MILI DUELI 2018 – Rezultati i komentari žirija – Prvi krug – Duel 6

Poštovani prijateji, sa zadovoljstvom vam donosim rezultate stručnog žirija Milih Duela i čitaoca. U protekih 10 dana su rezultati skupljani i nakon presjeka glasova čitaoca donosimo Vam konačni izvještaj koji je nastao nakon glasanja po pravilima Prvog kruga koje možete pogledati OVDJE.


DUEL 6

mili dueli 6

 


U DRUGI KRUG NISU PROŠLI: Stefan Đurić Stole, Marko Babić, Zoran Milović i Sanela Hamzić. 

Zahvaljujemo se na učešću ovim autorima. Njihova Zahvalnica za doprinos širenju i promicanju književnog stvaralaštva preko društvenih mreža, na kraju sezone će im biti poslata putem interneta, te u slučaju dolaska na promociju Milih Duela, ista će im biti dodijeljena u štampanom izdanju. Sama činjenica da su prošli kvalifikaciju, te su izabrani u TOP 227 sa svojom prijavom je jako važna i pohvalna stvar. Puno sreće ovim autorima u budućnosti, u stvaralačkom i svakom drugom smislu. Nadam se da se vidimo sljedeće sezone opet ovdje u Milim Duelima. Svejedno, kao organizatoru, drago mi je što sam vas upoznao.

UČESNICI KOJI SU PROŠLI U DRUGI KRUG će danas dobiti privatnu poruku u INBOX o načinu slanja NOVE (1) PJESME s kojom će se predstaviti u sljedećem krugu. Svakako, čestitamo na uspjehu!

KOMENTARE STRUČNIH ČLANOVA ŽIRIJA MOŽETE PROČITATI OVDJE:

Član žirija:
Ljubica Petrović Kosor
Pjesme:
Ocjene
Kristina Pavleska
5
Ilija Vukićević
5
Svetlana Pejić
4
Marko Babić – Mare
5
Sanela Hamzić
3
Iryna Fingerova
5
Ivan Luketić
5
Stefan Đurić – Stole
5
Haris Čolić
5
Zoran Milović
4
Komentar:

 

Član žirija:
Anđela Turukalo
Pjesme:
Ocjene
Kristina Pavleska
4
Ilija Vukićević
4
Svetlana Pejić
5
Marko Babić – Mare
2
Sanela Hamzić
1
Iryna Fingerova
5
Ivan Luketić
3
Stefan Đurić – Stole
2
Haris Čolić
4
Zoran Milović
1
Komentar:

Zoran Milović, “Noćna dama”… “Niko ne zna”*. Pjesnička sloboda se ne odnosi na pisanje protivno gramatičkim pravilima do ove mjere. Prada, Versace, Audi se pišu velikim slovom. Kad izuzmemo pravopisne greške, pomenula bih da ova pjesma više liči na tekst nekog modernog narodnjaka nego na poeziju. Ništa poetsko nisam vidjela u ovome.

Sanela Hamzić, “Poziv” nema forme, nema ritma, rima je užasno prosta; nema jednog originalnog elementa. Ne dopada mi se.

Stefan Đurić- Stole, “Da mi je znati”… Interpunkcija je strašno loša. Jedan jedini motiv vlada cijelom pjesmom, a ipak je nekako loše oblikovan. Pjesma ne sadrži ništa posebno, ništa što bi je istaklo u ovoj grupi.

Marko Babić- Mare, “Ne budite je”… Opet jedan motiv loše upotrijebljen. Prvo, nije ništa inovativno, ništa specifično. Drugo, cijelom pjesmom ona spava i pjesnik moli da je ne bude, a onda kaže “ona budna će da zaspi” što se ne uklapa nikako. Ako izuzmemo činjenicu da svako mora biti budan prije nego zaspi, onda nam oči bode ona druga da “ona” spava već cijelu pjesmu: usnula ne može zaspati dok spava. Sve je ovo dosta nelogično, nekoherentno i besmisleno. Fali originalnosti, karaktera i poezije.

Ivan Luketić, “Hoćeš li još uvijek biti ovdje” je bez ličnog pečata. Nema ničega karakterističnog po čemu bi se pjesma upamtila. Nije loše urađeno, ima smisla, ali je otegnuta u nedogled bezrazložno. Ima finih prizora ali ni oni nisu pretjerano kreativno osmišljeni. Mnogo bi bolje bilo da je pjesma svedenija, a da ima jače momente.

