MILI DUELI 2018 – Rezultati i komentari žirija – Prvi krug – Duel 1

Poštovani prijateji, sa zadovoljstvom vam donosim rezultate stručnog žirija Milih Duela i čitaoca. U protekih 10 dana su rezultati skupljani i nakon presjeka glasova čitaoca donosimo Vam konačni izvještaj koji je nastao nakon glasanja po pravilima Prvog kruga koje možete pogledati OVDJE.


DUEL 1

mili dueli 1

*Autori Miro Maraš, Anđela Nedeljković i Adna Jusić su imali identičnu prosječnu ocjenu na kraju (2.7). U takvim situacijama prvo gledamo ko od njih ima više petica, a pošto nijedno nije dobilo ocjenu 5, onda gledamo da li je neko od njih dobilo ocjenu 1. Pošto Anđela Nedeljković i Adna Jusić imaju ocjenu 1, a najmanja ocjena koju je dobio Miro Maraš je bila 2, na osnovu toga je ovaj autor zauzeo posljednje mjesto koje vodi u Drugi krug. 


U DRUGI KRUG NISU PROŠLI: Anđela Nedeljković, Adna Jusić, Adrijana Kojić i Marina Milošević.

Zahvaljujemo se na učešću ovim autorima. Njihova Zahvalnica za doprinos širenju i promicanju književnog stvaralaštva preko društvenih mreža, na kraju sezone će im biti poslata putem interneta, te u slučaju dolaska na promociju Milih Duela, ista će im biti dodijeljena u štampanom izdanju. Sama činjenica da su prošli kvalifikaciju, te su izabrani u TOP 227 sa svojom prijavom je jako važna i pohvalna stvar. Puno sreće ovim autorima u budućnosti, u stvaralačkom i svakom drugom smislu. Nadam se da se vidimo sljedeće sezone opet ovdje u Milim Duelima. Svejedno, kao organizatoru, drago mi je što sam vas upoznao.

UČESNICI KOJI SU PROŠLI U DRUGI KRUG će danas dobiti privatnu poruku u INBOX o načinu slanja NOVE (1) PJESME s kojom će se predstaviti u sljedećem krugu. Svakako, čestitamo na uspjehu!

KOMENTARE STRUČNIH ČLANOVA ŽIRIJA MOŽETE PROČITATI OVDJE:

Član žirija:
Anđela Turukalo
Pjesme:
Ocjene
Adrijana Kojić
1
Marko Pavković
1
Marina Milošević
1
Nikolina Todorović
4
Anđela Nedeljković
1
Miro Maraš
2
Adna Jusić
1
Ešef Kovačević
3
Marija Prodanović
5
Varvara Vučković
5
Komentar:

Za prvu, drugu, trecu, petu i sedmu pjesmu vazi isti komentar: pjesme su vise spomenarskog karaktera, nemaju emociju, nikakvu originalnost ne sadrze, suvise su proste i pisci nisu unijeli sebe u ova djela. Djeluje kao da su pocetnicki radovi, treba tu uloziti mnogo vise sebe i mnogo truda da bi bilo kako treba.

Miro Maras, “Smrt andjela” je bolja od prethodno pomenutih samo po tome sto je ideja kreativnija. Sa ovakvom temom mogla se napisati mnogo bolja pjesma. Rime cas ima, cas nema. Ritam je cudan. Previse je klisea u pjesmi. Ceste su nelogicnosti. Djeluje kao da je isforsirana pjesma, na silu pisana cisto, eto, da bi postojala. Treba raditi na licnom izrazu, terminologiji, stilu.

Esef Kovacevic, “Izdaja” nije losa pjesma, ali sam upoznata da Vasim boljim radovima. Nije mi se dopao kraj pjesme, to se moglo efektivnije izvesti. Pjesma mi nije dovoljno snazna, nije ostavila prejak utisak; moguce zbog teme i pomalo klisea koji se javljaju.

