MILI DUELI 2017 – FINALE – Glasovi stalnih članova žirija!

MILI DUELI 2017 – VELIKO FINALE – REZULTATI:
Žiri: Z. Odorčić (Zagreb), J. Brenčić (Vrhnika), D. Topić (Valpovo), S. Golubović (Subotica) (7/11)

OSTALI .jpg

tabela zdravko odorcic mili dueli
Zdravko Odorčić:
Mili dueli iznjedrili su nekoliko talentiranih pjesnika/pjesnikinja što je ijedan od osnovnih ciljeva ove igre poezije na Facebooku koji nam daje nevjerojatne mogućnosti pronaći prave talente.
Kroz ovo natjecanje pročitao sam šaroliku lepezu pjesama i bit ću iskren, u početku nisam bio zadovoljan ali kao je natjecanje teklo, autori su sami shvatili da je ovo igra, ali jedna vrlo ozbiljna igra i dali su si puno više truda.
Svaku sam pjesmu ocjenjivao po osobnom dojmu, trenutnom raspoloženju kao što pjesma i je napisana da potakne ili ne potakne emocije, dajući pjesmi ocjenu a ne autoru. Mogu slobodno reći da sam u početku ocjenjivao izbornika pjesama tj organizatora budući da je on izabrao autore u pozvao u Mile duele.
Najteže mi je bilo ocijeniti ovaj predzadnji a posebno zadnji krug budući nemaš izbora ocjenjivati osim po pravilima, a ona daju nekome visoku ocjenu a nekome moraš dati puno manju a pjesma je više zaslužila.
Tako i ovo posljednje ocjenjivanje ne shvatite kao loše, već da ima dobrih i onih malo više dobrih pjesama.
Stoga sam kao svoje konačne favorite, a prateći ih cijelo vrije, izabrao
1. Amelu Mustafić
2. Lela Zjajo
3.Ivan Gaćina

Amela Mustafić je mlada talentirana pjesnikinja koja svojom poezijom odskače od svoje generacije a već iskusnim pjesnicima ostavlja nadu kako će nas dobra generacija naslijediti i pjesma neće umrijeti.
Svojom angažiranom poezijom stvara svoj svijet, nimalo ljubavni, već prkosi u borbi protiv ljudske gluposti, posebno rata.
Ona ne mrzi, ona želi zabilježiti trenutke bola da se više ne ponove i u tome svojom poezijom ustraje. U kratko vrijeme izbrusila je svoj stil pisanja i prepoznatljiva je u svom pjesničkom izričaju.

Ivan Gaćina je već iskusni pjesnik tako da sam se začudio da je sudionik ovog natjecanja. Njegova poezija je smislena i izbrušena do tančina kako to već i rade iskusni pjesnici.
Na početku natjecanja kao da je olako shvatio, ali kasnije je uvidio ozbiljnost i dao si je više truda što ga je i dovelo do finala.

Lela Zjajo je za mene iznenađenje, budući da poznajem njezinu poeziju, ali sasvim jednu drugačiju, mekšu, manje smislenu ali kako sam je počeo čitati na ovom natjecanju, iznenadio sam se naglom zaokretu njezinog prijašnjeg stila i dobro smislenim temama i načinom izričaja u ovim pjesmama. Vjerujem da će tako i nastaviti.

Ostali finalisti su tu negdje izjednačeni, tako da bi im jednostavno dao svima jednu ocjenu, ali kako su u natjecanju drugačija pravila, ocijenio sam kako jesam, što ne znači da su to loše pjesme. i loši pjesnici, dapače.
Pa zato ne zamjerite.

Jože Brenčič:
Neki autori se gube u dugačkim tekstovima, koji nisu merilo za dobru pesmu. Sadržaj pesme treba imati jasnu poruku da dotakne čitaoca a ne da se autor sapliče i stekne dojam da je nešto nabacao i sam ne zna šta je hteo time da kaže. Treba izbeći ako je pesma u slobodnom stihu da se išta rimuje, ako se to desi, treba to korigirati.. Ponavljanja trebaju imati smisao da ojačaju sadržaj, a ne da smetaju. Može se pisati i bez tog stalnog ponavljanja nekih delova rečenice. Desi se to slučajno ali treba to onda korigirati. Neki autori su po mom mišljenju imali bolje pesme do finala, kao u finalu. Kao do sada pre no što sam ocenjivao, čitao sam po nekoliko puta, da sam mogao dati ocenu po svojoj savesti i osećanju. Nekima koji pišu u rimi, rekao bih, neka potraže dobre rime, ne neke prisiljene, jer se to odmah primeti.
Nadam se da će autorima ovaj kontest koristiti da usavrše svoje pisanje i da su nešto naučili, a ne da budu razočarani što oni nisu na prvoj poziciji liste takmičenja.i da se neće ljutiti na žirante zbog ocene. Treba je imati u vidu i to da postoje neki što bolje pišu i doći do te spoznaje.
Mislim da imaju Mili dueli pozitivno poslanstvo da svako od takmičara proveri gde je u svom pisanju. Ocene su pored objektivnosti i subjektivne i to je uvek, nije to samo u ovom kontestu i toga treba biti svestan. To sve je zbog različitog mišljenja pojedinca.

