MILI DUELI 2018 – Rezultati i komentari žirija – Drugi krug – Duel 12

Poštovani prijateji, sa zadovoljstvom vam donosim rezultate stručnog žirija Milih Duela i čitaoca. U protekih 7 dana su rezultati skupljani i nakon presjeka glasova čitaoca donosimo Vam konačni izvještaj koji je nastao nakon glasanja po pravilima Drugo kruga koje možete pogledati OVDJE.


DUEL 12

mili dueli 12


U TREĆI KRUG NISU PROŠLI: Danijela Lela Jovančić, Violeta Penić i Šaban Srebrenica. 

Zahvaljujemo se na učešću ovim autorima. Njihova Zahvalnica za doprinos širenju i promicanju književnog stvaralaštva preko društvenih mreža, na kraju sezone će im biti poslata putem interneta, te u slučaju dolaska na promociju Milih Duela, ista će im biti dodijeljena u štampanom izdanju. Sama činjenica da su prošli kvalifikaciju, te su izabrani u TOP 132 sa svojom prijavom je jako važna i pohvalna stvar. Puno sreće ovim autorima u budućnosti, u stvaralačkom i svakom drugom smislu. Nadam se da se vidimo sljedeće sezone opet ovdje u Milim Duelima. Svejedno, kao organizatoru, drago mi je što sam vas upoznao.

UČESNICI KOJI SU PROŠLI U TREĆI KRUG NE TREBAJU SLATI NOVU PJESMU, jer su u privatnu poruku u INBOX tokom Drugog kruga SVI AUTORI UČESNICI dobili upustva o načinu slanja NOVE (1) PJESME s kojom će se predstaviti u Trećem krugu, ako prođu u njega  Svi su trebali poslati pjesmu do sada, a pjesme učesnika koji su prošli će biti predstavljene u Trećem krugu.  Svakako, čestitamo na uspjehu!

KOMENTARE STRUČNIH ČLANOVA ŽIRIJA MOŽETE PROČITATI OVDJE:

Član žirija:
Vid Vukelić – Vicko
Pjesme:
Ocjene
Danijela Jovančić – Lela
4
Ilija Stepanović
3
Milena Stanojević
3
Enser Hodža
4
Violeta Penić
3
Šaban Srebrenica
3
Komentar:
Pjesma 1. Ima ritam, jos da se izbaci strah i eto cuda.
Pjesma 2. Patetiku u pjesmama ne volim, inace ima elemente za gradnju poezije.
Pjesma 3. Bravo za vjeru. Ima nade.
Pjesma 4. Volim kad pjesma plovi. Ova plovi.
Pjesma 5. Nemam pojma. Nekako obicna, mozda grijesim.
Pjesma 6. Umorih se.

 

Član žirija:
Lela Zjajo
Pjesme:
Ocjene
Danijela Jovančić – Lela
4
Ilija Stepanović
5
Milena Stanojević
4
Enser Hodža
5
Violeta Penić
3
Šaban Srebrenica
3
Komentar:
Danijela Jovančić-Lela – Interesantna pjesma. Vidi se da je autorica odlutala u svojim mislima, a prenijala na papir one najvažnije crtice straha ne objasnjavajući te zamišljenje trenutke suvišnim riječima. Melodika stiha mi se dopala iako se radi o strahovima koji najčešće muče senzibilna bića. Možda je to moglo i bolje da se uradi, no ne želim nikakvim komentarom autorici staviti blokade na njenu poetičnu dušu, a koju prepoznajem tokom čitanja ove pjesme. Pjesma me nije dotakla u srce, ali kola mi mislima već neko vrijeme od čitanja prije par sati. I to poštujem. Moja ocjena je 4.

Ilija Stepanović – Ne usuđujem se analizirati ovu pjesmu onako kako bih htjela iz razloga da ne pokvarim ovaj utisak koji je ostavila na mene pri prvom čitanju. Darovit autor, odlična pjesma ! Iako ne volim ove mračne teme i naročito pisane na ovakav način (britko i bez ustezanja) moja ocjena je 5. Osim same teme, ništa mi nije zasmetalo u ovoj pjesmi! Bravo!

Milena Stanojević – Već u prve dvije strofe autorica je, zapravo, sve rekla i nije bilo potrebe pjesmu dužinom kititi i pretvarati je u kliše. Iako sam sa pažnjom čitala ove stihove, ostalim strofama autorica nije rekla ništa novo, a ipak je pjesma ostavila dojam na mene. Odabrane riječi su našle svoje mjesto no nije bilo praska na kraju, obzirom na čestu upotrebu uskličnika. Meni pjesma nije zazvučala tako da bih je čitala visokim tonovima ili klicanjem. Dakle, uskličnicima ovdje nisam nalazila potrebe. Ritmika se od sredine do kraja lagano izgubila no to sve ipak nije razlog da ovoj pjesmi ne dam ocjenu 4. Nadam se da će autorica proci u Treći krug i pokazati nam da i sa kraćom pjesmom može ostaviti još dublji dojam. Srecno!

Enser Hodza – Još jedna pjesma iz niza sjećanja. Znam da se sjećanja ne mogu zaustaviti kada krenu i kada riječi naviru bez pristanka autora i tako tvore jednu pjesmu ljubavi sa nitima žala i sjete. Opet sam mišljenja da je pjesma mogla biti i kraća sa svim važnim momentima i elementima koja čine pjesmu. No, ovi stihovi su mi se, u svakom slučaju, dopali. Moja ocjena za ovu pjesmu je 4.

