MILI DUELI 2018 – Rezultati i komentari žirija – Drugi krug – Duel 14

Poštovani prijateji, sa zadovoljstvom vam donosim rezultate stručnog žirija Milih Duela i čitaoca. U protekih 7 dana su rezultati skupljani i nakon presjeka glasova čitaoca donosimo Vam konačni izvještaj koji je nastao nakon glasanja po pravilima Drugo kruga koje možete pogledati OVDJE.


DUEL 14

mili dueli 14


U TREĆI KRUG NISU PROŠLI: Darko Balaš, Elizabeta Pavleska i Edima Džinić. 

Zahvaljujemo se na učešću ovim autorima. Njihova Zahvalnica za doprinos širenju i promicanju književnog stvaralaštva preko društvenih mreža, na kraju sezone će im biti poslata putem interneta, te u slučaju dolaska na promociju Milih Duela, ista će im biti dodijeljena u štampanom izdanju. Sama činjenica da su prošli kvalifikaciju, te su izabrani u TOP 132 sa svojom prijavom je jako važna i pohvalna stvar. Puno sreće ovim autorima u budućnosti, u stvaralačkom i svakom drugom smislu. Nadam se da se vidimo sljedeće sezone opet ovdje u Milim Duelima. Svejedno, kao organizatoru, drago mi je što sam vas upoznao.

UČESNICI KOJI SU PROŠLI U TREĆI KRUG NE TREBAJU SLATI NOVU PJESMU, jer su u privatnu poruku u INBOX tokom Drugog kruga SVI AUTORI UČESNICI dobili upustva o načinu slanja NOVE (1) PJESME s kojom će se predstaviti u Trećem krugu, ako prođu u njega  Svi su trebali poslati pjesmu do sada, a pjesme učesnika koji su prošli će biti predstavljene u Trećem krugu.  Svakako, čestitamo na uspjehu!

KOMENTARE STRUČNIH ČLANOVA ŽIRIJA MOŽETE PROČITATI OVDJE:

Član žirija:
Jože Brenčič
Pjesme:
Ocjene
Srećko Aleksić
4
Elizabeta Pavloska
2
Dejan Novaković
5
Edima Džinić
3
Zoran Kelava
1
Darko Balaš
3
Komentar:
Srečko Aleksić, Barselona;
Za znakove interpunkcije tačno je određeno kako se upotrebljavaju a ne ovako: “naslikao kičicu dana,- Ne može povlaka za zarezom, može jedno ili drugo a ne oboje, isto važi za ovo …-
Malo mi smeta kad u pesmi slobodnim stihom primetim rime: “prikrada telo mora, crvena kora”. U predzadnjoj strofi je verovatno greška “ovaj čudesna grad”
Moja ocena je 4

Elizabeta Pavlovska, Recite mi lek za dušu;
Zareze ne postavljaš kako treba. Iza reči je zarez, onda razmak. Videh i koji zarez previše, tamo gde ne treba. U pisanju nalazim nekoliko nedoslednosti u jeziku: “izleteće od grudima mojim”. Čaj je to verovatno zbog hvatanja rime: “i lečio se vinom po kafane”. Nešto je rimovane a nešto ne ali trebalo je da je sve ili da je pesma u slobodnom stihu. Desi se ponavljanje koje nije potrebno (kako duša pati) pa greška: “nije mogla sa moje oči da nestane”.
Moaj ocena je 2

Dejan Novaković, Nestao čove, traži se zamena; Pogrešno pisanje tri tačke isto kao što sam primetio kod nekih drugih autora.
Inače mi se čini dobra poanta pesme. Moja ocena je 5

Edima Džinić, Krila;
Pisanje zareza! Reč, zarez, razmak, reč. U teksti tri puta ponoviš da si letjela a onda još poletjela. Mislim da treba paziti da se tako nešto ne dešava u tekstu. Ako pišeš u rimi, neka sve bude u rimi. Moja ocena je 3

Zoran Kelava, ***;
Aha, kažeš pojezija nije za klovnove, ako se šegačiš to pesma nevole. Jer je pesma u takmičenju drugog kruga, mi se učinilo da je ovo kao neka sprdnja. I kažeš: “evo ti keca”.
Moja ocena je 1
Darko Balaš, Jednom;
Nekoliko klišeja i ništa me ne iznenadi u ovom pisanju.
Moja ocena je 3

Član žirija:
Anđela Turukalo
Pjesme:
Ocjene
Srećko Aleksić
4
Elizabeta Pavloska
1
Dejan Novaković
5
Edima Džinić
1
Zoran Kelava
5
Darko Balaš
1
Komentar:
Elizabeta Pavloska “Recite mi lek za dušu” je gramatički potpuno neispravan rad. Interpunkcija loša, forme nema, ritam nikakav, padeži ispadoše velika nepoznanica i, nadasve, pjesma nema poezije u sebi. To je suva žalopojka pisana spomenarski i ništa više od toga. Puna je nepotrebnih riječi, taj višak uguši mogućnost nastajanja poezije.Ništa mi se ovdje ne sviđa, ali bas ništa.

Darko Balaš, “Jednom”… Ako ste stariji od 12 godina, za ovo nema opravdanja. Prosto, naivno do granice bezumnog, ništa zrelo nije izrečeno. Nigdje jedne originalne misli, nečega što nije napisano i izrečeno milion puta. Klišei su najgora zaraza u poeziji, to je čista destrukcija kreativnosti… A pojedini se ovdje prepuštaju tome, i to sa zadovoljstvom.

