MILI DUELI 2018 – Rezultati i komentari žirija – Drugi krug – Duel 4

Poštovani prijateji, sa zadovoljstvom vam donosim rezultate stručnog žirija Milih Duela i čitaoca. U protekih 7 dana su rezultati skupljani i nakon presjeka glasova čitaoca donosimo Vam konačni izvještaj koji je nastao nakon glasanja po pravilima Drugo kruga koje možete pogledati OVDJE.


DUEL 4

mili dueli 4

*Po pravilima Drugog kruga, organizator je imao priliku propustiti 4 četveroplasirana autora u ovom krugu. No, on je proširio svoju listu na 6 učesnika, jer smatra da oni mogu doprinjeti ljepoti nastavka takmičenja. Među njima je i Radoje Luković – Rade, talentirani mladi pjesnik.   


U TREĆI KRUG NISU PROŠLI: Nikolina Gunj i Katarina Jovanović. 

Zahvaljujemo se na učešću ovim autorima. Njihova Zahvalnica za doprinos širenju i promicanju književnog stvaralaštva preko društvenih mreža, na kraju sezone će im biti poslata putem interneta, te u slučaju dolaska na promociju Milih Duela, ista će im biti dodijeljena u štampanom izdanju. Sama činjenica da su prošli kvalifikaciju, te su izabrani u TOP 132 sa svojom prijavom je jako važna i pohvalna stvar. Puno sreće ovim autorima u budućnosti, u stvaralačkom i svakom drugom smislu. Nadam se da se vidimo sljedeće sezone opet ovdje u Milim Duelima. Svejedno, kao organizatoru, drago mi je što sam vas upoznao.

UČESNICI KOJI SU PROŠLI U TREĆI KRUG NE TREBAJU SLATI NOVU PJESMU, jer su u privatnu poruku u INBOX tokom Drugog kruga SVI AUTORI UČESNICI dobili upustva o načinu slanja NOVE (1) PJESME s kojom će se predstaviti u Trećem krugu, ako prođu u njega  Svi su trebali poslati pjesmu do sada, a pjesme učesnika koji su prošli će biti predstavljene u Trećem krugu.  Svakako, čestitamo na uspjehu!

KOMENTARE STRUČNIH ČLANOVA ŽIRIJA MOŽETE PROČITATI OVDJE:

Član žirija:
Zdravko Odorčić
Pjesme:
Ocjene
Jovana Cvijović
5
Ivona Baković
5
Katarina Jovanović
3
Elma Selimi
4
Mirza Pinjić
3
Nikolina Gunj
3
Komentar:
Različiti pristup poeziji u 6 pjesama. Neke su vidljivo početniče dok sam u nekima uživao.
Dojmile su mise pjesma GASTARBAJTERSKI EGZODUS i METAMORFOZA

 

Član žirija:
Anđela Turukalo
Pjesme:
Ocjene
Jovana Cvijović
4
Ivona Baković
5
Katarina Jovanović
1
Elma Selimi
5
Mirza Pinjić
2
Nikolina Gunj
3
Komentar:
Ivona Baković “Gastarbajterski egzodus” je odlična pjesma. Nemam nikakvih primjedbi. Bravo.

Elma Selimi “Ciroza”… Snažno, duboko, emotivno i veoma dobro. Bravo.

Jovana Cvijović “Metamorfoza” je odlična pjesma sa jednim slabijim dijelom i jednom manom. Mana je previše “ja”, a slabiji dio je:
“Ali više neću pisati
I životom se ne dičim
Dok vatra teče
I voda gori
I zemlja lebdi
Dok ja se gušim
Jer vazduha nema.

Plen je pobegao.
Lovac i dalje puca.
On krvlju se poji
I krvlju se hrani
Njome se kupa.”

Tu kao da se gubi nit koja vezuje pjesmu, nekako mi tu iskače iz kolosijeka. Svakako, odličan rad, bravo.

Nikolina Gunj “Bijeg od stvarnosti” je lijepa pjesma koju treba usavršiti. Treba poraditi na formi i malo popraviti interpunkciju. Što se tiče stila, smatram da je ovo dobro urađeno, ali fali taj momenat koji bi je izdvojio među ovih šest.

Mirza Pinjić “Spavaš li mirno”… Sviđa mi se vokabular upotrijebljen u pjesmi. Ponavljanje “spavaš li mirno” je poprilično iritantno: ako uzmemo u obzir dužinu pjesme ponavljanja mogu samo da učine djelo “nemaštovitim”. Trebalo je poraditi dodatno na formi i ritmu.

Katarina Jovanović “Nema kraja” mi se uopšte nije dopala. “Nevidoh” je neupotrebljivo. Pjesma je suviše prosta i kitnjasta, bez umjetničkog kvaliteta. Interpunkcija ne valja, pojedinim stihovima fali smisla. Ništa lijepo nemam za reći.

Član žirija:
Nermin Delić
Pjesme:
Ocjene
Jovana Cvijović
5
Ivona Baković
5
Katarina Jovanović
3
Elma Selimi
5
Mirza Pinjić
4
Nikolina Gunj
3
Komentar:
Jovana Cvijović:
Prelijepa pjesma. Jedina zamjerka koju imam je kraj pjesme, nekako mi nije dovoljno jak da isprati tako jaku i savršeno izbrušenu pjesmu, pa savjetujem autorici da se pozabavi njime, ako ništa, par puta da iščita pjesmu i proba unijeti u kraj ono što fali, a to su jače metafore koje će sama smisliti.
Ocjena za pjesmu je 5.

Ivona Baković:
Jedno veliko bravo za ovu fantastičnu pjesmu! Nemam zamjerki. Pohvale za originalnost, ljepotu izražavanja i sveukupnu ideju. Moj “cup of tea”! Ocjena 5+!

Katarina Jovanović:
Pjesma narušenog ritma, bez dubine u svom sadržaju, nekako naivno napisana, bez obzira na mlade godine autorice, koja znam da ljepših pjesama. Ocjena za pjesmu je 3.

Elma Selimi:
Predivna pjesma! Svaka čast na ideji, lijepom poetskom izričaju, originalnosti i bogatstvu metaforike. Gotovo svaki stih ima bar jednu metaforu, što samo govori koliko je autorica talentovana.
Moja ocjena za pjesmu je 5.

Mirza Pinjić:
Hmm… Pjesma zanimljive tematike koja je ne tako dobro obrađena. Ovu pjesmu osjećam kao prvu verziju buduće odlične pjesme koja može nastati ukoliko je autor bude sređivao kroz budućnost, do njenog objavljivanja, ako već nije negdje i objavljena. Repeticija SPAVAŠ LI MIRNO, nisam siguran koliko je plodna. No, pjesma u sebi ima dinamičnost i djeluje kao da je sa puno duše pisana. Ocjena 4.

Nikolina Gunj:
Nažalost, lijepa metaforika je narušena lošim kosturom, odnosno konceptom, pjesme. Kraj je lijep, ali pjesma koja je pisana kao minijatura bi trebala (morala) imati upečatljiviji naslov i bolju radnju. Ocjena za pjesmu je 3.

 

Sve pjesme autora možete pronaći u albumu MILI DUELI 2018 (GLASANJE ČITAOCA) na oficijalnom fejsbuk profilu Nermin Delić (Mili Dueli): KLIK OVDJE!

Hvala svima na povjerenju!

U Jajcu,

Organizator Milih Duela
Nermin Delić


All rights reserved.
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
©2018
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.