MILI DUELI 2017 – Intervju sa pobjednicom Lelom Zjajo

Dragi prijatelji, nekoliko dana poslije impresivne pobjede u Milim Duelima, kao organizator takmičenja sam već petu sezonu za redom, odlučio da vas obradujem ekskluzivnim intervjuom sa pobjednikom takmičenja. Ove sezone, u vrlo euforičnom finalnom glasanju, pobjeda je pripala Leli Zjajo. 

 

18157849_10211037138662023_1775666951376222287_n.jpgLELA ZJAJO. Rođena 1955. godine u gradu Jajcu, sjedištu Milih Duela. Još od malih nogu ima afinitete prema umjetnosti, o čemu svjedoči i njena uloga u Serijalu Dani Avnoja. Gimnaziju je završila u istom gradu, te ubrzo počela raditi u gradskoj zgradi suda. Zbog ratnih dešavanja, napustila je svoj grad i preselila se u Njemačku, gdje se nalazi i sad. Svoju sreću je pronašla u njemačkom gradu Heilbronnu u kojem živi sa suprugom. Sudjelovala je u nekoliko zajedničkih zbornika, a uskoro je u planu i njena samostalna knjiga. U Milim Duelima je učestovala ukupno dvije sezone (2015. i 2017. godina). 2015. godine je završila na 8. mjestu. Ukupno,  u  dvije sezone takmičenja, osvojila je dva Balićeva priznanja (Najbolji plasman dijaspore), te PRVO MJESTO po izboru žirija i čitalaca za 2017. godinu.

 

INTERVJU
sa pobjednicom MD 5 – Lela Zjajo
Godina: 2017.

O sudjelovanju u Milim Duelima

Poštovana Lela, prije svega, kao organizator moram da Vam čestitam na osvojenom prvom mjestu i statusu Najmilijeg učesnika Milih Duela, najboljeg prema ukupnoj odluci žirija i čitaoca našeg online balkanskog kontesta! Vaše prve utiske ste prenijeli na svoj fb profil i profil našeg takmičenja. Kako se sada osjećate, nakon nekoliko dana pauze?
U prvom redu, zahvaljujem se na čestitkama za osvojeno prvo mjesto u Mili Dueli 2017. U danima Finala boravila sam u Jajcu, na kraćem godišnjem odmoru. Danas, sedmicu poslije isto se osjećam… i zbunjeno, ali i veoma srećno! Ima trenutaka kad pomislim da se to stvarno nije dogodilo, ali dogodilo se. Često vraćam film događanja, smiješim se i tiho uživam u svemu tome.

LELA ZJAJO

Da li je zaista istina da niste očekivali pobjedu, iako ste u svim krugovima bili u samom vrhu prema ocjenama koje ste dobivali?
Istina je. Nisam očekivala pobjedu niti jednog trenutka, od samog početka Duela, niti sam ušla u takmičenje sa takvim mislima. Koji put sam samo pomislila da bi bila moja lična blamaža ako bih ispala u prvom, drugom ili trecem krugu, obzirom da sam prije dvije godine učestvovala i osvojila prestižno Balićevo priznanje. Nekako sam htjela da opravdam to već dobijeno priznanje.

Ko su bili Vaši favoriti tokom takmičenja?
Nekako sam najviše navijala za Nikolu Ismaila i Petra Beatovića. Sve, čime su se predstavili u ovogodišnjim Duelima mi se jako dopalo i čitala sam ih sa oduševljenjem. Mlada autorica Amela Mustafić me, također, oduševljavala svojim temama. Ivan Gaćina zaslužuje moj veliki respekt. Zapravo bih za svakog duelistu imala šta lijepog reći i istina je da tu, u Finale, niko nije dospio slučajno.

