MILI DUELI 2017 – REZULTATI POLUFINALA (DUEL A) + KOMENTARI ŽIRIJA

Poštovani čitaoci, nakon nekoliko dana u kojima smo čitali i ocjenjivali pjesme Četvrtog kruga (Polufinale), došlo je vrijeme da saznamo i rezultate. Iste smo dobili vodeći se pravilima koje možete pogledati OVDJE.

REZULTATI ČETVRTOG KRUGA

DUEL A

 OCJENE 4. KRUGA

Učešće se u Milim Duelima 2017 sa ovim krugom završava za: Mladen Topić, Jasna Rakićević, Borislav Kosanović, Slobodanka Đukanović, Davorka Flego, Milan Čorak, Rada Bulatović Tomić. Zahvaljujemo se autorima na učešću. Njihovo priznanje za doprinos širenju književnosti kroz društvene mreže širom regiona za 2017. godinu u sklopu projekta MILI DUELI 2017 će im biti uručeno u elektronskoj verziji, a ukoliku budu učestovali i u zborniku, i u štampanoj verziji.


ODLUKA ORGANIZATORA O ČETVEROPLASIRANIM AUTORIMA

Organizator Milih Duela je imao još jedan zadatak. Četveroplasirani iz grupe A, B i C su podvrgnuti njegovim procjenama koje dvoje od njih troje bi moglo najviše pridonijeti takmičenju MD 2017. U konkurenciji su bili Milica Ristović (8.2), Toni Pavleski (8.2) i Nikola Ismail (8.2). Pošto je bilo nemoguće po prosjeku ih izdvojiti, organizator je odlučio da svo troje četveroplasiranih autora idu dalje u Veliko Finale. Tako je autorica koju će poslati u Veliko finale Milica Ristović (8.2).  Autorica tako postaje punopravna članica Velikog Finala i zajedno sa ostalim autorima ostaje u utrci za glavno priznanje.


Autori koji su prošli Četvrti krug (Polufinale) će imati priliku danas vidjeti pravila Velikog Finala. Čestitke autorima! Došli su na korak do trijumfa u Milim Duelima, do momenta kada će se birati najbolji autor među njima, autor koji će dobiti priznanje NAJBOLJI AUTOR ZA 2017. GODINU PO IZBORU OBK MILI DUELI.


Glasovi čitaoca: 

Listu možete pogledati OVDJE.

PS. Svi pristigli lajkovi na pjesme su pregledani i u obzir su uzeti samo oni glasovi koji su ispoštovali cijelu proceduru glasanja!


 Komentari žirija:

DUEL A

Član žirija MD:
Nermin DELIĆ
PRAVILA GLASANJA – ČETVRTI KRUG
1. DAVORKA FLEGO, Pazin, Republika Hrvatska
Komentar pjesme:
Poštovani prijatelji, čisto da napomenem prije nego počnete da čitate moje komentare na pjesme ovih hrabrih i sjajnih autora koji su “dogurali” do ovog dijela takmičenja, svi na svoj način – junački i posebno snažno, da sam se orijentisao više na neke pozitivne elemente u pjesmi (koliko ih ima, tolika i ocjena) i da sam ukazivao na ove negativne, jedino ako su oni predominantni u toj mjeri, da nisu oni koji bi mogli promaći našim polufinalistima. Neke privatne obaveze i zahvat na srcu koji je u proteklim danima imao moj otac su me natjerale da se oduprem negativnim mislima, tako da sam tražio samo pozitivno u onome što sam čitao… život je lijep!  Također, molim vas da ne zaboravite da su ovo jedni od ljudi koje sam izabrao i ukazao im svoje povjerenje (koje su ovim rezultatima i opravdali) od 269 ostalih za učešće u projektu. Bliži se Veliko Finale, nadam se da će vam moji komentari biti samo vjetar u leđa za ostatak života koji nas čeka.
Veliki pozdrav!


“pala je noć po usnama tvojim” – odlično!
“svojoj sam sjenki
okrenula leđa” – odlično!

