MILI DUELI 2018 – Rezultati i komentari žirija – Drugi krug – Duel 21

Poštovani prijateji, sa zadovoljstvom vam donosim rezultate stručnog žirija Milih Duela i čitaoca. U protekih 7 dana su rezultati skupljani i nakon presjeka glasova čitaoca donosimo Vam konačni izvještaj koji je nastao nakon glasanja po pravilima Drugo kruga koje možete pogledati OVDJE.


DUEL 21

mili dueli 21

*Autori Nataša Karadžić i Rada Tomić Bulatović su ostvarile identičnu ukupnu prosječnu ocjenu. Organizator je odlučio pustiti obe autorice u sljedeći krug takmičenja kao trećeplasirane u svome duelu. 


U TREĆI KRUG NISU PROŠLI: Elvira Al Buqain i Marko Marinković. 

Zahvaljujemo se na učešću ovim autorima. Njihova Zahvalnica za doprinos širenju i promicanju književnog stvaralaštva preko društvenih mreža, na kraju sezone će im biti poslata putem interneta, te u slučaju dolaska na promociju Milih Duela, ista će im biti dodijeljena u štampanom izdanju. Sama činjenica da su prošli kvalifikaciju, te su izabrani u TOP 132 sa svojom prijavom je jako važna i pohvalna stvar. Puno sreće ovim autorima u budućnosti, u stvaralačkom i svakom drugom smislu. Nadam se da se vidimo sljedeće sezone opet ovdje u Milim Duelima. Svejedno, kao organizatoru, drago mi je što sam vas upoznao.

UČESNICI KOJI SU PROŠLI U TREĆI KRUG NE TREBAJU SLATI NOVU PJESMU, jer su u privatnu poruku u INBOX tokom Drugog kruga SVI AUTORI UČESNICI dobili upustva o načinu slanja NOVE (1) PJESME s kojom će se predstaviti u Trećem krugu, ako prođu u njega  Svi su trebali poslati pjesmu do sada, a pjesme učesnika koji su prošli će biti predstavljene u Trećem krugu.  Svakako, čestitamo na uspjehu!

KOMENTARE STRUČNIH ČLANOVA ŽIRIJA MOŽETE PROČITATI OVDJE:

Član žirija:
Nermin Delić
Pjesme:
Ocjene
NATAŠA KARADŽIĆ
5
HARIS JAŠAREVIĆ
5
MARKO MARINKOVIĆ
4
ALBENA STEFANOVA LATINOVA
5
RADA TOMIĆ BULATOVIĆ
4
ELVIRA AL BUQAIN
4
Komentar:
NATAŠA KARADŽIĆ:
Sjajna rodoljubive pjesma. Od ove pjesme bi se dalo “prekrojiti” nekoliko pjesama o Crnoj Gori, ali i ovako kao cjelina djeluje primamljivo i vidi se da je pisano sa velikom ljubavlju. Moja ocjena za pjesmu je 5.

HARIS JAŠAREVIĆ:
Ponajbolja pjesma u duelu. Ima sve elemente poezije. Kada pročitam nešto ovako, zaista sam obradovan talentom mladih ljudi. Jedina zamjerka, ali to je više subjektivnog doživljaja, jeste nit u pjesmi koja je vodi, nisam baš siguran u njeno postojanje u svakom stihu. Bez obzira, ocjena za pjesmu je 5.

MARKO MARINKOVIĆ:
Lagana lepršava pjesma, koja bi se simpatično mogla izrecitovati, na žalost ritam je narušen, misaoni sadržaj pjesme je oskudan, bez dubokih misli i metafora. Ocjena za pjesmu je 4.

ALBENA STEFANOVA LATINOVA:
Prelijepa pjesma, prepuna ljubavi, topline… Stilski sa svojom slobodom je nekako još upečatljivijeg dojma, bilo je zadovoljstvo prevesti je.

Beautiful poem, full of love. With a freestyle in its form, it gives me more beauty on rythm. It was a real pleasure to translate it.

My mark for this poem is 5.

RADA TOMIĆ BULATOVIĆ:
Prve dvije strofe su predivne, zaista bez ijedne zamjerke sam, odaju utisak veličine poetskog izričaja ove autorice. Na žalost, kraj je posljednjom strofom dosta drugačiji i stilski i misaono od ostatka pjesme. Nije mi se dopao. Moj savjet je da autorica napravi treću strofu po parametrima prve dvije i tako zaokruži pjesmu i poentira onako kako dolikuje ovim velikim stihovima u prve dvije strofe.
Moja ocjena za pjesmu je 4.

ELVIRA AL BUQAIN:
Sva ljubavna, pjesma odaje utisak da je pisana dosta iskreno i emotivno, iz daha, baš onako kako se i čita. No, istini za volju, u njoj nisam prepoznao mnogo poetike, kao da je pisana “za svoju dušu”. Ritam je odličan, recitacija ove pjesme bi pokupila sve simpatije.
Ocjena 4.

