MILI DUELI 2018 – Rezultati i komentari žirija – Prvi krug – Duel 2

Poštovani prijateji, sa zadovoljstvom vam donosim rezultate stručnog žirija Milih Duela i čitaoca. U protekih 10 dana su rezultati skupljani i nakon presjeka glasova čitaoca donosimo Vam konačni izvještaj koji je nastao nakon glasanja po pravilima Prvog kruga koje možete pogledati OVDJE.


DUEL 2

mili dueli 2

*Autori Elena Andonoska, Aleksandra Ljubisavljević i Teodor Kenjić imaju istu prosječnu ocjenu. U takvim situacijama prvo gledamo da li neko od njih ima ocjenu 5. Pošto svo troje imaju, onda gledamo da li neko ima više petica, a pošto Elena ima dvije, ona je posljednji autor u ovoj grupi koji prolazi dalje u Drugi krug takmičenja.

 


U DRUGI KRUG NISU PROŠLI: Aleksandra Ljubisavljević, Teodor Kenjić, Kristina Kojić i Dženita Škorbo. 

Zahvaljujemo se na učešću ovim autorima. Njihova Zahvalnica za doprinos širenju i promicanju književnog stvaralaštva preko društvenih mreža, na kraju sezone će im biti poslata putem interneta, te u slučaju dolaska na promociju Milih Duela, ista će im biti dodijeljena u štampanom izdanju. Sama činjenica da su prošli kvalifikaciju, te su izabrani u TOP 227 sa svojom prijavom je jako važna i pohvalna stvar. Puno sreće ovim autorima u budućnosti, u stvaralačkom i svakom drugom smislu. Nadam se da se vidimo sljedeće sezone opet ovdje u Milim Duelima. Svejedno, kao organizatoru, drago mi je što sam vas upoznao.

UČESNICI KOJI SU PROŠLI U DRUGI KRUG će danas dobiti privatnu poruku u INBOX o načinu slanja NOVE (1) PJESME s kojom će se predstaviti u sljedećem krugu. Svakako, čestitamo na uspjehu!

KOMENTARE STRUČNIH ČLANOVA ŽIRIJA MOŽETE PROČITATI OVDJE:

Član žirija:
Enea Hotić
Pjesme:
Ocjene
Marija Delić
4
Kristina Kojić
3
Elena Andonoska
3
Aleksandra Ljubisavljević
3
Milkica Marjanović
5
Kosta Kosovac
5
Nikolina Sušnić
4
Radoje Luković
5
Teodor Kenjić
5
Dženita Škorbo
3
Komentar:
Ne bih da ostavljam pojedinačne komentare za svaku pjesmu, reći ću samo da neki od duelista ovog drugog duela imaju problem sa dužinom stiha, sa ritmom (stih se lomi, pa samim tim i misao); o interpunkciji treba voditi računa kao i da pjesme u sljedećim krugovima budu ogledalo pjesnika i po značenju i po usvojenosti pravopisnih i gramatičkih pravila.

 

Član žirija:
Ljubica Petrović Kosor
Pjesme:
Ocjene
Marija Delić
5
Kristina Kojić
4
Elena Andonoska
3
Aleksandra Ljubisavljević
4
Milkica Marjanović
4
Kosta Kosovac
5
Nikolina Sušnić
5
Radoje Luković
4
Teodor Kenjić
3
Dženita Škorbo
3
Komentar:

 

 

Član žirija:
Nermin Delić
Pjesme:
Ocjene
Marija Delić
4
Kristina Kojić
4
Elena Andonoska
5
Aleksandra Ljubisavljević
5
Milkica Marjanović
5
Kosta Kosovac
5
Nikolina Sušnić
5
Radoje Luković
5
Teodor Kenjić
4
Dženita Škorbo
3
Komentar:
Marija Delić:
Mlada autorica je izabrala pravu formu za ovu pjesmu, nije se “ukalupila”, već je pustila svojim mislima da teku i da izbaci iz sebe sve ono što zaista misli. Misaono jeste zaokružena pjesma, ali autorica u pjesmi nema niti jednu jedinu metaforu koja bi bila karakteristična samo za ovu pjesmu, pa pjesma nema tu poetsku težinu koju bi imala prava poezija. No, ne treba zaboraviti da mnogi autori u njenim godinama su ovdje pokazali puno više grešaka nego ona, stoga je vrlo moguće da ona samo nije izabrala pravu pjesmu ili da će u budućnosti možda pisati bolju poeziju, jer ima lijepu podlogu za to. Stoga, ocjena 4.Kristina Kojić: Minijatura koja puno više kazuje od mnogih dugih pjesama koje sam pročitao ovdje. Jedina zamjerka je to što pjesma u sebi nema originalnosti, nečeg jedinstvenog što je autorica smislila i po čemu bih pamtio ovu pjesmu. Kraj je sasvim korektno izveden. Ocjena 4.