Jako zanimljiva pjesma! Misaono gledajući, jedna od ljepših koju sam čitao od ove autorice. Pjesma ima svoj tok, doduše, nekom može zazvučati da se niz radnji spominju bez “sredine” koja bi ih uvezala. No, navikli smo na konciznost kada je pjesnički izričaj ove autorice u pitanju.
Bez obzira na konačni rezultat, jer ova autorica ulazi u duel sa prosjekom 7.1, koji je najmanji od svih ostalih učesnika ovog duela (što ne znači da je autorica najslabija od ponuđenih, već da njeno predstavljanje u ovoj sezoni zaslužio je tu ocjenu do sada, a kako kažu – pjesnika pamte po jednoj pjesmi, a ubjeđen sam da ona ima više pjesama po kojima će je pratiti oni kojima će ostaviti u amanet ovakav jedinstveni stil koji treba gajiti na ovim prostorima) mislim da ova pjesma zaslužuje da bude čitana još dugo dugo vremena, jer je kratka, jasna, zanimljiva i u svojoj mjeri poučna.

Izdvojio sam dijelove koji su sjajni, po mom shvatanju poezije, tako da… samo naprijed, Balkan treba ovakve umjetnike…
2. IVAN GAĆINA, Zadar, Republika Hrvatska
Komentar pjesme:
“Prelijepi dane što zrakama gledaš” – “Prelijepi danI što zrakama gledaš”

Pjesma je ritmički gotovo perfektna (pr. posljednja strofa, zadnji stih ima 15 slogova, a prethodna tri po 13). No, u ovakvim prilikama, posebno je važna smislenost pjesme, te njena poruka. Mislim da se autor zaista potrudio da dočara temu koju je obrađivao kroz pjesmu unoseći tako različite metafore koje su primamljive. Poruka pjesme je lijepa.
3. JASNA RAKIĆEVIĆ, Kruševac, Republika Srbija
Komentar pjesme:
Odlična pjesma! Jedino kraj me nije oborio s nogu, sve ostalo je perfektno. Bez obzira na konačni plasman u ovom takmičenju, sasvim sam siguran da ovoj autorici predstoji blistava karijera pjesnikinje u regionu. Impozantno je da neko tako mlad uspijeva da tako “futuristički” djeluje kroz pjesmu i uvjeri me da mi ipak nismo ponudili baš sve, da nije sve ispisano i da postoji još niz tema koje će ovakvi talenti u budućnosti obrađivati.
Moj naklon za godine i talent autorice!
4. MILAN ČORAK, Šid, Republika Srbija
Komentar pjesme:
Zanimljiv iskaz iskusnog autora. Kao neki zanesenjak, topao čovjek ispunjen vlastitim zadovojstvom i ostvarenjima, ovaj autor je tako emotivno uplovio u igru riječi zvanu – poezija ove pjesme. Stil pisanja je, nadasve, umjetnički. Način slaganja riječi, izražavanje, emocija,… sve ono što treba imati ova pjesma ona to i posjeduje. Čak vidim i obrise originalnosti, neki vid autobiografskog pečata u njoj. To je jako dobro, volio bih da toga ima još i više, jer ovaj čovjek, s obzirom na njegove pjesme koje sam čitao, ima puno toga da kaže.
5. MILICA RISTOVIĆ, Beograd, Republika Srbija
Komentar pjesme:
Ko će ko žena – što bi rekli! Bravo za emociju u pjesmi! Nekako bez sumnje, vjerujem da je ovo autobiografsko izdanje autorice. Tako ženstven prikaz ljubavi može se vidjeti vrlo rijetko. To hodanje kroz riječi, podsjeća me na rafting na rijekama. Tako tečno, recitatorski i umijesno. Pjesma je odlična, iznadprosječna, može se slobodno zaključiti, bar kad je moje viđenje u pitanju, nakon svih ovih godina čitanja na društvenim mrežama. Ovakve pjesme zaslužuju svoju stranicu u knjizi, zaslužuju da budu čitane i da se iz njih uči osjećaj kulture, ženstvenog izražavanja. Samo jedna ceduljica sa ovom pjesmom, sigurno bi raznježila pripadnike jačeg pola kad bismo je dobili od naših žena.
Međutim, nekako sam sumnjičav da će mnogi preći preko pjesme “tek onako”, jer je prvo pojavljivanje ove autorice jedno od najboljih pojavljivanja ikada u MD. Znam koliko ona može, ovo je daleko od priče o tom, ali prosto njena pjesma iz Prvog kruga je gotovo remek djelo, tako da… glasaću za talent. Puno sreće, Milice!
6. MLADEN TOPIĆ, Prozor Rama, Bosna i Hercegovina
Komentar pjesme:
“Ako me i voliš kao što mi se ponekad čini,
molim te da napokon odeš.”

