MILI DUELI 2018 – Rezultati i komentari žirija – Drugi krug – Duel 13

Poštovani prijateji, sa zadovoljstvom vam donosim rezultate stručnog žirija Milih Duela i čitaoca. U protekih 7 dana su rezultati skupljani i nakon presjeka glasova čitaoca donosimo Vam konačni izvještaj koji je nastao nakon glasanja po pravilima Drugo kruga koje možete pogledati OVDJE.


DUEL 13

mili dueli 13

*Autori Nataša Aleksovska i Dragan Terzić Medo su imali identičnu ukupnu prosječnu ocjenu, te je organizator odlučio da oba učesnika prođu u sljedeći krug, kao trećeplasirani.


U TREĆI KRUG NISU PROŠLI: Jasmina Ilijević i Milena Drpić-Granić- Čović. 

Zahvaljujemo se na učešću ovim autorima. Njihova Zahvalnica za doprinos širenju i promicanju književnog stvaralaštva preko društvenih mreža, na kraju sezone će im biti poslata putem interneta, te u slučaju dolaska na promociju Milih Duela, ista će im biti dodijeljena u štampanom izdanju. Sama činjenica da su prošli kvalifikaciju, te su izabrani u TOP 132 sa svojom prijavom je jako važna i pohvalna stvar. Puno sreće ovim autorima u budućnosti, u stvaralačkom i svakom drugom smislu. Nadam se da se vidimo sljedeće sezone opet ovdje u Milim Duelima. Svejedno, kao organizatoru, drago mi je što sam vas upoznao.

UČESNICI KOJI SU PROŠLI U TREĆI KRUG NE TREBAJU SLATI NOVU PJESMU, jer su u privatnu poruku u INBOX tokom Drugog kruga SVI AUTORI UČESNICI dobili upustva o načinu slanja NOVE (1) PJESME s kojom će se predstaviti u Trećem krugu, ako prođu u njega  Svi su trebali poslati pjesmu do sada, a pjesme učesnika koji su prošli će biti predstavljene u Trećem krugu.  Svakako, čestitamo na uspjehu!

KOMENTARE STRUČNIH ČLANOVA ŽIRIJA MOŽETE PROČITATI OVDJE:

Član žirija:
Zdravko Odorčić
Pjesme:
Ocjene
Nataša Aleksovska
3
Jasmina Ilijević
5
Dragan Terzić – Medo
4
Seadeta Osmani
3
Milena Drpić – Granić – Čović
4
Jovanka Vanja Marković
4
Komentar:
Nekako podjednaka vrijednost pjesama svih autora ali ne toliko dojmljiva.
Član žirija:
Jože Brenčič
Pjesme:
Ocjene
Nataša Aleksovska
3
Jasmina Ilijević
3
Dragan Terzić – Medo
2
Seadeta Osmani
4
Milena Drpić – Granić – Čović
3
Jovanka Vanja Marković
4
Komentar:
Nataša Aleksovska, Poljubac;
U izvirniku nema velikih slova na početku stihova. Mislim da nije ispravno sve prevedeno: “kao da je vreme stalo iza nas”. Mislim, da bi bilo ispravno ovako: “Kao da je za nas vreme stalo”. Inače u sadržaju nema nešto posebno i izvirno što bi me ostavilo bez daha. Moja ocena je 3.

Jasmina Ilijević, Putuj;
U ovom pisanju je mnogo nabrajanja reči koje završavaju sa “i” i “e”. Vidi se da se autorka trudi oko rime. Kad je rimovana pesma, treba da je rimovana od početka do kraja, a ne da se nešto rimuje, a drugo ne. Ima i nekoliko klišeja. I ovo nije trebalo na taj način: “i neka te sloboda krasi, jer jedino za to stvoren si.” Nije prava rima.. Moja ocena je 3

Dragan Terzić – Medo, Šapat;
Naopako postavljaš zareze kao znakove interpunkcije. Zarez se piše iza reči, onda je razmak do druge reči. U ovom pisanju se vidi prisilno hvatanje rime. Ponavlja se reč ćutanje, ćutanju, ćutanja i pomislih da bi trebao biti naslov Ćutanje a ne Šapat. Onda ono kako češ angažovati sremačke tamburaše da sa njima prekineš lutanje. Nekako mi se to ne čini logično jer oni idu okolo i sviraju. Možda i lutaju.
Moja ocena je 2

Seadeta Osmani, Odlazak;
Na kraju stihova često upotrebljavaš tri tačke i očekivao bih da se u nastavku nešto jako desi ali onda se ne desi ništa. (U ovom slučaju ako bi se nešto desilo upotrebljava se tri tačke) i još naopako to radiš jer treba iza reči razmak i onda tri tačke, naprimer: “i odeš …” Onda pišeš: “bit će, mirisat će, prikupit ću”. O tome treba voditi računa.
Početak pesme je dobar pa i druga strofa mi se čini odlična.
Moja ocena je 4

Milena Drpić – Graanić – Čović, Krik duše:
Kad se postavlja 3 tačke opisao sam već u komentarima drugim i za to pisanje važi isto. Onda se desi da postaviš još upitnik iza tri tačke. Ove interpunkcije imaju određeno znaćenje a ti ih postavljaš tek tako. Vidim problem u rimama jer su prisiljene.
Moja ocena je 3

