MILI DUELI 2018 – Rezultati i komentari žirija – Prvi krug – Duel 3

Poštovani prijateji, sa zadovoljstvom vam donosim rezultate stručnog žirija Milih Duela i čitaoca. U protekih 10 dana su rezultati skupljani i nakon presjeka glasova čitaoca donosimo Vam konačni izvještaj koji je nastao nakon glasanja po pravilima Prvog kruga koje možete pogledati OVDJE.


DUEL 3

mili dueli 3

 


U DRUGI KRUG NISU PROŠLI: David Ješić, Srđan Đurić, Maja Vranić i Anđela Vešović.

Zahvaljujemo se na učešću ovim autorima. Njihova Zahvalnica za doprinos širenju i promicanju književnog stvaralaštva preko društvenih mreža, na kraju sezone će im biti poslata putem interneta, te u slučaju dolaska na promociju Milih Duela, ista će im biti dodijeljena u štampanom izdanju. Sama činjenica da su prošli kvalifikaciju, te su izabrani u TOP 227 sa svojom prijavom je jako važna i pohvalna stvar. Puno sreće ovim autorima u budućnosti, u stvaralačkom i svakom drugom smislu. Nadam se da se vidimo sljedeće sezone opet ovdje u Milim Duelima. Svejedno, kao organizatoru, drago mi je što sam vas upoznao.

UČESNICI KOJI SU PROŠLI U DRUGI KRUG će danas dobiti privatnu poruku u INBOX o načinu slanja NOVE (1) PJESME s kojom će se predstaviti u sljedećem krugu. Svakako, čestitamo na uspjehu!

KOMENTARE STRUČNIH ČLANOVA ŽIRIJA MOŽETE PROČITATI OVDJE:

Član žirija:
Lela Zjajo
Pjesme:
Ocjene
David Ješić
5
Hana Rastoder
5
Maja Vranić
3
Anđela Vešović
3
Srđan Đurić
4
Teodor Zlatev
4
Đurko Gutović
5
Sonja Milatović
3
Fran Vajdić
5
Sofija Ivanović
4
Komentar:

David Ješić : Ima nešto vrlo specifično u ovoj pjesmi što me podsjeća na moje preživljeno. Tmina, gavrani. mrtve ptice, cvjetovi smrti … su stanje unutrašnjeg razočaranja, tuge, optužbe! Metafore su učinile da se stanje autora bolje shvati u trenutku stvaranja ovih stihova. Bliskost sa temom su odlučile da ovom autoru dam najvišu ocjenu.

Hana Rastoder : U prvom redu zamjerka – nakon zareza uvijek ide malo slovo. Autorica se izgubila u interpunkciji pa je poslije zareza upotrebljavala velika slova, a tamo gdje je zavrsavala misao, nedostajala je tacka. Ili ima interpunkcije ili je nema.Ovako svaki stih gubi smisao.
Što se pjesme tiče, jako mi se dopada način izražaja autorice, posebno u ovom dijelu :
“Od čežnje koja se utapa
Samo pod mrežama naših kapaka
Kad se zaćuti i vrisak proguta … ”
Po mom mišljenju pjesma je jako dobra i zaslužuje ocjenu 5.

Maja Vranić : Za Prvi krug ovog natječaja odabrala bih jaču pjesmu. Pjesmu koja će osigurati prolaz u Drugi krug. Iz tog razloga je ocjena 3.

Anđela Vešović : Još jedna autorica koja se nije odlučila da upotrijebi interpunkciju na pravilan način. Ipak, to je vrlo važno!
Pjesma nije loša, ali nije ostavila na mene neki poseban dojam. Iz tog razloga je ocjena 3.

Srđan Đurić : Lijepa, tanana, mladalačka, ljubavna poezija ! Možda bi, da je još ukrašena sa par metafora, zaslužila bolju ocjenu od 4. Ovako, poželjet ću sreću mladom autoru, za prolazak u Drugi krug.

Teodor Zlatev : Ova pjesma, nekako, u meni probudi tako lijepa osjećanja. Neko ko je rođen 1997. godine je napisao pjesmu o nekom vremenu koje je daleko ispred njega. Uhvatiti se u koštac sa budućnošću i neproživljenim čarima ljubavi, po meni je već nešto što bi ovog mladog autora moglo svrstati u red onih koji obećavaju. Iz tog razloga je ocjena 4 kao podstrek. Srećno!

