MILI DUELI 2018 – Rezultati i komentari žirija – Drugi krug – Duel 8

Poštovani prijateji, sa zadovoljstvom vam donosim rezultate stručnog žirija Milih Duela i čitaoca. U protekih 7 dana su rezultati skupljani i nakon presjeka glasova čitaoca donosimo Vam konačni izvještaj koji je nastao nakon glasanja po pravilima Drugo kruga koje možete pogledati OVDJE.


DUEL 8

mili dueli 8*Autori Lejla Hamidović i Vuk Sredanović su po sabiranju bodova imali identičnu prosječnu ocjenu, stoga je organizator odlučio da oboje prođu u sljedeći krug. 


U TREĆI KRUG NISU PROŠLI: Arnela Šabanović i Edina Gerzić. 

Zahvaljujemo se na učešću ovim autorima. Njihova Zahvalnica za doprinos širenju i promicanju književnog stvaralaštva preko društvenih mreža, na kraju sezone će im biti poslata putem interneta, te u slučaju dolaska na promociju Milih Duela, ista će im biti dodijeljena u štampanom izdanju. Sama činjenica da su prošli kvalifikaciju, te su izabrani u TOP 132 sa svojom prijavom je jako važna i pohvalna stvar. Puno sreće ovim autorima u budućnosti, u stvaralačkom i svakom drugom smislu. Nadam se da se vidimo sljedeće sezone opet ovdje u Milim Duelima. Svejedno, kao organizatoru, drago mi je što sam vas upoznao.

UČESNICI KOJI SU PROŠLI U TREĆI KRUG NE TREBAJU SLATI NOVU PJESMU, jer su u privatnu poruku u INBOX tokom Drugog kruga SVI AUTORI UČESNICI dobili upustva o načinu slanja NOVE (1) PJESME s kojom će se predstaviti u Trećem krugu, ako prođu u njega  Svi su trebali poslati pjesmu do sada, a pjesme učesnika koji su prošli će biti predstavljene u Trećem krugu.  Svakako, čestitamo na uspjehu!

KOMENTARE STRUČNIH ČLANOVA ŽIRIJA MOŽETE PROČITATI OVDJE:

Član žirija:
Vesna Andrejić Mišković
Pjesme:
Ocjene
Jelena Petrović
5
Vuk Sredanović
5
Arnela Šabanović
4
Lejla Hamidović
3
Edina Gerzić
3
Maja Grgurović
4
Komentar:
Prva pjesma “Barbara” dobila je peticu zbog svoje melodičnosti, pitkosti ali i prepoznatljivog imena (mnogi su pisali o Barbari , od Prevera do našeg Admirala) i mislim da bi trebalo ovoj pjesnikinji dati šansu da vidimo i neka njena druga djela.
Druga pjesma “Venus” me se najviše dojmila u ovom krugu i zaslužuje ocjenu pet, ali uz opasku da bi pjesnik (po mom skromnom mišljenju) trebao možda paziti na riječi kao što su (žvakanje,gađenje…) jer one ne zavređuju se nalaziti u dobroj pjesmi…Ima boljih i sretinijih rješenja. Ovako joj umanjuju vrijednost.
“Tišina” je dopadljiva pjesma ali nema onu težinu koju bi trebala imati na ovom takmičenju. Stoga joj dajem četvorku.
Pjesma “Boja mojih snova” je simpatična pjesmica ali ne vidim u njoj metafore i ne osjetim ju. Rima je dosta “izlizana”. Stoga joj dajem trojku.
Pjesma “Nedjelja”je po mom mišljenju je dobra ali kada bi se još malo doradila. Zato je ocjena tri.
Pjesma “Zapamti” je vrlo dobra, ima sitnih grešaka, tako da od ove pjesnikinje u budućnosti možemo očekivati (uz nadogradnju i nove metafore ) krasne stihove .
Član žirija:
Enea Hotić
Pjesme:
Ocjene
Jelena Petrović
4
Vuk Sredanović
2
Arnela Šabanović
4
Lejla Hamidović
5
Edina Gerzić
2
Maja Grgurović
5
Komentar:
Član žirija:
Nermin Delić
Pjesme:
Ocjene
Jelena Petrović
5
Vuk Sredanović
5
Arnela Šabanović
5
Lejla Hamidović
5
Edina Gerzić
5
Maja Grgurović
5
Komentar:
Jelena Petrović:
Po mom mišljenju, najkompletnija pjesma u duelu. Ovo nije “sva oguća snaga” autorice, bar ne onako kako sam vidio/čitao u prvom krugu takmičenja, ali u ovoj pjesmi itekako ima poetike, a njenu tugu u pjesmi sam na trenutke počeo doživljavati kao svoju, poistovjećujući se sa njenim definicijama iz pjesme.
Ocjena za pjesmu je 5.