Mili Dueli su ocjenjeni kod čitaoca i kao jedna ozbiljna psihološka igra, kako se sudjelovanje u takmičenju odražavalo na Vaše raspoloženje? Iščekivanja, nade, želje,…?
Obzirom da sam već imala iskustvo u Duelima prije dvije godine, to sam ove godine nekako sve lakše i „profesionalnije“ podnijela, što bi se kod nas u Bosni reklo „ko prava“. Nije bilo stresa, prije bih rekla da je to ličilo na slatko iščekivanje. Najteže je ipak bilo odabrati dobre pjesme, obzirom da su svi učesnici, od samog početka, prezentirali svoje najbolje.  Trenuci očekivanja rezultata iz kruga u krug dočekivala sam s nestrpljenjem i radovala sam se, naravno, kad sam svoje ime vidjela pri samom vrhu tabele.LELA ZJAJO1

Da li je tu bilo straha od komentara? Čije komentare najviše pamtite?
(Smijeh)…. Dakle, Anđela Turukalo mi je unosila nemir u moju dušu svaki put. 😀 

Donekle i komentari samog organizatora, Nermina Delića, obzirom da znam sa koliko ažurnosti prilazi analizi svake pjesme pojedinačno.

Koliko su Vam isti pomogli, pošto ste ocijenjeni kao autor koji je doživio najveći progres tokom takmičenja? Da li su oni, zaista, doprinjeli Vašoj pobjedi?
Sa velikom pažnjom sam čitala sve komentare, svih članova žirija i njihove komentare, ne samo meni, nego i na svaku pjesmu svim autorima Duela. Tu sam izvlačila ono najbolje što je bilo potrebno za odabir nove pjesme i teme, odnosno koje stvari se u stihu najviše cijene i traže. Da, svakako sam mnogo naučila i to se pokazalo sasvim ispravnim na kraju.

Kada uporedite prošlosezonsko i ovo učešće, šta je tu različito, a šta isto (sem činjenice da ste druga uzastopna dobitnica Balićevog priznanja – najbolje plasirani autor dijaspore)?
U prvom redu organizacija ovogodišnjih Duela je bila fantastična! Svaki krug je donosio nešto novo, interesantno i osvježavajuće. Organizator se potrudio da ovo takmičenje ne bude samo šema i tvrdi protokol nego da to bude pravo i istinsko uživanje u igri riječi, druženju, čitanju lijepe poezije… Ništa nije bilo isto kao prošlosezonsko takmičenje i ovo je, svakako, najbolje organizirano takmičenje uopšte u regionu i šire.

Fotografija korisnika/ce Nermin Delić.Mili Dueli su online takmičenje, pa nije bilo problema pratiti ih preko interneta, iako ste u ne tako dalekoj, ali ipak „nebalkanskoj“, Njemačkoj. Obzirom na ritam života, kako je bilo pratiti cijelo takmičenje u protekla 2 mjeseca?
Bila sam u takmičenju i htjela sam i morala biti u toku. Osim redovnog posla, to mi je bio najdraži prioritet. U svakom slučaju, bilo je to prekrasno ljeto!

Kao i svi autori, ušli ste i sa tom željom da date svoj maksimum. Vaše razmišljanje, zbog čega ste se izvojili od ostalih učesnika po najvišem broju osvojenih bodova?
Moja sreća je bila ta da sam konstantno imala visoke ocjene žirija i ogroman broj lajkova čitalaca, pa sam zauzimala mjesto u vrhu. Nije bilo znatnih padova što bi mi pokvarilo konačni rezultat. I to je u najvećoj mjeri i pomoglo da se dogodi to što se dogodilo. 
Naravno, odabir pjesama je, po mom skromnom mišljenju, bio dobar i dobile su prilično dobre ocjene žirija.

Da li je ova sezona bila teža po kvalitetu autora od prethodne ili?
Nije bila teža. Sjećam se još uvijek odličnih autora iz prošlih Duela. Ne želim ni u kojem slučaju da umanjujem kvalitet ovogodišnjih autora, ali prošla sezona je imala zbilja jake, jake učesnike i ja ne bih imala nikakvu šansu da su se slučajno i neki od njih pojavili i ove godine. Ovo govorim zbilja iskreno.

award (1)
Pobjednica Milih Duela je osvojila PLAKETU i LAUREAT za Najboljeg pjesnika po izboru Mili Dueli 2017. Isti će joj biti uručeni na svečanoj dodjeli koja će biti upriličena uz promociju zbornika Mili Dueli do idućeg ljeta.  