Đurko Gutović : Ocjena je 5. To sve govori! Srećno!

Sonja Milatović : Nešto nedostaje što bi moju kožu naježilo ili ubrzalo ritam mog srca. Lijepa pjesma, malo predugačka i bez dešavanja. Očekivala sam bolju pjesmu u Prvom krugu. Ocjena je 3. Srećno!

Fran Vajdić : Izvrsna pjesma! Bravo Fran! Ocjena 5 i srećno!

Sofija Ivanović : Po onome što mi srce govori, mislim da je riječ o autorici koja bi mogla svojim stihovima osvojiti srca čitatelja. Upotpuniti svoje misli sa par metafora ili akcentirati pjesmu na kraju, bilo bi stepenik više u osvajanju novih krugova ovog natječaja. Dakle, potruditi se … Ocjena 4

 

 

Član žirija:
Anđela Turukalo
Pjesme:
Ocjene
David Ješić
3
Hana Rastoder
5
Maja Vranić
3
Anđela Vešović
3
Srđan Đurić
1
Teodor Zlatev
5
Đurko Gutović
4
Sonja Milatović
4
Fran Vajdić
2
Sofija Ivanović
4
Komentar:

Srđan Đurić, “Princezi”…U ovoj grupi ste svi približnih godina, a ovo je ubjedljivo najnezrelija pjesma koju sam pročitala. Fali joj emocije, inventivnosti, mašte. Ovo je spomenarska izjava ljubavi puna nelogičnosti i slatkorječivosti koja nadvladava suštinu. Nema mesa, krvi, duše ni poezije.

David Ješić “XII”, ova pjesma miriše na Disa, i to ne na lijep način. Kao da ste čitali “Možda spava” i “Nirvanu” pa pod uticajem toga napisali ovo. Svaki pisac ima svoj istančan ritam, formu, stil i izraz. Imate talenat, ovo je lijepo napisano, ali fali lični pečat. Fali pisac u ovoj pjesmi. Pjesma nije upečatljiva ako liči na nečije stvaralaštvo, ona je živa kada liči na pisca koji ju je pisao. Zato se nadam da ćete zaviriti u sebe, pronaći se i izraziti se kroz riječ; svojstveno sebi a ne poučeni pročitanom poezijom.

Fran Vajdić “Iris u mom oku”, ista stvar kao i prethodnik, samo druga pjesma. Shvatam da je u pitanju citat iz “Utjehe kose” , ali ako izuzmemo to i pogledamo početak: “Sanjao sam te sinoć. Bila si živa.” pa uporedimo sa “Gledao sam te sinoć. U snu. Tužnu. Mrtvu.” mislim da možemo primijetiti uticaj. Ne nazivam pjesmu plagijatom, ne shvatite pogrešno, ali jak uticaj nečega je uvijek lako zapaziti. Vjerujem da je neophodno čitati malo raznovrsnije štivo uporedo sa pronalaženjem ličnog izraza kako bi sam talenat izašao na površinu kroz pjesmu. Znači, nađite sebe i pisaćete bolje. Ovo nije loše, ali nije ni dobro jer čitam, a u glavi vrtim stihove “Utjehe kose” i misli mi šetaju.

Maja Vranić “Skrivamo se goli”… Loša upotreba interpunkcije. Ritam je mogao biti bolji, forma je dobra. Pjesma iskazuje dominantan stav, posjeduje energiju; ali motivi u pjesmi mi se nisu dopali. Suvo vulgarizovanje se moglo zamijeniti maštovitijom metaforom i to bi dalo pjesmi dašak mistike; čak bi bila i prijatnija za čitati. Nije loše, ali me nije pretjerano oduševilo.

Anđela Vešović, “O tebi” je pjesma sa nekoliko inventivnih slika, ali joj nedostaje energija. Fali joj snažan kraj koji bi je uznio na novi nivo. Sami pojam serafima se ne uklapa u ambijent ove pjesme, tako da je dosta konfuzno. Treba je doraditi, ali svakako nije loše.

