MILI DUELI 2018 – Rezultati i komentari žirija – Prvi krug – Duel 17

Poštovani prijateji, sa zadovoljstvom vam donosim rezultate stručnog žirija Milih Duela i čitaoca. U protekih 10 dana su rezultati skupljani i nakon presjeka glasova čitaoca donosimo Vam konačni izvještaj koji je nastao nakon glasanja po pravilima Prvog kruga koje možete pogledati OVDJE.


DUEL 17

mili dueli 17


U DRUGI KRUG NISU PROŠLI: Ana Žagar, Alma Buljubašić Maglić, Želimir Ristić, Uliqn Sokolov i Ljiljana Lipovac. 

Zahvaljujemo se na učešću ovim autorima. Njihova Zahvalnica za doprinos širenju i promicanju književnog stvaralaštva preko društvenih mreža, na kraju sezone će im biti poslata putem interneta, te u slučaju dolaska na promociju Milih Duela, ista će im biti dodijeljena u štampanom izdanju. Sama činjenica da su prošli kvalifikaciju, te su izabrani u TOP 227 sa svojom prijavom je jako važna i pohvalna stvar. Puno sreće ovim autorima u budućnosti, u stvaralačkom i svakom drugom smislu. Nadam se da se vidimo sljedeće sezone opet ovdje u Milim Duelima. Svejedno, kao organizatoru, drago mi je što sam vas upoznao.

UČESNICI KOJI SU PROŠLI U DRUGI KRUG će danas dobiti privatnu poruku u INBOX o načinu slanja NOVE (1) PJESME s kojom će se predstaviti u sljedećem krugu. Svakako, čestitamo na uspjehu!

KOMENTARE STRUČNIH ČLANOVA ŽIRIJA MOŽETE PROČITATI OVDJE:

Član žirija:
Jože Brenčič
Pjesme:
Ocjene
ANA ŽAGAR s. ANELI ANET
4
ULIQN SOKOLOV
2
ZDRAVKO KOKANOVIĆ – KOKI
5
JOVICA LETIĆ
5
SLAVKA KLIKOVAC
4
DRAGICA SAVIĆ – BEKA
5
LJILJANA LIPOVAC
2
SMAJL DURMIŠEVIĆ
4
ALMA BULJUBAŠIĆ MAGLIĆ
3
ILIJA TODOROVIĆ
4
ŽELIMIR RISTIĆ
3
Komentar:
Slavka Klikovac – Bol zore; Radjanjem probudi nesanicu svoj (verovatno svoju)

 

Član žirija:
Nermin Delić
Pjesme:
Ocjene
ANA ŽAGAR s. ANELI ANET
5
ULIQN SOKOLOV
4
ZDRAVKO KOKANOVIĆ – KOKI
4
JOVICA LETIĆ
5
SLAVKA KLIKOVAC
4
DRAGICA SAVIĆ – BEKA
5
LJILJANA LIPOVAC
3
SMAJL DURMIŠEVIĆ
5
ALMA BULJUBAŠIĆ MAGLIĆ
4
ILIJA TODOROVIĆ
4
ŽELIMIR RISTIĆ
5
Komentar:
ANA ŽAGAR s. ANELI ANET:
Sjajan naslov i pjesma. Jedina zamjerka su pravopisne greške ( svemoguČih, sablaZnost), sve ostalo mi se jako dopalo. Ocjena 5.ULIQN SOKOLOV:
Emotivna ljubavna pjesma u kratkoj formi slobodnoga stiha. Prevodeći ovu pjesmu, osjetio sam strašnu toplinu autorove duše. Ima nešto lijepo u ovoj poeziji što treba osluhnuti nakon više čitanja. Djeluje tako iskreno i čežnjivo. Ocjena 4.

ZDRAVKO KOKANOVIĆ – KOKI :
Fantastična forma, prosto sam obradovan da kreativnosti još postoji iako je sve manje više izrečeno. Ovoj pjesmi samo nedostaje malo više povezanosti glavne radnje, odnosno metafora kojima se gradi pjesma. Ocjjena 4.

JOVICA LETIĆ:
Odlična pjesma, meni jedna od najljepših od svih prijava. Fantastičan naslov! Tematika, cjelokupna pesma – prosto sam bez zamjerki. Prava poezija. Ocjena 5.

SLAVKA KLIKOVAC:
Kratka, jasna pjesma i forma ispoštovana, ritam gotovo odličan. Ono što zamjeram autorici jeste to što pjesma nije lektorisana i sa afrikatima u potpunosti, što unižava opšti utisak. Inače, misaono, vrlo jaka pjesma! Ocjena 4.

DRAGICA SAVIĆ – BEKA:
Rekao bih da je najzad Beka poslala pjesmu koja prikazuje njen talent. U formi soneta odlično se snašla, pjesma ima odličan naslov i misaono je radnja ispraćena dobrim poentiranjem. Za Prvi krug, sasvim dovoljno. Ocjena 5.

LJILJANA LIPOVAC:
U pjesmi ne vidim naročitu originalnost, čak i u slobodnom stihu je ritam pomalo narušen. “Siromah sa praznim novčanikom” – zvuči kao pleonazam, nekako je moglo to puno zanimljivije da se dočara. Pjesma je dobra, ali pored ostalih koje su prikazane u duelu, nije me naročito dojmila, što ne znači da pjesma nije dobra. Autorici savjetujem da poradi na pjesmi unošenjem u nju metafore, ponegdje, čisto da to bude prava poezija, jer pjesma ima zanimljivu radnju. Ocjena 3.

