MILI DUELI 2018 – Rezultati i komentari žirija – Drugi krug – Duel 11

Poštovani prijateji, sa zadovoljstvom vam donosim rezultate stručnog žirija Milih Duela i čitaoca. U protekih 7 dana su rezultati skupljani i nakon presjeka glasova čitaoca donosimo Vam konačni izvještaj koji je nastao nakon glasanja po pravilima Drugo kruga koje možete pogledati OVDJE.


DUEL 11

mili dueli 11

*Po pravilima Drugog kruga, organizator je imao priliku propustiti 4 četveroplasirana autora u ovom krugu. No, on je proširio svoju listu na 6 učesnika, jer smatra da oni mogu doprinjeti ljepoti nastavka takmičenja. Među njima je i Donko Najdenov, talentirani mladi pjesnik. 


U TREĆI KRUG NISU PROŠLI: Nihad Čosić i Miroslav Balać. 

Zahvaljujemo se na učešću ovim autorima. Njihova Zahvalnica za doprinos širenju i promicanju književnog stvaralaštva preko društvenih mreža, na kraju sezone će im biti poslata putem interneta, te u slučaju dolaska na promociju Milih Duela, ista će im biti dodijeljena u štampanom izdanju. Sama činjenica da su prošli kvalifikaciju, te su izabrani u TOP 132 sa svojom prijavom je jako važna i pohvalna stvar. Puno sreće ovim autorima u budućnosti, u stvaralačkom i svakom drugom smislu. Nadam se da se vidimo sljedeće sezone opet ovdje u Milim Duelima. Svejedno, kao organizatoru, drago mi je što sam vas upoznao.

UČESNICI KOJI SU PROŠLI U TREĆI KRUG NE TREBAJU SLATI NOVU PJESMU, jer su u privatnu poruku u INBOX tokom Drugog kruga SVI AUTORI UČESNICI dobili upustva o načinu slanja NOVE (1) PJESME s kojom će se predstaviti u Trećem krugu, ako prođu u njega  Svi su trebali poslati pjesmu do sada, a pjesme učesnika koji su prošli će biti predstavljene u Trećem krugu.  Svakako, čestitamo na uspjehu!

KOMENTARE STRUČNIH ČLANOVA ŽIRIJA MOŽETE PROČITATI OVDJE:

Član žirija:
Lela Zjajo
Pjesme:
Ocjene
Boris Mandić
5
Vladimir Aranđelović
5
Ivan Gaćina
5
Miroslav Balać
5
Donko Najdenov
4
Nihad Čosić
4
Komentar:
Boris Mandić – Pristalica sam kratkih i jasnih stihova. Ne volim groblja ni hladnoću. Zadnji stih ove pjesme je odlučio – ocjena 5 bez daljeg upuštanja u objašnjenje.

Vladimir Aranđelović – Pročitah i dopade mi se pjesma ! Kod nečeg ovako dobrog nije potreban komentar, samo pohvala. Moja ocjena je 5.

Ivan Gaćina – Izuzetno dobra pjesma … Nema tu mnogo priče … Moja ocjena je 5.

Miroslav Balać – Nemam nikakvog razloga da ovu pjesmu ne ocijenim sa 5. Čestitke!

Donko Najdenov – Simpatična pjesma. Ali, samo simpatična! Moja ocjena je 4.

Nihad Čosić – Malo nedovršena pjesma, po mom mišljenju. Upotreba snažnih riječi koje veličaju čovjeka, upotreba i značaj tog velikog slova pri spominjanju čovjeka, bitno utiče na vrijednost pjesme… stalno ponavljanje ČOVJEK u pjesmi skoro da eliminiše svaku drugu riječ i kao da je omalovažava. Traženje čovjeka u čovjeku nikad ne može biti bespomoćno traženje. Možda uzaludno, prije bih rekla. Sa malo truda ova bi pjesma mogla zvučati daleko bolje. Moja ocjena je 4.

Član žirija:
Anđela Turukalo
Pjesme:
Ocjene
Boris Mandić
5
Vladimir Aranđelović
5
Ivan Gaćina
5
Miroslav Balać
3
Donko Najdenov
4
Nihad Čosić
3
Komentar:
Ova grupa mi je najteže pala. Svi pisci ovdje su odlični. Nijanse su odredile ocjene.

Boris Mandić, sažeto i snažno. Emocija je jaka, riječi vode pjesmu na pravi način. Sve je odlično.

Vladimir Aranđelović, još jedna veoma dobra pjesma. Svaka čast.

Ivan Gaćina, odlična pjesma, bolja nego u prošlom krugu. Perfektno formom i ritmom, izraz ne moram ni da komentarišem. Bravo.

Donko Najdenov je ovako prostu temu uspio da izdigne u dobru pjesmu: čistim izrazom i vladanjem riječima. Ovo je odlično urađeno. U odnosu na ostale pjesme, nije došla do izražaja pretjerano, ali bih definitivno voljela da se sretnemo i u narednom krugu.

Miroslav Balać, za nijansu lošije od prethodnika. U nekoj drugoj grupi i ovo bi vjerovatno bila petica. Ipak, ovdje se moralo bolje ovladati ritmom i interpunkcijom. Cijenim kritiku društva u pjesmi, društveni angažman je uvijek bitan kod pisaca. Dobro urađeno.

Nihad Čosić, dobra je pjesma. Shvatam repeticiju zarad dramatizacije, ali smatram da je ovo suvišno. To ide do mjere da se zapitamo da li je autor imao poentu uopšte ili je upornim ponavljanjima pokušao da prikrije nedostatak iste. Treba poraditi na mjeri ponavljanja, znati kad je dosta i postaviti granicu. Ponavljam, ovo je dobar rad, ali jednostavno u ovakvoj grupi iz navedenog razloga ne može da se iskaže u potpunosti.

Član žirija:
Nermin Delić
Pjesme:
Ocjene
Boris Mandić
5
Vladimir Aranđelović
5
Ivan Gaćina
5
Miroslav Balać
3
Donko Najdenov
5
Nihad Čosić
3
Komentar:
Boris Mandić:
Prelijepa pjesma. Bez zamjerki sam.
Ocjena 5.

Vladimir Aranđelović:
Još jedna prelijepa pjesma. Bez zamjerki sam.
Ocjena 5.

Ivan Gaćina:
I još jedna prelijepa pjesma. Bez zamjerki sam.
Ocjena 5.

Miroslav Balać:
Neprecizan ritam, rime koje ne nasjedaju na svoja mjesta tokom čitanja, sva ta ritmička zbrka vodi i u sadržajnu monotoniju. Nisam impresioniran.
Ocjena 3.

Donko Najdenov:
Odlična tematika, sjajno izvedena!
Ocjena 5.

Nihad Čosić:
Još jedna, ovog puta sadržajna zbrka u pjesmi. Blijedo.
Ocjena 3.

Sve pjesme autora možete pronaći u albumu MILI DUELI 2018 (GLASANJE ČITAOCA) na oficijalnom fejsbuk profilu Nermin Delić (Mili Dueli): KLIK OVDJE!

Hvala svima na povjerenju!

U Jajcu,

Organizator Milih Duela
Nermin Delić


All rights reserved.
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
©2018
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.