Haris Čolić, “Bolna sreća” ima veoma konfuzan naslov. Trebalo bi ga promijeniti. Što se pjesme tiče, mislim da bi bila mnogo bolja kad bi se malo doradila. Sadrži izvanredne pjesničke slike, jaku emociju, riječi posjeduju snagu; ali kao da je došlo do neke greške u formulisanju te cjeline. Nešto sprečava pjesmu da dođe do punog izražaja. Svakako, ovo je veoma lijepo urađeno, ali mislim da će u drugom krugu biti još bolje.

Ilija Vukićević, “Zaspala noć” mora dobiti novi naslov. Savjetovala bih da naredni put vodite računa o kucanju jer ovdje ima baš dosta grešaka. Cjelina je lijepa, kao i kod prethodno ocijenjene, i ovdje nalazim dosta lijepih slika i prizora, ali konkretno nedostaje snage. Fali jedan snažan momenat, nešto da bljesne u njoj.

Kristina Pavleska, “Povratak”… Ova pjesma je poprilično dobra, ali sadrži neke nelogičnosti poput “oprosti mi, mogu toliko puno od ničega što odlaziš.”. Ne razumijem šta bi to trebalo da znači. Prvi stih ne djeluje kako treba, i njega bi valjalo preurediti. Previše je zamjenica koje otimaju punu snagu stihovima, a apsolutno nisu neophodne. Pokušajte je pročitati bez njih i primijetićete razliku. Mislim da je i prošle godine isti problem postojao. Sviđa mi se pjesma, ali nije dostigla puni potencijal.Svakako, znam koliko dobro možete da pišete, pa se nadam boljem predstavljanju u drugom krugu, iako ni ovo nije nimalo loše.

Iryna Fingerova, I am totally impressed by your poem. This is quite well written, somehow mellow and charming. I felt every single word while I was reading it. It's very creative and it has perfect ending. Even the irregular rhythm suits this poem. So, well done and good luck.

Svetlana Pejić,”Hiljadu tvojih sunaca” je odlično napisana pjesma. Bravo. Ima detalja koje bi trebalo ispraviti, previše nepotrebnih zamjenica i u prvom dijelu:
“Hiljade i hiljade sunaca
čine danas jedno
Naježeno
Bezbojno” – bilo bi sasvim dovoljno. Sama ta riječ “Sunce” kao da remeti malo cjelinu.
Takođe, neophodno je opredijeliti se da li ćete koristiti interpunkciju ili ne. Ovdje čak i nije neophodna, ali mi je neprihvatljivo da je negdje ima a negdje nema.
Svakako, pjesma je opširna a ni u jednom momentu nije bilo dosadno čitati je, nisam gubila volju. Odlično je što uspijeva održati pažnju. Sviđaju mi se motivi u pjesmi. Svaka čast.

Član žirija:
Nermin Delić
Pjesme:
Ocjene
Kristina Pavleska
5
Ilija Vukićević
5
Svetlana Pejić
5
Marko Babić – Mare
3
Sanela Hamzić
3
Iryna Fingerova
5
Ivan Luketić
4
Stefan Đurić – Stole
4
Haris Čolić
5
Zoran Milović
3
Komentar:
Kristina Pavleska:
Bez obzira na jezičku barijeru na koju je naišla ova pjesma i zbog kojih u prijevodu se nalaze neke greške (kao da je upotrebljen Google translate), pjesma vrvi od originalnosti i emocije. Tačno se može razaznati koliko puno je autorica unijela sebe (svojih vlastitih, originalnih misli), ne vodeći se drugim pjesmama. Dakle, pjesmu je prepuna originalnih metafora, a ovaj dio me posebno kupio:
“Uzeo si mi sve tinte,
da vidiš hoću li ogrebati zidove,
u sobi tvoje odsutnosti,
posjetiti ću čekanje,
i upaliti ću svjetiljku,
sakupiti sve krikove uzdaha,
da se sav strah od uglova spali,”Bravo, ocjena 5!

Ilija Vukićević:
“Severno od senki moje tuge
Spavaju ruke sto ih mazih onda,
Onda kad jorgovani suncem behu cesljani,
Kad su oblaci kao lopovi nestali” – PRELIJEPO!!!
Ova pjesma je zaista fantastična. Jedino što bih savjetovao autoru je da se liši suvišnih riječi i da lektoriše pjesmu. Toliko u njoj ima originalnosti da sam na momenat ostao zadivljen, zastao i počeo zamišljati pročitano. Volim ovu balkaniku u pjesmi:
“A na tvom stomaku pekla se najlepsa rakija…
Uvek si bila bledunjava,a ja sam uvek voleo
Da se opijam” – tako originalno i snažno.