Nikolina Todorovic, “Kolorado” se istice u ovoj grupi, i to veoma pozitivno. Talenat je prisutan, sazeto i jasno napisano, nimalo dosadno. Potrebno je dodati malo dinamike, malo karaktera; kako bi pjesma posjedovala vecu snagu i bila upecatljivija. Takodje, na nekim mjestima bi valjalo izostaviti zamjenice, zarad istog cilja. Ipak, rad je za pohvalu.

Marija Prodanovic, “Dok ne porastem” ima previse zareza. Savjetujem da vodite racuna o tome jer se bespotrebno kvari slika dobre pjesme. Kraj bi valjalo promijeniti, izostaviti ‘daleko odavde’, ostaviti samo ‘daleko od nas’. Vjerujem da bi bilo upecatljivije. Pjesma posjeduje sve kvalitete koje cijenim. Efektna je, osjeca se karakter pisca, licna je i dobra. Naravno, ovo je prvi krug i ocekujem da ce to ubuduce biti sve bolje i bolje; ali u ovoj grupi je definitivno medju najboljima.

Varvara Vuckovic, “Triptih za Novaka”, odlicno izvedeno. Savjetovala bih da se izbace suvisne zamjenice iz pjesme jer- sve bi bilo jasno i bez njih a pjesma bi bila dosta snaznija. Pokusajte da procitate bez suvisnih ‘tvojih, mojim’ i sami mozete vidjeti razliku. Svakako, pjesma je veoma dobra.

 

Član žirija:
Duško Topić
Pjesme:
Ocjene
Adrijana Kojić
2
Marko Pavković
3
Marina Milošević
2
Nikolina Todorović
4
Anđela Nedeljković
3
Miro Maraš
2
Adna Jusić
3
Ešef Kovačević
3
Marija Prodanović
5
Varvara Vučković
4
Komentar:
Zaista je lijepo na jednom mjestu vidjeti toliko mladih pjesnika čije prave poetske radove treba tek očekivati. Ono što je zajedničko svima je iskrenost u poetskom izrazu, iako je on kod većine početnički i često nezgrapan. To se prije svega vidi u odabiru tema najčešće ljubavnog karaktera, kao i u već odavno “potrošenim” riječima, izrazima i stilskim figurama. Razumljivo je da sve generacije pjesnika moraju proći i tu fazu, ali s pravom od novih naraštaja očekujemo barem poneki izraz svojstven njihovom suvremenom načinu života. Neki pjesnici iz ove grupe su u tome vrlo uspješni kao npr. Marija Prodanović u svojoj “urbanoj” lirici, Nikolina Todorović čija je pjesma stala u samo jednu rečenicu ili Varvara Vučković koja u trećoj pjesmi svoga Triptiha za Novaka ostavlja impresivan dojam. Žao mi je što Miro Maraš nije uspio pronaći uvjerljivije riječi kako bi temeljitije obradio inače pretešku temu svoje pjesme, a na sličan način bih mogao prokomentirati i pjesmu Izdaja Ešefa Kovačevića. Ponovit ću rečenicu iz moga prošlogodišnjeg žiriranja: budući da je muzika moje životno opredjeljenje, pokušavam je pronaći svuda oko sebe pa tako i u poeziji. Na žalost, moji susreti s glazbom u ovoj grupi su bili preskromni. Očekujem više slijedeći put.

