MILI DUELI 2018 – Rezultati i komentari žirija – Prvi krug – Duel 8

Poštovani prijateji, sa zadovoljstvom vam donosim rezultate stručnog žirija Milih Duela i čitaoca. U protekih 10 dana su rezultati skupljani i nakon presjeka glasova čitaoca donosimo Vam konačni izvještaj koji je nastao nakon glasanja po pravilima Prvog kruga koje možete pogledati OVDJE.


DUEL 8

mili dueli 8

*Autori Arnela Šabanović i Anđela Predovan su imale identičan prosjek ocjena. U ovom slučaju prednost ima ona koja je dobila ocjenu 5. Tako Arnela Šabanović zauzima posljednje mjesto u ovom duelu koje vodi u Drugi krug takmičenja.  


U DRUGI KRUG NISU PROŠLI: Anđela Predovan, Jasmin Dorić, Valentina Milovanović i Rasim Duraković. 

Zahvaljujemo se na učešću ovim autorima. Njihova Zahvalnica za doprinos širenju i promicanju književnog stvaralaštva preko društvenih mreža, na kraju sezone će im biti poslata putem interneta, te u slučaju dolaska na promociju Milih Duela, ista će im biti dodijeljena u štampanom izdanju. Sama činjenica da su prošli kvalifikaciju, te su izabrani u TOP 227 sa svojom prijavom je jako važna i pohvalna stvar. Puno sreće ovim autorima u budućnosti, u stvaralačkom i svakom drugom smislu. Nadam se da se vidimo sljedeće sezone opet ovdje u Milim Duelima. Svejedno, kao organizatoru, drago mi je što sam vas upoznao.

UČESNICI KOJI SU PROŠLI U DRUGI KRUG će danas dobiti privatnu poruku u INBOX o načinu slanja NOVE (1) PJESME s kojom će se predstaviti u sljedećem krugu. Svakako, čestitamo na uspjehu!

KOMENTARE STRUČNIH ČLANOVA ŽIRIJA MOŽETE PROČITATI OVDJE:

Član žirija:
Jože Brenčič
Pjesme:
Ocjene
Anđela Predovan
4
Jelena Petrović
3
Rasim Duraković
3
Vuk Sredanović
4
Arnela Šabanović
4
Lejla Hamidović
3
Valentina Milovanović
4
Jasmin Dorić
2
Edina Gerzić
4
Maja Grgurović
5
Komentar:
Anbđela Predovan – Makijato na Kalelargi; Jesam te?
Rasim Duraković – Pod krošnjama bagrema; verovatno greška pri kucanju – Ako izgubišnekad

 

Član žirija:
Anđela Turukalo
Pjesme:
Ocjene
Anđela Predovan
4
Jelena Petrović
5
Rasim Duraković
2
Vuk Sredanović
4
Arnela Šabanović
3
Lejla Hamidović
5
Valentina Milovanović
1
Jasmin Dorić
2
Edina Gerzić
4
Maja Grgurović
4
Komentar:

Valentina Milovanović, “Rđa”: nimalo kreativno, veoma amorfno, puno klišea. Budi, ne budi- iritantna repeticija.Još jedna “savjetodavna” pjesma. Loša interpunkcija na nekoliko mjesta. Ne dopada mi se.

Rasim Duraković, “Pod krošnjom bagrema”. Opet klišei. Kratko, sažeto, forma nije najbolja, ritam takođe, ali klišei mi najviše smetaju.

Jasmin Dorić, “Lungomare” je molto lungo. Una poesia lunghissima. Previše. Baš previše. Tu se u hrpi stihova može naći svašta, od veoma lijepih do veoma loših. Zbrkana pjesma, neorganizovana. Ne kažem da je preopširna zato što mi je naporno čitati, već zato što je vama to napravilo problem. Da je kraća, sačinjena od samo boljih djelova, pisana preciznije- to bi bilo odlično. Ovako, zbog kompletne nesistematičnosti, ja joj ne mogu dati veću ocjenu.

