MILI DUELI 2018 – Rezultati i komentari žirija – Prvi krug – Duel 19

Poštovani prijateji, sa zadovoljstvom vam donosim rezultate stručnog žirija Milih Duela i čitaoca. U protekih 10 dana su rezultati skupljani i nakon presjeka glasova čitaoca donosimo Vam konačni izvještaj koji je nastao nakon glasanja po pravilima Prvog kruga koje možete pogledati OVDJE.


DUEL 19

mili dueli 19


U DRUGI KRUG NISU PROŠLI: Sethi Krishan Chand, Mehmed Meša Delić, Ognjenka Kalajdžić, Dragiša Eraković i Radovan Vukoje. 

Zahvaljujemo se na učešću ovim autorima. Njihova Zahvalnica za doprinos širenju i promicanju književnog stvaralaštva preko društvenih mreža, na kraju sezone će im biti poslata putem interneta, te u slučaju dolaska na promociju Milih Duela, ista će im biti dodijeljena u štampanom izdanju. Sama činjenica da su prošli kvalifikaciju, te su izabrani u TOP 227 sa svojom prijavom je jako važna i pohvalna stvar. Puno sreće ovim autorima u budućnosti, u stvaralačkom i svakom drugom smislu. Nadam se da se vidimo sljedeće sezone opet ovdje u Milim Duelima. Svejedno, kao organizatoru, drago mi je što sam vas upoznao.

UČESNICI KOJI SU PROŠLI U DRUGI KRUG će danas dobiti privatnu poruku u INBOX o načinu slanja NOVE (1) PJESME s kojom će se predstaviti u sljedećem krugu. Svakako, čestitamo na uspjehu!

KOMENTARE STRUČNIH ČLANOVA ŽIRIJA MOŽETE PROČITATI OVDJE:

Član žirija:
Zdravko Odorčić
Pjesme:
Ocjene
DARKO VOJKOVIĆ
4
BOŽANA TRENČESKA
4
SETHI KRISHAN CHAND
3
MILICA LESJAK
4
MEHMED DELIĆ – MEŠA
4
DRAGIŠA ERAKOVIĆ
4
OGNJENKA KALAJDŽIĆ
3
JOVAN BUNDALO
5
RADOVAN VUKOJE
3
VANJA MICHELAZZI
5
RUDI STOPAR
4
Komentar:
Jos jedna kvalitetna grupa u kojoj sam našo i pekrasne slike u na oko jedostavnim pjesmana minijature sto dokszuje kako se poezijom može ispisati cijeli jedan film u formi minijature.
U ovoj grupi izdvajam dvije suprotnosti u stilu i načinu izričaja u pjesmama Ružno mi u oku zaleđeno i Lepršavo nadahnuće.

 

Član žirija:
Jože Brenčič
Pjesme:
Ocjene
DARKO VOJKOVIĆ
4
BOŽANA TRENČESKA
3
SETHI KRISHAN CHAND
3
MILICA LESJAK
4
MEHMED DELIĆ – MEŠA
3
DRAGIŠA ERAKOVIĆ
4
OGNJENKA KALAJDŽIĆ
3
JOVAN BUNDALO
5
RADOVAN VUKOJE
4
VANJA MICHELAZZI
4
RUDI STOPAR
5
Komentar:
Božana Trečenska, Magija u reci; zarezi su naopako postavljeni. Ispisuje ih se ovako: “zaneseno od ljepote stade, sede pored reke”. Možda je malo nedosledno pisano na “jekavskom” i “ekavskom” jer bi trebalo dosledno samo u jednom od tih (reka, vjetar )

 

