MILI DUELI 2018 – Rezultati i komentari žirija – Drugi krug – Duel 20

Poštovani prijateji, sa zadovoljstvom vam donosim rezultate stručnog žirija Milih Duela i čitaoca. U protekih 7 dana su rezultati skupljani i nakon presjeka glasova čitaoca donosimo Vam konačni izvještaj koji je nastao nakon glasanja po pravilima Drugo kruga koje možete pogledati OVDJE.


DUEL 20

mili dueli 20


U TREĆI KRUG NISU PROŠLI:Šahdo Bošnjak, Momčilo Janjičić – Momos i Mubera Šabanović Bera. 

Zahvaljujemo se na učešću ovim autorima. Njihova Zahvalnica za doprinos širenju i promicanju književnog stvaralaštva preko društvenih mreža, na kraju sezone će im biti poslata putem interneta, te u slučaju dolaska na promociju Milih Duela, ista će im biti dodijeljena u štampanom izdanju. Sama činjenica da su prošli kvalifikaciju, te su izabrani u TOP 132 sa svojom prijavom je jako važna i pohvalna stvar. Puno sreće ovim autorima u budućnosti, u stvaralačkom i svakom drugom smislu. Nadam se da se vidimo sljedeće sezone opet ovdje u Milim Duelima. Svejedno, kao organizatoru, drago mi je što sam vas upoznao.

UČESNICI KOJI SU PROŠLI U TREĆI KRUG NE TREBAJU SLATI NOVU PJESMU, jer su u privatnu poruku u INBOX tokom Drugog kruga SVI AUTORI UČESNICI dobili upustva o načinu slanja NOVE (1) PJESME s kojom će se predstaviti u Trećem krugu, ako prođu u njega  Svi su trebali poslati pjesmu do sada, a pjesme učesnika koji su prošli će biti predstavljene u Trećem krugu.  Svakako, čestitamo na uspjehu!

KOMENTARE STRUČNIH ČLANOVA ŽIRIJA MOŽETE PROČITATI OVDJE:

Član žirija:
Enea Hotić
Pjesme:
Ocjene
MUBERA ŠABANOVIĆ – BERA
3
ŠAHDO BOŠNJAK
5
SNEŽANA PANOSKA
4
MOMČILO JANJIČIĆ – MOMOS
3
KATICA PROTIĆ – KATE
5
JUSUF VEJZOVIĆ – JUKA
5
Komentar:
Član žirija:
Anđela Turukalo
Pjesme:
Ocjene
MUBERA ŠABANOVIĆ – BERA
1
ŠAHDO BOŠNJAK
2
SNEŽANA PANOSKA
4
MOMČILO JANJIČIĆ – MOMOS
4
KATICA PROTIĆ – KATE
3
JUSUF VEJZOVIĆ – JUKA
3
Komentar:
Snežana Panoska, ovdje bi vrijedjelo prepraviti zadnja četiri stiha. Cijela pjesma je u jednom veoma lijepom tonu i onda se to nekako razbije jednostavnošću. Shvatam da je cilj možda ležao upravo u tom kontrastu, ali smatram da je naudio cjelokupnoj ideji na kraju. Pjesma je dobra, sviđa mi se, ali smatram da je te stihove trebalo uobličiti malo bolje.

Momčilo Janjičić- Momos, malo naginje boemskoj strani 🙂
Nije loše, ali nije ni odlično. Ima tu još posla, posebno oko odabira teme i prenošenja emocija. Kraj mi se dopao, kraj je izvukao ocjenu više. Prve tri strofe su mogle biti bolje.

Katica Protić- Kate, ne dopada mi se pjesma. Mislim da je izraz nadvladao samu poentu, ovdje se toliko težilo da se prenese emocija da je to ugušilo pjesmu i sad imamo ravnu sivu liniju. Fali joj snage i dinamike.

Jusuf Vejzović- Juka, ritam je perfektan ako izuzmemo prvi stih. Zatim, tu je trinaest stihova. Mnogo bi bolje i tačnije zvučalo da su u parnom broju. Cjelina bi bila zaokružena. Pjesma nije loša, ali ne vidim ni neki veliki originalan naboj u njoj, tako da smatram da bi se ovdje moglo još raditi.

