MILI DUELI 2018 – Rezultati i komentari žirija – Prvi krug – Duel 16

Poštovani prijateji, sa zadovoljstvom vam donosim rezultate stručnog žirija Milih Duela i čitaoca. U protekih 10 dana su rezultati skupljani i nakon presjeka glasova čitaoca donosimo Vam konačni izvještaj koji je nastao nakon glasanja po pravilima Prvog kruga koje možete pogledati OVDJE.


DUEL 16

mili dueli 16

* Autor Krsto Vuković je diskvalifikovan iz takmičarskog dijela druženja zbog govora mržnje. 


U DRUGI KRUG NISU PROŠLI: Zoran Altiparmakov, Tanja Mencin, Ljubisav Grujić-Gruja i Milkica Milaković. 

Zahvaljujemo se na učešću ovim autorima. Njihova Zahvalnica za doprinos širenju i promicanju književnog stvaralaštva preko društvenih mreža, na kraju sezone će im biti poslata putem interneta, te u slučaju dolaska na promociju Milih Duela, ista će im biti dodijeljena u štampanom izdanju. Sama činjenica da su prošli kvalifikaciju, te su izabrani u TOP 227 sa svojom prijavom je jako važna i pohvalna stvar. Puno sreće ovim autorima u budućnosti, u stvaralačkom i svakom drugom smislu. Nadam se da se vidimo sljedeće sezone opet ovdje u Milim Duelima. Svejedno, kao organizatoru, drago mi je što sam vas upoznao.

UČESNICI KOJI SU PROŠLI U DRUGI KRUG će danas dobiti privatnu poruku u INBOX o načinu slanja NOVE (1) PJESME s kojom će se predstaviti u sljedećem krugu. Svakako, čestitamo na uspjehu!

KOMENTARE STRUČNIH ČLANOVA ŽIRIJA MOŽETE PROČITATI OVDJE:

Član žirija:
Zdravko Odorčić
Pjesme:
Ocjene
TONI PAVLESKI
4
ENSAR BUKARIĆ
5
MEDINA DŽANBEGOVIĆ
5
MILKICA MILAKOVIĆ
3
ZORAN ALTIPARMAKOV
4
EMIRA VELIĆ SUNDKVIST
4
TANJA MENCIN
4
NERANDŽA KOSTIĆ – NENA
3
SVETLANA LAZAREVSKA
4
LJUBISAV GRUJIĆ – GRUJA
3
Komentar:
Već druga grupa koju iscrtavam i u kojoj je teško dijeliti ocjene. Imam zamjerku na pravopis bez obzira čijim se jezikom pisalo a prevodi pjesama bi prevoditelji ipak trebali urditi makar one sa č i ć.
Ovo natjecanje postaje svojevrsni dokument a dokument bi ipak trebao biti ispravno napisan jer je za mene piezija pojam očuvanja jezika svake nacije ponaosob.
U pjesničkom smislu, ova grupa je zadovoljila moja očekovanja i male su nijanse odlučivale kod ocjenjivsnja.
Izdvajam za niansu kvalitetnije pjesme Ispovijest Maglaju i Dat ću ti dušu.

 

Član žirija:
Enea Hotić
Pjesme:
Ocjene
TONI PAVLESKI
3
ENSAR BUKARIĆ
5
MEDINA DŽANBEGOVIĆ
5
MILKICA MILAKOVIĆ
2
ZORAN ALTIPARMAKOV
2
EMIRA VELIĆ SUNDKVIST
3
TANJA MENCIN
2
NERANDŽA KOSTIĆ – NENA
3
SVETLANA LAZAREVSKA
2
LJUBISAV GRUJIĆ – GRUJA
2
Komentar:
Svim auotrima skrećem pažnju da je SVE važno kada šaljete svoje pjesme na ovakvo jedno složeno, ali i vrlo poučno takmičenje. Zato, u sljedećim duelima, provjerite slovne greške kojih ima, zatim da li ste razmake između riječi stavili, da li su riječi gramatički ispravno napisane (zauvjek umjesto *zauvijek*, pripovjedkama umjesto *pripovijetkama*…)
Pjesme Ensara bukarića i Medine Džanbegović su u potpunosti zaokupile moju pažnju, zna se cilj i prepoznaje motiv, pjesničke slike su jake, a autori jasni. Čak Ensarova pjesma koja se bavi temom koja meni nije bliska jako je dobra pjesma sa jasnom porukom – život bez života je moguć za neljude. /mrtav bez smrti, veliki gade!/
Medina u pjesmi obuhvata čitav životni vijek jednog čovjeka. Pjesma je uravnotežena, nježna, a jaka istovremeno, posebno su mi se dopali početni stihovi.