Član žirija:
Lela Zjajo
Pjesme:
Ocjene
NATAŠA KARADŽIĆ
5
HARIS JAŠAREVIĆ
4
MARKO MARINKOVIĆ
3
ALBENA STEFANOVA LATINOVA
5
RADA TOMIĆ BULATOVIĆ
5
ELVIRA AL BUQAIN
5
Komentar:
Nataša Karadžić – U ovoj pjesmi ima zareza kao u priči. Iza zareza velika slova. Sve to ometa tok i ritmiku čitanja, no, bez obzira na ove propuste, ja ovu pjesmu ocjenjujem sa 5 iz više razloga. Prvi i osnovni razlog je taj da je u pjesmi opisana iskrena ljubav prema domovini. Ostali razlozi su da je autorica upotrebljavala izvorni crnogorski izraz “dze”, koji pjesmi daje posebno lijep ton i pjesmu čini prepoznatljivom za područje Crne Gore. Povremeno iskakanje iz rime ne kvare melodičnost i to i se , također, mnogo dopalo. Pjesma se sastoji od 21 strofe. No, od početka do kraja ima interesantnih elemenata da održi pažnju čitalakoj publici što je vrlo bitno. Vidi se da se autorica potrudila da ostavi utisak.
I ostavila ga je …

Haris Jašarević – Ne znam da li je naslov ove pjesme STARAM UNAZAD ili STARIM UNAZAD. U principu nisam ljubitelj ovakvih pjesama jer u poeziju ne svrstavam izraze kojima se autor poslužio u ovoj pjesmi . Stil pisanja je neobičan i vrlo zreo što znači da ovaj autor i te kako ima i smisla i iskustva u pisanju. Moja ocjena za ovu pjesmu je zbog zrelosti i neobičnosti dobila ocjenu 4. I … uopšte nije važno da li se meni dopala. Važno je da je vremenom odrasla.
I bilo bi u redu da se autor potrudio da stavi kvačice na slova koja zahtijevaju kvačice, onako kako je organizator Milih Duela tražio prije početka Duela. Neozbiljnost može da košta.

Marko Marinković – Pomalo nezrela pjesma, čini mi se. Ni ovaj autor se nije potrudio da stavi i uredi pjesmu sa slovima koja zahtijevaju kvačice. Moja ocjena za ovu pjesmu je 3.

Albena Stefanova Latinova – Dobra pjesma na prvo čitanje. Neću da drugim čitanjem kvarim prvi utisak. Moja ocjena je 5.

Rada Tomic Bulatović – Ponekad i tuga donese radost. Dodirnula me ova pjesma. Moja ocjena je 5.

Elvira Al Buqain – Jedna zena, jedna želja! Jednostavna i lijepa. Od mene, jednostavno 5.

Marko Marinković –

 

Član žirija:
Anđela Turukalo
Pjesme:
Ocjene
NATAŠA KARADŽIĆ
3
HARIS JAŠAREVIĆ
5
MARKO MARINKOVIĆ
1
ALBENA STEFANOVA LATINOVA
4
RADA TOMIĆ BULATOVIĆ
3
ELVIRA AL BUQAIN
2
Komentar:
Haris Jašarević, “Staram unazad” je definitivno najbolja pjesma u ovoj grupi. Dosta dobro urađeno, Jedini je problem interpunkcija. Ili je ima ili je nema, ne postoje kombinacije između.

Albena Stefanova Latinova, “Surrender us a gift”… Nice song. However, it has some weaker parts where clichés emerge. It should be fixed. “Flame of love, dance with love” and the end. Structure of the song is not quite precise, it should be shaped better and more exact.

Rada Tomić Bulatović, “Tuga”, “Što pjevaš vjetre razigran tugom što si” kvari ritam u trećoj strofi. To treba ispraviti. U principu, pjesma nije loša, ali nije ni previše dobra. Ima tu emotivnih momenata, ali im treba dati snažniji izraz kako bi bili upečatljiviji.

Elvira Al Buqain, “Ponekad poželim” je jedan veliki kliše koji se mogao zadržati na jednoj rečenici- bilo bi dovoljno. Širenje na tri strofe je istinski previše, posebno sa ovom eksplozijom izlizanosti i istrošenosti riječi koje se javlja u trećoj strofi.

Marko Marinković, “Strpljiv”, uh. Ne znam odakle da počnem, stvarno. Ono što sam rekla za prethodnu pjesmu- sve važi ovdje, i to na kvadrat. Ovo kao da je dijete pisalo, intepunkcija ne valja, pjesma “sterilna”, svaka riječ je kliše, sve je to već prežvakano milion puta. Nema nijedne originalne misli u ovoj cjelini. Veoma razočaravajuć rad. Šokirana sam što sam srela ovo u drugom krugu. Ovo je primjer kako ne treba pisati.

Nataša Karadžić, ciljano ostavljena za kraj, “Domovina”. U Crnoj Gori se kaže: vedro, zamijeniti, gorštačka, posvetiti. Vježbati ijekavicu ako se njome koristite. Interpunkcija je užasna, ti zarezi mi oči izvadiše, pretjerano je. Znači, vježbati i interpunkciju. Sad, nedosljednosti u pjesmi neću pominjati jer je preobimno da bih se jurila sa tim silnim stihovima. Ljubav prema domovini je iskazana jasno, ali i suviše dramatično, toliko da zvuči neiskreno. Vjerujem da bi pjesma bila kvalitetnija kad bi se izdvojio samo dio. Jer, ipak se od ovolikog materijala makar 3 pjesme mogu sastaviti. Ima ovdje i dobrih djelova, lijepo sastavljenih, koji stvarno liče Crnoj Gori i dobro je opisuju. Ali, kad se ide ovako široko, to se mora uraditi mnogo preciznije, jer autor zaluta i ne zna kako da se vrati.

Sve pjesme autora možete pronaći u albumu MILI DUELI 2018 (GLASANJE ČITAOCA) na oficijalnom fejsbuk profilu Nermin Delić (Mili Dueli): KLIK OVDJE!

Hvala svima na povjerenju!

U Jajcu,

Organizator Milih Duela
Nermin Delić


All rights reserved.
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
©2018
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.