MILI DUELI 2017 – FINALE – Organizator Nermin Delić (9/11)

MILI DUELI 2017 – VELIKO FINALE – REZULTATI UŽIVO:
Nermin Delić – Ocjena finalnih pjesama (9/11)

Dragi autori i čitaoci,
Došlo je vrijeme i za moje posljednje glasove u ovoj sezoni.
Kao organizator imam dva zadatka, da ocijenim finalne pjesme i da dam svoje bodove za generalni utisak tokom pete sezone Milih Duela.
A/ FINALNE PJESME
Zaista nije kliše, niti ću to reći radi reda, ali svaki finalista se potrudio da da maksimum u svom posljednjem predstavljanju. Ono što je jako važno, to je činjenica da je ovo ipak najbrojnije Veliko finale koje smo imali u ovih pet sezona, te stoga, ovaj “evrovizijski” način glasanja, iako izgleda okrutno, ipak je pravi pokazatelj nijansi koje nekad mogu biti itekako važne, jer izdvajaju iz mase već odabranih ljudi.

Pjesma Amele Mustafić je moderna poezija 21. stoljeća sa elementima poezije koji su mi, kao žiriju, zazvučali najoriginalnije i najinovativnije. S obzirom na njene godine, ovo je veliki iskorak naše regionalne poezije, jer upravo ovakve pjesme (prepune “neimaginarnih” istina, surove realnosti življenja u našim balkanskim prijestolnicama, surove realnosti dobrih i loših strana našeg bića). Ova je autorica je ovom pjesmom zaokružila i ciklus svojih pjesama u ovoj sezoni, koje je tako vješto i tako darovite slala na naš konkurs. Ukoliko ovako nastavi, pred njom je blistava karijera pjesnikinje! U tom joj želim svu sreću! Ovoj autorici dajem 12 bodova.

Pjesma Lele Zjajo je njen iskorak u budućnost regionalnog stvaralaštva. Ova autorica je postigla najveći progres otkako postoje Mili Dueli, ako gledamo njenu prethodnu i ovu sad sezonu. Čak i u ovoj je kroz krugove davala svaki put sve više ljepote što je rezultiralo plasmanom u Veliko finale. Puno sreće u daljnjem stvaralaštvu!

Pjesma Petra Beatovića je još jedan biser poezije u našem plodnom balkanskom tlu. Drago mi je što smo ovom prilikom taj biser i iskopali, te ga pokazali ljudima širom regiona. Ovaj autor je istinski pjesnik. U njegovoj poeziji se ne može naći nimalo patetike, a sve puca od emocije. Zaista, nijanse se u pitanju. Ocjena za pjesmu je 8.

Ostali autori:
Milan Dabović. Budućnost našeg regiona. Sjajna pjesma! Volio bih da i moja djeca čitaju ovakve pjesme! Želim mu mnogo sreće!

Nikola Ismail. Autor je i u finalu našeg takmičenja poslao odličnu pjesmu, međutim, da je ova pjesma kao one iz 1. i 2. ili polufinalnog kruga koje raspamećuju, sigurno bih dobio maksimalnu ocjenu od mene. Ovako, ostaje vjera u ovog fascinantnog momka da će u sljedećim godinama napraviti ozbiljnu karijeru umjetnika, u šta u potpunosti vjerujem, jer je vrlo vrlo vrlo specifičan. On je najveće otkriće ovog takmičenja i, uz dužno poštovanje svim ostalim autorima, neko u čiju budućnost ponajviše vjerujem. Respect, momče!

Nikola Goljović. Odlična pjesma sjajnog mladića. Ovo je talent, ali ozbiljan. Oni stihovi oluje trepavicama, to je fascinantno – zbog takvih metafora ljudi dobijaju prestižne nagrade u svijetu. Nema sumnje da je pred ovim mladićem blistava karijera pjesnika, a činjenica da je i veliki humanista, navodi me da ovo ime nikad ne zaboravim!

Safeta Osmičić. – Britka forma, jedinstven stil. Sjajna priča kroz pjesmu. Motivi kao i uvijek – perfektni. Ovo je već ostvarena autorica i kao takvoj joj želim mnogo uspjeha u daljnjem stvaralaštvu, jer važi i za dobrog čovjeka.

Mile Lisica. – Još jedna odlična pjesma. Autor je, do sada, prikazivao vrlo emotivne pjesme, što je i ovaj put uradio. Ovo usporedba suze za kapljicom kiše na kaputu vojnika je fascinantna. Volio bih još ovakvih metafora da sam pročitao. Autor definitivno zna da piše poeziju. Respect!

Ivan Gaćina. – Još jedna divna pjesma, rekao bih. Da se ne bih ponavljao, moji komentari iz prethodnih krugova i dalje su na snazi kada je ovaj autor u pitanju. Želim mu mnogo sreće u budućem stvaralaštvu.

Milica Ristović. Još jednom pjesničko ime o kojem će se pričati u budućnosti. Fascinantna mlada dama, fenomenalnog osjećaja za poeziju, za red riječi u rečenici i za iskazivanje poezije. Sasvim zasluženo je u TOP 12! Njena pjesma iz Prvog kruga je jedna od najboljih pjesama koje sam čitao u ovoj godini. Blistava, baš kao i budućnost ovog imena! Puno sreće!

Toni Pavleski. – Definitivno najbolji predstavnik svoje zemlje ikada u ovom takmičenju. Sjajni prijevodi, odlčna forma i red riječi u rečenici su me natjerali da ovom čovjeku povjerujem u svaku riječ koju napiše u pjesmi. 

Vesna Pešić. – Vrhunska autorica pjesama koje jesu za čitanke. Ova pjesma je u sjeni 4 fantastične pjesme koje je slala u prethodna četiri kruga. Međutim, iskreno vjerujem u rad ove autorice i u njena lijepa stihovanja.

ORGANIZATOR PJESME

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.