Vaš mišljenje o organizaciji cijelog projekta i ideji, te članovima žirija u globalu?Već sam naprijed rekla o samoj organizaciji i samo ću dodati da će biti vrlo teško organizovati sljedeće Duele, obzirom da su ovogodišnji stvarno VRH!  Ideja, organizacija i realizacija istih su za veliki respekt! Kompetentni ljudi u žiriju su odradili svoj zadatak i ja im se, u moje ime, toplo zahvaljujem.

Da li ste stekli nove prijatelje u Milim Duelima?
Naravno, stekla sam nove prijatelje. Imam običaj reći „nanizala sam novu nisku bisera“ i nadam se da će ova prijateljstva dugo potrajati.

U budućnosti takmičenja, planiran je zbornik, a na jednoj od promocija na kojoj se premijerno pojavite, bit će Vam uručen i laureat i štampana verzija plakete. Kao organizator, moram priznati da su mi to najradosniji trenuci sudeći po dosadašnjim dodjelama plaketa. Koliko vam je, zapravo, značilo pojavljivanje u Milim Duelima?
Rado ću se odazvati promociji zbornika, pogotovo ako se dogodi u Jajcu, rodnom mjestu i mene i Duela. 🙂 
Srećna sam i vrlo ponosna što sam osvojenim prvim mjestom opravdala rođenje Milih Duela u Jajcu.

mddd.jpg
Međunarodni festival pjesnika na Uni, Bihać 2017. Na slici Jože Brenčič, Nermin Delić, organizator MD, Lela Zjajo i Zdravko Odorčić. 

 

Lelina poezija

Draga Lela, krenut ćemo sa uobičajenim pitanjima. Od kad je počela Vaša ljubav prema poeziji? Kad ste napisali prvu pjesmu? Kako se zove?
U prvom razredu Osnovne škole, moj razred je, sa našom učiteljicom Zuzom Eminefendić, išao u obilazak vodopada u gradu. Bila sam tu sa roditeljima i prije, ali ta posjeta sa razredom je bila vrlo inspirativna. Naravno, svi smo se razlikovali i voljeli različite stvari. Sjećam se da smo pjevali pjesmu „Jajce grade, ti si naša dika, u tebi se rodi Republika… „ i valjda pod tim dojmom sam osjetila da tom veličanstvenom Vodopadu i sama moram napisati pjesmu koja će se pjevati generacijama.

Napisala sam je otprilike ovako:

„I ječi i huči ta silna voda
ponos grada Jajca i našeg naroda.
I svi na Zemlji treba da vide ovu ljepotu
što se samo jednom vidi u životu!“

(1969. godina, isječak pjesme, original nestao u ratu 1992.-1995.)

Možda nije baš ovakav slijed, ali tako je bilo otprilike, :D. Naravno, povremeno sam pisala pjesmice za Veselu svesku i Školske novine. U istima sam često pohvaljivana. Čak sam i na gradskoj radio stanici (Radio Jajce) čitala svoje radove.
Kasnije sam redovno učestvovala u Večernjem programu Radio Sarajeva, gdje sam čitala svoju poeziju. U početku sam se javljala sama, a onda kasnije su me prozivali, vjerovatno da popune program ali i da ubace pomalo tih poetičnih nota u program. Lijepa su to sjećanja.

Fotografija korisnika/ce Lela Zjajo.
Pula, osamdeset i neke. KUD HOR “29. novembar” Jajce  Lela Zjajo (bijela jakna i košulja u donjem redu). Pjesnikinja se rado sjeća ovih dana.

Ratna dešavanja su Vas odvela u Njemačku. Kad ste i kako tamo počeli pisati?
Zapravo nikada nisam ni prekidala pisati. Uvijek sam nalazila te neke svoje momente gdje sam zapisivala neke događaje i vlastita osjećanja. Bilo je tu mnogo materijala. Teško se odlučujem zaviriti u te bilješke i pjesme, iz razloga jer je to bio jedan izuzetno težak period u mom životu. Ne volim da se vraćam ničemu svjesno.