Đurko Gutović “SNENA SNEGINJA” je lijepo sročena pjesma, opet bez jednog dinamičnog momenta koji bi je učinio snažnom. Svakako je bolja od prethodnica, zato i bolja ocjena. Mada, taj pojam “sneginja” mi skroz remeti utisak. Da li je u pitanju igra riječi (kneginja i snijeg) ili se gradila asocijacija na Jesenjinovu Anu Snjeginu pa je pogrešno otkucano?

Sonja Milatović, “Sad kad si moja pjesma” je nježna, tanana, ženstvena i prefinjena. Ima tu veoma lijepih motiva, bravo za to. Ipak, smatram da je mogla biti bolje formulisana. Trebalo je odvojiti pjesmu u više cjelina, dati joj malo ritmičnosti. Kraj bi trebalo prepraviti,
“već si ti ti..
I ostaješ ti..
Moj nasmijani d-mol.”- malo razvodnjava i omekšava već dovoljno mekanu pjesmu.

Sofija Ivanović “Krvarim” je mogla biti najbolja pjesma grupe da je malo bolje formulisanja i da je kraj drugačiji. Cijela pjesma je dosta čvrsto napisana, sa kreativnim motivima i onda: “Slomljena, probodena mačem laži. Krvarim, ali i dalje dišem punim plućima!”, i automatski se kvari čitav prizor veoma dobre pjesme. Takav kliše u udarnom momentu je možda čak i gori nego da je cijela pjesma loša. Poraditi na takvim, slabim momentima i biće odlično.

Hana Rastoder “(Ne)Stajanje

Kad mislim na rijeku:
hladnu, brzu, duboku
i zelenu od brezinog lišća,
od mučne želje da postane
More
koje je postalo
Nebo
koje se, ipak, najbolje utapa
u očima onih koji ne znaju gdje putuju,
očima koje moraju da progovore
i kad niko i ništa drugo ne mora,
kad se od kamena grca,
od čežnje koja se utapa
samo pod mrežama kapaka;
kad se zaćuti i vrisak proguta:
progutam odjednom i tebe i sebe
slatko kao zabranjenu poruku.
Zaboli me samo i ništa drugo do slabost
jer razapet ponos pokrije tijela
al’ svejedno nosi i ne mari da stane
dok krv se vraća i vraća u srce
odrano gorkim krovovima kuća.

Sitne prepravke, ali vrijedne. Bolje koristiti interpunkciju i ne forsirati repeticije ako ne daju posebnog efekta, kao u ovoj pjesmi. Svakako, motivi su odlični, pjesma je energična i emotivna, kraj je dobro izveden. Ova mi se pjesma baš dopala. Bravo.

Teodor Zlatev “Prvi put nakon dugo vremena” , odlična pjesma, svaka čast. Samo mi je naslov malo prost, moglo bi se osmisliti nešto bolje.

Član žirija:
Nermin Delić
Pjesme:
Ocjene
David Ješić
4
Hana Rastoder
5
Maja Vranić
4
Anđela Vešović
3
Srđan Đurić
3
Teodor Zlatev
5
Đurko Gutović
5
Sonja Milatović
5
Fran Vajdić
5
Sofija Ivanović
5
Komentar:
David Ješić:
Ovo je lijepa pjesma, međutim u tri strofe nema ispreplitanja, sve su kao odvojene pjesme, bez povezivanja pjesme u jednu tematsku cjelinu. Također, naslov je trebao biti darovitiji. Ostalih zamjerki nemam. Ocjena 4.Hana Rastoder:
Prelijepa pjesma. Sva nedostajanja ovog svijeta prikazana metaforički u svega nekoliko stihova. Nemam zamjerke, pjesma “teče” od početka do kraja, posjeduje sjajne metafore, ritmički je dobra. Ocjena 5.

Maja Vranić:
Prva strofa savršena:
“trijezni dodiri sramežljivo pitaju,
zašto nismo više popili.” – ovaj dio je odličan!
Jako širokog sam pogleda na svijet, čak i ovaj stil pisanja mogu odobriti, jer je dosta direktan, ali ne bih volio da se i sama autorica osjeti neprijatno kad ovo bude čitala, a sudeći po oznaci koju je uklonila sa slike, mislim da bi. Stoga, ocjena 4. Pohvala za kreativnost (mislio sam reći i hrabrost, kada sam čitao prijave).