 

Član žirija:
Nermin Delić
Pjesme:
Ocjene
TONI PAVLESKI
5
ENSAR BUKARIĆ
5
MEDINA DŽANBEGOVIĆ
5
MILKICA MILAKOVIĆ
4
ZORAN ALTIPARMAKOV
4
EMIRA VELIĆ SUNDKVIST
5
TANJA MENCIN
4
NERANDŽA KOSTIĆ – NENA
5
SVETLANA LAZAREVSKA
4
LJUBISAV GRUJIĆ – GRUJA
5
Komentar:
TONI PAVLESKI:
Odlična minijatura. Možda ne najbolja koju ovaj provjereno dobri autor ima (prošlogodišnji dobitnik nagrade za najbolji plasman Makedonije – ujedno i najbolji plasman ove države ikada u Milim Duelima), ali sasvim dovoljna za Prvi krug.
Pohvale za odličan prijevod koji je autor poslao, bez slovnih, pravopisnih grešaka. Zadovoljstvo je čitati ovakve autore.
Ocjena 5.ENSAR BUKARIĆ:
Jedna od najljepših pjesama koja je poslana u prijavama za Prvi krug. Na jednu jako izlišnu tematiku kao što je “umiranje”, koje je opjevano u milionima pjesama, autor unosi nešto sasvim novo sa svojim stihovima. Pjesma za udžbenike, reklo bi se, po mom mišljenju. Uz sklad koji je unio ritmički, sve je došlo na svoje mjesto. Pjesma je pokazala da se radi o izuzetnom potencijalu, a takvi su uvijek dobrodošli u ovo takmičenje. Veliki pozdrav! Ocjena od mene je 5.

MEDINA DŽANBEGOVIĆ:
Bez ijedne jedine zamjerke sam na ovu pjesmu. Ovako se piše, ovo je poezija! Sve pohvale za originalnost, a uz ovako kratku pjesmu jako je teško poentirati, a autorica je to uradila vrhunski. Oduševljen sam pjesmom.
“Mili moj,
Bila sam drvo
Naopako
Ali korijen ne ostade
Zauvijek u nebu” – PRELIJEPO!

Ocjena za pjesmu je 5.

MILKICA MILAKOVIĆ:
Veliki sam ljubitelj ovakvih pjesama kojima radnja teče kroz stihove, pa na kraju izgledaju kao male rimovane priče, sa posebnim poukama. Međutim, današnjica je sasvim drugačija, gdje u svijetu mdoerne poezije je potrebno uraditi i ispričati nešto u pjesmi što će biti posve neubičajeno, originalno. Ovdje toga nema, ali ne zamjerim to autorici, jer nam treba i ovakvih pjesama. Prošle godine smo imali jednu fenomenalnu pjesnikinju iz Niša, Vesnu Pešić (savjetujem autorici da pogleda Vesnine radove i da se čitaju na fejsbuku), otprilike, to je ta forma. Međutim, ono što moram i ovde istaći jeste činjenica da ukoliko pišete u rimama u katrenu, mora se poštovati broj slogova, inače pjesma gubi u ritmu. Zato pjesme ponekad čame godinama neobjavljene, jer trebaju prepravku, one prave riječi koje bi se uklopile u jednu jako zahtjevnu formu, kao što je pisanje u rimama. Samo tada možemo raspravljati o misaonoj vrijednosti pjesme. Ova pjesma ima zanimljiv naslov i priču, ali je ritam jako narušen. Također, rime bi trebale biti nešto originalnije i potpunije (3 zadnja slova da se poklapaju).
“S’ osmjehom na licu burmu vrti
a negdje po prošlosti misli joj lete
vragolast joj osmjeh igra na usnama
a pogled orošen pun tuge i sjete” – Ova strofa mi se najviše dopala i ima neku umjetničku crtu u sebi.
Bez obzira na sve, ova pjesma u sitne korekcije bi mogla zasijati i postati dio savremenog retro pristupa poeziji, kao jednog sasvim novog književnog pravca. Autorici želim puno sreće, a moja ocjena za pjesmu je 4.