Vuk Sredanović:
Prelijep naslov, prelijep početak, dosta metaforike kroz pjesmu. Pjesma ima svoje nedostatke, posebno sredina pjesme, gdje ima dosta nepotrebnih konstatacija koje bih najradije izbrisao iz pjesme. No, neću uzimati mnogo za zlo, jer i u ostalim pjesmama u duelu sam pronašao pokoju zamjerku. Stoga, zbog lijepe metaforike, lijepog veza, a možda i najljepše inspiracije u duelu, ocjena za pjesmu je 5.

Arnela Šabanović:
Lijepa kratka pjesma, no bez previše metaforike u sebi. Autorici savjetujem da ubuduće pazi i ponudi nam nešto originalnije. No, povrh svega, od svih pjesama u ovom duelu, ova pjesma je najkonkretnija, stoga ocjena ovoj pjesmi je 5.

Lejla Hamidović:
Lejla je kraljica rima, tako bih je nazvao. I zaista, dosta talenta krije se iza njenih, naizgled naivnih pjesama. Mislim da autori poput nje su budućnost stihovanja u rimama na ovom podneblju, jer su rime uglavnom omražene u današnjici, jer se mnogo zloupotrebljavaju, posebno u promociji onih koji nisu tako talentovani. No, ova autorica se “ne vodi rimama”, ona “vodi” svoje rime i pokazuje da ima jasan put svojih misli. Zadnja strofa je prelijepo poentiranje, no ono što zamjeram je upravo ta zadnja strofa kada je ritam u pitanju. Rime nisu nasjele tokom čitanja, jer ima viška, odnosno manjka, u zavisnosti da li se pjesmi želi dodati u stihovima gdje fali ili oduzeti tamo gdje ima viška, da se lijepo poravna i poteče pjesma sama po sebi.
No, bez obzira, autorica zaslužuje pohvalu, a ja joj savjetujem da što više metafora unosi u svoje stihove, jer samo to je recept za uspjeh, ako se pjesnik posveti pisanju sa rimama.
Ocjena za pjesmu je 5.

Edina Gerzić:
Ovo je najemotivnija pjesma u duelu. Tako balkanska, tako iskrena. Mislim da bi u nekoj anketi vezano za ovaj duel, Balkanci najviše zapamtili/zavoljeli/glasali za ovu pjesmu, jer nosi tu dozu balkanike u sebi. Ma koliko neko volio Džeja, ono što pjeva ili ne, mislim da se umjetnost, sa bilo kakvih stajališta gledana treba uvažavati jednakopravno, shodno vlastitom umijeću kazivanja, pjevanja, plesanja.
Ova autorica je počela fascinantno pjesmu, a jedina zamjerka je kraj koji je trebao biti udaran, jak, bolan i težak. Sad bih se obratio autorici: “Mnogo hvala za pisanje ovakvih pjesama, posvećivanje pažnje ljubavi koja boli i pisanje o ljubavi iz takvih pozicija. ”
Također, pjesma je jako originalna, a shodno Prvom krugu, uvidio sam da je dio jednog ciklusa koji je posvećen čuvenom Mr. D, što je opet lijepo i na neki način inovativno.
Mogao bih još dugo, posebno o zamjerkama pjesmi, koja je nesređena (savjetujem da se obrati pažnja na lektorisanje), kao i na formu (u ovako teškoj pjesmi, treba predah, ovo se en čita u dahu, ovdje se uzdiše i zamišlja, osjeća i saživljava).
“Jedne ovakve nedjelje rekla sam da idem.
S jednom modricom na ruci
Sa milion takvih na srcu.

Cutao si.
Da si nešto rekao vjerovatno bi
Ludo srce opet vjerovalo.”

Moja ocjena za pjesmu je 5.

Maja Grgurović:
Na kraju ovog duela, pročitao sam NAJZRELIJU pjesmu, koja mi je djelovala najsličnije modernoj poeziji koju imam priliku da čitam u svjetskoj literaturi. Ova autorica je kroz jedan nadasve INTELIGENTAN pristup i način pisanja, prikazala prelijepe stihove, posebno početka i sredine pjesme.
Zamjerka pjesmi je kraj koji je (posebno posljednja 4 stiha pjesme) neefektivan za ovako “teške” stihove sa početka pjesme. Autorici savjetujem da iščitava pjesmu i da joj proba osmisliti bolju verziju kraja, “težim” riječima rečeno, dublje i manje isklišealizirano.
No, Maja je učesnik Milih Duela iz više sezona i svaki put me zadivi koliko napreduje, prvenstveno kao persona, pa i te magične misli koje nudi u ovoj sezoni, zaista su za svaki mogući respekt, jer ova autorica to zaslužuje.
Ocjena za pjesmu je 5.

Sve pjesme autora možete pronaći u albumu MILI DUELI 2018 (GLASANJE ČITAOCA) na oficijalnom fejsbuk profilu Nermin Delić (Mili Dueli): KLIK OVDJE!

Hvala svima na povjerenju!

U Jajcu,

Organizator Milih Duela
Nermin Delić


All rights reserved.
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
©2018
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.