MILI DUELI 2017 – REZULTATI TREĆEG KRUGA (DUEL1) + KOMENTARI ŽIRIJA

Poštovani čitaoci, nakon nekoliko dana u kojima smo čitali i ocjenjivali pjesme Trećeg kruga, došlo je vrijeme da saznamo i rezultate. Iste smo dobili vodeći se pravilima koje možete pogledati OVDJE.

REZULTATI TREĆEG KRUGA

DUEL 1

DUEL 1 TREĆI KRUG MILI DUELI .jpg

Učešće se u Milim Duelima 2017 sa ovim krugom završava za: Ešef Kovačević i Branko Mićić. Zahvaljujemo se autorima na učešću. Njihovo priznanje za doprinos širenju književnosti kroz društvene mreže širom regiona će im biti uručena u elektronskoj verziji, a ukoliku budu učestovali i u zborniku, i u štampanoj verziji.

Autori koji su prošli u Četvrti krug (Polufinale) će imati priliku danas vidjeti pravila i ujedno poslati pjesmu za učešće u narednom krugu. Čestitke autorima! Došli su na korak do Velikog finala kada će se birati najbolji autor među njima, autor koji će dobiti priznanje NAJBOLJI AUTOR ZA 2017. GODINU PO IZBORU OBK MILI DUELI.


Glasovi autora:

glasovi autora milih duela 1


Glasovi čitaoca: 

Rade ŠUPIĆ 68/Ešef KOVAČEVIĆ 43/Nikola ISMAIL 22/Vukašin SIMONOVIĆ 22/Branko MIĆIĆ 15/


Komentari žirija:

Član žirija MD:
Nermin DELIĆ
PRAVILA GLASANJA – TREĆI KRUG
1. Branko MIĆIĆ (1928.), Novi Sad, Srbija
Komentar pjesme:
Dopadljiva pjesma, dosta hrabrog i inspirativnog autora sa fantastičnim idejama. Zamjerka: osim “cvetak” i “svetak” nijedna metafore… ove izlišne. Moralo je to “dublje” (više metafora, bez suvišnog JA, originalnija radnja), s obzirom na Prvi krug u kojem se ovaj autor senzacionalno predstavio. Ova pjesma je bez poentiranja, tako da bih volio da je autor rekonstruiše i da opravda ovako sjajan naslov. Mislim da to naš talentovani Branko svakako može.
2. Ešef KOVAČEVIĆ (1999.), Gradačac, Bosna i Hercegovina
Komentar pjesme:
Posljednja strofa – spomenarska.
Generalno, sa ovim rimama “ruše – duše, mali-pali, meni-sjeni i tako dalje…) stavlja se jedan blijed pečat na kvalitetne misli ovog mladog autora. Radnji i plemenitim emocijama u pjesmi je pristupljeno “amaterski”, rime su namještene i pjesma je u njihovoj službi, podređena je njima, a ne one u njoj. Zbog toga ispašta radnja, pa se u svakoj strofi pokazuju neke nove misli i radnje kojima se započinju nove priče, bez završetka prethodnih. Da ne okolišam, što bi rekli, autor je amaterski pristupio pisanju pjesme, podređen rimi, koju je potrebno eliminisati iz pjesme. Prethodne 2 pjesme su bile bolje, ali to ne umanjuje moje mišljenje o ovom izuzetnom autoru o kojem će se kroz naredne godine tek čuti. Svi smo nekad bili na početku, zar ne, tako da savjetujem autoru da samo piše i da će neke stvari ipak i s godinama doći.
3. Nikola ISMAIL a. Džon Smajlovski (1994.), Čačak, Srbija
Komentar pjesme:
Često hvalim ovog autora, pa ću tako i ovaj put reći da je napisao izuzetno zrelu pjesmu. Pjesme prva dva kruga su bile bolje od ove bar za jedno koplje, a evo i zašto. Osjećam da u ovoj maestranoj ideji ovako mladog čovjeka, leži i solidna realizacija, s tim da smatram da se na ovoj pjesmi treba još malo poraditi. Prva i zadnja strofa su senzacionalne. Negdje u sredini pjesme treba prekopčati sve te niti, izbaciti višak (NE IZBRISATI, VEĆ ISKORISTITI ZA NAREDNU PJESMU) i misim da bi to bilo to. Ovo je klasičan primjer surovog talenta, osobe koja me oduševila svojom prijavom i predstavljanjima. Ni ovaj put me nije razočarao, a po svemu sudeći, predviđam mu, ako ništa, blistavu karijeru umjetnika koji njeguje moderni pristup pjesništvu. Respekt, ljudino!
4. Rade ŠUPIĆ (2000.), Lazarevac, Srbija
Komentar pjesme:
Prepustio bih našoj profesorici Hotić gramatičke činjenice, samo bih istakao da crtice nisu potrebne u posljednjih stihovima strofa.
Pjesma na mene nije ostavila poseban dojam. Neoriginalna tema, loše obrađena. Moralo je to jače. Autor je mlad i znam da za njega “nema zime”, jer njegovi pohodi ka vrhu pjesničke scene, tek su počeli.
5. Vukašin SIMONOVIĆ (1997.), Prijepolje, Srbija
Komentar pjesme:
Biću kratak, autor je nastavio “hvatati” na emociju sve nas. Ovoga puta je poslao najkvalitetniju pjesmu od svih koje je ranije slao. Dosta zrela, imali smo kandidate koji sa po 40 godina životnog iskustva više, ipak nisu se mogli izboriti sa ovakvim pjesmama. Vukašinu je to uspjelo. Dobro poentiranje, a poseban dokaz ljubavi je:
“Da, toga se dobro sećam.
Najviše si govorila o Bukovskom,
divila se Bećkoviću i Andriću,
citirala Nušića.
Zbog tebe sam pročitao sva Andrićeva dela,” – MA BRAVO, MOMČE!Zamjerka… u suštini, ako te ocjenjujem kao prosječni čitalac – NEMA JE (OVO JE PREDIVNOOO!), jer si povukao emocije i prosto svaki normalan čovjek mora reći da je ovo lijepo iskaz. Međutim, sa ovakvim pjesmama se ne osvaja konkurs zato što mora tu biti još više originalnosti (istini za volju, nikad nisi bio bliži do ove pjesme), te savjetujem ti da kroz godine (vrijeme – dane, sedmice…) probaš da uneseš bar dva stiha u nju kojima ćeš raznježene čitaoce dotući ljepotom. Kraj je poprilično očekivan i klišealiziran, malo više kreativnosti – bar ovom autoru to ne bi trebalo biti problem. Za svaki slučaj, dragi čitaoci, zapamtite njegovo ime!