Odlično! Za ovog autora je suvišno govoriti kritike. Još jedna perspektivna nada balkanske poetike, još jedno ime koje vrijedi pratiti. Sjajno je da tako mlad čovjek ima tako zrelo poimanje života i stvarnosti. Sviđa mi se njegov stil, tematika i poruka koju iznese kroz pjesmu. Za ovakve pjesme treba samo da mu bude rečeno da ide pravim putem kada je pisanje u pitanju i da mu poželimo puno sreće i kvalitete u budućem stvaralaštvu.
7. RADA BULATOVIĆ TOMIĆ, Nikšić, Crna Gora
Komentar pjesme:
“Odjednom – nijesam sama –
okolo mene je ; kamen, šuma, trava,” – MOŽDA “OKO MENE JE…” DJELUJE ISPRAVNIJE… 🙂
“i, tu spoznah život i ko sam u stvari.” – NEPOTREBAN ZAREZ IZA VEZNIKA.

Također duboko vjerujem da je ova pjesma autobiografsko izdanje, da njena pouka “sjedi” duboko na duši naše autorice. Ono što mi je drago, to je činjenica da je deskripciju dovela na zavidan nivo. Jako je lijepo gledati sve to. Recitatorski, ova pjesma bi pobrala sve emocije.
8. SAFETA OSMIČIĆ, Heerlen, Holandija
Komentar pjesme:
Impresivna moć izražavanja! Gotovo svaka strofa podsjeća na remodeliranu haiku poeziju. Ovakve pjesme i jesu poezija. Nemam primjedbi. Ono što bih istakao kao subjektivni osjećaj, to je činjenica da ovu pjesmu čitam već nekoliko puta kao onu koja predstavlja ovu autoricu u historiji MD. Tako da i moje oduševljenje ovom izuzetnom pjesmom već je općepoznato. No, to svakako ne utiče na moju ocjenu.
Kada je Safeta u pitanju, ona je tokom prethodnih krugova slala sjajne pjesme, tako da bih ovu okarekterisao kao još jedan biser u lancu. Čekam “privjesak”! 😀
9. SLOBODANKA ĐUKANOVIĆ, Banja Luka, Bosna i Hercegovina
Komentar pjesme:
Zamjerka za ritam generalno. PR./ Treća strofa se ritmički raspršila, posebno posljednjim stihom.