SMAJL DURMIŠEVIĆ:
Dobra pjesma, fantastičnog naslova po kojem bi se mogla zvati i cjelokupna knjiga autora, jer ima strašnu simboliku na ovim prostorima. Ono što je općepoznato jeste da je Drina nazvana”crvenom” rijekom, međutim autor unosi svoje originalne misli i naziva je “plavom grobnicom”, što je zaista odlično, s obzirom da je sa dvije riječi opisao tolika stradanja.
Pjesma je sasvim dovoljno dobra za Prvi krug. Po meni, zanimljiva tematika, jedan sažet opis. Ocjena 5.

ALMA BULJUBAŠIĆ MAGLIĆ:
Odlična kratka pjesma sa nekoliko pravopisnih grešaka (ja biH, NE DAJU) o kojima se treba voditi računa budući da u tekstu konkursa je pisalo da se šalju LEKTORISANE pjesme, a ovo je takmičenje gdje autori predstavljaju i sebe, pored svojih pjesama, pa je jako važno da pjesme budu što besprijekornije. No, uzet ću u obzir da je autorica dugi niz godina u drugom govornom području ili da su se greške potkrale, što se svakome može dogoditi. Ono što mi se ne sviđa u ovoj odličnoj pjesmi je ritam, gdje i do 5 slogova ima viška u pojedinim stihovima, što je ozbiljan propust, jer poezija, ako se piše u rimama, ima svoja pravila, a ta pravila bi se trebala poštovati, da bismo pjesmu nazvali poezijom.
Bez obzira, emocija ove pjesme je velika, a moja ocjena je 4.

ILIJA TODOROVIĆ:
“Odškrini malo put do srca
ne skupljaj otrov gdje ljubav živi.
Ako su ova vremena luda
pa nisu za to svi drugi krivi.” – prelijep početak!
Kasnije, pjesma postaje u službi rime, pa su obično prva dva stiha stofe odlična, a posljednja dva ispisana tek tako, da se rimuju. Primjer:
“Odškrini dlan ispruži ruku
i daruj nešto onom što moli.
Ako su tebi previše dali
pruži i njemu da ga ne boli.”
Uz to, ritam pjesme je narušen, posebno u strofi gdje se rimuje “zvijezde-jezde”, na čemu treba poraditi. Kako rekoh i drugima, poezija u rimi ima svoja pravila i ta pravila se trebaju ispoštovati da bi se pjesma mogla nazvati poezijom. Kada broj slogova ovoliko odskače, to se odražava i na ritam i onda pjesma izgleda “zgužvano”.
Bez obzira, u ovom autoru, analizirajući misaonu vrijednost pjesme, vidim pjesničku dušu, osjećam da ima dosta sjajnih djela koja zaslužuju da budu prezentovana i dijeljena, stoga ocjena za njega 4.

ŽELIMIR RISTIĆ:
Jako zanimljiv sonet, pjesnički odrađeno, dosta profesionalno. Ovakve pjesme mogu zamisliti u udžbenicima, jer im se ne mogu naći niti jedna zamjerka. Ocjena 5.

 

Član žirija:
Duško Topić
Pjesme:
Ocjene
ANA ŽAGAR s. ANELI ANET
3
ULIQN SOKOLOV
3
ZDRAVKO KOKANOVIĆ – KOKI
5
JOVICA LETIĆ
5
SLAVKA KLIKOVAC
5
DRAGICA SAVIĆ – BEKA
4
LJILJANA LIPOVAC
3
SMAJL DURMIŠEVIĆ
5
ALMA BULJUBAŠIĆ MAGLIĆ
4
ILIJA TODOROVIĆ
5
ŽELIMIR RISTIĆ
4
Komentar:
Obilje sjajno obrađenih slika, bezbroj krajnje funkcionalnih i jasnih riječi, prisustvo raznovrsne metrike, klasičnijih formi su prava bogatstva ove skupine pjesnika. Kad se tome doda manje-više sveprisutna zvučnost stihova, postajemo bogatiji za glazbeni izraz, toliko oprečan suvremenom pjesništvu. Zbog svega toga ne treba čuditi da sam ovim autorima podijelio najviše ocjene. Žao mi je što je prijevod pjesme bugarskog autora Sokolova neuvjerljiv, jer ta pjesma u originalu doista lijepo zvuči. Također bih volio pročitati neku pjesmu Ane Žagar koja neće obilovatii tolikom količinom naturalističkih elemenata, jer osjećam da su njene pjesničke mogućnosti daleko veće od pjesme Umni poremećaj. Sve pohvale pjesnički maksimalno formiranim autorima Kokanoviću, Letiću, Klikovcu, Durmiševiću i Todoroviću. Toplo preporučam svim ljubiteljima poezije da se pozabave njihovim radovima. Kad se zasitite njihovim radovima pročitajte svakako i stihove Alme Buljubašić Maglić, Želimira Ristića i Dragice Savić – Beke.

Hvala svima na povjerenju!

U Jajcu,

Organizator Milih Duela
Nermin Delić


All rights reserved.
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
©2018
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.