POEZIJA: Ovako je pisao 15-godišnji Miloš Crnjanski!

S U D B A

Na sinjem moru
Lađa jedna brodi;
Da mogu samo znati:
Kuda je sudba vodi?

Vetar talasa more,
Valovi liče gori.
Nemoćno, teškom mukom se
Sa njima lađa bori.

Prešla je bura;
More pokoja nađe.
A pena talasa grli
Poslednji deo lađe.


Pjesma objavljena u dječijem listu iz Subotice, 1908. godine, prije 110 godina!

Miloš Crnjanski Mili DueliMILOŠ CRNJANSKI.
Rođen 1893. u Mađarskoj kao dijete siromašne građanske porodice, od 3. godine života preselio se u Temišvar (Rumuniju). Tu je završio osnovnu školu (srpska vjeroispovjedna), a potom i gimnaziju (kod katoličkih fratara).
Sa 20 godina otišao u Beč na studij medicine koji nikad nije završio. U međuvremenu ga je zatekao Prvi svjetski rat, u kom je učestovao. Sa 25 godina upisuje u Beču eksportnu akademiju.
Godinu dana kasnije, seli se u Zagreb, pa u Beograd. Tu se najviše zadržao. Upisao je Filozofski fakultet i uspješno ga završio sa 29 godina. Sa 30 je počeo da radi u beogradskoj gimnaziji. U međuvremenu je upoznao ženu svog života (Vidu Ružić) s kojom je živio do kraja života. Proputovao je veći dio Evrope sa njom, radeći u diplomatskim službama u Rimu i Berlinu.
Uslijedio je i Drugi svjetski rat. Nije mu se dopadao Titov režim i koncept komunizma u Jugoslaviji, pa je završio u Londonu raznoseći knjige za jednu firmu, a žena je pravila lutke i haljine za jednu londonsku robnu kuću. Tamo je stekao diplomu za hotelijerstvo. Tamo je postao i član PEN-a, a sa 58. godina je uzeo britansko državljanstvo.
U Beograd se vratio 1965. godine, kada je imao 72 godine i tu je živio do svoje smrti u stanu koji mu je poklonio grad.
Umro je u 84 godini života.

O pisanju:
Prvu pjesmu je objavio u somborskom listu za djecu, sa svega 15 godina. Svoju najpoznatiju knjigu je objavio 1929. godine, kada je imao 36 godina, kada je nagrađen od od strane Srpske akademije nauka.. Danas postoji nekoliko njegovih “spornih” knjiga koje su nedovršene i nesigurnog autorstva.

Istraživajući o ovom čovjeku koji je itekako vidio svijeta, što možemo vidjeti iz priloženog, navodi se da je ipak, mnogo volio svoje srpske korijene koje je vukao od svojih roditelja, čime se danas itekako ponosi srpska književnost. O svemu tome govori i činjenica, da je njegova žena Vida, 4 godine nakon njegove smrti (1981.), osnovala zadužbinu sa njegovim imenom, koja se dodjeljuje srpskim autorima za prvu knjigu. Nagrada se dodjeljuje 26. oktobra, na dan njegovog rođenja, a iznos nagrade je povelja, medalja sa njegovim likom i 2.000€,

Mogao bih u Danskoj, i u Švedskoj, i u Norveškoj, da živim. Pa i na Islandu. Svuda ima dobrih ljudi. Jedan drugi glas u meni, na to, dovikuje mi da se varam. I, da sreće nema van onog mesta, gde smo proveli detinjstvo i gde smo se rodili.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.