MILI DUELI 2018 – Rezultati i komentari žirija – Drugi krug – Duel 18

Poštovani prijateji, sa zadovoljstvom vam donosim rezultate stručnog žirija Milih Duela i čitaoca. U protekih 7 dana su rezultati skupljani i nakon presjeka glasova čitaoca donosimo Vam konačni izvještaj koji je nastao nakon glasanja po pravilima Drugo kruga koje možete pogledati OVDJE.


DUEL 18

mili dueli 18


U TREĆI KRUG NISU PROŠLI: Mile Albijanić, Nihada Hadžibegić Žunić i Nataša Periša. 

Zahvaljujemo se na učešću ovim autorima. Njihova Zahvalnica za doprinos širenju i promicanju književnog stvaralaštva preko društvenih mreža, na kraju sezone će im biti poslata putem interneta, te u slučaju dolaska na promociju Milih Duela, ista će im biti dodijeljena u štampanom izdanju. Sama činjenica da su prošli kvalifikaciju, te su izabrani u TOP 132 sa svojom prijavom je jako važna i pohvalna stvar. Puno sreće ovim autorima u budućnosti, u stvaralačkom i svakom drugom smislu. Nadam se da se vidimo sljedeće sezone opet ovdje u Milim Duelima. Svejedno, kao organizatoru, drago mi je što sam vas upoznao.

UČESNICI KOJI SU PROŠLI U TREĆI KRUG NE TREBAJU SLATI NOVU PJESMU, jer su u privatnu poruku u INBOX tokom Drugog kruga SVI AUTORI UČESNICI dobili upustva o načinu slanja NOVE (1) PJESME s kojom će se predstaviti u Trećem krugu, ako prođu u njega  Svi su trebali poslati pjesmu do sada, a pjesme učesnika koji su prošli će biti predstavljene u Trećem krugu.  Svakako, čestitamo na uspjehu!

KOMENTARE STRUČNIH ČLANOVA ŽIRIJA MOŽETE PROČITATI OVDJE:

Član žirija:
Zdravko Odorčić
Pjesme:
Ocjene
STEVO LESKARAC
5
MILE ALBIJANIĆ
5
NIHADA HADŽIBEGIĆ ŽUNIĆ
4
NATAŠA PERIŠA
4
ZADA ŠAHDANOVIĆ
4
SLAĐANA STAVEVA
5
Komentar:
Neki pjesnici možda promaše u temi koje te ne dodirnu pa ostanu tako nezapažene. Dojmile su me se pjesme ZOV MLADOSTI, PRED ODLAZAK i ŠAPNI MI LJUBAV
Član žirija:
Jože Brenčič
Pjesme:
Ocjene
STEVO LESKARAC
3
MILE ALBIJANIĆ
3
NIHADA HADŽIBEGIĆ ŽUNIĆ
2
NATAŠA PERIŠA
3
ZADA ŠAHDANOVIĆ
3
SLAĐANA STAVEVA
2
Komentar:
Steva Leskarac, Zov mladosti;
Nekoliko nedoslednosti u pisanju: “U zemljama kojim, ne sjetim se ime”. Šta ne učiniš zbog rime? Nije reč o jednoj zemlji, nego o zemljama. Moja ocena je 3

Mile Albijanić, Šapni mi ljubav;
Kao što sam pisao u komentarima drugima i u ovom tekstu su postavljene tri tačke koje u tom primeru nemaju funkciju kao što bi trebale imati. Pisanje o duši žene rođene u Japanu sa puno nekog nabrajanja. Na kraju saznam da joj je ime Natali.
Moja ocena je 3

Nihada Hadžibegić Žunić, Igraj moju igru;
Nešto rimovano, nešto ne, neka mešavina svega.
Moja ocena je 2
Nada Šahdanović, Slika je njema pjesma;
Neto se rimuje, nešto ne. Treba sve biti u rimi, ili ništa.
Moja ocena je 3