Ova pjesma je emotivno blago. Od početka do kraja, sve je pisano sa emocijom veličine planine. Da je, kojom srećom, ovakav talent opažen mnogo prije (kad je autorica bila dijete), ovakve pjesme bi se opjevale zasigurno. No, ni sada nije kasno, samo će uvijek postojati oprečna mišjenja, jer ovo nije moderna poezija koja se danas traži (nešto novo, originalno, jedinstveno…). Ali, svi koji pročitaju ovu pjesmu, moraju ostati oduševljeni, bar na momente, jer ova autorica, tako majstorski spaja riječi u jedno zanimljivu žensku “arhaičnu” emociju… iskusnu emociju… koje nam i dan danas fali…
10. BORISLAV KOSANOVIĆ, Sombor, Republika Srbija
Komentar pjesme:
Pjesma koja i jeste uistinu molitvna, razgovor sa Bogom. Tematika je mogla malo podrobnije i razigranije da se opiše, jer fali taj vlastiti otisak, pečat koji bi nas raspametio svaki put kad pročitamo pjesmu. Ritam pjesme je sjajan! (prva strofa za školske udžbenike!).
11. MILE LISICA, Banja Luka, Bosna i Hercegovina
Komentar pjesme:
Zanimljiva pjesma! Nekako svaki put kad čitam ovog autora, osjećam njegovu odgovornost koju je stavio sebi na crtu da napiše kvalitetnu pjesmu. Trud i težnja ka originalnošću su i više nego prisutni. Tu sigurno prednjači u odnosu na ostale autore. Sviđa mi se taj osjećaj koji je razvio da ne piše suvišne riječi. Pjesma mi se dopada i to je generalni utisak. Još jednom, puno sreće!
Ocjenu (6) dodjeljujem pjesmi sljedeća 2 autora:
Rada BULATOVIĆ TOMIĆ
Borislav KOSANOVIĆ
Ocjenu (7) dodjeljujem pjesmi sljedeća 2 autora:
Davorka FLEGO
Milan ČORAK
Ocjenu (8) dodjeljujem pjesmi sljedeća 2 autora:
Ivan GAĆINA
Slobodanka ĐUKANOVIĆ
Ocjenu (9) dodjeljujem pjesmi sljedeća 2 autora:
Safeta OSMIČIĆ
MIle LISICA
Ocjenu (10) dodjeljujem pjesmi sljedeća 3 autora:
Jasna RAKIĆEVIĆ
Milica RISTOVIĆ
Mladen TOPIĆ
Član žirija MD:
Jože BRENČIČ
PRAVILA GLASANJA – ČETVRTI KRUG
1. DAVORKA FLEGO, Pazin, Republika Hrvatska
Komentar pjesme:
Kratka pesma u kojoj je mnogo rečeno Moja primedba je opet (kao već u nekom duelu) ako ne znaš postavljati zareze onda ih ne stavljaj. Inače je pesma dobra.
2. IVAN GAĆINA, Zadar, Republika Hrvatska
Komentar pjesme:
Kroz čitavu pesmu je molba svetlom danu neka odagna tamne misli. Dobar sadržaj i ideja pesme u težnji da ljubav obasja pozornicu smrti i da optimizam razplini svo sivilo, mračne snove i obudi nade napaćenom robu.
Pesma je napisana u besprekornoj rimi i takođe u ritmu i čini mi se najbolja rimovana pesma u ovom duelu.
3. JASNA RAKIĆEVIĆ, Kruševac, Republika Srbija
Komentar pjesme:
Ponavljanje u pesmi ne dostiže toga što bi moralo da bi imala pesma neku jačinu. One tri tačkice nemaju neku funkciju i ne znam zašto uopšte jesu na kraju stiha i takođe na početku.
Čini mi se u nekim delovima dobra ideja, naprimer o prividnoj slobodi, samo mislim da bi to trebalo opisati na drugačiji način, unesti možda snažnije emocije.
4. MILAN ČORAK, Šid, Republika Srbija
Komentar pjesme:
Ljubavna pesma, nešto u rimi a nešto ne, bolje bi bilo onda da ništa nije u rimi. Nekoliko klišeja nalazim u tekstu. Onda ovo; nečujno tiho, ako je nečujno, onda se podrazumeva da je tiho i “cio život” mislim da ne može biti “cio”.
5. MILICA RISTOVIĆ, Beograd, Republika Srbija
Komentar pjesme:
Više puta u pesmi kao da je slučajno, nalazim pokušaj rime iako pesma nije pisana u rimi. Smeta mi to: “kada se magla
gura kroz kapije i stabla”, “kada violina počne da slika obrise tvog lika…”, “od tvog grada u kojem ni sada”. Ima još više toga. Problem je i u znakovima interpunkcije.
6. MLADEN TOPIĆ, Prozor Rama, Bosna i Hercegovina
Komentar pjesme:
Sadržaj je neka mešavina i nisam siguran da ja to razumem. Ako je to među muškarcem i ženom zašto bi trebalo pričati o granatiranju Dubrovnika i zašto bi ga žena tražila ispod sedam snegova? (kliše) Pokušavao sam razumeti ali nisam razumeo.
7. RADA BULATOVIĆ TOMIĆ, Nikšić, Crna Gora
Komentar pjesme:
Postavljanje zareza je za autorku problem., takođe ostali znakovi interpunkcije Na kraku ove strofe ne razumem tog “skrivenog luka”. da li je to zbog rime, da li je Luka ime.
I, dok se penjah uz brdo – gdje svetac bdije –
umornih zglobova, od bolesti, tuge i muka…
s grlom uvelim, osjetih u srcu nešto se krije
obasja me svjetlost – skrivenog luka !

Nije objašnjeno zašto bi te ubuzeo stid i očito je to neko hvatanje rime.