Violeta Penić – Pjesma u rimi mora ispoštovati pravila. U ovoj pjesmi postoji rima bez pravila i savjetujem autorici da se o pravilima rime obavijesti. Po meni, autorica je morala za ovaj Duel pripremiti malo jaču karakternu pjesmu. Pjesma nije ostavila na mene neki naročit dojam i ja je ocjenjujem sa ocjenom 3.

Šaban Srebrenica – Osrednja pjesma u kojoj osjećam rječitost autorice ali autorice koja nije na pravi način izrazila svoja osjećanja i nije dala ovoj pjesmi dušu. Obzirom da je već drugi Duel u toku, morala je obatiti pažnju na kvalitet pjesme. Korekturom i ispravkama ova bi pjesma mogla ostaviti malo dublji utisak na čitatelja Ovako kakva jeste… nema snagu i ne ostavlja traga niti u srcu niti u krvotoku … kako to pjesnici umiju reći. Forma nije ispoštovana, melodičnosti nema nikako …. Tek nekakvo moje nastojanje da na ispravan način pročitam i doživim ovu pjesmu je odlučilo da ovoj pjesmi dam ocjenu 3.

Član žirija:
Nermin Delić
Pjesme:
Ocjene
Danijela Jovančić – Lela
5
Ilija Stepanović
5
Milena Stanojević
5
Enser Hodža
5
Violeta Penić
4
Šaban Srebrenica
4
Komentar:
Danijela Jovančić – Lela:
U ovoj pjesmi sam pronašao nekoliko prelijepih metafora koje je zaista krase i koje govore o talentu ove autorice. Ritam pjesme je poboljšan rimama, no, na uštrb toga je radnja u pjesmi u pojedinim dijelovima nepovezana. Klasično pravilo da pjesma mora imati nit kojom će se voditi kroz cijelu pjesmu. No, to ovdje nije toliko izraženo, stoga, za ovu pjesmu ocjena 5.

Ilija Stepanović:
Već sam nekako zavolio stil ovog autora, ta gordost i odlučnost koju nosi u svojim pjesmama. Po meni je to sve sa mjerom, odlično, pravi iskorak iz svakodnevnih pjesama. Što se tiče isključivo ove pjesme, nekoliko metafora me zaista oduševilo, kao i način deskripcije, bez suvišnih riječi. Neko ko voli čistu emociju, možda neće zavoljeti ovu pjesmu, jer je poprilično “filozofska”, ali lično sve simpatije takvom pristupu pisanja, tim nekim novim definicijama koje svakako vode ka originalnom izričaju kojem svi težimo.
“Omladinci bistre politiku
Sedeći u sopstvenom izbljuvku
Busajući se zbog nečega
Što nisu sigurni da postoji
Kese lepršaju ko zastave
Zastave na krilima paklenih ptica
Na predizbornim skupovima
Na sahranama velikana” – Prelijepo! Nekako se budi balkanika kroz ove stihove!

Milena Stanojević:
Za razliku od prethodnog autora, ova autorica je poslala pjesmu “čista emocija”, od početka do kraja. Pjesma vrvi. Stilski je jako lijepo napravljena, a ovakva igra riječi u pjesmi me jako dojmila.
“Neka te ne plaše
moje reči u tišini što se kriju,
uplašene srne sa usana mi beže,
u duši mi se kao lastavice viju.” – Prelijepo!

Ocjena za pjesmu 5.

Enser Hodža:
Još jedna jako lijepa pjesma. Jedinu zamjerku koju sam pronašao jeste ta rimovanja koja se, čini mi se, nisu nametnula sama po sebi, već je više to bila autorova želja. No, to je više stvar subjektivnog osjećaja i stava, te svakako ne mogu to uzeti za zlo. Poentiranje je perfektno!
Ocjena za pjesmu je 5.

Violeta Penić:
Od svih pjesama u ovom duelu, ova pjesma ima najljepši početak:
“I ove noći mesec je budan
čuva nebo dok u kontrabas svira,
sa malenom zvezdom dok na
violini snova tonove zove.” – BRAVO, PERFEKTNO!

Nakon toga, pjesmu kao da je nastavio pisati neko drugi ili kao da nije bilo dovoljno vremena da se ista napiše, pa se nekako nastavila, ali vidno manje efektivno. Ostatak pjesme mi se nije dopao, rime koje su nametnule neke nove misli, koje, po mom mišljenju, ne stoje ovoj pjesmi.
Ono što savjetujem autorici jeste da ovu pjesmu iščitava kroz vrijeme i pokušava da ubacuje u nju ovako lijepe poetske prizvuke koje je unijela u prvoj strofi.
Ocjena za pjesmu 4.

Šaban Srebrenica:
Prošli krug je autor poslao sjajnu pjesmu, zaista me oduševila. Ovaj put, nisam pretjerano oduševljen. No, pjesma ima metaforiku, lijep izričaj a i recitatorski bi zvučala prelijepo i preemotivno. Zamjerka za nedostatak radnje, jer ova deskripcija u pjesmi ipak nije dovoljno efektivna da održi pažnju tokom čitanja.
Ocjena za pjesmu 4.

 

Sve pjesme autora možete pronaći u albumu MILI DUELI 2018 (GLASANJE ČITAOCA) na oficijalnom fejsbuk profilu Nermin Delić (Mili Dueli): KLIK OVDJE!

Hvala svima na povjerenju!

U Jajcu,

Organizator Milih Duela
Nermin Delić


All rights reserved.
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
©2018
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.