MILI DUELI 2018 – Rezultati i komentari žirija – Prvi krug – Duel 12

Poštovani prijateji, sa zadovoljstvom vam donosim rezultate stručnog žirija Milih Duela i čitaoca. U protekih 10 dana su rezultati skupljani i nakon presjeka glasova čitaoca donosimo Vam konačni izvještaj koji je nastao nakon glasanja po pravilima Prvog kruga koje možete pogledati OVDJE.


DUEL 12

mili dueli 12


U DRUGI KRUG NISU PROŠLI: Zhao Lun Ma, Monja Jožef, Snježana Budanec i Mladen Crnković.

Zahvaljujemo se na učešću ovim autorima. Njihova Zahvalnica za doprinos širenju i promicanju književnog stvaralaštva preko društvenih mreža, na kraju sezone će im biti poslata putem interneta, te u slučaju dolaska na promociju Milih Duela, ista će im biti dodijeljena u štampanom izdanju. Sama činjenica da su prošli kvalifikaciju, te su izabrani u TOP 227 sa svojom prijavom je jako važna i pohvalna stvar. Puno sreće ovim autorima u budućnosti, u stvaralačkom i svakom drugom smislu. Nadam se da se vidimo sljedeće sezone opet ovdje u Milim Duelima. Svejedno, kao organizatoru, drago mi je što sam vas upoznao.

UČESNICI KOJI SU PROŠLI U DRUGI KRUG će danas dobiti privatnu poruku u INBOX o načinu slanja NOVE (1) PJESME s kojom će se predstaviti u sljedećem krugu. Svakako, čestitamo na uspjehu!

KOMENTARE STRUČNIH ČLANOVA ŽIRIJA MOŽETE PROČITATI OVDJE:

Član žirija:
Jože Brenčič
Pjesme:
Ocjene
Snežana Budanec
2
Zhao Lun Ma – Ryan Clark
2
Danijela Jovančić – Lela
3
Monja Jožef
3
Ilija Stepanović
4
Mladen Crnković
2
Milena Stanojević
3
Enser Hodža
2
Violeta Penić
3
Šaban Srebrenica
4
Komentar:

 

Član žirija:
Enea Hotić
Pjesme:
Ocjene
Snežana Budanec
2
Zhao Lun Ma – Ryan Clark
2
Danijela Jovančić – Lela
4
Monja Jožef
2
Ilija Stepanović
4
Mladen Crnković
2
Milena Stanojević
5
Enser Hodža
5
Violeta Penić
4
Šaban Srebrenica
4
Komentar:
Zamoliću autore da budu vrlo precizni kad biraju pjesme, dakle, treba voditi računa o svemu: o riječima, jer riječi nisu samo riječi (pri tome mislim da bespotrebno gomilanje pojmova koji nikako nisu i ne mogu postati poetske riječi); o znakovima interpunkcije (ako ih nema, onda ih nema i to se poštuje, ali kad ih ima sporadično i ponegdje, nedosljedno, to dovodi u pitanje zna li osoba koja je napisala i predala pjesmu na konkurs da koristi znakove interpunkcije ili ne); o motivu pjesme koji do kraja pjesme, valjda, treba da bude uočljiv ili da se naslućuje…
Enser Hodža me oduševio nizom slika koje su iskrene, duboke, sve sam mogla da vidim dok sam čitala, ali skrećem pažnju na sitne greške, recimo kada napiše:
“Ja pišem pjesme
Što srce dotakne” (valjda *dotaknu* ili Ja pišem *pjesmu što srce dotakne* , dakle voditi računa o gramatičkom slaganju riječi.
Milena Stanojević je dala snažnu sliku čovjekovovg suočavanja sa prolaznošću upravo kroz potrebu da se u srcu sačuvaju sjećanja i da se iznova slože u slike prošlosti, svidjela mi se pjesma, ima i dobar ritam.

 

Član žirija:
Nermin Delić
Pjesme:
Ocjene
Snežana Budanec
4
Zhao Lun Ma – Ryan Clark
5
Danijela Jovančić – Lela
5
Monja Jožef
4
Ilija Stepanović
5
Mladen Crnković
4
Milena Stanojević
5
Enser Hodža
5
Violeta Penić
5
Šaban Srebrenica
5
Komentar:
SNEŽANA BUDANEC:
Pjesma odličnog naslova i tematike koja objedinjuje današnjicu na jedan zaista zanimljiv “mediicnski” način. Možda svi nećemo odbiti disocijativnu amneziju, ali deep relief injekciju hoćemo sigurno i to vše puta dok čekamo loto kiše. Zaista zanimljivo urađena pjesma, ono što joj nedostaje jeste nit kojom bi se povezao završetak tog fantastičnog opisa sa početka pjesme. Sve u svemu, jako moderan pristup pisanju, vjerujem da ova autorica ima mnogo sjajnih modernih pjesama. Ocjena 4.ZHAO LUN MA – RYAN CLARK:
When I was translating this poem, I felt like I am watching a one picture from author's head. It is kind of impressive feeling for me and I knew that this guy has a lot of potential. Now, when I read it again and again, only thing what I would like to advice to author is maybe to improve the end of poem. Anyway, he perfectly related the start and the end of poem and I really can not wait to see what others he can send us from Taipei. Greetings!
“Kuća je prazna nekoliko godina,
Pitam se zašto je zamijenjena zgradom.
Teška je to zagonetka za jednog siromaha,
Zanimljiva za ovo mjesto.” – Just amazing!
My mark is 5.

