MILI DUELI 2018 – Rezultati i komentari žirija – Prvi krug – Duel 7

Poštovani prijateji, sa zadovoljstvom vam donosim rezultate stručnog žirija Milih Duela i čitaoca. U protekih 10 dana su rezultati skupljani i nakon presjeka glasova čitaoca donosimo Vam konačni izvještaj koji je nastao nakon glasanja po pravilima Prvog kruga koje možete pogledati OVDJE.


DUEL 7

mili dueli 7

*Autor Miloš Lazić i Đorđe Grmuša imaju identičnu prosječnu ocjenu. U tom slučaju prednost ima onaj koji je dobio najvišu ocjenu (5). Tako Miloš Lazić zauzima posljednje mjesto koje odlazi u Drugi krug takmičenja. 


U DRUGI KRUG NISU PROŠLI: Đorđe Grmuša, Emanuella Zubović, Pavle Mijuković i Emilija Jelić. 

Zahvaljujemo se na učešću ovim autorima. Njihova Zahvalnica za doprinos širenju i promicanju književnog stvaralaštva preko društvenih mreža, na kraju sezone će im biti poslata putem interneta, te u slučaju dolaska na promociju Milih Duela, ista će im biti dodijeljena u štampanom izdanju. Sama činjenica da su prošli kvalifikaciju, te su izabrani u TOP 227 sa svojom prijavom je jako važna i pohvalna stvar. Puno sreće ovim autorima u budućnosti, u stvaralačkom i svakom drugom smislu. Nadam se da se vidimo sljedeće sezone opet ovdje u Milim Duelima. Svejedno, kao organizatoru, drago mi je što sam vas upoznao.

UČESNICI KOJI SU PROŠLI U DRUGI KRUG će danas dobiti privatnu poruku u INBOX o načinu slanja NOVE (1) PJESME s kojom će se predstaviti u sljedećem krugu. Svakako, čestitamo na uspjehu!

KOMENTARE STRUČNIH ČLANOVA ŽIRIJA MOŽETE PROČITATI OVDJE:

Član žirija:
Enea Hotić
Pjesme:
Ocjene
Stefan Lazarević
5
Milica Bastajić
5
Emilija Jelić
3
Emanuella Zubović
2
Milan Čolić
5
Miloš Lazić
2
Sofija Trajkovska
2
Đorđe Grmuša
2
Pavle Mijuković
2
Aleksandra Stojanović
5
Komentar:

Molba autorima da vode računa o razmacima, interpunkcijskim znacima, da ne koriste dva izgovora u pjesmi.

Stefanova pjesma je odlična, značenje univerzalno, intrigira, iza stihova je pregršt pitanja koja možemo ili moramo sami sebi da postavimo. Biti Čovjek jeste velika prilika i Život nam je daje, prema tome, zašto da je ne iskoristimo? Zamjerka je u riječi “ganućete” koja bi u trećem licu jednine u futuru prvom trebala da se piše ovako *ganuće te* (ganuću, ganućeš, ganuće, ganućemo, ganućete, ganuće), dakle ” Ganuće te majčina suza”. Majčina suza je subjekat u ovom slučaju. 🙂

Kako nastaje pesma
Miličina pjesma je sjajna, dopala mi se gradacija u pjesmi, dopala mi se razumljivost, a istovremeno i mogućnost da svako od nas na svoj način doživi pjesmu. Bez kitnjastih i “naštelenih” riječi, Milica je otkrila kako nastaje pjesma. Odlične pjesme moraju besprijekorno da budu i napisane, pa stoga i nekoliko zapažanja:
po kraj – *pokraj* kao prijedlog, piše se kao jedna riječ;
U posljednjoj strofi zapeta viška ispred “i” 🙂

Pjesma “Trag” ima u sebi ozbiljnost značenja, ali ležernost u načinu na koji se prezentuje osnovni motiv. to mi se dopalo, pjesma koja ne koketira sa publikom, uvjerljiva je. To se ne uči, to jednostavno imaš ili nemaš. Milan Čolić ima taj dar. 🙂

Pjesma Aleksandre Stojanović je zrela i jaka:
“A ko će okeane pregurati, prijatelju moj?
To je pravo pitanje”.
Ovi stihovi u finalu pjesme navode na razmišljanje. Nismo li svi pomalo igrači na sigurno, pa kada se nađemo pred tim životnim prostranstvima u vidu okeana iskušenja, nadanja, pa čak i ljubavi, ustuknemo, preispitujemo se i zaklanjamo se za putokaze umjesto da ih pratimo. To, prijatelju moj, kako kaže Aleksandra u pjesmi, izgleda nikada nećemo saznati. 🙂

 

Član žirija:
Anđela Turukalo
Pjesme:
Ocjene
Stefan Lazarević
5
Milica Bastajić
2
Emilija Jelić
1
Emanuella Zubović
3
Milan Čolić
5
Miloš Lazić
3
Sofija Trajkovska
4
Đorđe Grmuša
4
Pavle Mijuković
2
Aleksandra Stojanović
4
Komentar:

Emilija Jelić, “Gde se nalazi nada” je previše djetinjasta za moj ukus. Mnogo šareno, naivno, plitko. Ne osjećam snagu, nema emocije, niste unijeli sebe u pisanje. Mesa nema. Nema strasti. Za moj pojam je ovo poprilično razočaravajuće urađeno.