8. SAFETA OSMIČIĆ, Heerlen, Holandija
Komentar pjesme:
Dobro opisan pejzaž ukratko.
9. SLOBODANKA ĐUKANOVIĆ, Banja Luka, Bosna i Hercegovina
Komentar pjesme:
Smeta mi toliko ponavljanja “čujem da “. Neka mešavina rime i ne rime, Mislim da bi trebalo paziti da je sve u rimi ili da nije ništa. Poanta mi se inače čini dobra.
10. BORISLAV KOSANOVIĆ, Sombor, Republika Srbija
Komentar pjesme:
Tužna pesma zbog gubitka sina pa čak i nada se gubi, ostaje samo molitva.
Kratka pesma u čijem sadržaju je rečeno sve.
11. MILE LISICA, Banja Luka, Bosna i Hercegovina
Komentar pjesme:
Toliko puta je napisano “Ona” da pomislih da bi morao naslov pesme biti Ona. Na kraju je jasno da leptiri dodira na telu ne probude onih leptira u stomaku.
Ocjenu (6) dodjeljujem pjesmi sljedeća 2 autora:
Mladen TOPIĆ
Rada BULATOVIĆ TOMIĆ
Ocjenu (7) dodjeljujem pjesmi sljedeća 2 autora:
Jasna RAKIĆEVIĆ
Milica RISTOVIĆ
Ocjenu (8) dodjeljujem pjesmi sljedeća 2 autora:
Milan ČORAK
Slobodanka ĐUKANOVIĆ
Ocjenu (9) dodjeljujem pjesmi sljedeća 2 autora:
Safeta OSMIČIĆ
MIle LISICA
Ocjenu (10) dodjeljujem pjesmi sljedeća 3 autora:
Davorka FLEGO
Ivan GAĆINA
Borislav KOSANOVIĆ
Član žirija MD:
Anđela TURUKALO
PRAVILA GLASANJA – ČETVRTI KRUG
1. DAVORKA FLEGO, Pazin, Republika Hrvatska
Komentar pjesme:
Mnogo, mnogo klišea. Previše za polufinale. Nisam pročitala jedan originalan stih, nešto što bi pokazalo lice autora. Liči na djelo tekstopisca. Velika je razlika između teksta i poezije, to autorka mora shvatiti. Poezija traži kreativnost i dušu.
2. IVAN GAĆINA, Zadar, Republika Hrvatska
Komentar pjesme:
Ivan konstantno ima lijepe motive u pjesmama. Izuzetno lijepe. Ipak, ova pjesma mi je malo slabija od prethodnih koje sam čitala. Dobra je, ali kao da joj fali energije koju sam nalazila u njenim prethodnicama. Nema emocija koje pucaju duž pjesme. Forma je dobra, kao po običaju. Rima se odlično uklopila. Nema estetskih zamjerki. Sve je dobro urađeno, ali nije najbolje izdanje autora.
3. JASNA RAKIĆEVIĆ, Kruševac, Republika Srbija
Komentar pjesme:
Predivno. Jasnin stil me odavno oduševljava. Motivi, priče koje priča, slike koje predstavlja i način na koji to radi- sve je savršeno. Cijela pjesma je iznesena tačno kako treba. Interesantan uvod, zatim tečan razvoj pjesme (liči na tok rijeke) pa sve do kraja koji poentira snažno i jasno…. Nijednog trena mi nije bilo dosadno čitati niti sam mogla pretpostaviti sljedeći stih. Bravo.
4. MILAN ČORAK, Šid, Republika Srbija
Komentar pjesme:
Prosta pjesma, bez pretjerane kreativnosti. Klasičan ritam, klasična rima. Ništa novo.
“kao dva najljepša plava cvijeta”- samo se pitam koliko je puta ovo izgovoreno i zapisano… I to nije jedini primjer klišea u ovoj pjesmi, nažalost. Nema originalnosti ni emocije. Nema ničeg inovativnog.
Nisam oduševljena, nije mi za finale. Nije mi ni za polufinale.
5. MILICA RISTOVIĆ, Beograd, Republika Srbija
Komentar pjesme:
Lijep ljubavni iskaz. Dosta lijepih slika, veoma kreativno. Međutim, smatram da je u uvodu previše nabrajanja… Taj dio bi možda trebalo skratiti. Ali ne dirati “kada polusan grli muziku a muzika prelazi u metafiziku” nikako, to treba ostaviti. 🙂
Ostatak pjesme je lijepo povezan, interesantan. Kraj je odličan.
“i samo u svitanje
doznam
koliko je udaljeno moje predgrađe
od tvog grada
u kojem ni sada,
u svitanje,
ne čuješ
šum
mojih pokušaja
da te čuvam
i spasem
od zaborava.”
Svakako, smatram ovo kvalitetnim djelom. Osjeća se duh mladosti u pjesmi, sluti se dubina emocija, stil je dobar. Može energičnije, ali je za jaku devetku.