DANIJELA LELA JOVANČIĆ:
Imam osjećaj da je ova autorica dvostruko više napredovala u odnosu na ranija prikazivanja. Jedna prelijepa pjesma koja rastužuje i veseli u isto vrijeme. Sasvim zrelo, bez primjedbe sam, te u to ime, kao podstrek dajem ocjenu 5.

MONJA JOŽEF:
Odmah da kažem, jako zanimljivo ime i prezime, zvuči baš kao ime nekog ko bi trebao biti poznat i upamćen. Što se tiče pjesme, jedan zanimljiv susret sa mislima ove autorice sam imao čitajući njenu pjesmu. Zaista, osjećam da ima milione neiskorištenih metafora u svojoj glavi koje bi mogle dati nešto specifično, neubičajeno. Zamjerka ide na formu pjesme koja se do kraja nije ispoštovala. Pisati u rimi znači stogo voditi računa o zadnjim riječima u stihovima (abedeca – čuda), te o broju slogova u stihovima. Ovo je izuzetno važno zbog ritma pjesme, negdje na pola strofe mi nedostaje vazduha da izgovorim ono što je prenatrpano, a uslovljeno da se poklopi sa krajem prvog stiha u strofi. Također, malo inovativnije rime (glasa-masa, životima-čudesima mogu se koristiti svakako, ali bih volio pored vidjeti i nešto što se ne tako često susreće, a rimuje se).
No, u ovoj autorici vidim ozbiljan talent, kako rekoh, njeno ime i prezime su je sudbinski predodredili da bude rado spominjana, te stoga ocjena za njenu pjesmu je 4.

ILIJA STEPANOVIĆ:
Bez ijedne zamjerke sam! Pravi primjer modernoga pristupa savremenoj poeziji. Zaokružena pjesma, izvrsne tematike, sa sjajnim poentiranjem! Ocjena 5.

MLADEN CRNKOVIĆ:
Pjesma jako zanimljive tematike, pohvale za autorovu kreativnost i želju da prikaže nešto novo. Smisao pjesme je odlična, ali ja bih završio sa pretposljednjom strofom:
“U nekom cirkusu radi za plaću malu
Čak mu nije ni strani horor film,
Od sebe uvijek napravi najveću budalu
Za lažan tuđi osmijeh, i nosi se s tim!”

Mislim da je dosta suvišno objašnjavati pjesmu, a to je upravo učinjeno u posljednjoj strofi, zbog čega je pjesma dobila prizvuke dječije poezije. Tako da bih izbacio posljednju strofu iz pjesme:
“Ako još niste shvatili o kome se radi?
Reči ču vam ja “Klaun je to!”
Ljude nasmijava i nikad im ne dosadi
I ne želi im nikakvo zlo!”

Ritam je neuštiman, pomalo rastrzan, kao što rekoh za prethodnu pjesmu, ovaj autor također treba da vodi računa o slogovima ukoliko piše u rimama u katrenu. Sve ostalo je odlično! Ocjena 4.

MILENA STANOJEVIĆ:
Čitajući ovu pjesmu, stekao sam utisak da se radi o jako emotivnoj osobi, nježnoj ženi koja osjeća sve. Pjesma je odlična, također, pohvale i za tematiku i za tu glavnu metaforu pjesme “vajar”, što je sjajno.
Jedina zamjerka u pjesmi je mnoštvo genitivnih metafora (glina emocija, ruke duše, zub vremena, života košava…) što meni lično pomalo smeta, jer postoje i drugačiji načini da se iskaže talent. No, i pored toga, ova autorica je sjajna, a njene genitivne metafore su dosta originalne i neviđene, tako da ću zaboraviti ovaj put da ih je bilo previše. Ocjena 5.

ENSER HODŽA:
Fantastična pjesma! Mislim da je u ovom duelu ovo pjesma koja bi se najljepše mogla izrecitovati i izmamiti najveće ovacije kod publike. Ničega ni previše, ni premalo. Sve potaman. Stil – slobodan i moderan, nema suvišnih riječi, dosta metafora izrečenih radnjama u pjesmi… predivna pjesma! Ocjena 5.

VIOLETA PENIĆ:
Iskusno izrečena pjesma. Nema suvišnih riječi, dobar ritam, a uz dobro zaokružen početak i kraj, ni kod ove pjesme nisam pronašao neku značajnu zamjerku. Jedino što sam možda očekivao u pjesmi je još jača emocija, ali i ova je više nego dovoljna za prvi krug.
“Rasuta sam po hridi
večnosti i bez topline
tvog sunca umreću
noćas.” – prelijepo!
Ocjena 5.

ŠABAN SREBRENICA:
Pjesma koja od početka do kraja vrije od emocija! Predivna! Prava pravcata poezija, što bi rekli. Mene je autor ostavio bez daha. Uz mali broj riječi, rečena je jedna značajna životna pouka: je li kasno sada?. Preporučujem čitanje pjesme svim čitaocima komentara, a pjesmi dajem ocjenu 5.

Hvala svima na povjerenju!

U Jajcu,

Organizator Milih Duela
Nermin Delić


All rights reserved.
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
©2018
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.