesme:
9
Komentar pjesme:
U prvoj strofi zadnji red; A kad je teško bila sam uteha
i rame za plakanje – trebalo bi biti sve u prošlom vremenu ( A kad je bilo teško …)
2. Đurđica BLAŽINOVIĆ ZORIČIĆ (1962.), Nova Gradiška, Hrvatska
Ocjena pjesme:
9
Komentar pjesme:
Ne razumem reči “nafaldanapolja”, nema je u rečniku (možda nafaldana polja – zapeglana), niti “sedreno srce” (srca sedrenog) – možda je to značenje kao stena od sedre (minerala kalcit šupljive teksture). No, tako razmišljam. Inače mi se čine to dobre metafore.
3. Ilija BLAŽEVIĆ – ICO (1963.), Luzern, Švicarska
Ocjena pjesme:
10
Komentar pjesme:
E, kad bi se moglo bez polamuđenja (prazno i beskorisno pričanje, kao zadah iz usta onoga što priča nepotrebne stvari), čime se donosi zlo u raznim religijama.
Pesma mi se sviđa, iako mislim da ne bi bilo dobro ako je sve zajedničko, sve isto, privlačne su različitosti ali bez sakaćenja ženske dece, štetno je i necivilizacijski. Vrlo dobra pesma.
4. Lela ZJAJO, Heilbronn, Njemačka
Ocjena pjesme:
9
Komentar pjesme:
Mislim da nisi trebala staviti uzvičnik (uskličnik) na kraju svake strofe ( Uskličnik ( ! ) razgodak je kojim se označava usklik, uzvik i afektirani stav ).
Pesma mi se čini dobra.
5. Ognjenka KALAJDŽIĆ (1949.), Vaxjo, Švedska
Ocjena pjesme:
10
Komentar pjesme:
Kao dobro uputstvo živima kako neka se odnose za vreme života prema živima jer mrtvi ništa više ne trebaju.
“tada ni mojih tuga neće biti vise” – tu je greška jer nema kvačice na slovu š.
Pesma mi se čini dobra.
6. Rada TOMIĆ BULATOVIĆ (1968.), Nikšić, Crna Gora
Ocjena pjesme:
8
Komentar pjesme:
7. Slavica ČIZMIĆ (1965.), Split, Hrvatska
Ocjena pjesme:
8
Komentar pjesme:
8. Toni PAVLESKI, Prilep, Makedonija
Ocjena pjesme:
8
Komentar pjesme:
9. Vera BOSAZZI (1949.), Rovinj, Hrvatska
Ocjena pjesme:
9
Komentar pjesme:
10. Vesna RADOVIĆ (1966.), Beograd, Srbija
Ocjena pjesme:
9
Komentar pjesme:
Ove teme iz naše mladosti, neke lepe bajke i tako često daleke od istine. Mladost je uvek lepa, svejedno da li je u pitanju mladunčad idealiste ili realiste. Ipak se idealizam sruši zbog jada i tada više ne verujemo lažima i nekim parolama. Gledao sam te filmove, lepi su ali danas to gledam sa nekim drugim očima.
Verujem da se to nama mnogima događa.
11. Zlata KUKULJ, Pula, Hrvatska
Ocjena pjesme:
8
Komentar pjesme:
“za lijepim životom,posebnih, darom.” – ovog zadnjeg stiha 3. strofe ne razumem, rečenica “posebnih” ne znam na šta se odnosi. Mislim da je to greška i treba ispraviti. Pesma mi se inače čini dobra.
Član žirija MD 2017:
Anđela TURUKALO
PRAVILA GLASANJA – PRVI KRUG
1. Dragica SAVIĆ – BEKA (1958.), Bačka Palanka, Srbija
Ocjena pjesme:
4
Komentar pjesme:
2. Đurđica BLAŽINOVIĆ ZORIČIĆ (1962.), Nova Gradiška, Hrvatska
Ocjena pjesme:
6
Komentar pjesme:
3. Ilija BLAŽEVIĆ – ICO (1963.), Luzern, Švicarska
Ocjena pjesme:
8
Komentar pjesme:
Ova pjesma je toliko puna prezira, gnijeva i buntovništva da i nedostatak interpunkcije djeluje skladno. Oštro i direktno pisano, bez ustručavanja i uvijanja. Ocjenjivanje ove pjesme vjerovatno će više zavisiti od ličnog ukusa člana žirija nego od samog kvaliteta. Ja volim ovaj stil ali malo drugačije izveden, smatram da bi neke riječi mogle biti mudrije birane. Zato 8.
4. Lela ZJAJO, Heilbronn, Njemačka
Ocjena pjesme:
6
Komentar pjesme:
“Posmatram paukovu mrežu u ćošku još neprimijećenu”. Ovo ne ide. Kako se posmatra a nije primijećeno?
Kraj me je dosta zbunio.
Naslov je mogao biti bolje osmišljen.
Druga strofa je lijepo izvedena.
5. Ognjenka KALAJDŽIĆ (1949.), Vaxjo, Švedska
Ocjena pjesme:
4
Komentar pjesme:
Kraj me je razočarao, previše je to naivno i djetinje. Moglo se više pokazati na ovu temu.
6. Rada TOMIĆ BULATOVIĆ (1968.), Nikšić, Crna Gora
Ocjena pjesme:
5
Komentar pjesme:
Mnogo bi bolje sve ovo djelovalo da nema ponavljanja. Ovakva ponavljanja (iz strofe u strofu pitanja sa istim odgovorom) učine pjesmu dosadnom. Vidim da ima talenta ali mora ubuduće slikovitije, ličnije i slobodnije.
7. Slavica ČIZMIĆ (1965.), Split, Hrvatska
Ocjena pjesme:
4
Komentar pjesme:
8. Toni PAVLESKI, Prilep, Makedonija
Ocjena pjesme:
9
Komentar pjesme:
Odlično.
9. Vera BOSAZZI (1949.), Rovinj, Hrvatska
Ocjena pjesme:
4
Komentar pjesme:
10. Vesna RADOVIĆ (1966.), Beograd, Srbija
Ocjena pjesme:
9
Komentar pjesme:
Bilo bi 10 da nije zareza toliko. Interpunkcija. O tome svi treba da povedu računa. Ili savladajte tehniku da pišete bez nje ili naučite da je koristite pravilno. Pjesma je pisana da djeluje lako, a ipak je snažna. Smislena je, precizna. Meni se izuzetno dopada.
11. Zlata KUKULJ, Pula, Hrvatska
Ocjena pjesme:
5
Komentar pjesme:
Ima djelova koji mi se dopadaju (četvrta strofa), ali ima i onih koji su mogli biti dosta bolje izvedeni (posebno prva strofa). Osrednje napisano ovaj put.