 

Član žirija:
Nermin Delić
Pjesme:
Ocjene
Adrijana Kojić
4
Marko Pavković
4
Marina Milošević
4
Nikolina Todorović
5
Anđela Nedeljković
4
Miro Maraš
4
Adna Jusić
4
Ešef Kovačević
4
Marija Prodanović
5
Varvara Vučković
5
Komentar:
Adrijana Kojić:
Prvo moram istaći da sam sa posebnom pažnjom gledao ovu prijavu, pošto je poslala naša najmlađa učesnica ove godine, rođena 2004. godine. Onda sam se vratio u svoje djetinjstvo, taj period 14 godine, kada sam zapravo i počeo ozbiljno da se pristupam pisanju. Stoga, pokušat ću da autorici dam savjet koji sam i ja dobio (nekoliko godina kasnije). Prvo, jako lijepo što je pjesma lišena rime, jer u tim godinama je jako teško tražiti originalne fraze i metafore, ali i rime koje bi ispratile pjesmu i učinile je pjesmom koja osvaja konkurse – tako da, iskreno savjetujem autorici da piše u slobodnom stihu, a da onako za sebe “vježba” ritam pisajući u rimi, sa tačnim brojem slogova i sa što “dubljim” mislima u pjesmi.
Ova pjesma nije ni počemu specifična, a pjesma to mora biti da bi ostala zapažena. Naslov je davno prevaziđen, postoje drugi načini da se kaže NEMOJ TUGU KRITI… malo originalnije, ubaciti neku metaforu.
Neću ulaziti u detaljnu analizu pjesme da autoricu ne bih zbunio i na bilo koji način poremetio njenu želju da se bavi poezijom. Od srca joj želim da nastavi da se bavi pisanjem i da uz malo truda, te ukoliko npr. uvaži ovo što sam joj sada rekao, sigurno će od nje biti jedno malo čudo, još jedno u nizu darovitih ljudi koje imamo.
Bez obzira na plasman, mnogi autori pišu po 14 godina ili duplo, troduplo više, a ova autorica ima svega 14 godina, tako da, njenu hrabrost i želju da pokaže svoje stihove izuzetno cijenim, a nju ću, kao našu najmlađu učesnicu nagraditi ocjenom 4, iako je ova pjesma ispodprosječna, spomenarska i ni po čemu karakteristična.Marko Pavković:
Kraj pjesme mi se jako dopao, poentiranje je solidno dobro. Opet kažem, ovom duelu pristupam shodno godinama koje imaju autori, te mislim da ovaj autor ima primjetan potencijal što je pokazao svojim mislima u pjesmi. No, nažalost te rime izgledaju kao klišei, potpuno su nepotrebne (reku-teku, pomoći-doći)… to je davno prevaziđeno. Savjetujem autoru da počne koristiti više metafora u pjesmi koje je sam osmislio prethodno. To bi znatno poboljšalo utisak.
Bez obzira, ocjena 4.

Marina Milošević:
Autorici savjetujem da pročita i prethodna dva komentara koja sam dao autorima. Isto važi i za nju. Ovdje je samo još radnja oskudnija negoli u Markovoj pjesmi. Nastavi pisati. Ocjena 4.

Nikolina Todorović:
Ma bravo! Od fantastičnog naslova, preko forme i osjećaja za pisanje, metafore i unošenja emocije… Za samo 16 godina koliko imaš! Ogroman talent! Mislim da je ova autorica shvatila šta je to poezija. Samo nastavi ovako! Ocjena 5.

Anđela Nedeljković:
U autorici sam vidio zanimljiv potencijal, ali neiskustvo u pjesmi preovladava trenutno. Pjesma je nepotrebn oduga, treba korekcije kako bi se popravio narušeni ritam, a i naslov je mahom mogao biti metaforičniji, npr. BINA, što bi djelovalo zanimljivije, već na startu. No, sama činjenica da je jedan maleni oblak pretvorila u čovjeka i dala mu sve osobine živih bića me fascinirala, tako da, ocjena za pjesmu je 4.

