MILI DUELI 2018 – Rezultati i komentari žirija – Drugi krug – Duel 3

Poštovani prijateji, sa zadovoljstvom vam donosim rezultate stručnog žirija Milih Duela i čitaoca. U protekih 7 dana su rezultati skupljani i nakon presjeka glasova čitaoca donosimo Vam konačni izvještaj koji je nastao nakon glasanja po pravilima Drugo kruga koje možete pogledati OVDJE.


DUEL 3

mili dueli 3

*Po pravilima Drugog kruga, organizator je imao priliku propustiti 4 četveroplasirana autora u ovom krugu. No, on je proširio svoju listu na 6 učesnika, jer smatra da oni mogu doprinjeti ljepoti nastavka takmičenja. Među njima je i Radoje Luković – Rade, talentirani mladi pjesnik.   


U TREĆI KRUG NISU PROŠLI: Hana Rastoder i Fran Vajdić. 

Zahvaljujemo se na učešću ovim autorima. Njihova Zahvalnica za doprinos širenju i promicanju književnog stvaralaštva preko društvenih mreža, na kraju sezone će im biti poslata putem interneta, te u slučaju dolaska na promociju Milih Duela, ista će im biti dodijeljena u štampanom izdanju. Sama činjenica da su prošli kvalifikaciju, te su izabrani u TOP 132 sa svojom prijavom je jako važna i pohvalna stvar. Puno sreće ovim autorima u budućnosti, u stvaralačkom i svakom drugom smislu. Nadam se da se vidimo sljedeće sezone opet ovdje u Milim Duelima. Svejedno, kao organizatoru, drago mi je što sam vas upoznao.

UČESNICI KOJI SU PROŠLI U TREĆI KRUG NE TREBAJU SLATI NOVU PJESMU, jer su u privatnu poruku u INBOX tokom Drugog kruga SVI AUTORI UČESNICI dobili upustva o načinu slanja NOVE (1) PJESME s kojom će se predstaviti u Trećem krugu, ako prođu u njega  Svi su trebali poslati pjesmu do sada, a pjesme učesnika koji su prošli će biti predstavljene u Trećem krugu.  Svakako, čestitamo na uspjehu!

KOMENTARE STRUČNIH ČLANOVA ŽIRIJA MOŽETE PROČITATI OVDJE:

Član žirija:
Duško Topić
Pjesme:
Ocjene
Hana Rastoder
4
Teodor Zlatev
4
Đurko Gutović
5
Sonja Milatović
5
Fran Vajdić
4
Sofija Ivanović
4
Komentar:
1. HANA RASTODER Lijepo i bogato oslikan sudar emocija i stvarnosti.
SELMA

2. TEODOR ZLATEV Susret sa surovom životnom realnošću donesen već poznatim i odavno oprobanim pjesničkim
ILUZIJA sredstvima no, s mnogo više topline nego što to čine slični pjesnici.

3. ĐURKO GUTOVIĆ
BESJEDA BESTIDNIKA Iskrena ispovjedna poezija s elementima poruge kakva se ne susreće često. Dobiva se dojam da
autor traži oprost iod svojih čitatelja. Čak što više, on im nudi svoju duboku ispriku.

4. SONJA MILATOVIĆ
TIŠINOM TE GRLIM Veoma lijepo i snažno pjesničko ostvarenje. Autorica njeguje svoj originalni stil koji je vrlo zanimljiv,
a glavno izražajno sredstvo su joj snažne percepcije majstorski pretočene u samosvojne
pjesničke figure.

5. FRAN VAJDIĆ
SVATOVI I KARMINE Možda ova pjesma ne bi zaslužila toliko pažnje da nije krajnje originalnog autorovog pristupa
obradi teme. U svakom slučaju priča je to neobičnog sadržaja s još neobičnijim završetkom.
Premda naratorski izraz nije baš uvijek uspješan i na nekim mjestima je gotovo na granici
trivijalnosti, pjesnik te nedostatke uspijeva nadoknaditi šansonjerskom pričom čija dramatska
okosnica govori da je riječ o autoru koji će zasigurno imati svoju publiku.

6. SOFIJA IVANOVIĆ
NEMIRI U NASTAJANJU U suvremenoj poeziji često ćemo iz samog naslova pjesme teško razaznati o čemu je u stvari riječ. Nasuprot tome ovo je jedna od onih pjesama gdje njen naslov gotovo idealno oslikava sam sadržaj pjesme kao i poruku pjesnika. Inače, za moje poimanje poezije i osobne afinitete koje gajim prema ovom književnom rodu, ovo je pretežak stil.

Član žirija:
Anđela Turukalo
Pjesme:
Ocjene
Hana Rastoder
4
Teodor Zlatev
4
Đurko Gutović
5
Sonja Milatović
3
Fran Vajdić
4
Sofija Ivanović
5
Komentar:
Sofija Ivanović, “Nemiri u nastajanju”, odlična.