Ocjena za pjesmu je 5.

Svetlana Pejić:
Jedna od najemotivnijih pjesama koje sam pročitao u Prvom krugu. Prelijepa! U pjesmi ima toliko ljubavi izrečene kroz metafore da je to zaista impresivno. Drago mi je što je autorica i ove sezone sa nama, jer je neizmjerno talentovana o čemu svjedoči i ova njena pjesma koja je fantastičan pokazatelj iste. Jedinu grešku koju sam našao je riječ OSMJEH/OSMIJEH. Sve ostalo je zaista prelijepo! Radujem se što je konačno pronašla formu koja joj ponajviše odgovara (a to je slobodan stih, duže pjesme), bez rime koja je ogroman kalup za ovako raskošne misle.
Drago mi je što postoje ovako talentovana lica koja će u sljedećim decenijama biti elita naše balkanske književnosti.
Ocjena 5!

Marko Babić – Mare:
Pjesma koja recitatorski može zvučati prelijepo, pobrati sve simpatije publikuma, međutim… bez poetske vrijednosti u sebi. Forma pjesme je nesređena (malo tristih, malo katren), ali to ne bih uzeo za zlo da vlastite misli autor nije podredio rimi koja je isklišealizirana i dosta loša za ovu pjesmu. Zbog svega toga, on se misaono nije maknuo dalje od “NE BUDITE JE”, što je krajnje monotono i nedopadljivo. Bez ijedne jedine originalne metafore ili bravure, bljeska koji bi me natjerao da stanem i razmislim o pročitanom. Pročitam i osjećam se kao da sam pročitao tekst neke opjevane pjesme koja je ostavljena na milost notama i glasu pjevača koji je izvodi. Iskreno, očekivao sam više od ovog autora ove sezone, jer znam da ima talent, ali ga nažalost ovakvim odabirom pjesama nije pokazao. Ocjena za pjesmu je 3.

Sanela Hamzić:
U pjesmi ove poznate autorice, slično kao u pjesmi prethodnog autora, ne vidim niti jedan poetski element. Pjesma je u službi rime, što je zaista pogubno, a i same rime su dosta izlišne, prevaziđene. Kao da sam otvori onečiji spomenar i našao ovu pjesmu. A napisala je autorica koja ima šarma, ima potencijal da ozbiljno uđe u koštac sa pisanjem poezije i napravi veliko čudo u svom kraju. No, prvo se mora lišiti svega ovog što sam naveo, ne pisati pjesmu da postane jadikovka, već ljubavna u pravom smislu te riječi. Nažalost, očekivao sam više od ove autorice.

“Mirise svoje nastanio na mome tijelu ” – ovo je najoriginalniji momenat u pjesmi.

Ocjena 3.

Iryna Fingerova:
It was big pleasure to do this translation, because I felt every word in this amazing poem. It should be read in a front of every human being, because power of this poem is really wonderful. All best! I cannot wait for new ones. My mark for this poem is 5.

Ivan Luketić:
Pjesma dobrog potencijala, čak ima i dosta poetičnosti u sebi, nepotrebno je odužena ponavljanjem istih misli sa drugačijim riječima. Potrebno je to popraviti, unijeti malo više originalnosti i ličnog pečata. Ocjena 4.

Stefan Đurić – Stole:
Još jedan provjereno dobar autor, u jednoj – mogu slobodno reći- minijaturi, pokazuje poetičnost, osjećaj za ritam. Međutim, pjesma nije zaokružena kao jedna misaona cjelina. Zvijezde su sad u njenim očima, sad je ona napravljena od zvijezda, malo mi je to sve konfuzno. Bez obzira, ova pjesma je lijepa sama po sebi i ocjena za nju je 4.
Haris Čolić:
Lijepo napisana pjesma. Sviđa mi se način na koji je pisana i taj momenat kad autor unosi svoju dušu u nju, čineći je originalnom i jedinstvenom (momenat sa očevim rukama). Ocjena 5.

Zoran Milović:
Moram priznati da mi je autor izmamio osmijeh sa ovom ultra modernom pjesmom. Ova pjesma može poslužiti kao primjer kako ne treba miješati modernu poeziju sa modernom muzikom našeg podneblja. Uz to još ono NEZNA baš mi se nije dopalo. Ocjena 3.

 

Hvala svima na povjerenju!

U Jajcu,

Organizator Milih Duela
Nermin Delić


All rights reserved.
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
©2018
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.