MILI DUELI 2018 – Rezultati i komentari žirija – Prvi krug – Duel 20

Poštovani prijateji, sa zadovoljstvom vam donosim rezultate stručnog žirija Milih Duela i čitaoca. U protekih 10 dana su rezultati skupljani i nakon presjeka glasova čitaoca donosimo Vam konačni izvještaj koji je nastao nakon glasanja po pravilima Prvog kruga koje možete pogledati OVDJE.


DUEL 20

mili dueli 20


U DRUGI KRUG NISU PROŠLI: Jadranka Varga, Milan Čorak, Jagoda Veličovska, Dobroslav Petričević i Radmila Milojević. 

Zahvaljujemo se na učešću ovim autorima. Njihova Zahvalnica za doprinos širenju i promicanju književnog stvaralaštva preko društvenih mreža, na kraju sezone će im biti poslata putem interneta, te u slučaju dolaska na promociju Milih Duela, ista će im biti dodijeljena u štampanom izdanju. Sama činjenica da su prošli kvalifikaciju, te su izabrani u TOP 227 sa svojom prijavom je jako važna i pohvalna stvar. Puno sreće ovim autorima u budućnosti, u stvaralačkom i svakom drugom smislu. Nadam se da se vidimo sljedeće sezone opet ovdje u Milim Duelima. Svejedno, kao organizatoru, drago mi je što sam vas upoznao.

UČESNICI KOJI SU PROŠLI U DRUGI KRUG će danas dobiti privatnu poruku u INBOX o načinu slanja NOVE (1) PJESME s kojom će se predstaviti u sljedećem krugu. Svakako, čestitamo na uspjehu!

KOMENTARE STRUČNIH ČLANOVA ŽIRIJA MOŽETE PROČITATI OVDJE:

Član žirija:
Zdravko Odorčić
Pjesme:
Ocjene
JADRANKA VARGA
3
MUBERA ŠABANOVIĆ – BERA
4
ŠAHDO BOŠNJAK
3
SNEŽANA PANOSKA
4
MOMČILO JANJIČIĆ – MOMOS
3
KATICA PROTIĆ – KATE
4
JAGODA VELIČOVSKA
3
JUSUF VEJZOVIĆ – JUKA
5
DOBROSLAV PETRIČEVIĆ
3
RADMILA MILOJEVIĆ
3
MILAN ČORAK – MILE
3
Komentar:
Ovo je u odnosu na grupe koje sam do sada ovjenjivao najslabija pjesnička grupa. Nenam nista protiv dugačke pjesme ali za pisati male poeme treba drugačiji pristup. Kada bi se neke od ovih pjesama napiali u formi teksta ispale bi kratke priče, neke bi možda bile i pokusaj pisanja poezije u prozi ali nedovoljno da zadovolji formu pjesme.
Ovdje sam izdvojio pjesmu Venera isključivo zbog njezinog skrivenog erotskog sadrżaja.

 

Član žirija:
Nermin Delić
Pjesme:
Ocjene
JADRANKA VARGA
5
MUBERA ŠABANOVIĆ – BERA
4
ŠAHDO BOŠNJAK
4
SNEŽANA PANOSKA
5
MOMČILO JANJIČIĆ – MOMOS
4
KATICA PROTIĆ – KATE
5
JAGODA VELIČOVSKA
3
JUSUF VEJZOVIĆ – JUKA
5
DOBROSLAV PETRIČEVIĆ
3
RADMILA MILOJEVIĆ
3
MILAN ČORAK – MILE
4
Komentar:
JADRANKA VARGA:
Jako lijepo, umjereno korištenje metafora, predivna radnja u pjesmi, dobro poentiranje. Nemam zamjerke, sem da još dodam da je pjesma zaista jedan emotivni vulkan i da može izmamiti suze, onima koji se pronađu u njoj.
Ocjena 5.MUBERA ŠABANOVIĆ – BERA:
Nježna, emotivna pjesma, jedino što imam zamjerku jeste na nepažnju da se pjesma pošalje lektorisana, no, kao i drugima, to nikada neću uzimati kao primarni problem u Prvom krugu. Misoa pjesme je odlična, ali nedostaje metafora, bravura kojom bi pjesma još više zasijala. Ocjena 4.

ŠAHDO BOŠNJAK:
Zanimljiva tematika i forma pjesme, djeluje kao da je autor kreativna ličnost. Ono što zamjeram, to je nepotrebno duga pjesma, negdje na sredini se lomi i otaljava. Na sreću, ova pjesma ima izvrsno poentiranje, to jeste kraj, koji je baš odličan i odskače od ostatka pjesme:
“Šta sa mnom bi?
Pogledom čednim, tijelom podatnim
dovodi me do izbezumljenja;
kukovi njeni lađe su što plove;
poljane rodne krila su njena
što za čopor djece hranu mogu dati
– meni bit će žena, njima nježna mati.
O, šta mi bi? Znam šta mi bi!” – Prelijepo.
Ocjena 4.

SNEŽANA PANOSKA:
Odliča pristup pisanju uz kratku formu pjesme dao je sjajan rezultat – dobru pjesmu. Sviđa mi se ideja, čak i pokoje metafore u sebi imaju neku dozu originalnosti, stoga, imajući u obziru da je autorici ovo sekundarni jezik, njen talent je očigledan. Ocjena za nju 5.