Đurko Gutović, “Besjeda bestidnika”, bolje nego prošli put. Mislim da se još može poraditi na ovome, interpunkcija bi valjala u ovakvoj pjesmi, ali cjelokupan utisak je dobar.

Hana Rastoder, “Selma”, forma je problematična. Pjesma, opet, mnogo dobra; ali se na formi mora raditi. Klasičan primjer talenta koji je skroz nebrušen. Fali ovdje vještine, svega ostaloga ima. Iskustvom će postati bolje, kad se počnu izbjegavati suvišne riječi koje guše stih i kad se počne dodavati pauza u redovima.

Teodor Zlatev, “Iluzija”, dobra je pjesma, ali ne posjeduje snagu koju je posjedovala prošla. Fali joj upečatljivosti, nečeg karakterističnog. Dobro je, ali može bolje.

Fran Vajdić, “Svatovi i karmine”… Moram reći da sam zadovoljna temom. Ovo je dosta originalno osmišljeno, sve pohvale za to. Ipak, mora se raditi na kvalitetnijem rimovanju, ovo je dosta suvo i nezanimljivo, dama-sama i slično. Takođe, ritam bi valjalo popraviti, čisto da je pjesma prijatnija i pitkija. Sve u svemu, mnogo bolje od prošlog puta, svaka čast.

Sonja Milatović, “Tišinom te grlim” je veoma lijepa pjesma. Žao mi je što je ova grupa takva da nije mogla da dođe do izražaja. Lijepi su stihovi, pjesma je dosta nježna, ali i dalje se nije poradilo na formi ni na tom bljesku koji sam pominjala. “Opet” ne zatvara pjesmu na lijep način. Nadam se da ćemo se čitati još, sa unaprijeđenim verzijama pjesama.

Član žirija:
Nermin Delić
Pjesme:
Ocjene
Hana Rastoder
3
Teodor Zlatev
4
Đurko Gutović
5
Sonja Milatović
5
Fran Vajdić
4
Sofija Ivanović
5
Komentar:
Hana Rastoder:
U ovom izuzetno jakom duelu, gdje su doslovno svi autori zaslužili prolazak u naredni krug, ova pjesma me ni po čemu nije naročito dojmila. Lijepa ideja, čak i početak, ali kasnije se pjesma rasplinula i ostala nedovršena. Ni traga onom što sam čitao u Prvom krugu.
Ocjena za pjesmu je 3.

Teodor Zlatev:
Prva dva stiha pjesme su odlična, no ona se kasnije obezličila, tako da ni u prijevodu nisam mogao ništa značajno da uradim. Prva pjesma koju sam čitao od ovog autora je bila odlična.
Ocjena za pjesmu je 4.

Đurko Gutović:
Pjesma sa “retro-šarmom”, a opet tako lijepo sročena da je bilo pravo zadovoljstvo pročitati je. Ovdje je i pored dobro poznate tematike koju je autor obradio u ovoj pjesmi, ipak ostavio svoje pečate i tragove, po kojima se originalnost u pisanju može razaznati. Meni se lično dojma kao dosta kvalitetna pjesma i zaista je posebno vrijedna kada mladi autor stoji iza nje. Metafore u pjesmi su odlične.

Ocjena za pjesmu je 5.

Sonja Milatović:
Odlična pjesma, posebno kraj pjesme koji je skoro pa fascinantan.Ono što mi je zapalo za oko jeste nesređenost stihova, višak riječi (zamjenice, veznici, pridjevi), koji su u pojedinim dijelovima pjesme, a posebno na početku, ugušili tako lijepu i snažnu misao koju nam je autorica prenijela u pjesmi. No, meni je uvijek važnija misao, formu ćemo lakše srediti ako se ima šta srediti, a ova autorica je čisti talent.
Ocjena za pjesmu je 5.

Fran Vajdić:
Lijepa radnja pjesme, ideja također odlična, no kad je na kraju došlo vrijeme za poetiranje, posljednja dva stiha su čisti kliše i nisu intrigantni, već govore ono što je već rečeno kroz pjesmu… Dakle, po mom mišljenju, ova pjesma je ostala nedovršena, a ima perspektivu za divljenje. Stil i forma pjesme su sjajno odrađeni.
Ocjena za pjesmu je 4.

Sofija Ivanović:
Sjajna pjesma! Ova autorica me oduševila još više ovaj put. Zaista je napredovala mnogo u odnosu na prošlu sezonu. Pjesma je stilski sjajno sređena, jako metaforična i hazarderska, ima sve elemente poezije koje tražim. Istina, poentiranje joj je možda i najslabija karika, ali me to nije odvuklo da zastanem i još koji put pročitam ovu prelijepu pjesmu.
Ocjena za pjesmu je 5.

 

Sve pjesme autora možete pronaći u albumu MILI DUELI 2018 (GLASANJE ČITAOCA) na oficijalnom fejsbuk profilu Nermin Delić (Mili Dueli): KLIK OVDJE!

Hvala svima na povjerenju!

U Jajcu,

Organizator Milih Duela
Nermin Delić


All rights reserved.
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
©2018
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.