Milica Bastajić, “Kako nastaje pjesma”, moram reći da je izbor teme loš. U početku sam mislila da je još jedna spomenarska, onda sam na kraju zaključila da nije, već je sam pojam pjesme pogrešno protumačen. Ako mene pitate, pjesma nastaje u srcu, u umu, na jeziku, u prstima; bez obzira na okruženje i emociju. I sreća može sagraditi pjesmu ako čovjek umije. Nije mi upečatljiva pjesma, fali joj emocije i snage, mislim da se moglo bolje razmisliti i više poraditi na ovoj pjesmi.

Pavle Mijuković, “Umiruća svetlost” sadrži dosta klišea i nelogičnosti. Nekako mi je isprazna, nije me privukla. Neophodno je pojačati pjesmu, dati joj strasti i energije. Ovako je to samo niz riječi koje ne ostavljaju pretjeranog traga na čitaoce.

Emanuella Zubović, “Slobodni poeta”, nije me previše oduševilo ali ne mogu reći ni da je loše. Mislim da ste u stanju sročiti pjesmu bolje od ovoga. Manje klišea, manje gramatičkih grešaka, bolja interpunkcija, više simbolike i biće dobro.

Miloš Lazić, ***, poznat od ranije 🙂
“Nekakvog” treba izostaviti, minuti bijahu ili bjehu. U principu, i dalje naginješ ka hororu, dosta je tu mistike; ali nedorečenost umije biti problem. Ne mogu reći da mi se ne svidja, ali smatram da je moglo bolje jer sam već upoznata sa tvojim boljim radovima. Prepoznajem napredak u stilu. Nadam se da će u sljedećem krugu to biti dobro 🙂

Sofija Trajkovska, “Sesija sa sobom” je kvalitetna pjesma poučnog karaktera. Nisam ljubitelj “učiteljskih” pjesama, ali mi se ova dopada. Ima tu mesa, ima karaktera i snage. Ipak, pored pojedinih mi nije za 5, ali smatram da je sasvim dobro uradjeno.

Đorđe Grmuša, “Antologija najgorih pesama” je dobila 4 samo zbog pretjeranih ponavljanja. To mi malo liči na gomilanje, nije bilo neophodno. Nije najbolja vaša koju sam čitala. ali svakako jeste kvalitetna.

Aleksandra Stojanović, “Gorkog li kajanja” je veoma dobra pjesma. Ipak mi nije dovoljno upečatljiva za najveću ocjenu, ali blizu jeste. Prizori u pjesmi su odlični, to bi trebalo dodatno forsirati ubuduće jer očigledno imate smisla za kreiranje kvalitetnih slika.

Milan Čolić, “Trag” je pjesma sa jakim duhom i karakterom. Stil mi se sviđa, odudara od većine pjesama u ovoj grupi. Treba poraditi na interpunkciji: nije zarez jedini simbol koji valja koristiti. 🙂
“Borim se i dalje bojim se,
pitam se…”- ovaj dio mi malo kvari utisak, trebalo bi ga preraditi. Nekako to borim se i bojim se vječno ide zajedno, gdje god da se okrenem. Često se koristi, a vjerujem da (posmatrajući ostatak pjesme) možete to originalnije izvesti. Svakako, bravo, ovo je veoma dobro izvedeno.

Stefan Lazarević, “Adamu”, najbolje za kraj.”Ganuće te” je jedina ispravka koju moram uputiti. Nikakvih daljih zamjerki nemam, pjesma je definitivno najbolja u grupi. Tema, slike, izražavanje, stil; sve je odlično. Svaka čast.

 

Član žirija:
Nermin Delić
Pjesme:
Ocjene
Stefan Lazarević
5
Milica Bastajić
5
Emilija Jelić
3
Emanuella Zubović
3
Milan Čolić
5
Miloš Lazić
5
Sofija Trajkovska
5
Đorđe Grmuša
4
Pavle Mijuković
4
Aleksandra Stojanović
4
Komentar:
Stefan Lazarević:
Prelijepa pjesma koja u sebi posjeduje sve elemente poezije. Jako originalan prikaz. Nemam zamjerku. Ocjena za pjesmu je 5. Čestitam autoru i nadam se da će nas obradovati ovakvim pjesmama i u narednim krugovima!Milica Bastajić::
Jedna misaono fantastična pjesma čija je forma jako loša. Na ovakve originalne ideje, metafore, misli,… tako amaterska forma pjesme. Polovina pjesme u katrenu, čak postoje i neke rime koje su isklišealizirane i koje su samo loše donijela pjesmi kada je misao u pitanju, a onda u zadnje dvije strofe, kad se autorica oslobodila svih tih klišea (šume-ume, itd..) napisala je nešto što liči na pravu modernu poeziju, nešto što je danas toliki hit u svijetu da se samo takve pjesme i čitaju. Ogroman potencijal, ali uz neke gramatičke greške (pr. pokraj a ne po kraj), sve je dodatno uniženo. No, u ovoj autorici vidim zavidan potencijal što je dovoljno za Prvi krug, a s obzirom da sam ocjenu 4 davao slabijim pjesmama od ove, neka bude ocjena 5 za pjesmu, jer je zaista idejno sjajna, ali forma hitno treba intervenciju, jer bi bila prava šteta da se ovako lijepe misli ukalupe u tu lošu formu kojom je pisana pjesma.