MOMČILO JANJIČIĆ – MOMOS:
Dosta zanimljiva pjesma, sjajnog naslova. Ovaj dio je zaista poetski:
“Tad strpljenje postaje punoletno, zatvaraju se krugovi uspomena,
a umnožavaju višeskrivene tajne.
To je vreme zatvorenih kapija i propuštenih prilika,
vreme abdikacije snova, kad stvarnost svedoči
o veličini životnih poraza.” – BRAVO!
Jedina zamjerka pjesmi je hermetičnost zbog mnogo genitivnih metafora što je čini nedopadljivom na prvu, posebno imajući u vidu prosječne balkanske čitaoce, no kvalitet je očigledan i ocjena za nju je 4.

KATICA PROTIĆ – KATE:
Jako interesantan pejzaž je oslikala autorica riječima.
“Njena stopala hodaju po cvrčkovoj violini, ” – PREDIVNO!
Ovo je njena najbolja pjesma koju je poslala na takmičenje, budući da je učestovala i prošle sezone. Ocjena 5.

JAGODA VELIČOVSKA:
Lijep zapis duše, ali bez poetskih crta. U pjesmi nema metafore, a samim tim ni poetičnosti. Ovaj tekst bi bio odličan za recitovanje glumačkom publikumu, ali ljubitelji poezije i ne bi baš bili impresionirani. No, autorica ima smisla za ritam. Ocjena za pjesmu je 3.

JUSUF VEJZOVIĆ – JUKA:
Odlična pjesma! Nemam zamjerke. Ima sve elemente koje treba da ima jedna pjesma da bi se zvala poezijom. Uz to, kratka forma koju preferiram me još više dojmila. A tematika, neko voli, neko ne, ali ova erotska poezija je sa dozom, dosta ljubavna i nimalo vulgarna. Ocjena 5.

DOBROSLAV PETRIČEVIĆ:
Jako loša forma u koju je upakovana ova misao interesantna pjesma. Pisanje poezije u rimi zahtjeva poštivanje pravila po pitanju broja slogova, a i rime su dosta izlišne i djeluju kao klišei (suze-uze, trag-blag, znaš-daš,…) Moralo je to snažnije i kompletnije. Ocjena 3.

RADMILA MILOJEVIĆ:
Još jedna pjesma nepotrebno duga, zagušena masom riječi. No, ono što je kvalitetno kod ove pjesme jesu bljeskovi koje sam primjetio u pojedinim stihovima:
“Samo mi mašu cvetne grane.
S tamnog neba žmirkanje zvezda.” – zaista prelijepa deskripcija…

No, s obzirom na iskustvo autora u ovoj grupi, trebalo je tu unijeti više emocija, originalnosti i poezije. Ocjena 3.
MILAN ČORAK – MILE:
“očima vidim
plamen kojim gore
neisplakane suze
nebom se rasplinule
sive zelene i rozikave” – lijepo! Autor je dosta poetičan, ima potrebni osjećaj za ritam, lijep odabir riječi. Međutim, u ovoj pjesmi nam nije pokazao baš sav svoj talent, za koji znam da posjeduje, budući da je učestovao u ranijim sezonama. Ono što me oduševilo jeste traganje za nečim novim, pa makar do kraja i ne pronašao originalnost koju traži, on se usudio. U ovoj pjesmi bih promijenio naslov, te bih savjetovao korekcije pri kraju pjesme, kako bi se pjesma zaokružila u jednu jedinstvenu cjelinu, zbog koje se autor i odlučio na pisanje. Ocjena 4.

 

 

Član žirija:
Simo Golubović
Pjesme:
Ocjene
JADRANKA VARGA
3
MUBERA ŠABANOVIĆ – BERA
3
ŠAHDO BOŠNJAK
3
SNEŽANA PANOSKA
4
MOMČILO JANJIČIĆ – MOMOS
5
KATICA PROTIĆ – KATE
4
JAGODA VELIČOVSKA
3
JUSUF VEJZOVIĆ – JUKA
4
DOBROSLAV PETRIČEVIĆ
3
RADMILA MILOJEVIĆ
3
MILAN ČORAK – MILE
3
Komentar:
У овом дуелу, чини ми се, биће мало теже доћи до победника јер су на листи доста изједначени и веома добри. Ја лично, и поред више читања, тешко бих могао казати ко је најбољи јер сваки аутор у овом дуелу на свој начин је исказао много и лепо.
Можда је, ипак песма “Сфинфина тајна” МОМЧИЛА ЈАЊИЧИЋА МОМОСА најкомплетнија и уз извесна песничко-филозофска разматрања нуди/тера на размишљање/уживање. Веома успешним поређењима и метафорама исказује трајање/вечност, и шта се све у том трајању догађало и како то изгледа са његове тачке погледа. За њега су “страхови уздрхтали”, “погледи су варљиви”, “осећања окамењена”, “стрпљење је постало пунолетно”, “успомене су у круговима, у времену затворених капија и пропуштених прилика”, “снови абдицирају у пукотинама времена”. Ову песму треба читати више пута и повезивати њене историјске, социолошке и психолошке поруке сливене у стихове који немају за циљ да открију тајну него да на њу укажу.
ЈУСУФ ВЕЈЗОВИЋ ЈУКА у краткој песми “Венера” казао је много. То је доказ да се велика љубав и велике ствари могу казати добро са мало речи.

Hvala svima na povjerenju!

U Jajcu,

Organizator Milih Duela
Nermin Delić


All rights reserved.
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
©2018
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

 

One comment

  1. Svako doživljava umjetničko djelo na svoj način, tj. subjektivno! Ono što se sviđa meni, ne mora se sviđati tebi i obrnuto. Zato, ne postoji stopostotno objekivan žiri, odluka , ocjena, pobjednik. Svaka odluka je subjektivna. Ne treba se ljutiti – važno je učestvovati! Zato hvala organizatoru!

    Volim

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.