MILI DUELI 2018 – Rezultati i komentari žirija – Prvi krug – Duel 18

Poštovani prijateji, sa zadovoljstvom vam donosim rezultate stručnog žirija Milih Duela i čitaoca. U protekih 10 dana su rezultati skupljani i nakon presjeka glasova čitaoca donosimo Vam konačni izvještaj koji je nastao nakon glasanja po pravilima Prvog kruga koje možete pogledati OVDJE.


DUEL 18

milidueli 18


U DRUGI KRUG NISU PROŠLI:  Blanka Kraljević, Dragana Milić, Anđa Jotanović, Svetlana Pantović Žilo. 

Zahvaljujemo se na učešću ovim autorima. Njihova Zahvalnica za doprinos širenju i promicanju književnog stvaralaštva preko društvenih mreža, na kraju sezone će im biti poslata putem interneta, te u slučaju dolaska na promociju Milih Duela, ista će im biti dodijeljena u štampanom izdanju. Sama činjenica da su prošli kvalifikaciju, te su izabrani u TOP 227 sa svojom prijavom je jako važna i pohvalna stvar. Puno sreće ovim autorima u budućnosti, u stvaralačkom i svakom drugom smislu. Nadam se da se vidimo sljedeće sezone opet ovdje u Milim Duelima. Svejedno, kao organizatoru, drago mi je što sam vas upoznao.

UČESNICI KOJI SU PROŠLI U DRUGI KRUG će danas dobiti privatnu poruku u INBOX o načinu slanja NOVE (1) PJESME s kojom će se predstaviti u sljedećem krugu. Svakako, čestitamo na uspjehu!

KOMENTARE STRUČNIH ČLANOVA ŽIRIJA MOŽETE PROČITATI OVDJE:

Član žirija:
Duško Topić
Pjesme:
Ocjene
BLANKA KRALJEVIĆ
4
STEVO LESKARAC
4
MILE ALBIJANIĆ
4
NIHADA HADŽIBEGIĆ ŽUNIĆ
5
SVETLANA PANTOVIĆ ŽILO
3
NATAŠA PERIŠA
3
ZADA ŠAHDANOVIĆ
5
SLAĐANA STAVEVA
4
DRAGANA MILIĆ
4
VANĐA JOTANOVIĆ
3
Komentar:
Solidan izbor pjesnika i njihovih radova! Kako je zaista čaroban taj svijet o kome pjeva Nihada Hadžibegić Žunić nasuprot svim njegovim surovim krajnostima. Isto tako kako bi lijepo bilo kad bi pijanist toplinom svojih ruku klavirsku sonatu ponovo poklonio Zadi Šahdanović… Raduje me da je većina pjesnika u ovoj skupini manirom rutinera taman koliko je trebalo potrebnu pažnju posvetila formi, dinamici i metričkom slogu taman koliko je trebalo. To je, kao i odlična rima posebno prisutno u Pesmi Dragana Milića. Sretno svim pjesnicima u prolasku u drugi krug!

 

Član žirija:
Simo Golubović
Pjesme:
Ocjene
BLANKA KRALJEVIĆ
4
STEVO LESKARAC
4
MILE ALBIJANIĆ
4
NIHADA HADŽIBEGIĆ ŽUNIĆ
4
SVETLANA PANTOVIĆ ŽILO
3
NATAŠA PERIŠA
5
ZADA ŠAHDANOVIĆ
4
SLAĐANA STAVEVA
4
DRAGANA MILIĆ
3
VANĐA JOTANOVIĆ
3
Komentar:
У овом кругу гласања, чини ми се, посао је нешто лакши јер су песме у просеку боље и песнички прикази јаснији, боје израженије, осећања узвишенија.
Песма НАТАШЕ ПЕРИША под насловом “Прича” свакако је у овом кругу најбоља песма. Са мало речи и неколико добрих описа успела је дочарати/описати љубав, препознати је у пролазу, памтити је, живети за њу. И када су усне неме и када ћуте, љубав тече, осећа се свом силином и по цену бола, оног оштрог, реског, непребола, који, када је у служби љубави постаје подношљив и мио.
NIHADA HADŽIBEGIĆ ŽUNIĆ такође је дала пео опис у песми “Чаробни свијет” у којој речима у најлепштим бојама боју свет и он као песма постаје чаробан. Извесно је да би ову песму требало мало дорадити да њене боје сину још бољим и лепшим сјајем, да се мало скрати избацивањем непотребних речи, али тој расправи овде, чиним ми се, и није место. Песма је заиста интересантна и веома добро замишљена и само нијансе недостају да песма добије највећу оцену.
Желим да сви учесници наставе овим добрим путем, да своје најлепше мисли претворе у незаборавне стихове којима ће се и други радовати.

