MILI DUELI 2018 – Rezultati i komentari žirija – Drugi krug – Duel 19

Poštovani prijateji, sa zadovoljstvom vam donosim rezultate stručnog žirija Milih Duela i čitaoca. U protekih 7 dana su rezultati skupljani i nakon presjeka glasova čitaoca donosimo Vam konačni izvještaj koji je nastao nakon glasanja po pravilima Drugo kruga koje možete pogledati OVDJE.


DUEL 19

mili dueli 19


U TREĆI KRUG NISU PROŠLI: Milica Lesjak, Božana Trenčeska i Darko Vojinović. 

Zahvaljujemo se na učešću ovim autorima. Njihova Zahvalnica za doprinos širenju i promicanju književnog stvaralaštva preko društvenih mreža, na kraju sezone će im biti poslata putem interneta, te u slučaju dolaska na promociju Milih Duela, ista će im biti dodijeljena u štampanom izdanju. Sama činjenica da su prošli kvalifikaciju, te su izabrani u TOP 132 sa svojom prijavom je jako važna i pohvalna stvar. Puno sreće ovim autorima u budućnosti, u stvaralačkom i svakom drugom smislu. Nadam se da se vidimo sljedeće sezone opet ovdje u Milim Duelima. Svejedno, kao organizatoru, drago mi je što sam vas upoznao.

UČESNICI KOJI SU PROŠLI U TREĆI KRUG NE TREBAJU SLATI NOVU PJESMU, jer su u privatnu poruku u INBOX tokom Drugog kruga SVI AUTORI UČESNICI dobili upustva o načinu slanja NOVE (1) PJESME s kojom će se predstaviti u Trećem krugu, ako prođu u njega  Svi su trebali poslati pjesmu do sada, a pjesme učesnika koji su prošli će biti predstavljene u Trećem krugu.  Svakako, čestitamo na uspjehu!

KOMENTARE STRUČNIH ČLANOVA ŽIRIJA MOŽETE PROČITATI OVDJE:

Član žirija:
Lela Zjajo
Pjesme:
Ocjene
DARKO VOJKOVIĆ
5
BOŽANA TRENČESKA
3
MILICA LESJAK
5
JOVAN BUNDALO
5
VANJA BIANCA MICHELAZZI
5
RUDI STOPAR
4
Komentar:
Darko Vojković – “Kada te vidim” pjesma mi se dopala na prvo čitanje. Nekako u svakom stihu misao dotiče NJU i NJEGA na kontra načine i to dopunjavanje zapravo čini NJEGA bliskom NJOJ. Interesantna pjesma. Kratka i kompletna, jasna . Moja ocjena za ovu pjesmu je 5.

Božana Trenčeska – Nejasan prevod pjesme sa makedonskog jezika .Npr
. “Bez tebe sam tužna jesen,
gde kiša neprekidno pada
i gde ima puno izginulog lišča
prije no što ih oboji žuta boja
i prije no što ih se drvo obradova.” Nisma nikad čula za izraz “izginulo lišće” , a nejasno je i “i prije no što ih se drvo obradova”. Ili je prijevod loš ili je to namjera autorice da u poeziju uvrsti malo neuobičajen nesklad kao sklad koji ne prija uhu, što je morala i sama primijetiti. Pogrešna upotreba tvrdog č i dz, u riječima “proleče” i “pronadzu”, gdje je trebalo stajati “proleće” i “pronađu”.
I sljedeći stihovi su nepravilno prevedeni i ne zvuče baš poetski niti razumljivo :
“i svaki prst stoji na svoje mesto
i što bih ti još rekla,
ne ostade neispevana reč za tebe,
ne svane mi dan bez suza
i evo mene idem sama ka novim danom.”
Ulaskom u takmičenje, autorica se morala pobrinuti za ispravan prevod i pjesma ovako prevedena, na žalost zaslužuje ocjenu 3, jer i pored navedenih grešaka osjetim da autorica ima dušu i smisla za pisanje poezije. Ukoliko prođe u Treci krug Duela, preporučam da se pobrine za ispravan prijevod svoje sljedeće pjesme. Srećno!

Milica Lesjak – Pjesma OTISCI je lijepa pjesma. Prolazi kroz vene lagano, bez napora i ostavlja lijep trag u mislima. Ima lijep slijed i tok, početak, sredinu i kraj i nema nikakvog razloga da od mene ne dobije ocjenu 5. Jednostavno, sviđa mi se.