ZORAN ALTIPARMAKOV:
Kratka pjesma, jasna i glasna. Zanimjiv pristup naraciji, no pjesma nema originalnosti, niti adekvatno poentiranje. Moralo je to efektnije. Ocjena za pjesmu 4.

EMIRA VELIĆ SUNDKVIST:
Fantastičan naslov! Odličan uvod u pjesmu:
“Kad nebo porumeni od pregršti ptica…
Zore se rastoče od ljubavnog zova…” – zvuči tako poetski. Bravo!
Kraj je također jako melodičan, zanosan:
“Ti ćeš me naći kao strijelca strijela.
Golubice bijela.
Golubice bijela.”
Dopala mi se pjesma. Ocjena 5.

TANJA MENCIN:
Žalosno mi je vidjeti da ovako lijepa minijatura ima dosta pravopisnih grešaka u prijevodu (čošku, moč, pripovjedkama,…). A tako je poetičan prikaz. Mislim da je autorica trebala voditi računa da će pjesme biti ocijenjene na osnovu prijevoda na jedan od jezika na koji je bilo potrebno dostaviti prijevod. Ovo su ipak historijski tragovi koje ostavljamo našim precima na društvenim mrežama koje su osnova svih informacija i čitanja u budućnosti. Međutim, neću to mnogo uzimati za zlo s obzirom da je Prvi krug, pa će moja ocjena biti 4.

NERANDŽA KOSTIĆ – NENA:
Pjesma “Patološki nalaz” mi se jako svidjela, počevši od naslova koji je odličan. Autorica je pisanje shvatila kroz moderan pristup poeziji, što pokazuje i ovom zanimljivom pjesmom koja bi sigurno ostala upamćena na bilo kojoj pjesničkoj večeri. Jedino što bih volio jeste da je radnja u pjesmi malo povezanija, tako je lijepo počela, a onda se “mala” iz pjesme izgubila. No, bez obzira, ovakvu iskrenost sadašnjice moram nagraditi, jer je malo onih koji bi se odlučili ovakve činjenice iznijeti, pročitati. Tako da, za motivaciju u budućem pisanju, ocjena za autoricu je 5.
SVETLANA LAZAREVSKA:
Pohvale za formu, za jedan pravi poetski iskaz kojim je odlikovana ova pjesma. Međutim, ono što mi je odvuklo pažnju jeste manjak emocija, čak i kad se pjesma pročita više puta. Mnogo je tu ispraznih metafora, napisanih tek tako, reda radi, a tako kvare opši dojam pjesme. Jedna od ljepših je ova: “Noć koja guta pamet”, što zaista zvuči odlično, međutim, na pjesmi je potrebno poraditi, čisto da se isprave te izlišne metafore koje je čine neosobitom. Samo jedna bravura bi promijenila sve. Bez obzira, izuzetno cijenim autore iz Makedonije koji su se potrudili da nam pošalju i prijevode svojih djela, tako da, ocjena za ovu autoricu je 4.

LJUBISAV GRUJIĆ – GRUJA:
Zanimljiva pjesma, pomalo šaljivog prizvuka. Svidjela mi se već na prvu. Ne poznajem autora, ali uz jednu jaku osobnost, ova pjesma bi mogla izmamiti sve simpatije kod slušaoca. Ideja je odlična, pjesma nije baš najsretnije izvedena do kraja (poentiranje nije snažno kao ideja pjesme), ali sve u svemu, autor zaslužuje pohvale, jer nije ostao podložan kolotečinama tipičnih pjesama koje se vrte po fejsbuku. Ova pjesma je dosta specifična, ima te balkanske prizvuke u sebi kada se čita, a ja sam dosta slab na to. Stoga, pjesmi dajem 5.

Hvala svima na povjerenju!

U Jajcu,

Organizator Milih Duela
Nermin Delić


All rights reserved.
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
©2018
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.