Elena Andonoska:
“Ako držite nebeski svod na ramenima
osjetit ćete gorku istinu o slobodi”
“Ako živite u sjeni dana
otkrit ćete svoje misli u noći”
Predivni stihovi. Ono što me očaralo u ovoj pjesmi (kojoj jedino možemo zamjeriti činjenicu da je prevedena i da originalna verzija zasigurno bolje izgleda, bar na prvu koliko vidim), njena originalnost u uobičajnim motivima, mislim da je to ipak presudno za kvalitet.
Sve ostale elemente poezije je ispoštovala i nema razloga da ovoj pjesmi dam ocjenu manju od ocjene 5. Bravo!

Aleksandra Ljubisavljević:
Odlična pjesma! Niti jednu zamjerku nisam našao. Vrlo poetično, originalno, sa sjajnom tematikom i poentiranjem. Jako mi se svidjela pjesma koja je čak i lijepo naslovljene.
Bravo! Ocjena 5.

Milkica Marjanović:
Još jedna lijepa pjesma. Ima u sebi poetičnosti, originalnosti, a i ritmički je sasvim korektna. Poentiranje solidno. Ocjena 5.

Kosta Kosovac:
Neka moj komentar bude njegova pjesma. Dodat ću samo da ovo je zaista prava poezija sa predivnim balkanskim motivima, sjajnom deskripcijom sadašnjosti, originalnosti u izričaju i sklapanju metafora! Prosto nemam riječi. Očaran sam. Bravo, dečko! Ocjena 5+!
Ako je ko propustio pročitati pjesmu:
“***

Napiši celu zbirku pesama pa je baci u vatru,
Napij se od domaće rakije,
Pobegni sa pesničke večeri i vodi ljubav u javnom toaletu,
Podigni revoluciju, pogini u ratu,
Odnesi ružu Branku Miljkoviću na grob,
Zamonaši se i ovekoveči dušu svoju Bogu ko najlepši kolač,
Napusti fakultet i pobegni u Francusku,
Recituj svoju poemu prosjaku,
Zaveštaj svoje organe i napiši epitaf na grobu,
Nauči žene da lome čaše
I da ne plaču,
Sedi bar dva sata u potpunom mraku,
Pusti svoju krv na knjizi ko posvetu,
Čudi se neprestano svemu,
Divi se odronu,divi se plamenu.
Tada ćeš znati, da poezije ima najmanje na papiru.”

Nikolina Sušnić:
Još jedna lijepa pjesma. Sviđa mi se forma, pažljiv odabir riječi i težnja ka originalnosti. Savjetujem autorici da ne gomila riječi u rečenici previše, da se jasno zna gdje je tačka, jer u suprotnom dolazi do hermetičnosti i nerazumjevanja pročitanog. Ocjena 5.

Radoje Luković:
Sjajne misli ovog, mogu slobodno reći, nadarenog autora. Nadam se da ćemo imati priliku čitati još neke njegove pjesme, jer ovo što je pokazao ima dozu amaterizma (ritam – broj slogova mora se poklapati ako se piše u rimi, tematski je to moglo biti dublje obrađeno), ali ima u sebi neku zvučnost, poentiranje koje iako izvedeno običnim, hiljadu puta iskorištenim frazama, izgleda nekako jedinstveno u spoju koji je načinio od stihova. I povjerovao sam njegovim stihovima, osjetio sam njegovu prisutnost u cijeloj radnji.
Ono što bih zamjerio jeste mijenjanje glagolskih vremena tek tako, pa je jedna strofa u aoristu, druga u drugom prošlom vremenu, treća u sadašnjosti itd… Potrebno je da se usaglasi iz kog vremena piše (prošlost, sadašnjost ili budućnost) i onda sa toga aspekta da pokazuje svoje misli.
Bez obzira, dopala mi se pjesma, ocjena 5.
* “ne biH li pronašao nove.”

Teodor Kenjić:
Emotivno i lijepo pisana pjesma. Zamjerka na ritam, na ove pokušaje rimovanja koji ništa dobro nisu donijeli pjesmi. Ako očima pogledate izgled pjesme, vidjet ćete da je pisana kao da je autor stavljao u nju sve što mu u tom trenutku padne na pamet, pa je prelazio iz forme u formu, mijenjao broj slogova i do deset slogova više u stihovima, što pjesmu čini rasutom i nesređenom. Potrebna je ozbiljna intervencija na pjesmi, izbrisati sve suvišne riječi iz nje, dati joj melodiju od prvog do posljednjeg stiha.
Ocjena 4.

Dženita Škorbo:
Zanimljiva pjesma, ali formom rasturena, stavljena u kalup (pisanja u rimi) koji nije ispoštovan ni malo, uz tako oskudan riječnik i istrošene rime. A zvuči kao lijepa priča… Potrebne su ozbiljne intervencije na pjesmi u smislu popravke ritma i lišavanja izlišnosti. Ocjena 3.

 

Hvala svima na povjerenju!

U Jajcu,

Organizator Milih Duela
Nermin Delić


All rights reserved.
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
©2018
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.