6. MLADEN TOPIĆ, Prozor Rama, Bosna i Hercegovina
Komentar pjesme:
Mladen me opet fascinira. Tako lakim jezikom iznijeti tako teške emocije- to jeste umjetnost. Stil pisanja mu je elegantan i tečan, kroz pjesmu se osjeća njegova duša, svaka mu je pjesma srce na dlanu. Nikakvih primjedbi. Još od pjesme o nerođenoj sam oduševljena njegovim pisanjem i nisam razočarana ni ovaj put. Čak i kad iznosi stihove o ratu kroz pjesmu- to čini dovoljno snažno da se osjeti uticaj rata na njega; a ipak dovoljno neprimijetno da ne ošteti samu srž pjesme, da je ne zamrlja drugom temom. Sve se uklapa, sve ima svoj razlog i svoje mjesto. Završena slagalica, cjelina sklopljena. Svaka čast i jedva čekam sljedeću.
7. RADA BULATOVIĆ TOMIĆ, Nikšić, Crna Gora
Komentar pjesme:
Lijep odabir teme, ali to je sve. Forma je neprijatna, nevješto izvedeni stihovi, motivi ogoljeni i nedovoljno jaki.Još jedna suviše prosta pjesma gdje je trebalo unijeti kreativnosti. Fali magle, fali mistike. I tema je dosta teška. Komplikovano je napisati pjesmu o manastiru koja ne liči na previše dramatizovan hvalospjev. Žao mi je zbog lošeg izbora pjesme, ali po meni ovo nije kako treba.
8. SAFETA OSMIČIĆ, Heerlen, Holandija
Komentar pjesme:
Uvijek kratko i jasno, a lijepo i efektno. Inspiriše me da isti komentar ostavim. 🙂
Deskriptivno, originalno. Forma je odlična. Početak i kraj su lijepo povezani. Sagrađena cjelina, izuzetno smislena. Bravo.
9. SLOBODANKA ĐUKANOVIĆ, Banja Luka, Bosna i Hercegovina
Komentar pjesme:
Dosta lijepo sročeno. Ne obara s nogu, nisam pretjerano oduševljena, ali je kvalitetno urađeno. Ritam mi se dopada. Priča je dosta klasična, uspješno ispisana. Ipak, smatram da je falilo energije i kreativnosti da bi bilo skroz kako treba. Svakako, daleko je od lošeg. Forma je dobra, nema klišea. Emocija se osjeća. Nadam se još boljim izdanjima autorke.
10. BORISLAV KOSANOVIĆ, Sombor, Republika Srbija
Komentar pjesme:
Teška tema, dramatična i bolna. Ipak, pjesma je toliko suva da se emocije ne javljaju zbog nje koliko zbog same teme. Nedovoljno dobro izvedeno, moram reći. Kad vam sama tema da mogućnost da učinite pjesmu moćnom, zašto ne iskoristite riječi kako treba? Previše prosto i slabo, bez kreativnosti i bez snage. Žao mi je.
11. MILE LISICA, Banja Luka, Bosna i Hercegovina
Komentar pjesme:
Prelijepo. Tako dirljivi motivi moraju izazvati reakcije još na prvo čitanje. Sviđa mi se stil, forma je dosta inovativna, ali pjesma puca od očaravajućih pjesničkih slika i emocija. Odlično, kao i uvijek. Kraj je savršen. Svaka čast.
Ocjenu (6) dodjeljujem pjesmi sljedeća 2 autora:
Rada BULATOVIĆ TOMIĆ
Borislav KOSANOVIĆ
Ocjenu (7) dodjeljujem pjesmi sljedeća 2 autora:
Davorka FLEGO
Milan ČORAK
Ocjenu (8) dodjeljujem pjesmi sljedeća 2 autora:
Ivan GAĆINA
Slobodanka ĐUKANOVIĆ
Ocjenu (9) dodjeljujem pjesmi sljedeća 2 autora:
Milica RISTOVIĆ
Safeta OSMIČIĆ
Ocjenu (10) dodjeljujem pjesmi sljedeća 3 autora:
Jasna RAKIĆEVIĆ
Mladen TOPIĆ
MIle LISICA
Član žirija MD:
Ante JEZERČIĆ
PRAVILA GLASANJA – ČETVRTI KRUG
1. DAVORKA FLEGO, Pazin, Republika Hrvatska
Komentar pjesme:
Pjesma je puna već tako čestih motiva, ponavljanih fraza koje su vrlo malo modulirane što utječe na to da se ova pjesma izgubi među brojnim pjesmama. Ritmično je zadovoljavajuće, ali treba bogatstvom slika i metafora, novoformiranih epiteta raditi na originalnosti i prepoznatljivosti stila.
2. IVAN GAĆINA, Zadar, Republika Hrvatska
Komentar pjesme:
Jedan od autora kojeg sam upamtio po popriličnoj pjesničkoj zrelosti i jako puno potencijala, koji se odlikuje dobrim osjećajem za ritam (doduše u ovoj pjesmi ima prostora za napredak po tom pitanju, nije idealno, ali je poprilično blizu) i koju svojim izričajem zaista pokušava obogatiti poeziju nečim svojim.
3. JASNA RAKIĆEVIĆ, Kruševac, Republika Srbija
Komentar pjesme:
Pokušati dosta poraditi na ritmičnoj i smislenoj povezanosti između strofa, a i stihova. Na nekim mjestima nepotrebne zamjenice. Originalnost 10, što je presudilo i u ukupnoj ocjeni, ali pripaziti da u želji da se puno toga kaže ne počne komplicirati.
Na neki način je ocjena 10 nagrada za potencijal koji vidim u tebi, ali treba poraditi na tome da pjesma teče smisleno dok je drugi čitaju (ritam koji toliko puta naglašavam).
4. MILAN ČORAK, Šid, Republika Srbija
Komentar pjesme:
Smislenije koristiti interpunkciju jer je ritam u pjesmi podosta narušen, osjećaj kao da se rima forsira pa se upada u zamku ne tako originalnih stihova. Treba se puno više dati u pisanje, dati si vremena, dati si slobode i naći granice koje se u poeziji zbog kvalitete ne prelaze.
5. MILICA RISTOVIĆ, Beograd, Republika Srbija
Komentar pjesme:
Izuzev nepotrebne rime (kao i interpunkcije na nekim mjestima) u sredini pjesme koja narušava tečnost u čitanju i sveukupan dojam, autorica me impresionirala metaforama koje koristi za opisivanje jedne njene životne epizode ukrašene romantičnim razmišljanjima.
6. MLADEN TOPIĆ, Prozor Rama, Bosna i Hercegovina
Komentar pjesme:
Kroz pjesmu sam dobio dojam da se autorov unutarnji kaos proširio i na pisanje. Okrenutost drugoj strani života, onoj manje ljepšoj, uvjetuje ogorčenost koja se reflektira kroz stihove, a nažalost i dotiče okvire patetike i nečega što smo već i čuli. Savjet autoru je da samo piše o unutarnjim zbivanjima, neka uzgaja nove misli i teži k tome da bude što originalniji.
7. RADA BULATOVIĆ TOMIĆ, Nikšić, Crna Gora
Komentar pjesme:
Pjesma radi pjesme koja poštiva određene elemente forme i ritma, no nema ničega što bi potaknulo čitatelja na razmišljanje. Ono što mene kao pjesnika bode u oči su tako često korištene fraze, obično uobičajene, i koje jako utječu na završnu ocjenu. Treba mi taj faktor noviteta i želje da poezija dosegne neku razinu, da se kroz pjesmu vidi trud autora.
8. SAFETA OSMIČIĆ, Heerlen, Holandija
Komentar pjesme:
Tema nostalgije za nekim prijašnjim vremenima nudi razne mogućnosti, no autor je ostao nedorečen. Izbjegavati pjesničke slike poput nebeska plava košulja i dugme od zlata. Mnogim autorima stalno ističem isto, originalnost prije svega. Netko tko čita poeziju je sigurno nailazio na slične metafore i nema potrebe ograničavati se na već nešto upotrebljeno. Nedostaje mi originalnosti, zato je ocjena takva kakva je.
9. SLOBODANKA ĐUKANOVIĆ, Banja Luka, Bosna i Hercegovina
Komentar pjesme:
Pjesma je smislena cjelina koja na dostojan način opisuje fizičku odsutnost osobe za kojom se teži. Uvijek razmišljam kako je cilj poezije staviti svoju unuturanju golotinju u stihove i da je trud koji ulažemo u pjesmu na neki način odraz jačine ljubavi prema nekome i prema sebi kao osobi koja stvara nešto novo. Pjesmu sam pročitao gotovo u jednom dahu i autor me uvodi u ono što osjeća na način da i ja osjećam, zato ocjena 9.
10. BORISLAV KOSANOVIĆ, Sombor, Republika Srbija
Komentar pjesme:
Iskreno ne znam što reći i na koji novi način komentirati pjesmu, ali u usporedbi s ostalima, ocjenjujući neki ukupni dojam, pjesma je točno negdje u sredini.
