MILI DUELI 2018: Na konkurs se prijavilo 384 pjesnika!

Dragi pratioci Milih Duela, 31. maja 2018. godine je završen konkurs za učešće u 6. online balkanskom kontestu poezije – MILI DUELI, koji se od 2012., kada je osnovan, održava u gradu Jajcu (Bosna i Hercegovina). Pošto je popularnost ovog vida poetskog druženja u porastu, i ove godine sam, kao organizator, imao pune ruke posla kada je verifikacija prijava u pitanju. 


md kontest poezije

Donosim Vam izvještaj konkursa.
Na naš konkurs je pristiglo 384 uspješno verifikovane prijave i 9 neuspješnih prijava (druga lica su pokušavala prijaviti pjesnike na učešće). S obzirom da je prošle godine stiglo 229 prijava, zabilježen je ogroman porast interesovanja za ovo internet poetsko natjecanje.

Prijave su stigle iz 22 zemalje svijeta.

Iz bivših jugoslavenskih republika pristiglo je 89% prijava. Ovaj broj se nešto povećao u odnosu na prošlu godinu, za 1,3%). Iz zemlje domaćina, Bosne i Hercegovine je stiglo ukupno 20 % svih prijava, a najviše prijava je stiglo iz susjedne Srbije (30%) što je za svaku pohvalu, s obzirom da je i najveći broj čitaoca Milih Duela, upravo iz Srbije. No, i ostale bivše jugoslavenske republike su bile jako vrijedne, te vrijedi napomenuti da je, procentualno gledano, iz Makedonije i Slovenije stiglo 3 puta više prijava nego prethodne godine, a iz Crne Gore gotovo 2 puta više prijava.

JJJ

Ove godine je iz zemalja svijeta (tzv. dijaspora), stiglo 11 % svih prijava. Najviše prijava je stiglo iz zemlje debitanta – Bugarske, a pored nje, ove godine debituju i sve ostale zemlje u zelenim poljima (Kanada, Grčka, Egipat, Indija, Jordan, Tajvan, Ukrajina). Napomene radi, neće se puštati u takmičenje pjesme autora iz nabrojanih zemalja, samo iz razloga da bi navedene zemlje imale svoje predstavnike u Milim Duelima, već je moguće da nijedna od navedenih zemalja ne bude imala svoga predstavnika, ukoliko prijave ne bude dobile organizatorovo zeleno svjetlo.

mili dueli poezija 2018.mili dueli poezija 2018 2.


Šta poslije konkursa?
Od momenta završetka konkursa (31. 6. 2018.), sve arhivirane pjesme su revidirane, te se u sljedećem periodu čitaju i podliježu vrednovanju od strane organizatora konkursa. Na osnovu zbira bodova koje pjesmama dodijeli organizator, napravi će se lista najuspješnijih autora konkursa. Odlukom organizatora, lista će ove godine sadržavati duplo veći broj učesnika od prošle godine i tako će Mili Dueli 2018 imati ne standardnih 100, već 200 polaznika, od kojih ćemo kroz pet krugova takmičenja odabrati jednog – POBJEDNIKA MILI DUELI 2018.
Napomene:
1. Organizator zadržava pravo proširiti ili suziti listu polaznika, shodno ocjenama koje bude dao.
2.  Države su poredane po broju prijavljenih autora koji dolaze iz istih. Prilikom selekcioniranja autora, NEĆE se gledati njihova nacionalna pripadnost (ne postoji šablon, pr. pet prijava iz Makedonije, 5 iz Slovenije će biti u takmičenju i slično, već se isključivo gleda kvaliteta istih po procjeni organizatora). Ova podjela je izvršena samo radi prikaza geografske strukture prijava!

Sve pristigle pjesme od 384 prijavljena autora (768 pjesama) su na čitanju kod organizatora. Podsjećanja radi, organizator će u toku ovog mjeseca (do mjeseca jula) izabrati 200 najuspješnijih prijava među svim prijavama vrednujući svaku od poslatih pjesama na skali od 1 do 5. Lista 200 najuspješnijih autora će izaći mnogo prije početka Prvoga kruga (sredina mjeseca JULI, 2018.), tako da će svi AUTORI koji su prošli prvu klasifikaciju biti LIČNO obavješteni.

3. Pjesme autora koje ne budu odabrane NEĆE biti prikazane, te s obzirom na to, MILI DUELI gube pravo da promovišu bilo koji segment NEODABRANIH prijava (nezastupljeni autori se mogu javiti mejlom gdje će dobiti rezultat njihovog plasmana), dok će one ODABRANE kroz ljeto biti promovisane na našim stranicama, te na taj način ćemo poticati čitanost istih.

U konačnici, najbolji autor će biti nagrađeni plaketom i laureatom, a tu su i specijalna priznanja za postignuća autorima. Također, svi koji budu odabrani za učešće će dobiti ZAHVALNICU za jačanje kulture na društvenim mrežama!

 

Srdačan pozdrav iz grada Jajca, 

Nermin Delić
Organizator 


Datum: 10. 6. 2018. godine


cropped-mili_dueli_logo_11.jpg

ALL RIGHTS RESERVED.
©2018
MILI DUELI (BY NERMIN DELIĆ)
ONLINE BALKAN POETRY CONTEST
TOWN JAJCE
71 202
BOSNIA AND HERZEGOVINA

One comment

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.