Miro Maraš:
Jako lijepa pjesma, no, imam nekoliko zamjerki. Prvo je dužina iste – sasvim nepotrebno je duga, u nekoliko strofa se gotovo isto ponavlja samo drugačijim riječima izrečeno. Treba to dorediti. Drugo – metafore! Gotovo nijedne prave metafore da nema u pjesmi, a svaka poezija se temelji baš na tome. Ono što mi je impresivno da u moru slova koje je poslao, autor nije napravio nijednu pravopisnu niti gramatičku grešku, a ima svega 17 godina, za razliku od nekih autora koji su troduplo stariji i koji su pored činjenice da se na konkurs šalju LEKTORISANE pjesme, poslali pjesme sa mnogo gramatičkih i pravopisnih grešaka. Poentiranje je dobro. Sve u svemu, nije ovo pjesma od koje bi čovjek pao u trans, ali imajući u vidu godine autora, sasvim sam siguran da on može više, samo je potrebno da mu se ukaže na neke početničke greške. No, svakako, svi mi imamo poeziju koju smo pisali u tim godinama, koja nije nimalo ni zrela, ni dozrela, ali s godinama, dolaze nove misli i pjesme. Ovaj autor ima jasan potencijal i ocjena za njega je 4.

Adna Jusić:
Ovdje imamo jednu tipičnu “spomenarsku” pjesmu, iskren i srčan zapis duše zaljubljene autorice. Od svega, samo je naslov interesantan, sve ostalo treba ozbiljnu intervenciju. To pisanje u rimama koje su pritom isklišealizirane, toliko puta viđene, sa toliko izlišnih fraza u sebi, ostavlja zaista blijed utisak.
“Priče nek i dalje bruje.
Denis njegovo ime je ,
U životu mom on caruje.
Čovjek moje duše i moga srca,
Za njega ono dovijeka kuca.” – Savjetujem da autorica posebno preuredi ovaj dio, da se ne vodi rimom, već srcem, jer ova pjesma je zaista u službi rime, a ne obrnuto kako bi trebalo. Također, unijeti originalne metafore u pjesmu i učiniti je zanimljivom.
Bez obzira na sve ovo što i nije neka zamjerka, jer su ovo vjerovatno prvi tekstovi autorice, savjetujem joj da nastavi da piše, jer kako rekoh, negdje u prethodnim komentarima, svi mi imamo ovakve zapise duše, no ukoliko se želi ozbiljnije baviti poezijom, moj savjet je da razmisli o stvarima koje sam joj predložio. U svakom slučaju, svako dobro.
Ocjena za pjesmu je 4.

Ešef Kovačević:
“i kad shvatim da nismo
rođeni za ista krila.

Poput usamljenog oblaka
rušim se nebom,” – ovi dijelovi su odlični!
Autor je učestovao i prošle sezone, moram priznati da ove godine vidim napredak. Da nije bilo onog isklišealiziranog kraja, dao bih pjesmi ocjenu 5, ali me kraj pjesme doista razočarao, jer sam očekivao više, nešto čime bi zaokružio pjesmu kao cjelinu, stoga, ocjena za pjesmu će ipak biti 4.

Marija Prodanović:
Pjesma ima sve odlike prave poezije! Već dok sam čitao prijave, ovo je bila jedna od mojih omiljenih pjesama, a i u ovom duelu prednjači. Bravo, djevojko, za sve ove prelijepe i originalne misli koje si podijelila sa nama! Ovakve pjesme bi trebale osvajati konkurse, stoga savjetujem da ovu pjesmu šalje na iste, a ja jedva čekam da vidim šta nam je sljedeće pripremila. Puno sreće! Ocjena 5.

Varvara Vučković:
Također, još jedna sjajna mlada autorica! Bravo za ovu odličnu pjesmu. Nemam zamjerki. Novak može biti sretan što ima ovakvu pjesmu posvećenu njemu. Autorica ima zanimljivo ime i prezime, što će joj sigurno pomoći da ostane originalna i prepoznatljiva u književnom svijetu koji je čeka. Ocjena 5.

Hvala svima na povjerenju!

U Jajcu,

Organizator Milih Duela
Nermin Delić


All rights reserved.
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
©2018
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.