 

Šta je po Vama definicija poezije?
Rajska ptica prekrasnog perja koju samo rijetki vide u životu. Uvijek mi to padne na pamet kad me pitaju kako definišem poeziju. I kao što Mika Antić reče:
„Lako je biti drugačiji među istima. Teško je razlikovati se od sebe samog!“ – I to mogu samo posebni, a osjećam to “nešto” u sebi!

lela.jpg
Jajce, osamdesete. Lela Zjajo se okušala i u glumi u Serijalu Dani Avnoja. 

 

U skorijoj budućnosti, tačnije, sljedeće godine (2018.) planirate objaviti svoju prvu samostalnu knjigu poezije. Možete li nam nešto više reći o njoj.
Da, krajem godine ću završiti materijal i posložiti redoslijed. Onda šaljem da se to lektoriski uredi, prof. Senki Senadi Kasumagić iz Vogošće (Sarajevo). Omot knjige je već skoro gotov i osmišljen i nadam se da će moj prijatelj Darko Bešlić imati strpljenja sa mnom da ovaj naum i dovršimo. Recenziju će pisati… Ipak neću sve otkriti… neka malo bude i iznenađenja. Knjigu će štampati IK Kultura snova (Zagreb), najvjerovatnije već početkom marta. O ostalim detaljima kasnije, a čitatelji će, svakako, na vrijeme biti obaviješteni.

Mili Duelli su takvo takmičenje da su kod nas godine samo broj, pa imamo takmičare od 18 i od 88 godina. No, moramo Vas pitati, zašto ste čekali svo ovo vrijeme za prvu knjigu?
Pojavom duštvene mreže Facebook sam, zapravo, otkrila svojim prijateljima čime se bavim u slobodnom vremenu. Tu sam, ispočetka stidljivo, a kasnije već slobodnije, izlagala moje pjesme i sticala nova iskustva uz Kulturu snova i Mile Duele. Prije dvije godine sam naglas rekla svoju želju da hoću izdati knjigu, jer sam osjećala da sam spremna za taj poduhvat. Nekada davno sam sebi obećala da ću sebi tu želju i ispuniti.
Dijelom je knjiga posvećena mom sinu Vedranu, kojeg sam izgubila davne 1990. godine, a dijelom će se tu naći pjesme iz života.

Dosadašnji zbornici

Sredstva od prodanih knjiga će otići u bolnicu gdje je Vaš sin ležao, za pomoć djeci koja se trenutno bore za život. To je sjajna ideja i ovom prilikom Vam čestitam na tako hrabrom poduhvatu!
Da. Moja konačna odluka je da niti jednu knjigu neću pokloniti, nego ću ih prodavati i po najnižoj cijeni, ali da sav skupljeni prihod poklonim Dječijoj bolnici na Jezeru u Sarajevu, gdje je moj sin proveo godinu i pol dana, zajedno sa mnom. Nažalost, nismo uspjeli da se izborimo za zdravlje.

 

Koliko je teško baviti se pisanjem u Njemačkoj? Kako pronalazite vrijeme, jer se naša dijaspora redovno žali da nema dovoljno vremena tamo.
I ovdje u Njemačkoj postoji radno vrijeme, vrijeme odmora i vrijeme spavanja, baš kao i u svim zemljama svijeta. Dakle, za ono što volimo, uvijek ćemo pronaći vrijeme.

Fotografija korisnika/ce Lela Zjajo.
Lela na Heilbronn Festu (2012.) 

Privatno, koji žanr knjiga volite čitati i ko su Vam omiljeni autori?
Obožavam kriminalistiku i bestselere na tu temu. Ali, čitam sve što čega se dočepam.

 

Da li Vam poezija i druženja sa pjesnicima (poput ovog u Milim Duelima) donose sreću? Je li poezija, zapravo, sreća ili tuga?
Jedino bez čega poezija ne može su život, sreća ili tuga. Ni život, ni srećam a ni tuga nisu vrijedni bez poezije. Druženja su i srećna i tužna. Mislim na susrete i rastajanja. Mnogo sam toga dobila družeći se sa ljudima u Milim Duelima i sa ljudima iz Kulture Snova. Neprocjenjivo!

