MILI DUELI 2018 – Rezultati i komentari žirija – Drugi krug – Duel 1

Poštovani prijateji, sa zadovoljstvom vam donosim rezultate stručnog žirija Milih Duela i čitaoca. U protekih 7 dana su rezultati skupljani i nakon presjeka glasova čitaoca donosimo Vam konačni izvještaj koji je nastao nakon glasanja po pravilima Drugo kruga koje možete pogledati OVDJE.


DUEL 1

mili dueli 1

*Po pravilima Drugog kruga, organizator je imao priliku propustiti 4 četveroplasirana autora u ovom krugu. No, on je proširio svoju listu na 6 učesnika, jer smatra da oni mogu doprinjeti ljepoti nastavka takmičenja. Među njima je i Marko Pavković, talentirani mladi pjesnik.   


U TREĆI KRUG NISU PROŠLI: Ešef Kovačević i Miro Maraš. 

Zahvaljujemo se na učešću ovim autorima. Njihova Zahvalnica za doprinos širenju i promicanju književnog stvaralaštva preko društvenih mreža, na kraju sezone će im biti poslata putem interneta, te u slučaju dolaska na promociju Milih Duela, ista će im biti dodijeljena u štampanom izdanju. Sama činjenica da su prošli kvalifikaciju, te su izabrani u TOP 132 sa svojom prijavom je jako važna i pohvalna stvar. Puno sreće ovim autorima u budućnosti, u stvaralačkom i svakom drugom smislu. Nadam se da se vidimo sljedeće sezone opet ovdje u Milim Duelima. Svejedno, kao organizatoru, drago mi je što sam vas upoznao.

UČESNICI KOJI SU PROŠLI U TREĆI KRUG NE TREBAJU SLATI NOVU PJESMU, jer su u privatnu poruku u INBOX tokom Drugog kruga SVI AUTORI UČESNICI dobili upustva o načinu slanja NOVE (1) PJESME s kojom će se predstaviti u Trećem krugu, ako prođu u njega  Svi su trebali poslati pjesmu do sada, a pjesme učesnika koji su prošli će biti predstavljene u Trećem krugu.  Svakako, čestitamo na uspjehu!

KOMENTARE STRUČNIH ČLANOVA ŽIRIJA MOŽETE PROČITATI OVDJE:

Član žirija:
Lela Zjajo
Pjesme:
Ocjene
Marko Pavković
4
Nikolina Todorović
4
Miro Maraš
4
Ešef Kovačević
4
Marija Prodanović
4
Varvara Vučković
4
Komentar:
Ujednačen Duel. Niti jedna pjesma nije ostavila neki dublji dojam na mene. Osjećam krivicu što niegdje nisam vidjela nešto što će zadržati moju pažnju. Sve pjesme su jednako lijepe ali kožom ne osjetih znake divljenja i želju za pohvalom . Svim autorima ovog Duela želim puno sreće.
Član žirija:
Anđela Turukalo
Pjesme:
Ocjene
Marko Pavković
3
Nikolina Todorović
5
Miro Maraš
2
Ešef Kovačević
2
Marija Prodanović
4
Varvara Vučković
3
Komentar:
Nikolina Todorović, “Ljubav” blista. Baš odlično sročeno. Malo interpunkciju treba popraviti, sve ostalo je upravo kako treba. Svaka čast.

Marija Prodanović “Morski ljudi” je dosta slabije urađena od prethodne. Ima veoma lijepe metafore, pjesničke slike su odlične; ali je pjesma haotična. Forma je problematična, ritma nema. Treba poraditi na toj strukturi. Kreativno je napisano, ima emociju, odličan je izraz- upravo zbog toga i dajem četvorku, ali se mora poraditi na “obliku”.

Varvara Vučković, “Vitez” je poprilično lošiji od “Triptiha”. Previše je riječi koje nemaju nikakvu funkciju u ovoj pjesmi. Stihovi nisu efektni koliko su bili u prošlom krugu. Ovdje fali duše i snage, fali slika kojih je ranije bilo. Nije loše, ali nakon prvog kruga očekivala sam mnogo bolje.

Marko Pavković, “Kad oči govore” nije loše napisana, ali može i dosta bolje. Ima tu dosta lijepih stihova, ali ima i poprilično prostih koji kvare cjelokupni utisak. Rima je previše precizna i prosta: jad-sad, hteo-deo, mojim-krojim. To dodatno kvari utisak jer djeluje usiljeno. Ipak, ne mogu reći da ne vidim talenat. Ovdje ima dosta mogućnosti, samo se mora fokusirati na stih i popraviti sve “slabije karike”.

Miro Maraš, “Apsurdistička monarhija” je puna usiljene rime. Sadržaj nema emotivni naboj koji je u ovakvim pjesmama, punim revolta, neophodan. Sama je tema toliko nerealna da u nekim djelovima djeluje da je dijete pisalo. Ovdje fali zrelosti.

Ešef Kovačević, “Majka”… Ovakve teme ostavljaju utisak na svakoga jer je svakome lako povezati se. Emocije mora biti, čim je majka u pitanju. Ipak, ne pronalazim originalnost u ovim stihovima. Ničeg inovativnog nema. Pisac se mora unijeti u pjesmu da bi čitalac osjetio karakter. Pjesma nema snagu, nema moć i ne izdvaja se. Ima nekih stihova koje bi valjalo i potpuno promijeniti jer kvare dojam, suviše su “svakodnevni”, previše izlizani.

