MILI DUELI 2018 – Rezultati i komentari žirija – Prvi krug – Duel 5

Poštovani prijateji, sa zadovoljstvom vam donosim rezultate stručnog žirija Milih Duela i čitaoca. U protekih 10 dana su rezultati skupljani i nakon presjeka glasova čitaoca donosimo Vam konačni izvještaj koji je nastao nakon glasanja po pravilima Prvog kruga koje možete pogledati OVDJE.


DUEL 5

mili dueli 5

*Autorice Aida Zolota i Milica Janković su po mišljenju čitaoca osvojile jednak broj bodova i podijelije treće i četvrto mjesto, a s obzirom da se mogu nagraditi samo tri učesnika ocjenom 5 od čitaoca, nismo mogli dati niti jednoj autorici prednost, te je ocjena ostala nedodijeljena. 


U DRUGI KRUG NISU PROŠLI: Milica Janković, Dajana Šojić, Sofija Grebenarović i Stevan Milutinović. 

Zahvaljujemo se na učešću ovim autorima. Njihova Zahvalnica za doprinos širenju i promicanju književnog stvaralaštva preko društvenih mreža, na kraju sezone će im biti poslata putem interneta, te u slučaju dolaska na promociju Milih Duela, ista će im biti dodijeljena u štampanom izdanju. Sama činjenica da su prošli kvalifikaciju, te su izabrani u TOP 227 sa svojom prijavom je jako važna i pohvalna stvar. Puno sreće ovim autorima u budućnosti, u stvaralačkom i svakom drugom smislu. Nadam se da se vidimo sljedeće sezone opet ovdje u Milim Duelima. Svejedno, kao organizatoru, drago mi je što sam vas upoznao.

UČESNICI KOJI SU PROŠLI U DRUGI KRUG će danas dobiti privatnu poruku u INBOX o načinu slanja NOVE (1) PJESME s kojom će se predstaviti u sljedećem krugu. Svakako, čestitamo na uspjehu!

KOMENTARE STRUČNIH ČLANOVA ŽIRIJA MOŽETE PROČITATI OVDJE:

Član žirija:
Enea Hotić
Pjesme:
Ocjene
Vanja Parača
2
Milica Janković
3
Katarina Torbica
3
Milica Janjić
4
Tijana Kekić
2
Dajana Šojić
3
Stevan Milutinović
2
Sofija Grebenarović
2
Sanja ivkov
3
Aida Zolota
2
Komentar:
Preporuka topla svima u ovom duelu je da pažljivo biraju pjesme, vode računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima, ali iznad svega o značenjima svojih pjesama, mnogi su dobro mislili, a nije baš ispalo kako treba( predugački stihovi koji i nisu stihovi, riječi upotrebljene samo da bi se rimovale, nejasni motivi…)
Član žirija:
Lela Zjajo
Pjesme:
Ocjene
Vanja Parača
5
Milica Janković
3
Katarina Torbica
5
Milica Janjić
5
Tijana Kekić
5
Dajana Šojić
3
Stevan Milutinović
3
Sofija Grebenarović
3
Sanja ivkov
3
Aida Zolota
5
Komentar:

Vanja Parača : Ovo je jedna životna Etida pretvorena u poetiku. Vrlo lijep izričaj , odličan početak , smisao i kraj pjesme. Nema dileme, pjesma je, po mom mišljenju odlicna, pa stoga je i ocjena 5.

Milica Janković : Jedan život ispričan na vrlo interesantan način. Ali, autorica je, po meni trebala odabrati jaču karakternu pjesmu za ovaj Prvi duel, gdje u konačnici ostaje polovina autora. Dakle, selekcija je vrlo oštra.i trebalo je misliti na to. U nekom drugom kontekstu ova bi pjesma bila zapažena. Iz tog razloga je ocjena 3. Srecno!

Katarina Torbica : Precizni potez četkice učinio je da ova pjesma dobije ocjenu 5.

Milica Janjić : Pisati u drugom licu jednine je veliki izazov i već afirmisanih autora. Ta uloga je vrlo teška iz razloga jer se, sa velikom vjerovatnoćom, manje poznaje biće suprotnog pola. No, ova autorica je po svemu uspostavila ravnotežu i zadržala pozornost na stihove od početka do kraja ! Koliko uspješnosti će imati kod drugih članova žirija, ne znam, ali od mene je ocjena 5 za ovu pjesmu. Srećno!