Jovan Bundalo – Pjesma U SVEMIRU DUNJE NEMA je pjesma koju bih mogla uvijek iznova i svakodnevno čitati, a da me ne umori i da me ne zasiti. Da se primijetiti da je autor već afirmisani poeta i da zna kako se to radi. Odličan izbor i već jedva čekam sljedeći krug i novu pjesmu ovog autora. Bravo i čestitke na odabiru pjesme, koja će, zasigurno osigurati prolaz u Treci krug. Moja ocjena je 5 i za mene je ovo najljepša pjesma koju pročitah do sada.

Vanja Bianca Michelazzi – “Oblikovana ljubav” je još jedna pjesma koja mi se veoma dopala. Ova krasna minijatura je zaista oblikovana i ja bih je nazvala “Etida ljubavi”. Moja ocjena je 5 …. bez daljnjeg. Sve rečeno što se moglo reći u ovih nekoliko redaka.

Rudi Stopar – Zapravo ne znam o čemu je riječ u ovoj pjesmi. Ima nekoliko riječi koje baš i nisam razumjela šta znače, a to je već jedan minus za pjesmu u kojoj nalazim i misaono vrlo zrele stihove. Moža da se koriguje na nekim mjestima, npr.” jutro pričara milinu …”, na moru smaragdova ” , “vuče ne na čistinu ” , bi izgledala ili zvučala kao odlična pjesma. No, bez obzira na nejasnoće, ovu pjesmu ocjenjujem sa 4 , obzirom da ova pjesma sadrži elemente koji ukazuju da je ovaj autor vrlo interesantan u izričaju i poetičnosti. Osjećam senzibilnost koja je tako potrebna u pjesništvu. Dakle, potrebno je samo malo više angažovanosti da se pjesma i sredi kako bi zvučala jasnije i izgledala sređenije kako bi ritam pjesme tekao bez prepreka i nejasnoća.

 

Član žirija:
Enea Hotić
Pjesme:
Ocjene
DARKO VOJKOVIĆ
2
BOŽANA TRENČESKA
4
MILICA LESJAK
4
JOVAN BUNDALO
5
VANJA BIANCA MICHELAZZI
5
RUDI STOPAR
2
Komentar:

 

Član žirija:
Nermin Delić
Pjesme:
Ocjene
DARKO VOJKOVIĆ
3
BOŽANA TRENČESKA
3
MILICA LESJAK
3
JOVAN BUNDALO
4
VANJA BIANCA MICHELAZZI
4
RUDI STOPAR
5
Komentar:
DARKO VOJKOVIĆ:
Po mom mišljenju ova pjesma ne sadrži potrebne poetske elemente da bi se nazvala poezijom. Sadržajem je najoskudnija, te stoga, preporučujem unošenje originalnih misli, metafora, nečega puno dubljeg od ovog blijedog izdanja. Mislim da je u prethodnom krugu ovaj autor puuuno više pokazao.
Ocjena 3.

BOŽANA TRENČESKA:
Pjesma sviđalica, spomenarske prirode, uz pravopisne greške u prijevodu (PRONADŽU – PRONAĐU) narušava vrijednost pjesme.
Ocjena 3.

MILICA LESJAK:
Pjesma ima poetski prizvuk, ali sa već prevaziđene frazama, bez inovativnosti i nečeg što bi me oduševilo.
Ocjena 3.

JOVAN BUNDALO:
Jako melodična pjesma, ima svoju dušu, autor joj je posvetio vrijeme i pažnju. No, sadržajno, nisam pročitao ništa novo.
Ocjena za pjesmu je 4.

VANJA BIANCA MICHELAZZI:
Prelijepo poentiranje i prelijep kraj u ovoj prelijepoj minijaturi.
Ocjena 5.

RUDI STOPAR:
Defintiivno najbolja pjesma u ovom duelu, po mom mšljenju. Metafore iz ove pjesme su fantastične, stil odličan! Prijevod nije najidealniji, ali je sve prelijepo dočarano! Bravo!
Ocjena 5.

Sve pjesme autora možete pronaći u albumu MILI DUELI 2018 (GLASANJE ČITAOCA) na oficijalnom fejsbuk profilu Nermin Delić (Mili Dueli): KLIK OVDJE!

Hvala svima na povjerenju!

U Jajcu,

Organizator Milih Duela
Nermin Delić


All rights reserved.
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
©2018
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.