NURA BAZDULJ HUBIJAR O KNJIZI NERMINA DELIĆA “RUSTEMOV AH”

 

RECENZIJA KNJIGE POEZIJE “RUSTEMOV AH”
Autor knjige: Nermin Delić

 

Danima liju kiše, kao da je na sceni generalna proba općeg potopa. Zastrašujuće vijesti, uznemiravajuće slike, sivilo izvana prešlo i u dušu, u sivo je obojilo. I onda se desi nešto. Počnem čitati rukopis zbirke pjesama Nermina Delića „Rustemov Ah“. Pjesma po pjesma, svaka do kosti doživljena, proživljena, gotovo svaka popraćena mojim – Ah -. Nestade sivila i kiše i lošeg raspoloženja, „Rustemov Ah“ postade moj – ah, ah, ah

Vjerovatno nije lako ono što je neposredno oko nas, bez vremenske i prostorne distance u pjesmu pretočiti, ne prosječnu, ne dobru, nego vrhunski dobru pjesmu, a Nermin to čini s neopisivom lakoćom spretno se igrajući riječima kao zaneseni dječak šarenim staklenim klikerima. Igra se i uživa u igri.

Ne samo lako, nego i zavodljivo, magično, virtuozno nas uvodi u čitav jedan svijet, otkriva nam cijelu lepezu likova i dok čitamo pjesme mi ih vidimo, mi s njima tugujemo, smijemo se, bolujemo, volimo, uzdišemo, kafu pijemo, obrve crtamo, beremo zvijezde, kupamo se u mjesečini, mi zapravo sve vrijeme sa njima živimo. Kažu da slika vrijedi hiljadu riječi. A svaka ova pjesma je slika. I još više. Cijeli film. Koliko onda ova zbirka ima riječi?

Knjiga je napisna čitko, jasno i lijepo ali ne onim tako često rabljenim urbanim mladenačkim idiomom. Naprotiv, jezik je raskošan, fascinantan, obogaćen mnoštvom izuzetno rijetko korištenih, gotovo zaboravljenih a čudesno lijepih riječi što joj daje dodatnu zavodljivost i šarm, a istovremeno nas uči da su te riječi dragocjenosti i da ne smiju biti zaboravljene. Sve vrijeme sam bila sasvim omađijana (ništa na mene tako snažno ne djeluje kao lijepa riječ!) a nakon čitanja su se nametala brojna pitanja, na većinu njih nemam odgovor.

Zar je moguće, zar je zbilja moguće da u najgorem vaktu koji pamtim, kad je neizvjesno šta će biti sutra, kad se ljudi, osobito mladi otuđuju, izoluju, rijetko raduju, rijetko smiju, rijetko druže, kad ih većinu ili potapa beznađe ili žive razbludnički, ima ovakvih koji su zreliji ne samo od svojih godina nego za cijeli jedan život? Biti tako mlad a pisati s duševnom smirenošću Samaritanca koji je prije svega moralno biće, s druge strane svega što je ružno i zlo.
Ovom pjesničkom zbirkom Nermin Delić se uzdiže do same književne vertikale vrijednosti.

i tako moj ahbabu,
uveče se probudim
natuknem misao na nju i skopčam
kako ovo nije ni mjesto
ni vrijeme za ljubav
bosna nas ubila dabogda
i brzo otvarajući pendžer
izbacim suzu iz ćoška sobe 
i tako ti ja širim svoju (ne)moć noću,
kad dunjaluk sni sanjajući da joj govorim
volim te, volim te bona

(iz pjesme Ko je poručio hatmu?)

***
zenit je bio još svijetloplav
a čibuk se činio teži od rustema
koji je čekajuć’ da zamiriše sunovrat
od dima posve osijedio
čemu svjedoči i uzdah mu uzdanjem prokrvljen
dok ga je pod altrus selio
gledajući u svoju ženu“ .

(iz pjesme Rustemov Ah II)

Potkrijepila bih ja svoje utiske svakim tvojim stihom ali onda knjiga ne bi imala svrtu. Na kraju samo – iskreno, najiskrenije – Respect, pjesniče!

 

U Travniku, 14.5.2014.

 

Nura Bazdulj-Hubijar

 


Izvor: RUSTEMOV AH, IK KULTURA SNOVA, ZAGREB, 2014 ISBN: 9789537844486


cutmypic (1).png

Nura Bazdulj-Hubijar rođena je 1951. godine. Objavila je preko dvadeset naslova. Prevedena je na nekoliko stranih jezika. Dobitnica je više književnih nagrada i priznanja. Živi u Travniku gdje radi kao liječnica. Slovi za najpoznatiju bh spisateljicu.

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.