Slađana Steveva, Pred odlazak;
Ovo pisanje je predugačko sa puno patetike i monotonije. U zadnjoj strofi je ponavljanje koje nema u izvirniku, znači greška u prevodu.
Moja ocena je 2

Član žirija:
Nermin Delić
Pjesme:
Ocjene
STEVO LESKARAC
5
MILE ALBIJANIĆ
4
NIHADA HADŽIBEGIĆ ŽUNIĆ
4
NATAŠA PERIŠA
4
ZADA ŠAHDANOVIĆ
5
SLAĐANA STAVEVA
5
Komentar:
STEVO LESKARAC:
Odlična pjesma. Bez zamjerke sam, ako izuzmemo ritam kojem su potrebne korekcije. Pjesma ima sjajnu poruku, poentiranje je odlično. Ono što volim vidjeti, upravo je ta nit koja povezuje pjesmu u jednu jedinstvenu cjelinu. Odlično!
Ocjena 5.

MILE ALBIJANIĆ:
Vrlo zanimljiva pjesma, bar kad je ideja za pjesmu u pitanju. Ono što mogu zamjeriti jeste činjenicu da je nepotrebno duga pjesma. Nekako bih volio da su nabrajanja bila kraća, ali jednako efektna.
Ocjena za pjesmu je 4.

NIHADA HADŽIBEGIĆ ŽUNIĆ:
Pjesma prelijepog ritma, ugušena manjkom metaforike, te misaone dubine u samom sadržaju pjesme.
Ocjena 4.

NATAŠA PERIŠA:
Ova pjesma ima nekolio prelijepih bljeskova, jako je pažljivo i dotjerano prenesena svojim čitaocima, što neizmjerno cijenim. Autorica je odabranim riječima iznijela svoje emocije u pjesmi. Ono što zamjerim je nedostatak dinamičnosti u sadržaju pjesme.
“Ne daj, da dišem
u svojoj čistoći,
pusti,
da uronim u tvoj grijeh” – Ovo je zaista prelijepo!
Ocjena za pjesmu je 4.

ZADA ŠAHDANOVIĆ:
Ova autorica nam se po drugi put obraća stilski identičnom pjesmom kao i iz prethodnog kruga, što je jako pozitivno i što će joj pomoći da ostane upamćena kod naših čitaoca. U pjesmi nisam pronašao veće zamjerke, jeste da je mogla biti “metaforičnija” još više, ali ima par momenata u njoj gdje je očigledno da je njena vlasnica jako perspektivna osoba.
Ocjena za pjesmu je 5.

SLAĐANA STAVEVA:
Autorica pjesme se na početku Drugog kruga javila meni, kao organizatoru i proslijedila novu verziju pjesme, sa odgovarajućim ispravkama u prijevodu, no, nažalost, pjesma je već bila poslata žiriju na razmatranje. No, ja sam ocijenio ono što je naknadno poslala, obzirom da mnogi makedonski autori imaju poteškoće, jer se ne predstavljaju na svom nativnom jeziku, već njihove ocjene uveliko zavise od prijevoda koje uglavnom rade drugi ljudi za njih ili oni to urade, ali neadekvatno.
U ovoj pjesmi sam u obe verzije pronašao sjajnu poeziju i iz svega par stihova iz pjesme koja je, istini za volju NEPOTREBNO duga, može se zaključiti da se radi o nekom ko zaista zna pisati.
Primjer:
“Budućnost sa tobom
mi kao vrelo ulje maslačka klizi
između prstiju.”

Odlična pjesma, ocjena za nju je 5.

 

Sve pjesme autora možete pronaći u albumu MILI DUELI 2018 (GLASANJE ČITAOCA) na oficijalnom fejsbuk profilu Nermin Delić (Mili Dueli): KLIK OVDJE!

Hvala svima na povjerenju!

U Jajcu,

Organizator Milih Duela
Nermin Delić


All rights reserved.
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
©2018
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.