MILI DUELI 2018 – Rezultati i komentari žirija – Drugi krug – Duel 10

Poštovani prijateji, sa zadovoljstvom vam donosim rezultate stručnog žirija Milih Duela i čitaoca. U protekih 7 dana su rezultati skupljani i nakon presjeka glasova čitaoca donosimo Vam konačni izvještaj koji je nastao nakon glasanja po pravilima Drugo kruga koje možete pogledati OVDJE.


DUEL 10

mili dueli 10


U TREĆI KRUG NISU PROŠLI:Aleksandar Petrović, Nevena Milosavljević i Mersida Grahović – Dida. 

Zahvaljujemo se na učešću ovim autorima. Njihova Zahvalnica za doprinos širenju i promicanju književnog stvaralaštva preko društvenih mreža, na kraju sezone će im biti poslata putem interneta, te u slučaju dolaska na promociju Milih Duela, ista će im biti dodijeljena u štampanom izdanju. Sama činjenica da su prošli kvalifikaciju, te su izabrani u TOP 132 sa svojom prijavom je jako važna i pohvalna stvar. Puno sreće ovim autorima u budućnosti, u stvaralačkom i svakom drugom smislu. Nadam se da se vidimo sljedeće sezone opet ovdje u Milim Duelima. Svejedno, kao organizatoru, drago mi je što sam vas upoznao.

UČESNICI KOJI SU PROŠLI U TREĆI KRUG NE TREBAJU SLATI NOVU PJESMU, jer su u privatnu poruku u INBOX tokom Drugog kruga SVI AUTORI UČESNICI dobili upustva o načinu slanja NOVE (1) PJESME s kojom će se predstaviti u Trećem krugu, ako prođu u njega  Svi su trebali poslati pjesmu do sada, a pjesme učesnika koji su prošli će biti predstavljene u Trećem krugu.  Svakako, čestitamo na uspjehu!

KOMENTARE STRUČNIH ČLANOVA ŽIRIJA MOŽETE PROČITATI OVDJE:

Član žirija:
Anđela Turukalo
Pjesme:
Ocjene
Nevena Milosavljević
1
Saša Baštinac
4
Mateja Šimunović
5
Aleksandar Petrović
4
Valentin Popov
5
Mersida Grahović – Dida
1
Komentar:
Mateja Šimunović, “Postaviti ciljeve” je pjesma sa poukom, sa stavom i karakterom. Sviđa mi se način, stil, izraz. Ovaj rad je odličan. Jedini problem je forma. Valjalo bi razdvajati pjesme u više cjelina, više strofa, kako bi bilo manje haotično. To je posebno važno kad je obimnija pjesma u pitanju, čitkije je i mnogo lakše.

Valentin Popov, “Randezvous” is one skillfull and admirable song. Great job. It's modern, deep, emotional, yet somehow provocative and captivating. I liked it a lot. So, keep up with good work and good luck.

Saša Baštinac, “Tajne o tebi”… Slatko napisano, zavodljivo, mekano i lijepo. Slike su očaravajuće, način izražavanja je odličan. Ipak, previše nabrajanja. Pjesma je čitava skrojena od nabrajanja i stiha “tajne su o tebi”. Treba tu unijeti malo dinamike, malo raznolikosti, kako bi se dodala živost pjesmi.

Aleksandar Petrović, “Koma blum” je odličan rad sa jednim problemom. Jednostavno, djeluje previše nagomilano, te slike su odlične ali neorganizovane. Treba dati pjesmi vazduha i predaha, interpunkcija bi ovdje bila veoma vrijedna. Pjesma ima snagu, dinamiku, poentu i snažan kraj. Samo joj treba dati malo pauza.

Mersida Grahović- Dida, “Crni biser”, ne može da se kaže “odnijo”. Interpunkcije ima ali samo na krajevima strofa, što je za moj pojam apsurdno. Ili je koristite ili je nemojte koristiti. Ako je koristite, uradite to kako treba. Primjećujem ovdje dosta problematičnih momenata. Pjesma nije ostavila pretjeran utisak na mene.

Nevena Milosavljević, “Ova žena”, amorfno, neprecizno. Nepravilno podijeljeno, loše formulisano. Interpunkcija loša. Pjesma mi nije došla do izražaja u ovoj grupi, treba tu još dosta prepravki.