 

 

Član žirija MD 2017:
Enea HOTIĆ
PRAVILA GLASANJA – PRVI KRUG
1. Dragica SAVIĆ – BEKA (1958.), Bačka Palanka, Srbija
Ocjena pjesme:
10
Komentar pjesme:
Odlična pjesma, obratiti pažnju na dosljedno stavljanje znakova interpunkcije kad ih već ima!
2. Đurđica BLAŽINOVIĆ ZORIČIĆ (1962.), Nova Gradiška, Hrvatska
Ocjena pjesme:
2
Komentar pjesme:
Nafaltane?!
Noćno paunče?!
Pjesma sadrži bespotrebno gomilanje riječi, pa se pjesničke slike gube …
3. Ilija BLAŽEVIĆ – ICO (1963.), Luzern, Švicarska
Ocjena pjesme:
1
Komentar pjesme:
Neka autor pokuša da sazna šta znači riječ POEZIJA.
4. Lela ZJAJO, Heilbronn, Njemačka
Ocjena pjesme:
7
Komentar pjesme:
5. Ognjenka KALAJDŽIĆ (1949.), Vaxjo, Švedska
Ocjena pjesme:
8
Komentar pjesme:
Ima nepravilnih riječi (prijedlog usred se piše kao jedna riječ, a ne *u sred*)
Pjesma ima svoj ritam, priču, ali mi smeta ovo “dizati frku”, kvari utisak o pjesmi.
6. Rada TOMIĆ BULATOVIĆ (1968.), Nikšić, Crna Gora
Ocjena pjesme:
6
Komentar pjesme:
Motiv majčinske ljubavi je sjajan. Ima nepravilnih riječi, viška razmaka …
OSMIJEH, a ne *osmjeh*
7. Slavica ČIZMIĆ (1965.), Split, Hrvatska
Ocjena pjesme:
8
Komentar pjesme:
8. Toni PAVLESKI, Prilep, Makedonija
Ocjena pjesme:
9
Komentar pjesme:
Umjesto apstraktno, moglo je misaono;
Nedostupnost bi isto trebalo mijenjati nekom drugom riječju (nepristupačnost)
9. Vera BOSAZZI (1949.), Rovinj, Hrvatska
Ocjena pjesme:
2
Komentar pjesme:
10. Vesna RADOVIĆ (1966.), Beograd, Srbija
Ocjena pjesme:
8
Komentar pjesme:
Predugački stihovi, sjajan motiv!
11. Zlata KUKULJ, Pula, Hrvatska
Ocjena pjesme:
5
Komentar pjesme:
Član žirija MD 2017:
Simo GOLUBOVIĆ
PRAVILA GLASANJA – PRVI KRUG
1. Dragica SAVIĆ – BEKA (1958.), Bačka Palanka, Srbija
Ocjena pjesme:
8
Komentar pjesme:
2. Đurđica BLAŽINOVIĆ ZORIČIĆ (1962.), Nova Gradiška, Hrvatska
Ocjena pjesme:
9
Komentar pjesme:
3. Ilija BLAŽEVIĆ – ICO (1963.), Luzern, Švicarska
Ocjena pjesme:
9
Komentar pjesme:
Ово је песма која пружа отпор овом времену неразума, неистине и безнађа. Казана је лепим маниром поете који своје мисли уме упаковати у истину и као писмо послати на адресе свим читаоцима жељним те истине.
Аутор уочава исквареност и нељудскост од Адама и првог греха, до овог данашњег човека спремног да устостручи све грехове.
4. Lela ZJAJO, Heilbronn, Njemačka
Ocjena pjesme:
8
Komentar pjesme:
5. Ognjenka KALAJDŽIĆ (1949.), Vaxjo, Švedska
Ocjena pjesme:
9
Komentar pjesme:
6. Rada TOMIĆ BULATOVIĆ (1968.), Nikšić, Crna Gora
Ocjena pjesme:
8
Komentar pjesme:
7. Slavica ČIZMIĆ (1965.), Split, Hrvatska
Ocjena pjesme:
8
Komentar pjesme:
8. Toni PAVLESKI, Prilep, Makedonija
Ocjena pjesme:
7
Komentar pjesme:
9. Vera BOSAZZI (1949.), Rovinj, Hrvatska
Ocjena pjesme:
7
Komentar pjesme:
10. Vesna RADOVIĆ (1966.), Beograd, Srbija
Ocjena pjesme:
9
Komentar pjesme:
11. Zlata KUKULJ, Pula, Hrvatska
Ocjena pjesme:
9
Komentar pjesme:

 

Član žirija MD 2017:
Duško TOPIĆ
PRAVILA GLASANJA – PRVI KRUG
1. Dragica SAVIĆ – BEKA (1958.), Bačka Palanka, Srbija
Ocjena pjesme:
6
Komentar pjesme:
Šteta zbog “razbijenog” ritma.
2. Đurđica BLAŽINOVIĆ ZORIČIĆ (1962.), Nova Gradiška, Hrvatska
Ocjena pjesme:
7
Komentar pjesme:
3. Ilija BLAŽEVIĆ – ICO (1963.), Luzern, Švicarska
Ocjena pjesme:
9
Komentar pjesme:
4. Lela ZJAJO, Heilbronn, Njemačka
Ocjena pjesme:
7
Komentar pjesme:
5. Ognjenka KALAJDŽIĆ (1949.), Vaxjo, Švedska
Ocjena pjesme:
8
Komentar pjesme:
6. Rada TOMIĆ BULATOVIĆ (1968.), Nikšić, Crna Gora
Ocjena pjesme:
9
Komentar pjesme:
7. Slavica ČIZMIĆ (1965.), Split, Hrvatska
Ocjena pjesme:
9
Komentar pjesme:
8. Toni PAVLESKI, Prilep, Makedonija
Ocjena pjesme:
8
Komentar pjesme:
9. Vera BOSAZZI (1949.), Rovinj, Hrvatska
Ocjena pjesme:
6
Komentar pjesme:
Eh, koliko bi više elemenata rapsodije bilo u ovoj pjesmi da je autorica nastavila stilom, ritmom i melodioznošću prve kitice.
10. Vesna RADOVIĆ (1966.), Beograd, Srbija
Ocjena pjesme:
7
Komentar pjesme:
11. Zlata KUKULJ, Pula, Hrvatska
Ocjena pjesme:
10
Komentar pjesme:

 

Ostali članovi žirija nisu uputili niti jedan komentar pjesmama u duelu.

Hvala svima na pregledima pjesama kojih je bilo preko 1 800 u protekla 4 dana.

Hvala svima na povjerenju!

U Jajcu,

Organizator Milih Duela
Nermin Delić

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.