Duško Topić:
Amela Mustafić GALERIJA BOLI U SARAJEVSKOM TRAMVAJU

Nakon pjesme „Bolnica“ kojom se Amela Mustafić predstavila u prošlom krugu Milih Duela zapazio sam specifični stil i osebujni izraz mlade pjesnikinje. Kako nisam pristalica prevelikog crnila u poeziji pomislio sam da se i Amela priključila opće prihvaćenom trendu pjesničkog pesimizma koji je inače veoma čest kod pjesnika početnika. Zato sam joj u tome krugu, dao nešto slabiju ocjenu i pokušao joj sugerirati da u životu (a pogotovo životu pjesnika9 ima itekako lijepih trenutaka koji jednostavno vape za poetskim uobličavanjem.
Međutim, pjesma „Galerija boli u sarajevskom tramvaju“ me u potpunosti razuvjerila. Amela doista ozbiljno promišlja poeziju na taj svoj osebujni način, ma koliko to nama izgledalo surovo i obeshrabrujuće. Naravno da je to posljedica traumatičnog zavičajnog realiteta koji se poput najmračnijeg oblaka nadvio nad mladu pjesnikinju. Otuda toliko strahova, nepovjerenja i bjegova u skrivene zakutke intime
Ideja da se metaforički kroz nizanje životnih slika u jednom tramvaju prikaže najsurovija stvarnost je izuzetna i govori o raskošnom pjesničkom talentu. Očito je da se Amelina zapažanja ne odnose samo na sarajevski tramvaj koji joj je poslužio kao simbol putujuće galerije likova i događanja, nego na sveukupnu životnu stvarnost na ovim našim prostorima. Sve boje pa čak i one najživotnije, bile one crvene, žute, plave, zelene lažno se predstavljaju ne donoseći očekivano svjetlo i predugo čekane životne radosti.
O poeziji Amele Mustafić će se zasigurno tek čuti. Najiskrenije joj želim da njezin cijeli pjesnički opus ne bude jedna velika GALERIJA BOLI.
_ . _

Kada me Nermin Delić, organizator Milih Duela predložio u sastav stalnog žirija ovog jedinstvenog i zanimljivog natjecanja, bila je to za mene, jednog prosječnog ljubitelja poezije velika čast i zadovoljstvo. Bila je to prilika da se sretnem s radovima većeg broja nepoznatih pjesnika iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Osjetio sam da poezija itekako živi na „brdovitom Balkanu“, vidio različite stilove, izraze, poimanja, poruke, misli i beskrajno uživao ovo ljeto. Iako nisam imao priliku u živo sresti autore čije sam pjesme čitao i na neki način ocjenjivao, kroz mali dio njihovog pjesničkog opusa osjetio sam makar i djelomično njihove estetske i općekulturne vidokruge, a time (nadam se) i djelić njihove ljudskosti. Hvala im što su mi na poseban, pjesnički način obogatili vrele dane ovog žarkog ljeta.
Kako se natjecanje primicalo svome vrhuncu, sve teže mi je bilo donositi odluke jer su pristigli radovi bivali sve bolji i bolji. Posebne muke nastupile su u ovome finalnom krugu, kada je trebalo donijeti konačne ocjene o radovima 12 pjesnika i to u rasponu od 0 (nula) pa do 12. Najteža je bila dilema koje pjesnike ostaviti bez bodova, jer su se svi potrudili poslati kvalitetne radove i vjerojatno u njima neke svoje pjesničke vrhunce. Zato bih zamolio organizatora da u finalnom načinu ocjenjivanja nešto promijeni i da na bilo koji način ublaži kriterije, čime bi ocjenjivačkoj komisiji znatno olakšao zadatak. Možda da se i ovaj finalni krug još jednim eliminatornim glasanjem smanji i da u samu završnicu ode najviše 4 pjesnika. Time bi bilo znatno lakše pronaći najboljega i konačnog pobjednika Milih Duela. Nadam se da su i ostali članovi žirija bili na istim mukama i da dijele moje mišljenje.
Mili Dueli su za nama. Bilo je to za mnoge od nas dragocjeno kulturološko iskustvo i prilika da na izuzetno kvalitetan način obogatimo našu svakodnevicu. Još jednom zahvaljujem organizatoru na ogromnom trudu i na povjerenju koje mi je ukazao. Naravno, najveću zahvalnost upućujem pjesnicima sa željom da ih muze ne napuste čime će Mili Dueli i uopće pjesništvo na ovim prostorima dobiti novi razmah.
Srdačan pozdrav svima iz Slavonije!

Glasovi svih članova su uspješno pribilježeni izuzev glasova našeg S. Golubovića koji nije stigao na vrijeme dodijeliti glasove (do jutra 12.9.).

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.