O Leli lično

 

Lela, prije svega, pošto već tri godine imam priliku da Vas viđam i da se privatno okupljamo i družimo zahvaljujući našem gradu Jajcu, moram Vas pitati, kada biste morali definisati naš grad u nekoliko rečenica, šta biste rekli o njemu, osim da je kulturna prestolnica Milih Duela?
Jajce je bajkovit grad. Mi smo imali tu privilegiju da se rodimo u Jajcu, da tu odrastamo i stasavamo u vrijedne i poštene ljude. Najplavlje je nebo iznad našeg krajolika i tu sreću treba da udišemo, kad god smo u prilici. Jajce je i inspiracija za bilo koju granu umjetnosti i to zbilja treba znati iskoristiti… za našu sopstvenu sreću i sreću svih onih koji ga doživljavaju na sličan način kao ja.

Fotografija korisnika/ce Lela Zjajo.
Jajce, 2017.

Kako izgleda jedna nedjelja sa Lelom?
Molim, samo opušteno! Bez srkleta i bilo kakvog moranja.

 

Poznato je da je Vaš suprug Mustafa Vaša velika podrška. Da li je bio obaviješten i o Vašim postignućima iz kruga u krug Milih Duela? Koliko Vam znači njegovo prisustvo u životu?
Naravno da jeste. Bilo mu pravo ili ne?. 😀 Svakodnevno osjećam njegovu ljubav i podršku u svemu. U sve je upućen iz prve ruke.

lela i mustafa.jpg

 

Šta je potrebno za sreću?
Ljubav i tolerancija! Ostalo dođe samo po sebi!

 

Da li je danas važnije biti iskren ili biti dobar?
Ja sam osoba koja ne toleriše laž. Naježim se kad osjetim da mi neko gleda u lice i laže! Govoriti istinu već znači biti dobar, samo treba i na dobroti mnogo raditi kroz cijeli život. Danas to nije lako, obzirom da se svijet nekako promijenio… na gore!

nermin delic.jpg
Pobjednica Milih Duela i organizator su posjetili i jednu od glavnih atrakcija u gradu Jajcu – Mlinčiće. 

 

Poznati ste kao vrlo emotivna osoba. Da li kanališete emocije koje osjećate ili ste spontani po tom pitanju?
Sve je kod mene spontano! Ponekad se ljutim na samu sebe zbog toga, jer me emocije ponesu i često me prevare. Međutim, lično ne znam kako je to biti drugačiji, pa se i ne nastojim mijenjati.

 

Gdje pronalazite inspiraciju za dane koji Vas čekaju?
Svaki dan je nova inspiracija … za život, za ljubav, za pjesme i ljude i za sve ono što zovemo trajanje nas!

Za par godina ćete u zasluženu penziju. Kako i gdje zamišljate provoditi Vaše penzionerske dane? Osim djela koje ćete objaviti uskoro, možemo li očekivati, bar tada, još knjiga?
Pa, blizu je to vrijeme. Međutim, uopšte o tome ne razmišljam! Knjige… Vjerujem da će ih biti, ako budem imala života dovoljno za napisati ih.

 

Da postoje vremeplov, da li biste ga koristili?
Ne! Definitivno ne!

Vaš životni moto i poruka za naše čitaoce?
Na Fontani u Jajcu, uz Travničku kapiju zapisano je: „Ko voda mladosti vječne, vječna mladost je /moja/“… i to je moj moto već dugi niz godina! Također, poručujem svima da jedino blago koje krasi čovjeka je ono što ima u duši i to treba čuvati i njegovati cijeli život! Budite dobro i drugima dobro poželite!

Fotografija korisnika/ce Lela Zjajo.

U ime prvog online poetskog kontesta Mili Dueli na prostorima Balkana, želimo Vam puno sreće i uspjeha u vremenu pred Vama. Tu smo, kao Vaši prijatelji, kao Vaša podrška, jer ste Vašom pojavom ispisali komadić historije našeg takmičenja…
Postali ste Najmilija pjesnikinja… 

 

Organizator i urednik intervjua
Nermin Delić

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.