Arnela Šabanović “Alpha et Omega”, dobra ideja loše izvedena.Javlja se gradacija u pjesmi, od lošeg ka boljem. Prva strofa veoma loša, druga (prva dva stiha) bolja, druga (druga dva stiha) još malo bolja i treća najbolji dio pjesme. Duše su prazne, samo je tišina ostala- ovo je toliko puta upotrijebljeno; a riječi su igračka. Slagalica. Možete da se igrate do iznemoglosti tražeći nove načine da kažete istu stvar, i vi ipak to ne koristite. Rekla bih po ovoj pjesmi da možete bolje, ali je pitanje želite li vi to.

Anđela Predovan, “Makijato na Kalelargi”; Edina Gerzić, “Ne postoji ponovo sa tobom, D.”, i Maja Grgurović, “Sama” su pjesme istog stila, približnog kvaliteta i sličnih problema. Kod sve tri pjesnikinje talenat je neminovan, sve tri pjesme su lijepo izvedene; a komentarišem ih zajedno jer mi nijedna od tri- upravo zbog pojedinih istovjetnosti- nije bljesnula.

Anđeli bih savjetovala snažnije poentiranje. Ovoj pjesmi fali dinamičniji kraj, kraj koji je snažan i koji će čitaoca ostaviti bez daha.

Maja je izvela taj momenat kraja pjesme kako treba, ali ga je oslabila navođenjem ista dva stiha na početku. Bolje bi bilo da pjesma počinje sa “Čekam bolje dane…”, da ne bude čak ni prošlo vrijeme. Poentiranje sa “Bila sam sama na svijetu, u tvđavi od bola” onda daje taj toliko pominjani bljesak pjesmi. Takođe, valjalo bi unijeti malo više strasti i snage u riječi, paziti na izraz i ne ometati ga suvišnih riječima.

Edina je ulila snagu pjesmi i to se dobro osjeća u toku čitanja. Ipak, “Ali bol se nije ugušila.
Ni u tvojim ni u mojim suzama.
Samo je jednog jutra nestao kod mene.
Onog jutra u pola četri, s nekih
birtijskih fajronat zvao i šaputao najljepše
riječi.”- taj dio je skroz nejasan. Bol je prvo u ženskom obliku, zatim u muškom; a onda ne shvatam ko je zvao fajront i šaputao. Bol je imenica koja može da funkcioniše u oba roda, ali se moramo opredijeliti za jedan, ne možemo mijenjati iz stiha u stih. Obično se “taj bol” odnosi na fizičke bolove a “ta bol” na tugu, patnju, duševnu bol. Svakako, nelogičnosti ne bi smjele biti zastupljene u pjesmi, ne na ovakav način. To treba prepraviti. Moj lični stav je da ne cijenim vulgarizme u poeziji ali konkretno u ovoj pjesmi ne djeluju pretjerano odbojno.

Kod Anđele se pozitivno ističe lijep izraz, kod Edine snaga a kod Maje dubina misli.

Voljela bih da sve tri poradite na pomenutim problemima, i nadam se da se čitamo u drugom krugu.

Vuk Sredanović, “Ti i ja”

Govorićeš mi o velikim koracima.
Nismo ih načinili.

Govorićeš o svijetu koji nismo udahnuli,
i poluslijepim starcima
u koje ćemo splasnuti,
kao list u knjigu

a ja
više neću biti,
odavno već nisam.

Slušaću, ćuteći potom.
Biću poslušan
a neprijatan.

Neću širiti ruke uspomenama
kao da ih pružam mati svojoj.
Neću biti pjesmama tvoj,

niti, kako pamtiš, tvrdoglavo dijete,
već model za dane satkane od sjete.

Ako se ikad vratiš…

Zar su uopšte bitni
sva ta uspavana prošlost
i nepostojani svjetovi
naših umova i duša?

Zar smo bitni Suncu sjutra,

kad ja nisam,
već odavno nisam i nikada više,

dok se ti zaista ne vraćaš,
nikada,
nikome.