Jovanka Vanja Marković, Tražim zamrnutost sećanja:
Nekoliko lepih slika je u tvom pisanju. Moja ocena je 4

Član žirija:
Nermin Delić
Pjesme:
Ocjene
Nataša Aleksovska
3
Jasmina Ilijević
3
Dragan Terzić – Medo
4
Seadeta Osmani
5
Milena Drpić – Granić – Čović
3
Jovanka Vanja Marković
5
Komentar:
Nataša Aleksovska:
Kao što rekoh nekad ranije, dosta volim minijature, a ove Natašine su krajnje njoj specifične, prosto prepoznam da se radi o njoj. No, ono što me zabrinjava jeste sadržaj, odnosno “misaona dubina” ove pjesme koja je izostala, a to je nešto što krasi svakog sjajnog autora, da sa malo riječi nešto “duboko” kaže.
Bit ću iskren do kraja i reći ću da sam trag poezije prepoznao jedino u ovom stihu:
“Spojeni jedno s drugim kao markica na koverti.” .
Moj savjet autorici je da se autorica treba bazirati na ovaj stih i da na osnovu njega treba kreirati jednu tako toplu emociju koju sa velikim potencijalom ima ova pjesma.
No, imat ću obzira da je u pitanju prijevod, a ne originalna verzija pjesme, a također smatram da bi neko na našem Balkanu trebao obratiti pažnju na ove Natašine odlične bravure iz pjesme, kao i njen personality, jer osjećam da je njena autentičnost može dovesti daleko.
Potrebno je samo da joj se pruži prilika za to. No, moja ocjena za ovu pjesmu je 3.

Jasmina Ilijević:
Nažalost, u ovoj pjesmi ne vidim niti jedan poetski element (ako izostavimo ritam koji je odličan), nijednu originalnu metaforu gdje bih prepoznao da se radi o talentovanoj osobi. Prosto, imamo sjajan motivirajući tekst pred nama, ali on nema dušu poezije, bar kad je moje mišljenje u pitanju. Zašto “kora hljeba” nije mogla biti zamijenjena nekom originalnijom metaforom?
“Za malo sreće i malo tuge,
za dva – tri prolaska ispod duge,
za malo sunca
i malo neba,
koricu hleba
i šta nam više treba.” – Ovo rimovanje neba-treba je zaista prevaziđeno i odaje utisak nezrelosti, ali i misaoni sadržaj pjesme je zaista oskudan i već stotinama puta pročitan.

Pozitivna stvar u pjesmi je što može biti predivno izrecitovana, jer ima taj lepršavi ritam.
Ocjena za pjesmu je 3.

Dragan Terzić – Medo:
Ovaj autor je sa ovom pjesmom pokazao talent. To se može prepoznati po prelijepim metaforama kao što je ovaj stih naprimjer:
“Ako ti pošaljem jelena riku,”

No, zamjerka pjesmi je ta što je služba rime u pjesmi zasjenila misao. Autor napravi sjajna dva početna stiha, pa onda napiše sljedeća dva koja su manje atraktivna.
Primjer:
“Ako ti pošaljem jelena riku,
i jedne zvjezde putanju,
ne poželi ničiju viku
za zamjenu ćutanju.”

Da ne detaljišem previše, autoru savjetujem da ni u kojem slučaju nikada ne odustaje od pisanja, jer ima taj neki nerv za stvaranje nečeg novog, ali da pripazi kada se igra sa rimama.
Ocjena 4.

Seadeta Osmani:
Niti jedne zamjerke nisam našao ovoj prelijepoj pjesmi. Ima sve elemente poezije. Misaono zaokružena cjelina i originalne metafore su ostavile snažan utisak na mene. Ocjena za pjesmu je 5, te mogu reći da je ova pjesma na mene ostavila najveći utisak u ovom duelu i da je svakako neću zaboraviti.

Milena Drpić – Granić – Čović:
Pjesma misaono razlivena, rascjepkana, svaka strofa je novi doživljaj, a nema niti koja bi to sve povezala u jednu misaonu cjelinu.
Također, niti jedna bravura mi nije nova, pjesma nema ono nešto specifično u sebi po čemu bih je zapamtio, a to je zamjerka za autoricu, te joj dajem savjet da unese više svojih DOGAĐAJA u pjesmu, bez prevelikog “kliše – umotavanja” jer će tako dati nešto novo.
Ocjena za pjesmu je 3.

Jovanka Vanja Marković:
Dosta lijepa pjesma, ima u sebi mnogo originalnosti i to je ono što ponajviše cijenim. Ono što zamjeram je nedostatak pauza (razmaka između stihova) u pjesmi, ponavljanje naslova kroz pjesmu koje i nije baš nešto specijalno efektivno, ali bez obzira na sve, ova pjesma ima sjajan potencijal, te bi uz sitne korekcije koje savjetujem, zasigurno bila još ljepša. No, originalnost u pjesmi je zapravo odraz rada autora i upravljanja vlastitim mislima, a ovdje vidim sjajne metafore.
Stoga, ocjena za pjesmu je 5.

 

Sve pjesme autora možete pronaći u albumu MILI DUELI 2018 (GLASANJE ČITAOCA) na oficijalnom fejsbuk profilu Nermin Delić (Mili Dueli): KLIK OVDJE!

Hvala svima na povjerenju!

U Jajcu,

Organizator Milih Duela
Nermin Delić


All rights reserved.
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
©2018
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.