Član žirija:
Nermin Delić
Pjesme:
Ocjene
Marko Pavković
4
Nikolina Todorović
5
Miro Maraš
4
Ešef Kovačević
3
Marija Prodanović
5
Varvara Vučković
4
Komentar:
Marko Pavković:
Ovaj autor je dosta zanimljivog potencijala. Svojom iskrenošću i emocijama pokušao je i u ovoj pjesmi dočarati jednu zabranjenu ljubavnu priču koja je već u startu osuđena na neuspjeh. Stilski, autor ne posjeduje dovoljno jaku zrelost, pa su njegove rime predviđene, a ritam u strofama ponaosob narušen. No, iskrenost i pisanje kao ispovijest uvijek dodatno cijenim, a on je pokazao da je na pravom putu da sutra postane kvalitetan autor.
Ocjena za pjesmu je 4.

Nikolina Todorović:
Niti jednu zamjerku ovoj pjesmi nisam uspio pronaći. Prelijepa ljubavna pjesma, originalna, metaforična, dobro poentirana i misaono povezana cijelim svojim sadržajem. VELIKO BRAVO! Moja ocjena je 5+!
Za one koji nisu pročitali, preporučujem:
LJUBAV

Preliva okean
Preko tvoga kapka
Vodu svoju neobjasnjivo smedju
Koja ponire u tokove mojih snova
I izvire sa njima
Na drugoj strani postojanja
Poznatoj samo nama.

A pricali su mi o njoj.

O neopisivoj nekoj vodi
Koja te obuzme cijelu .
Koja te rusi
i istovremeno gradi
Koja je izvor snage i gladi
Koja natapa i hrani polja suncokreta
Kada nemaju koga da pogledaju u oci.
I koja se
u noci
Zatalasa
I mirno, bez glasa
Vrati svom gnijezdu
-iza tvoga kapka.

Miro Maraš:
Pjesma zanimljive ideje, štaviše, nije loše ni sprovedena u djelo, ali misaoni sadržaj pjesme je narušen u potpunosti sa predviđenim i izlišnim rimama: MOŽE-KOŽE, KRAJA-SJAJA, LJUDI-SUDI… No, poentranje mi se dopalo, kao i sam naslov pjesme. Volio bih da u budućnosti autor samo obrati pažnju na rime i da se ili liši istih ili da istražuje nove riječi i ne tako česte i predvidive rime. Time će njegove misli sigurno postati osebujnije i više doći do izražaja.
Ocjena za pjesmu je 4.

Ešef Kovačević:
Na jednu tako neiscrpnu tematiku, autor je u 95% pjesme koristio općepoznate fraze i riječi koje više nemaju istu vrijendost kao kad su prvi put rimovane. Rime čas ima, čas nema, što je pogubno za ovako duge pjesme.
Dio sa fildžanima mi se svidio, a ono što sam zaključio je da se ovaj autor puno bolje snalazi kada piše bez rimovanja:
“Poput usamljenog oblaka
rušim se nebom,” – lijepo!
Sve ostalo je zaista veliki kliše, ali bez obzira, opet bih se jednako obradovao ovoj pjesmi zbog tematike, ali se čak i tematika izgubila negdje od polovine do kraja pjesme, a i poentiranje je poprilično prevaziđeno:
“Još uvijek vjerujem da me voliš
ali ne, sve me više boliš.”
Ocjena za pjesmu je 3.

Marija Prodanović:
Prelijepa pjesma.
“Štete su napravljene, sunce se zatrčava meni u lice dok se smeješ, pokriva mi zenice da ne gledam u tvoje pege i zaista, ne mogu ništa sem da plačem i nadam se bržoj smrti na pučini teškog mora koje guta sve moje papirne brodove i morski ljudi, morske žene mi kidaju ožiljke i mladeže, sve po čemu si me poznavao.
Bez trepavica, pigmenta i vena,
da me nikada ne prepoznaš više.” -PREDIVNO!
Jedina zamjerka je forma pjesmi, poprilično nesređena, fali predaha, razmaka… Naslov je odličan!
Ocjena 5.

Varvara Vučković:
Pjesma je odlična do ovog dijela:
“VITEZ

Zastajem uz zvukove talasa
na obalama
Večnog Sveta.
Šum vode govori mi
ono što već i znam.
Izmučena sam
ljubavnim mislima.
Na pučini ugledam
siluetu.
Pojačaj svetlo Meseče,
želim znati
ko to ide!”
Nakon toga, kao da je druga autorica nastavila pisati, bezlično, bez mnogo poetike koju prepoznah u ovih nekoliho stihova prije. Autorici savjetujem korekciju na pjesmi iza ovog dijela. Lijepa je zamisao, ali… nije do kraja realizirana.
Ocjena za pjesmu je 4.

 

Sve pjesme autora možete pronaći u albumu MILI DUELI 2018 (GLASANJE ČITAOCA) na oficijalnom fejsbuk profilu Nermin Delić (Mili Dueli): KLIK OVDJE!

Hvala svima na povjerenju!

U Jajcu,

Organizator Milih Duela
Nermin Delić


All rights reserved.
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
©2018
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.