Anđela Vešović:
Lijep početak, kasnije se pjesma rasplinula i sama autorica je izgubila nit kojom se pjesma zapravo vodi. Na kraju je poentirala shodno tim veliim lutanjima u sredini pjesme. Cijeli središnji dio pjesme bih izbrisao ili bih preuredio i unio više radnje. metafora.
Ocjena 3.

Srđan Đurić:
Uvijek mi je zadovoljstvo vidjeti ovo ime i prezime, jer je u pitannju naš autor, odnosno autor koji je učestovao i u prošloj sezoni sa nama. No, očekivao sam napredak ove sezone, a on ga uopšte nije pokazao. Ni u jednom elementu. Vjerovatno sam mu ranije pisao, ali pisanje u rimi je dosta zahtjevna forma danas (nekad je bilo puno lakše, kad su sebe-tebe i druge bezlične rime imale puno veću jačinu i originalnost nego sada). Pravila broja slogova se moraju poštivati, čak i kad se rimama poklapaju 2. i 4. stih. Također, rima ili ima ili nema, ne može jedna strofa ovako, jedna onako. To odaje utisak nesređenosti i neprofesionalizma. Da ne idem “u slogove”.
No, sve bih formom oprostio, da je misaono pjesma “dublja”. Ovdje ne vidim originalnost, autro se nije unio u suštinu pjesme i nisam mu povjerovao da piše “princezi”.
Mora to malo ozbiljnije. No, jako mi se dopada komunikacija sa ovim autorom, njegov plemeniti duh i želja da svojom aktivnošću pomogne književnosti našeg područja, što iznimno cijenim.
Ocjena 3.

Teodor Zlatev:
This is amazing poem! I am proud of my translation. Nice love moments with a lot of metaphor which I could expose even on Bosnian language.
My mark for this poem is 5.

Đurko Gutović:
Lijepa kratka pjesma. Odličan početak pjesme. Vjerujem da bi ova pjesma bila izrvsna za recitaciju. Autor očigledno ima osjećaja za ritam, lijepo je zaokružio pjesmu, jedino što bih apelovao, jeste da unese još dozu više metaforike u pjesmu, posebno na sredini pjesme gdje fali možda jedna bravura da pjesma zadrži potpunu pažnju od početka do kraja. No, talent ovog mladog autora je očigledan i želim mu svako dobro u takmičenju!
Ocjena 5.

Sonja Milatović:
Jako mi se dopala pjesma, od početka do kraja. Ono što savjetujem autorici, jeste da je trebala napraviti pauzu (razmak) između svakog ovog “Znaš”, tako bi dala prostora čitaocu da razmisli o pročitanom dijelu koji je sjajan.
“Znaš,
jednom kad si bio bajka,
ja sam ubjeđivala vrijeme i ljude da si istina,” – jedan od ljepših iskaza ljubavi u Prvom krugu.

Sve u svemu, jako sam zadovoljan ovom pjesmom. Svako dobro autorici! Ocjena 5.

Fran Vajdić:
Lijepa pjesma, lijepo poentiranje. Sonet je jako zahtjevna forma za pisanje, drago mi je što je autor ispoštovao sva pravila. Ocjena 5.

Sofija Ivanović:
Kako sjajan povratak! Bravo, Sofija! Prošle sezone je učestovala i završila već u Prvom krugu, ali sada već vidim jednu jako lijepu pjesmu, napredak u pisanju koji je znatan, ako uporedimo ovu pjesmu i onu iz prethodne sezone. U pjesmu je unijela metaforiku, teži ka originalnošću, lijep naslov. Pohvale. MIsaono je pjesma mogla biti još dublja, efektivnija i snažnija, ali ovo je kvalitetno za Prvi krug. Ocjena 5.

 

Hvala svima na povjerenju!

U Jajcu,

Organizator Milih Duela
Nermin Delić


All rights reserved.
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
©2018
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.