11. MILE LISICA, Banja Luka, Bosna i Hercegovina
Komentar pjesme:
Pjesma koja pokazuje kako nešto naizgled jednostavno može biti čudnovato jer je obogaćeno originalnošću stila, otkrivanjem iskrene zaljubljenosti i čežnjom da ta ljubav poprimi poetičan oblik. Osjećam se kao da autor meni osobno priča o njoj, mogu se uživjeti u ono što osjeća. “Ona često daje bombone beskućnicima i još češće im priča o nama” je tako filmska pjesnička slika. Nemam neke kritike, zato ocjena 10.
Ocjenu (6) dodjeljujem pjesmi sljedeća 2 autora:
Davorka FLEGO
Safeta OSMIČIĆ
Ocjenu (7) dodjeljujem pjesmi sljedeća 2 autora:
Milan ČORAK
Rada BULATOVIĆ TOMIĆ
Ocjenu (8) dodjeljujem pjesmi sljedeća 2 autora:
Mladen TOPIĆ
Borislav KOSANOVIĆ
Ocjenu (9) dodjeljujem pjesmi sljedeća 2 autora:
Milica RISTOVIĆ
Slobodanka ĐUKANOVIĆ
Ocjenu (10) dodjeljujem pjesmi sljedeća 3 autora:
Ivan GAĆINA
Jasna RAKIĆEVIĆ
MIle LISICA
Član žirija MD:
Enea HOTIĆ
PRAVILA GLASANJA – ČETVRTI KRUG
1. DAVORKA FLEGO, Pazin, Republika Hrvatska
Komentar pjesme:
Lijepa pjesma, mada je motiv vrlo čest…no, dopala mi se pjesma i ne mogu reći zbog čega, jednostavno ima tu jednu tananu lirsku notu i to od srca pozdravljam.
2. IVAN GAĆINA, Zadar, Republika Hrvatska
Komentar pjesme:
Pjesma je sjajna ritmički i organizacija stihova je odlična, mada je sam motiv pjesme valjda poznat samo autoru. Mnogo je riječi, poređenja… zato mi je pjesma nejasna.
3. JASNA RAKIĆEVIĆ, Kruševac, Republika Srbija
Komentar pjesme:
Pjesma je na mahove vrlo lična, a zatim savjetodavna i opšta. Dalje – nokatna ploča, podzemna trivijalnost i slične sintagme su umanjile poetičnost pjesme.
4. MILAN ČORAK, Šid, Republika Srbija
Komentar pjesme:
Lijepa ljubavna pjesma, odraz pjesnikovog unutrašnjeg previranja, ali nije ova pjesma ostavila neki jači utisak na mene. Sve mi je već poznato, slike već viđene.
5. MILICA RISTOVIĆ, Beograd, Republika Srbija
Komentar pjesme:
Odlična pjesmaaaaaaa! Bravo
6. MLADEN TOPIĆ, Prozor Rama, Bosna i Hercegovina
Komentar pjesme:
Pjesma mi se svidjela, taj prepričani dijalog je ostavio utisak na mene. Jako dobrih konstatacija ima:”..dok se ja najviše od svega bojim toga da svi živimo između dva rata”.
7. RADA BULATOVIĆ TOMIĆ, Nikšić, Crna Gora
Komentar pjesme:
Pjesma koja je posvećena Vasiliju Ostroškom zaslužuje sve pohvale.
8. SAFETA OSMIČIĆ, Heerlen, Holandija
Komentar pjesme:
Bravo! Kao da je slikar upetljao prste u ovu pjesmu, dodao joj prave boje! 🙂
9. SLOBODANKA ĐUKANOVIĆ, Banja Luka, Bosna i Hercegovina
Komentar pjesme:
Ritam jako dobar, divne neizlizane rime, možda ima gomilanja riječi, ali to nije umanjilo vrijednost ove pjesme jer je autorka već afirmisani pisac.
10. BORISLAV KOSANOVIĆ, Sombor, Republika Srbija
Komentar pjesme:
Posljednja strofa je najjača i ostavila je na mene snažan utisak!
11. MILE LISICA, Banja Luka, Bosna i Hercegovina
Komentar pjesme:
Ne crtaj leptire koje ona ne voli. To mi je prva misao nakon čitanja ove neobične pjesme.
Ocjenu (6) dodjeljujem pjesmi sljedeća 2 autora:
Davorka FLEGO
Milan ČORAK
Ocjenu (7) dodjeljujem pjesmi sljedeća 2 autora:
Ivan GAĆINA
Rada BULATOVIĆ TOMIĆ
Ocjenu (8) dodjeljujem pjesmi sljedeća 2 autora:
Jasna RAKIĆEVIĆ
Borislav KOSANOVIĆ
Ocjenu (9) dodjeljujem pjesmi sljedeća 2 autora:
Slobodanka ĐUKANOVIĆ
MIle LISICA
Ocjenu (10) dodjeljujem pjesmi sljedeća 3 autora:
Milica RISTOVIĆ
Mladen TOPIĆ
Safeta OSMIČIĆ

Zahvaljujemo se na povjerenju!

Organizator Milih Duela
Nermin Delić

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.