Ocjenu (6) dodjeljujem pjesmi:
Branko Mićić
Ocjenu (7) dodjeljujem pjesmi:
Rade Šupić
Ocjenu (8) dodjeljujem pjesmi:
Ešef Kovačević
Ocjenu (9) dodjeljujem pjesmi:
Vukašin Simonović
Ocjenu (10) dodjeljujem pjesmi:
Nikola Ismail a. Džon Smajlovski

 

Član žirija MD:
Anđela TURUKALO
PRAVILA GLASANJA – TREĆI KRUG
1. Branko MIĆIĆ (1928.), Novi Sad, Srbija
Komentar pjesme:
Pjesma neodoljivo podsjeća na brojalicu. Ništa kreativno ne zrači iz nje. Emociju nikakvu osjetila nisam. Što se teme tiče, ne prija mi način na koji je iznesena. Smatram da je žena daleko više od cvijeta koji se predaje muškarcu. Mnogo mi se više dopala pjesma iz drugog kruga.
2. Ešef KOVAČEVIĆ (1999.), Gradačac, Bosna i Hercegovina
Komentar pjesme:
Prvi problem pjesme je interpunkcija. Čas je ima ali pogrešno, zatim je uopšte nema. Drugi problem su klišei, previše vremena bi mi oduzelo da ih nabrajam sve. Peta strofa je ubjedljivo najlošija. Nezrelo je napisano. Čak mi ni forma nije kako treba, u nekoliko momenata se bezrazložno razbija. Emociju ne mogu ni da osjetim od svih tih ‘već viđenih’ stihova i slika. Djeluje suvo. Poređenja u četvrtoj strofi su skroz suvišna. Metafore bi tu bolje legle, naravno- uz dozu kreativnijeg izražaja. Već je treći krug i očekuje se da pjesme budu dosta ozbiljnije i dublje od ovoga.
3. Nikola ISMAIL a. Džon Smajlovski (1994.), Čačak, Srbija
Komentar pjesme:
Na pamet*
Na interpunkciji se moglo dodatno poraditi. Ta priča se, vjerujte, forsira jer je važno. Da nije važno- ne bi se pomenulo.
“Noć,
java,
san,
ja,
sam.”- ovaj dio djeluje suvišno. Nije bitan za pjesmu, ne govori ništa suštinski važno- samo je, eto, tu.
Pjesma je odlično napisana. Dinamična je. Posjeduje snažne momente, oštre slike. Odabir teme je odličan. Emocija toliko živa da je gotovo opipljiva. Ovog autora sam već iz ranijih krugova upamtila jer ima veoma prepoznatljiv stil. Samo te tačke i zarezi da se srede i bilo bi savršeno. 🙂
4. Rade ŠUPIĆ (2000.), Lazarevac, Srbija
Komentar pjesme:
Nenapisan*
Neprobuđenim*
Ne prija mi čitanje ove pjesme. Djeluje kao da su slike nagomilane i da je sve pisano da bi se rimovalo i da bi se uklopilo u tu formu koja, sama po sebi, meni biva dosadna; i tako se izgubi nit. Pjesma djeluje bezdušno, nema emocije. Sve je podređeno formi. Nema nekih eksplozivnih momenata, nema dinamike, nema života u stihovima, a ni posebne kreativnosti koja bi razbila ovaj zagasit ton. Poezije više ima u riječima koje istinski ogole duh autora, a bez neke posebne forme i rime; nego u onome što je dovođeno do perfekcije formom a nije reklo ništa.
5. Vukašin SIMONOVIĆ (1997.), Prijepolje, Srbija
Komentar pjesme:
Ima momenata koji su lijepi, ali opet- ništa da posebno oduševi. Ovo je devetka zbog ostatka grupe, jer je pjesma znatno bolja od prethodne tri pročitane. Ipak, znam da autor može bolje i efektnije, zato mi i nije žao što je ispalo ovako. Lijepo je prenesena emocija, pjesma zrači nježnošću. Previše je nabrajanja, prisjećanja- to nije toliko bitno za suštinu. Autori treba da kažu istinu u pjesmi i to sasvim golu, nenašminkanu, nebrušenu istinu o onome šta je unutra. To su posebne pjesme koje nose srce za sebe. Opet da kažem, lijepa je pjesma. Stvarno jeste. Ali može još bolje.