Emilija Jelić:
Pjesma sviđalica, odlična za spomenare. U sebi nema težinu, pisana je sa lakoćom, bez snažnog poentiranja ili neke metafore po kojoj bih je zapamtio. Ovakve pjesme vole obični čitaoci koji ne pišu poeziju, niti se njome bave, već su ljubitelji književnosti koji voe čitati ovako “slatke” dopadljive ljubavne pjesme. No, ovdje, na žalost ne vidim niti jedan poetski element ispoštovan do kraja (ritam, metafore, misaono zaokružena cjelina – poenta). Nadam se da će autorica unijeti u pjesmu bljeskove, nakon kojih ćemo pri svakom čitanju zastati i razmisliti o pročitanom, a ova pjesma u svom trenutnom izdanju nema potrebnu misaonu dubinu. Ocjena za pjesmu je 3.
Emanuella Zubović:
Pjesma u kojoj predominiraju pravopisne greške (otpiČiti, pronaĆi, cIJEni), gdje isklišealiziranim rimovanjem loše i završena pjesma u svojoj posljednjoj strofi. Jedino ono “otegne papke” ima neku težinu kao fraza, sve ostalo treba identičan rad kao i pjesma prethodne autorice. Ocjena 3.

Milan Čolić:
Pjesma koja je prvenstveno zaokružena kao jedna misaona cjelina, koja se više kazuje, nego recituje, odgovara na jednu zanimljivu i krajnje balkansku tematiku (otac-sin relacija), a opet i radnjom podiže poeziju kao najveličanstveniji govor. Također, pjesma ima sjajan ritam, metafore i sve ono što nas tjera da zastanemo i razmislimo o tome, a povrh svega pohvale za moderan riječnik (izbor riječi u pjesmi). Jako mi se sviđa pristup autora poeziji, njegova sloboda govora i izražavanja kroz stihove dok opisuje balkanske pustolove i njihovu zbilju.
Odlično! Ocjena 5.

Miloš Lazić:
Lijepa minijatura. Jedino što bih volio da sam pročitao, to je više metafora (jer znam kako to umije ovaj autor koji je učestovao i u prethodnoj sezoni). Ovaj stil pisanja je područje u kojem treba “plivati”, mislim da se tu snašao sjajno. Nekako bih volio da poentira snažnije, ali s obzirom da je u pitanju Prvi krug takmičenja i da ga neizmjerno cijenim kao autora, ocjena za ovu pjesmu 5.

Sofija Trajkovska:
Identičan komentar, kao i za prethodnog autora: odlična kratka pjesma, ima zanimljivih poređenja (limunov sok, bes-konj, itd.), ali volio bih da se malo snažnije poentiralo. Bez obzira, volio bih vidjeti šta nam još ova autorica može ponuditi. Ocjena 5.

Đorđe Grmuša:
Moram priznati da je ideja za pjesmu odlična, no koliko je realizirana, nisam baš siguran. Ono što cijenimto je originalnost, a ovaj autor se potrudio da pošalje nešto drugačije i neobičnije, u cilju da ostavi dobar utisak i bude zapažen. Apsolutno je uspio u tome, jer se ovakva tematika često provlači (svi pišu o pjesnicima), ali niko nije to ovako napisao, što je jako pohvalno, jer govori o njegovoj kreativnosti i tom velikom svijetu poezije koji nosi u sebi. Nažalost, nije najsjajnije dovršena, poentiranje je dobra, ali imam osjećaj da fali još pokoja metafora (negdje na sredini), da nas raspameti i pruži efekat koji je autor htio postići ovom pjesmom. Ocjena za pjesmu je 4.

Pavle Mijuković:
Autor je napravio par bljeskova u pjesmi koji su mi se jako svidjeli. Pjesmi fali ozbiljnija forma i misaono veća težina. Ocjena 4.

Aleksandra Stojanović:
Zanimljiva naracija, svedeno a lijepo. Jedino što bih pjesmi mogao uzeti kao zamjerku je nedostatak originalnih bljeskova, nečega što će imati samo ta pjesma i nijedna druga na svijetu. Savjetujem da ubaci u pjesmu jednu metaforu koju će pažljivo smisliti, a izbaci ono što je toliko puta viđeno u drugim pjesmama. Ocjena 4.

Hvala svima na povjerenju!

U Jajcu,

Organizator Milih Duela
Nermin Delić


All rights reserved.
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
©2018
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.