I zato četvorka. Odličan materijal, ali nedovršen. Treba paziti na formu, paziti na građu, konstrukciju pjesme. Ovo je, Vuče, kao da si udahnuo dušu u mrtvo tijelo; ali da tijelo nisi uljepšao. Izbjegavati suvišne riječi, guše pjesmu. Ne detaljisati pomoću zamjenica, gotovo nikad nisu neophodne. Veznici umiju da ometaju, takođe. U fokusu moraju biti riječ i njen puls. Ako pratiš ritam, nikad nećeš pogriješiti. Srećno.

Lejla Hamidović, “Neka bude od ljubavi”. Toliko tvog materijala sam pročitala, da više ime ne moram da vidim ali ti prepoznam rad. 🙂
Lijepo urađeno. Kao i uvijek, forma i ritam na mjestu. Izraz nježan, suptilan, gotovo djetinji. Mile pjesme pišeš. Osjeća se tvoja ličnost u njima, to je glavno. Čim počneš da se razlikuješ od ostalih, izgrađen si pisac. Bravo.

Jelena Petrović, “More”… Jedna među tri najbolje vaše, po mom mišljenju (naravno, među ovima koje sam pročitala). Lijepa je pjesma, ali je kraj taj koji osvaja. Baš divan kraj. Nemam primjedbi, osim da malo treba prepraviti interpunkciju, ali ništa strašno. Vaša poezija je dosta emotivna i nosi tu tihu ženstvenost u sebi, a ipak umije biti veoma snažna. Kao i sama žena. Bravo. 🙂

Član žirija:
Nermin Delić
Pjesme:
Ocjene
Anđela Predovan
4
Jelena Petrović
5
Rasim Duraković
3
Vuk Sredanović
5
Arnela Šabanović
4
Lejla Hamidović
5
Valentina Milovanović
3
Jasmin Dorić
5
Edina Gerzić
5
Maja Grgurović
5
Komentar:
Anđela Predovan:
Jako lijepa pjesma. Zamjerku imam na pauze u pjesmi, kojih nema, a jako su potrebne, jer je pjesma dosta misaono sadržajna. Zbog toga, mnogo manji efekt na mene kao čitaoca je ostvarila. Inače, pohvale za originalnost u izričaju.
Ocjena 4.Jelena Petrović:
Najljepša pjesma u ovom duelu. Mislim da autorica ni sama nije svjesna koliko je dobro poentirala na kraju. Predivna pjesma od početka do kraja. Meni jedna od ljepših pjesama koje sam pročitao u ovom krugu.
Sve je na mjestu: ritam, misaono zaokružena cjelina, originalna metaforika!
Ocjena 5+!

Rasim Duraković :
Kratku formu pjesama jako volim, tako me i ova simpatična pjesma dojmila, posebno na početku. No, poentiranje je poprilično loše, samo iz razloga jer je u pitanju kliše, nešto već viđeno, pročitano. Moment originalnosti bi okrenuo sve u autorovu korist, te je to moj savjet. Ocjena 3.

Vuk Sredanović:
Dosta teksta u pjesmi, sasvim nepotrebno. To je moj glavni utisak. Autor je primjetno talentovan, ali još uvijek nije u fazi (a možda je u pitanju samo ova pjesma) da pet riječi zamjeni sa jednom metaforom. Višak zamjenica, veznika, pridjeva,… treba izbaciti i pjesmu učiniti “zahvalnijom” čitaocu koji je čita, jer uprkos vidnom talentu koji ima autor, lično bih razmislio da li bih pročitao njegovu sljedeću pjesmu, ako bi mi nepotrebno oduzela dosta vremena za misaono lakši sadržaj koji nosi u sebi.
Ocjena 5.

Arnela Šabanović:
Prelijep naslov, autorica piše britko, bez suvišaka. U ovoj pjesmi nedostaju bljeskovi koji bi mi odvukli pažnju, ali je pjesma sama po sebi jako sređena, odaje profesionalan utisak. Ocjena 4.