Ocjenu (6) dodjeljujem pjesmi:
Branko Mićić
Ocjenu (7) dodjeljujem pjesmi:
Ešef Kovačević
Ocjenu (8) dodjeljujem pjesmi:
Rade Šupić
Ocjenu (9) dodjeljujem pjesmi:
Vukašin Simonović
Ocjenu (10) dodjeljujem pjesmi:
Nikola Ismail a. Džon Smajlovski
Član žirija MD:
Ante JEZERČIĆ
PRAVILA GLASANJA – TREĆI KRUG
1. Branko MIĆIĆ (1928.), Novi Sad, Srbija
Komentar pjesme:
Gospodina pamtim jos po prvoj pjesmi razigranog i saljivog karaktera koja mi se svidjela zbog svoje originalnosti, mozda cak i rizika, a sve to neprisutno je u ovoj pjesmi. Nedostaje dinamike, razlicitih pjesnickih slika, a po mom misljenju, ponavljanjem stihova nije dobiveno ono na sto se ciljalo.
2. Ešef KOVAČEVIĆ (1999.), Gradačac, Bosna i Hercegovina
Komentar pjesme:
Ritmicno, odlicno. Izrazajno, dosta slabije. Opcenito, kada se pise o tuzi i boli, skloni smo patetici i istrosenim frazama. Nisam procitao skoro nista novo, svaki stih me podsjeca na nesto slicno sto sam procitao vec. To ne moraju biti komplicirane figure, nekada je ljepota u jednostavnosti, ali nikako u obicnosti. Pokusati obogatiti rijecnik radi napretka na izrazajnosti. Ni Messi ne bi bio tehnicki dobar da ima jedan dribling. Nasa “tehnika” su nase rijeci. Znao sam zapisivati rijeci iz rijecnika koje nisam koristio nikako, mozda je to neki novi pocetak?
3. Nikola ISMAIL a. Džon Smajlovski (1994.), Čačak, Srbija
Komentar pjesme:
Uh, ovdje ima svega, ali sam odlucio ovoj pjesmi dati najvecu ocjenu zbog originalnosti metafore, kako zbog pjesme kao nje same, tako i zbog pojedinih stihova. Prva kitica me se dojmila jer moze stajati stilski kao pjesma za sebe, a to je i dobro i lose. Lose je jer odudara od ostatka pjesme, osobito po ritmu. Dobro je sto se tematski adekvatno uklapa u nastavak pjesme koja ima.svoj slijed, zadovoljavajuce je zaokruzena cjelina. Za kraj, jako sam impresioniram prvom.kiticom.
4. Rade ŠUPIĆ (2000.), Lazarevac, Srbija
Komentar pjesme:
Rade, mladost se osjeti u pisanju i to je vise nego ok jer je dio puta kojeg prolazis u svome pisanju. Svi to prodjemo. Koristeci se onom izlizanom “imas potencijala” ne zelim te motivirati, vec pokusati ukazati na to koliko se jos treba raditi. Ako ti mogu dati nek savjet: Ono sto smatras uzvisenim i vrijednim divljenja trazi puno strpljenja i potrage za odgovarajucom kombinacijom rijeci. Zapitaj se da li je vec netko slicnu tematiku opisivao tim rijecima? Npr “plakao za usnama onim” je nesto sto se izlizalo. Precesto je koristeno jednostavno da bi moglo impresionirati. Nemoj samo dopustiti da te poezija izgubi. Pisi!
5. Vukašin SIMONOVIĆ (1997.), Prijepolje, Srbija
Komentar pjesme:
Pjesma je smislena cjelina i osjeti se kako pjesma “tece” od pocetka do kraja- ritam je minimalno narusen. Nedostaje mi nesto sto bi me impresioniralo kao sto je autora impresionirala ljubav. Dio na kojem cu zastati i procitati ga opet da odzvoni u mislima. “Povezivao proslost i sadasnjost, predvidao buduca vremena, putovao kroz vreme ” mi je najupecatljiviji dio pjesme. Predivne slike u predivnome, nadopunjujucem slijedu.
Ocjenu (6) dodjeljujem pjesmi:
Branko Mićić
Ocjenu (7) dodjeljujem pjesmi:
Rade Šupić
Ocjenu (8) dodjeljujem pjesmi:
Ešef Kovačević
Ocjenu (9) dodjeljujem pjesmi:
Vukašin Simonović
Ocjenu (10) dodjeljujem pjesmi:
Nikola Ismail a. Džon Smajlovski
Član žirija MD:
Enea HOTIĆ
PRAVILA GLASANJA – TREĆI KRUG
1. Branko MIĆIĆ (1928.), Novi Sad, Srbija
Komentar pjesme:
Pjesma iz starih vremena, kao iz serije “Ranjeni orao”, simpatično.
2. Ešef KOVAČEVIĆ (1999.), Gradačac, Bosna i Hercegovina
Komentar pjesme:
Organizacija stihova u strofama baš kao i dosljedna obgrljena rima su sasvim uredu i korektno urađeni, ali u predzadnjoj strofi autor sve podređuje toj rimi i nastaje, bar meni, nedefinisanost i konfuznost u pjesmi. Ne radi se o tome da autor ostavlja mjesta čitaocu da sam zaključi šta na tom papiru malom, kako kaže, piše,već o strofi koja je totalno konfuzna i to se nastavlja u stihovima sljedeće strofe u kojoj se pominje crta na papiru. Zašto kad sama fraza *podvući crtu* znači početi nešto novo, svesti račune, nije trebalo spominjati papir , pa još uz to i mali papir i tako dalje. Četvrta i peta strofa gube svoje značenje upravo zbog toga što je autor htio da bude dosljedan ABBA rimi po svaku cijenu Obratiti pažnju na to.
3. Nikola ISMAIL a. Džon Smajlovski (1994.), Čačak, Srbija
Komentar pjesme:
Neobična pjesma i vizuelno i po značenju.
4. Rade ŠUPIĆ (2000.), Lazarevac, Srbija
Komentar pjesme:
Greška u naslovu – RIJEČCA NE SE UZ PRIDJEVE PIŠE ZAJEDNO! Dakle, trebalo je : NENAPISAN STIH. Mada bih ja to ne stavila u zagradu (NE)NAPISAN STIH, tako bi se dobilo više na značenju naslova, a naslovi pjesama su bitni veoma, o, još kako!
Lijepa ljubavna pjesma. Struktura pjesme je dobra i rima dosljedna. Posebno mi se svidjela treća strofa.
5. Vukašin SIMONOVIĆ (1997.), Prijepolje, Srbija
Komentar pjesme:
Odlična pjesma, o ponekoj zalutaloj zapeti gdje ne treba ne bih pisala, pjesma mi se dopala, pomalo liči na spisak, rekapitulaciju, popis stvari, u ovom slučaju ovo je presjek jedne ljubavi i pomalo me podsjetilo, po značenju, na “Mostarske kiše” jer je i Pero Zubac pisao šta je sve sa svojom Svetlanom spoznao i uradio. Upoznati sa nekim Život na sasvim nov način jeste i osnovni motiv ove pjesme. Odličan motiv!
Ocjenu (6) dodjeljujem pjesmi:
Branko Mićić
Ocjenu (7) dodjeljujem pjesmi:
Rade Šupić
Ocjenu (8) dodjeljujem pjesmi:
Ešef Kovačević
Ocjenu (9) dodjeljujem pjesmi:
Vukašin Simonović
Ocjenu (10) dodjeljujem pjesmi:
Nikola Ismail a. Džon Smajlovski

 

Zahvaljujemo se na povjerenju!

Organizator Milih Duela
Nermin Delić

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.