 

Član žirija:
Nermin Delić
Pjesme:
Ocjene
BLANKA KRALJEVIĆ
3
STEVO LESKARAC
5
MILE ALBIJANIĆ
5
NIHADA HADŽIBEGIĆ ŽUNIĆ
5
SVETLANA PANTOVIĆ ŽILO
3
NATAŠA PERIŠA
5
ZADA ŠAHDANOVIĆ
5
SLAĐANA STAVEVA
4
DRAGANA MILIĆ
4
VANĐA JOTANOVIĆ
4
Komentar:
BLANKA KRALJEVIĆ:
Zanimljiva kratka pjesma. No, to je bio maksimum što ova ideja je mogla proizvesti. Volio bih da sam vidio pokoju metaforu, bravuru koja bi učinila pjesmu misaono “težom”, jer metafora kiša-suze je toliko puta korištena da o tome ne treba ni pričati. Ocjena za pjesmu je 3.STEVO LESKARAC:
Odlično! Bez zamjerke sam. Ocjena 5.

MILE ALBIJANIĆ:
“Kroz nervaturu latice irisa
il krila noćnog leptira
polenovim
finim
prahom…” – prelijepo!
Generalno lijepa pjesma. Jako ljubavna, opet prepuna nekih originalnih misli koje su mi se zaista dopale, a koje u prilogu govore o znanju samoga autora o poeziji. No, jedina greška koju ovdje vidim je kraj, gdje autor kaže:
“Da tiho ludim da ti u krilu, sklupčan
slatko
zaspem…”
pravilno:
“Da tiho ludim da ti u krilu, sklupčan
slatko
ZASPIM…”
Zasuti i zaspati su dva različita glagola.
Ocjena 5.

NIHADA HADŽIBEGIĆ ŽUNIĆ:
Zanimljiva pjesma, kao i ova igra autorice sa bojama.
“Jedino čuva i neda plavu, za dva oka, što bijahu njena!
Ako joj zgasnu,
da ih zaplavi,
da iznova oboji oči,
kojih je ostala željna!” – FANTASTIČAN KRAJ!
Ono što vidim kao zamjerku, baš u tom dijelu je pravopisna greška – NE DA je ispravno, a ne NEDA.
Ocjena 5.

SVETLANA PANTOVIĆ ŽILO:
Kao kratka pjesma, djeluje jako lijepo u svojoj formu. Međutim, misaono treba veću težinu, pokoju metaforu u deskripciji da vidim talent i da zazvuči kao poezija. Narativno, pjesma bi sigurno izmamila aplauze, jer je baš životna i razumljiva.
Ocjena 3.

NATAŠA PERIŠA:
Meni je ovo prelijepa pjesma! Ima sve elemente poezije, a garantujem da bi bila laka i za prevođenje na druge jezike, a opet bi identično snažno zvučala u svakom svom prijevodu. Ocjena za pjesmu je 5.

ZADA ŠAHDANOVIĆ:
“Ja sam leptir
mokrih krila.” – Ovim je pobrala sve moje simpatije.
Inače, pjesma je sama po sebi do tančina sređena, sve suvišne riječi su izbrisane, misaono duboka, prelijepa za recitovanje i zaokružena kao misaona cjelina.
Ocjena 5.

SLAĐANA STAVEVA:
Pjesma odlična za recitovanje, prava sviđalica na koju bi svi aplaudirali, jer su je shvatili. No, u njoj nema ništa nedorečeno, nešto o čemu trebamo razmišljati, sama po sebi je istumačena kroz vlastite stihove, a to je ono što baš i nije najbolje. Savjetujem korekcije u tom smislu, unošenje metafora, kao i ozbiljnije poentiranje, jer me kraj nije “rastopio” općepoznatim izlivima nježnosti.
Ocjena 4.

DRAGANA MILIĆ:
Pjesma misaono ima svoju težinu i to je njena najveća prednost, jedino što zamjeram je što autorica ne koristi bogatije metafore, originalnije i snažnije. Sve ostalo je uredu. Ocjena 4.

ANĐA JOTANOVIĆ:
Topla i nježna pjesma, no bez dubljih misli, nečega zbog čega bih zastao i zamislio taj trenutak. Primjer je isječak iz Zadine pjesme koji sam stavio u svoj komentar. Nema tu ničeg takvog, što bi me natjeralo da zamislim “leptira mokrih krila” i svu tu težinu. Ovdje metafora ima, čak i neobičnih, ali u kompletu, zbog ne tako sjajnog kraja, sjajno započeta pjesma je ostavila blijed utisak.
“U praskozorje rano
snovima me golicaš,
na krilima anđela” – zanimljivo!

Ocjena 4.

Hvala svima na povjerenju!

U Jajcu,

Organizator Milih Duela
Nermin Delić


All rights reserved.
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
©2018
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.