Lejla Hamidović:
Ovu autoricu jako dugo pratim i mogu reći da je jedna od talentovanijih mladih autora u Bosni i Hercegovini. Njene originalne misli i ideje su, čini mi se, najzad došle na pravo mjesto i u pravo vrijeme. Ova pjesma je misaono fantastična.
Ritmički je soiidna.
Metafore u pjesmi su sjajne!
“Svezat ću od snova mašnu” – ovo može napisati samo neko ko je neizmjerno talentovan!
MA BRAVO! OCJENA 5.

Valentina Milovanović:
Jako lijep naslov: RĐA.
Međutim, pjesma, iako pisana u formi koju volim, nije mi se pretjerano dopala.
Navest ću glavnu zamjerku i savjet za autoricu po pitanju ove pjesme.
Izbaciti suvišne rime (“sledi-bledi”, djeluje tako amaterski završiti pjesmu slobodnoh stiha sa rimama, odaje utisak da niste trenutno u mogućnosti da završite pjesmu onako kako želite, pa umećete rimu kako biste pokazili da je “nasjelo” baš dobro za kraj.)

Misaono pjesma nije zaokružena zbog lošeg poentiranja.
Metafore u pjesmi su oskudne, neatraktivne.
A sam način pisanja autorice je jako zanimljiv i baš je šteta što nije poslala neku snažniju pjesmu koju vjerujem da ima.

Ocjena 3.

Jasmin Dorić:
Ova pjesma ima prelijep naslov. Već u prijavama mi je “zapala za oko”, odnosno, zapamtio sam je. To je jako važno, jer je na konkursu učestovalo preko 750 pjesama. Analizirajući je sada detaljno, uvidio sam da ova pjesma u sebi rađa neke nove pjesme, cijeli ciklus pjesama se može napisati iz ove pjesme.
Istina, autor nije najvještije riješio se suviška riječi u pjesmi, ali ima nešto posebno u njoj, neka emocija koja mi se jako svidjela. Ona nije za ocjenu 5, jer ritmički odstupa također, ali zbog te bujice ideja u njoj, nekih jako originalnih momenata koje nisam vidio ni u jednoj pjesmi u ovom krugu, dajem joj ocjenu 5, jer u toj kategoriji je zaista sjajna. Svako dobro!

Edina Gerzić :
“Ljubav je došla kasno kao hladno jelo u restoranu.
Zasmetala mi kao jelka 20. Januara.
Kao cvijeće bačeno 9. marta.” – MA BRAVO!
Jedna sjajna pjesma. Mislim da ova autorica ima prednost u odnosu na mnoge kandidate po tome što je jako originalna. Ne znam da li piše o sebi ili o ljudima oko nje, ali ona doslovno donosi nešto novo sa svakom svojom pjesmom. U prijavi sam čitao još jednu pjesmu koja je također bila jako “balkanska”. Sa njenim pjesmama se mnoge balkanske žene mogu poistovječivati, a pritom ne piše “iz šupljeg u prazno”, izlišno i nešto što bi svako htio da pročita.
Savjetujem joj samo da ovako nastavi i da bude što više svoja u svojim pjesmama, bez ikakvih uticaja sa strane.
Meni je ovo odlično.
Ocjena 5!

Maja Grgurović:
Naša dobro poznata Maja, jako talentovana autorica, sa nekim istančanim osjećajem za pisanje. Njena pjesma je ove godine fantastična, jedna od njenih boljih.
“Svaka tragedija ima svoje lice,
naličje joj je ipak svijetlo,
samo ga treba prozreti u stihiji koja prođe,
jer ne ostaje ništa i ne zadržava se ništa
pod kapom nebeskom.
Božija ruka skloni sve zakržljalo,
i ljude i emocije.” – Predivno!

Ocjena 5.

 

Hvala svima na povjerenju!

U Jajcu,

Organizator Milih Duela
Nermin Delić


All rights reserved.
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
©2018
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.