Član žirija:
Enea Hotić
Pjesme:
Ocjene
Nevena Milosavljević
5
Saša Baštinac
4
Mateja Šimunović
3
Aleksandar Petrović
1
Valentin Popov
4
Mersida Grahović – Dida
2
Komentar:
Član žirija:
Nermin Delić
Pjesme:
Ocjene
Nevena Milosavljević
4
Saša Baštinac
5
Mateja Šimunović
5
Aleksandar Petrović
4
Valentin Popov
5
Mersida Grahović – Dida
4
Komentar:
Nevena Milosavljević:
Pjesma koju sam pročitao ima u sebi elemente “pjesama sviđalica”, onih na koje padnu čitaoci i koje rado vole da čitaju, što je dobro, ali… obično te pjesme u sebi nemaju poetskih elemenata koji svi moraju biti ispoštovani da bismo nešto zvali poezijom. Ovdje su metafore prevaziđene davno, ne vidim nimalo originalnosti, već dosta slatkih, pitomnih riječi za koje vjerujemda su pisane sa ljubavlju.
No, na pjesmi se treba definitivno poraditi, u smislu da joj se unesu to što bi je učinilo poezijom, a to su orginalne metafore i nit koja će biti zaokružena predivnim poentiranjem, a ne tisuću puta korištenim: “Ona je sluga na tvome dvoru.
“…
Autorica je u prošlom krugu dokazala svoj talent, puno vjerujem u nju i nadam se da će, ako prođe, zablistati u narednom krugu.
Moja ocjena je 4.

Saša Baštinac:
“O tebi su tajne
Tišina sa mliječnim zubima
Neka davna muzika u mislima
Utrobom razigrana strast novootkrivena
Suvi znoj i žar bez tinjanja” – JAKO LIJEPO!
Ono što bih dodao samo jeste da je ova pjesma odlična, da je pjesma u prethodnom krugu bila bolja, po mom mišljenju (sadržajno), ali da ni ovdje nema zamjerki zbog kojih bih dao manju ocjenu.
Ocjena za pjesmu je 5.

Mateja Šimunović:
Surovi talent. Autorica prelijepo piše, a ova pjesma je dokaz toga. Nemam zamjerki.
Ocjena 5.

Aleksandar Petrović:

Koma u svesti cveta
kancer od snova
metastazira umom
dečije glave
do jutra gore
plamti festival
mrtvim morem
rođenih naopako
sa glavom dole” – JAKO LIJEPO!
No, očekivao sam ljepše poentiranje.
*Jako mi se sviđa stil kojim autor piše. Bravo!
Ocjena 4.

Valentin Popov:
Bez obzira što je u pitanju prijevod pjesme, ovdje vidim jako lijepu radnju, sadržajnost koja većini pjesama ovog duela fali, a i svi ostali elementi poezije su prisutni. Prijevod je potrebno još posložiti.

Moja ocjena za pjesmu je 5.

Mersida Grahović – Dida:
Ova pjesma koja je nedovršena, po mom mišljenju, bez obzira na TRI TAČKE na kraju pjesme (ustvari četiri, pet kolio ih nareda autorica), ova pjesma nije završena onako kako bi ona to željela. To primjetim po prelijepom početku:
“Polagano ideš po mome vratu
Kao grubo perje jastreba
Nestaješ prvim akšamom
Pa mi opet dodješ u svitanja”

Također pravopisna greška ODNIJO (ODNIO) uveliko je narušila ljepotu pjesme, jer su pjesme trebale doći lektorisane, bez takvih grešaka, koje su mnogima nedopustive. No, lično neću mnogo zamjeriti na tome, iako ih ne opravdavam, reći ću samo da autorica itekako ima talenta za pisanje, te da samo pažljivije treba odabrati i lektorisati pjesmu i ne bi trebalo biti problema, jer kako rekoh, talenat joj ne manjka.

Ocjena za pjesmu je 4.

Sve pjesme autora možete pronaći u albumu MILI DUELI 2018 (GLASANJE ČITAOCA) na oficijalnom fejsbuk profilu Nermin Delić (Mili Dueli): KLIK OVDJE!

Hvala svima na povjerenju!

U Jajcu,

Organizator Milih Duela
Nermin Delić


All rights reserved.
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
©2018
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.