Šahdo Bošnjak, lijep odabir teme sa lošom izvedbom. Previše jednostavno i prosto, gotovo nezrelo. Smatram da se u ovakvu pjesmu mora unijeti emocije i sopstvene istine kako bi ona udahnula. Ovako imamo puko slovo na papiru. Nije me previše dotaklo.

Mubera Šabanović- Bera, previše kitnjasto i tužnjikavo. Pjesma je mlaka, bez kreativnosti i puna nelogičnosti.

Član žirija:
Nermin Delić
Pjesme:
Ocjene
MUBERA ŠABANOVIĆ – BERA
3
ŠAHDO BOŠNJAK
3
SNEŽANA PANOSKA
5
MOMČILO JANJIČIĆ – MOMOS
3
KATICA PROTIĆ – KATE
5
JUSUF VEJZOVIĆ – JUKA
5
Komentar:
MUBERA ŠABANOVIĆ – BERA:
Previše suvišnih riječi u pjesmi. Ugušilo me ovo JA, JA, JA… kroz pjesmu. Potrebno je otkloniti taj suvišak riječi (zamjenica, pridjeva, veznika), te unijeti jednu originalnu metaforu i prožeti je pjesmom.
Ocjena 3.

ŠAHDO BOŠNJAK:
Lijep stil, loše poentiranje – preveliki kliše. Očekivao sam više od ovog darovitog autora.
Ocjena 3.

SNEŽANA PANOSKA:
Pjesma ima dušu, karakter, metaforu, emociju… Sviđa mi se. Uz unapređenje prevoda, pjesma bi bila značajno bolja.
Ocjena 5.

MOMČILO JANJIČIĆ – MOMOS:
Pjesma u globalu estetski neatraktivna, strofe kao da su došle iz drugih pjesama, pa su skupljene u jednu. No, misaona cjelina održana, lijep kraj.
Ocjena 3.

KATICA PROTIĆ – KATE:
Odlična pjesma autorice, ako uporedimo njeno učešće u prethodnoj sezoni.
Ocjena 5.

JUSUF VEJZOVIĆ – JUKA:
Ismihana, baš djeluje privlačno kao minijatura. Po mom mišljenju, u njoj nije “prosuto” mnogo pameti da bi se oko pjesme moglo mnogo filozofski pričati i analizirati je kao takvu, ali njena ljepota je u emociji koju sam osjetio.
Ocjena 5.

Sve pjesme autora možete pronaći u albumu MILI DUELI 2018 (GLASANJE ČITAOCA) na oficijalnom fejsbuk profilu Nermin Delić (Mili Dueli): KLIK OVDJE!

Hvala svima na povjerenju!

U Jajcu,

Organizator Milih Duela
Nermin Delić


All rights reserved.
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
©2018
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

 

One comment

  1. Šta da kažem? Čim sam saznao način arbitriranja, pokajao sam se što sam se uopće prijavljivao. Rezultati su uistinu neobjektivni i pobjednik se na isti način bez tolikog truda i gubljenja vremena mogao dobiti i – izvlačenjem iz šešira ! Da krenemo od žirija ! Jedan član žirija ocjenjuje moju pjesmu s pet , čitaoci s pet, dok drugi član žirija ocjenjuje moju pjesmu ocjenom dva! Možete misliti šta želite, ali da li je slučajnost što je taj član žirija pravoslavka i pogledajte kako je podijelila ocjene: muslimanki = 1, muslimanu = 2, katolkinji = 3, a dvoje pravoslavaca = dvije četvorke! Slučajnost, da li?! Ja imam pravo da sumnjam u njenu objektivnost, ili ona ne može doživjeti muslimanski milje u mojoj pjesmi! Dalje, ocjena čitalaca također je neobjektivna. Jer, čitaoci glasaju po liniji prijateljstva , često i ne čitajući pjesme, a ne po liniji kvaliteta ! Sve u svemu , prvi put učestvujem i vrlo sam razočaran ovim takmičenjem. Obećavam, na razna takmičenja nerado se prijavljujem zbog osvjedočenih namještaljki i neregularnosti . Na ovo takmičenje – nikad više!!!

    Volim

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.