Tijana Kekić : Nekoliko puta pročitah ove stihove. I svaki put dojam ostade isti. Dobra pjesma. Zaslužuje ocjenu 5. Srecno!

Dajana Šojić : Makar sam pokušala shvatiti napor autorice da rimom oblikuje pjesmu za Prvi krug Milih Duela, nije mi uspjelo shvatiti da je neko smogao hrabrosti ovakvu pjesmičicu poslati u selekcioni krug. Svakako joj želim mnogo sreće. Moja ocjena za ovu pjesmu je 3.

Stevan Milutinović : Poeziju zamišljam drugačije … Sa malo napora ova bi pjesma mogla zvučati mnogo bolje. Ipak se ne bih usudila sa ovom pjesmom ući u Prvi krug, jer je konkurencija od 227 autora vrlo jaka. Zbog toga je ocjena 3. Srecno!

Sofija Grebenarović : Osrednja pjesma . Takva i ocjena – 3

Sanja Ivkov : Minijature su obično slatke i treba da kažu mnogo toga, bez suvišnih riječi. Ova minijatura je interesantna, ali je nisam baš razumjela. Stoga, ocjena 3. Srecno!

Aida Zolota : Tajna ostaje tajna! Izvrsna ideja, odlično smišljena, kratko i jasno pretvorena u stihove. Razumljivo da je moja ocjena : 5
Srecno!

 

Član žirija:
Nermin Delić
Pjesme:
Ocjene
Vanja Parača
4
Milica Janković
4
Katarina Torbica
5
Milica Janjić
5
Tijana Kekić
4
Dajana Šojić
3
Stevan Milutinović
3
Sofija Grebenarović
4
Sanja ivkov
5
Aida Zolota
4
Komentar:
Vanja Parača:
Pjesma ima dobar karakter (formu, ideju, metafore), jedino djeluje dosta hladno, bez emocije, čak i na više čitanja ne odaje najbolji utisak. Ocjena 4.Milica Janković:
Lijepa tema, dosta originalna pjesma, nažalost u lošoj formi. Ocjena 4.

Katarina Torbica:
Odlična, ima sve elemente poezije! Ocjena 5.

Milica Janjić:
Originalna tema, sjajan naslov, odlično poentiranje, dobra forma. Svi elementi su tu. Ocjena 5! Bravo!

Tijana Kekić:
Početak treba intervenciju, treba biti više poetičan, ubaciti pokoju metaforu. Ono na kraju sa džemom djeluje sjajno. Ocjena 4.

Dajana Šojić:
Pjesma sviđalica, bez poetske vrijednosti. Dopadljiva je običnim čitaocima, ali ne i onima koji znaju šta je poezija. Niti jedan element u pjesmi ne postoji koji bi je činio poezijom. Rime izlišne, radnja prevaziđena, misaono nezaokružena pjesma, djeluje dosta spomenarski. Ocjena 3.

Stevan Milutinović:
Pjesma rasturenog ritma, u službi rime. Jedino što bih volio da dam kao savjet ovom autoru je da vodi računa o broju slogova u stihovima, ukoliko je veliki ljubitelj pisanja u rimi. Ovakva forma u kojoj je on poslao pjesmu izgleda kao tekst neke rep pjesme (ne misaono, ali formom da), a to nije poezija. Unijeti originalne metafore i popraviti kraj poentiranjem kojim će se zaokružiti pjesma u jednu misaonu cjelinu.
Ocjena 3.

Sofija Grebenarović:
Sasvim korektna pjesma, autorica je imala zanimljivu ideju, neki stihovi zaista lijepo zvuče. Potrebno je unijeti više kreativnosti u pjesmu. Ocjena 4.

Sanja ivkov:
Bravo za ovu minijaturu! Odličan naslov, odlična pjesma! Bravo još jednom! Ocjena 5
.
Aida Zolota:
Pjesma koja bi bila odlična za recitovanje, ako bi se dala nekom glumcu da je odglumi. U sebi ne nosi poetsku crtu, nema niti jedan element (sem ideje koja je odlična) poezije. Na pjesmi je potrebno poraditi, a kao kostur bih uzeo posljednju strofu koja je najbolji dio pjesme:
“Ostat će tajna
o dunjaluku…
Tajna života
i njegove sjene
u prolasku
između dolaska
i odlaska…”

Ocjena 4.

Hvala svima na povjerenju!

U Jajcu,

Organizator Milih Duela
Nermin Delić


All rights reserved.
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
©2018
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.