Edima Džinić, “Krila”. Od tri jedinice iz grupe sa šest pjesama, ovo je ubjedljivo najzasluženija. Ovo ne da nije poezija, ovo je uvreda za ljude koji pišu poeziju, posebno jer je prošlo do drugog kruga. Moram ponoviti: ako ste stariji od, u ovom slučaju 10 godina, za ovo nema opravdanja. Ništa pametno, nikakva emocija, ništa zrelo, nigdje kap krvi, nigdje karaktera i nigdje poezije. Kliše od prve do poslednje riječi.

Srećko Aleksić, “Barselona”… Ova pjesma sadrži lijepih pjesničkih prizora, vješto se vlada građenjem slika, dopadaju mi se motivi kao i izraz. Ipak, mislim da je moglo biti spretnije povezano u cjelinu, posebno taj kraj- nekako odudara od ostatka pjesme. Ipak, moram pohvaliti pjesmu, uz vrlo malo truda od nje se može dobiti veoma kvalitetan rad.

Zoran Kelava mi je itekako nabacio osmijeh na lice danas. Sažeto, precizno, jasno i čvrsto. Upravo zbog ovakvog izraza, pjesma dobija taj šaljivi ton i to je čini znatno boljom. Autor ima šarma i kvalitetno ga prenosi na stih. Svaka čast za ovo, nadam se da ćemo se još čitati. 🙂

Dejan Novaković, “Nestao čovek, traži se zamena”… Sve što tražim od pjesme je tu. Ima snagu, dinamiku, originalan izraz, stav, upečatljive motive. Nemam jedne loše riječi za ovo. Svaka čast.

Član žirija:
Nermin Delić
Pjesme:
Ocjene
Srećko Aleksić
4
Elizabeta Pavloska
3
Dejan Novaković
5
Edima Džinić
3
Zoran Kelava
5
Darko Balaš
3
Komentar:
Srećko Aleksić:
Motivi u ovoj pjesmi su odlični, kao da je autor u momentu ostao opsjednut ljepotom koju je ugledao tamo. Ono što zamjerim je nedostatak niti, odnosno koncepta, u pjesmi, već slike izlijeću jedna za drugom.
Ocjena za pjesmu je 4.

Elizabeta Pavloska:
Kada sam primio ovu pjesmu, pomislio sam da je greška u prijevodu i ispravio sam sve greške, jer očigledno da makedonski autori uglavnom nisu krivi za greške u svojim prijevodima, no, na početku kruga me kontaktirala autorica i iskazala želju da pjesma ostane u prvobitnoj verziji, jer je kao takva, već štampana u zbornicima.
Na žalost, nemam riječi hvale za tu pjesmu, jer je pravopis nešto što se ipak mora poštovati.
“ja za njega sve što imam odma dajem,” – “za njega sve što imam odmah dajem”
i tako dalje…
Na žalost pjesma lijepog potencijala je ostala samo zapis u pokušaju.
Ocjena za pjesmu je 3.

Dejan Novaković:
Prelijepa pjesma! Pohvale posebno za ideju i fantastični naslov! Nemam zamjerke. Moja ocjena je 5.

Edima Džinić:
Autorica me nije poslušala kada sam joj u Prvom krugu rekao da pisanje u rimama traži njihovu pravilnu upotrebu. U ovako kratkoj formi, autorica je stavila nekoliko isklišealiziranih, predviđenih rima: KRILA-BILA, SREĆA-VEĆA, RUCI-MUCI, DUŠE-RUŠE.
Ostatak su rime u pokušaju i moram priznati da prijatnije zvuče od ovih. No, ovo napominjem jer je MISAONA DUBINA pjesme ravna linija. Apsolutno, niti jedna misao autorice nije došla do izražaja, jer je autorici prioritet bio da se pošto-poto rimuju stihovi. To je nešto na čemu treba raditi da bi ova pjesma bila smislenija i sadržajnija.

Ocjena za pjesmu je 3.

Zoran Kelava:
Odlična pjesma! Ovaj autor sa svojim specifičnim stilom za pisanje koji imitira balkanska akcentovanja i govor je zaista atrakcija. Bilo bi odlično čitati cjelokupnu zbirku pisanu ovakvim poetskim izričajem, jer našu prošlost, ljepotu naših riječi, svakako ne bismo trebali (smjeli) zaboraviti.
Bravo za ovakav podvig! Pritom, pjesma je minijatura, ali, ako izuzmemo dijalekat kojim je pisana i koji prvi dolazi do izražaja, ima sve poetske elemente koji krase jednu pjesmu.
Ocjena za pjesmu je 5.

Darko Balaš:
Pjesma prepuna isklišealiziranih rima (ZORA-MORA, DUGA-DRUGA, VOLI-BOLI, RATA-ZLATA, DJECA-JECA, BRAĆA-VRAĆA, SEBI-NE BI, DOĆI-NOĆI). Pored toga, ritam pjesme je narušen (postoje primjetna odstupanja idući od strofe do strofe). No, ono što je meni najvažnije MISAONI SADRŽAJ u pjesmi… najlošija karika pjesme. Pjesma nema dubinu i ima prizvuke dječije poezije:
“Smijeh će carevat namjesto rata.
Nebo otvoriti vrata od zlata;
svatko će činiti samo što voli,
nestat će zavisti, nestat će boli.” – primjer.

Sve u svemu, u Prvom krugu je ovaj autor poslao mnogo dopadljiviju pjesmu od ove. A moja ocjena za ovu pjesmu je 3.

Sve pjesme autora možete pronaći u albumu MILI DUELI 2018 (GLASANJE ČITAOCA) na oficijalnom fejsbuk profilu Nermin Delić (Mili Dueli): KLIK OVDJE!

Hvala svima na povjerenju!

U Jajcu,

Organizator Milih Duela
Nermin Delić


All rights reserved.
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
©2018
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.