Član žirija:
Nermin Delić
Pjesme:
Ocjene
DARKO VOJKOVIĆ
5
BOŽANA TRENČESKA
5
SETHI KRISHAN CHAND
5
MILICA LESJAK
5
MEHMED DELIĆ – MEŠA
5
DRAGIŠA ERAKOVIĆ
3
OGNJENKA KALAJDŽIĆ
4
JOVAN BUNDALO
4
RADOVAN VUKOJE
4
VANJA MICHELAZZI
5
RUDI STOPAR
5
Komentar:
DARKO VOJKOVIĆ:
Odlična kratka poema. Tematski i izražajno perfektna. Ritam gotovo pa odličan, savjetujem vođenje računa o broju slogova kada se piše u rimama. Poentiranje odlično.
Ocjena 5.BOŽANA TRENČESKA:
Pjesma pravog poetskog znalca. Od A do Ž, pjesma je pisana u poetskom nairu. Metafore naviru iz fantastične deskripcije. Prosto sam doživio cjelokupnu pjesmu.
“Ovog jutra, meko, onako bez žurbe
sunce je prosulo zrake sa neba
oni su sišli u reci da se kupaju
vjetar mrzovoljan zavidi im
uzburka vodu”

Prelijepo. Nemam niti jednu zamjerku. Ocjena 5.

SETHI KRISHAN CHAND
Translating this poem (with the same form as originally version on English language), I “felt” all biography of this man in his verses. The end of poem is really great and because of courage and his fantastic wish to help this project participating in it, I would give him mark 5, so greetings for India from Bosnia and Herzegovina (Balkan)!

MILICA LESJAK:
Još jedna fantastična pjesma. Nemam nikakvu zamjerku na ovaj sjajan emotivni iskaz duše ove odlične autorice. Jedino što bih volio da vidim u narednoj pjesmi jeste RADNJA u pjesmi.
” Često se smijem, kažem da sam dobro,
da mi baš mir godi,
izvodim predstavu za lakovjerne,
onda uz prozor obraz stisnem
čekajući života dodir.” – Prelijepo, zaista!
Ocjena 5.

MEHMED DELIĆ – MEŠA:
Jako zanimljiva pjesma. Tematika odlična, originalna. Ono što sam siguran jeste da bi “stranci” puno više cijenili ovakvu pjesmu, jer zaista ima elemente svjetskog melosa u toku čitanja iste. Ocjena 5.

DRAGIŠA ERAKOVIĆ :
Odlična forma, zanimljiv zapis duše, ali u pjesmi ne vidim nikakvu originalnost, niti nešto što bi je izdvojilo od ostalih, dok u svim prethodnim u ovom duelu vidim to. Stoga, moja ocjena za pjesmu je 3.

OGNJENKA KALAJDŽIĆ:
Fantastična pjesma. Mislim da je ovo jedna od najljepših pjesama o samoći koju sam čitao u Duelima. Međutim, ritam je zaista loš, posebno u prvoj strofi. Autorica treba voditi računa da kada piše u rimama pazi i na broj slogova u stihovima. Ocjena 4.

JOVAN BUNDALO:
Odlična pjesma. Naslov sjajan. Jedina zamjerka su gramatičke greške (cjela – cijela, ljepa – lijepa, cvjet – cvijet, svjet-svijet). Ocjena za pjesmu 4.

RADOVAN VUKOJE:
Pjesma zanimljive tematike, baš onako kako vidim sebe za nekoliko decenija da pišem. Međutim, ritam pjesme je poprilično narušen (negdje je razlika po pet slogova, što je zaista loše), a i pjesma je u službi rime ostala nepotrebno duga. Zbog magične zadnje strofe, ipak ocjena 4.

VANJA MICHELAZZI:
Zanimljiva kratka pjesma, dosta metaforična, ali baš lepršava kako i sam naslov kaže. Bez ijedne sam zamjerke, sem da očekujem malo više radnje u narednim pjesmama, mada to je više stvar subjektivnog ukusa, a koliko znam, Vanja je odlična u deskripciji osjećanja. Ocjena za ovu odličnu pjesmu je 5.

RUDI STOPAR:
Slikovito, jasno i glasno. Bez zamjerke. Ocjena 5.

 

Hvala svima na povjerenju!

U Jajcu,

Organizator Milih Duela
Nermin Delić


All rights reserved.
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
©2018
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.