MILI DUELI 2018 – Rezultati i komentari žirija – Treći krug – Duel 3

Poštovani prijateji, sa zadovoljstvom vam donosim rezultate stručnog žirija Milih Duela i čitaoca. U protekih 5 dana su rezultati skupljani i nakon presjeka glasova čitaoca donosimo Vam konačni izvještaj koji je nastao nakon glasanja po pravilima Trećeg kruga koje možete pogledati OVDJE.


DUEL 3

mili dueli 3.jpg

*Pored tri prva učesnika koji su driektno obezbijedili Polufinale, organizator je odlučio da jedan od 10 preostalih autora koje može poslati u Polufinale bude: Ilija Vukićević – Atletičar. 


U ČETVRTI KRUG NISU PROŠLI:  Tijana Kekić, Kristina Pavleska, Katarina Torbica i Nataša Karadžić.

Zahvaljujemo se na učešću ovim autorima. Njihova Zahvalnica za doprinos širenju i promicanju književnog stvaralaštva preko društvenih mreža, na kraju sezone će im biti poslata putem interneta, te u slučaju dolaska na promociju Milih Duela, ista će im biti dodijeljena u štampanom izdanju. Sama činjenica da su prošli kvalifikaciju, te su izabrani u TOP 77 sa svojom prijavom je jako važna i pohvalna stvar. Puno sreće ovim autorima u budućnosti, u stvaralačkom i svakom drugom smislu. Nadam se da se vidimo sljedeće sezone opet ovdje u Milim Duelima. Svejedno, kao organizatoru, drago mi je što sam vas upoznao.

UČESNICI KOJI SU PROŠLI U ČETVRTI KRUG TREBAJU SLATI NOVU PJESMU, a u inbox/e-mail poštu će im stići upustva o načinu slanja NOVE (1) PJESME s kojom će se predstaviti u Četvrtom (polufinalnom) krugu. Svakako, čestitamo na uspjehu!

KOMENTARE STRUČNIH ČLANOVA ŽIRIJA MOŽETE PROČITATI OVDJE:

Član žirija:
Anđela Turukalo
Pjesme:
Ocjene
MILICA JANJIĆ
5
IRYNA FINGEROVA
5
ILIJA VUKIČEVIĆ – ATLETIČAR
3
SVETLANA PEJIĆ
5
KRISTINA PAVLESKA
3
TIJANA KEKIĆ
4
NATAŠA KARADŽIĆ
2
KATARINA TORBICA
4
Komentar:
Iryna Fingerova, you told us a very short story in a very simple way, and yet you made me feel the verses. With no excessive adjectives, with no decorations, yet- it was effective and firm. Maybe the last verse would be better as “She just did.”, but it's not too important, it would just sound better. Good job and good luck.

Svetlana Pejić, odlično, kao i svaki put. Snažno, dobro poentirano, prelijepi motivi. Bravo.

Milica Janjić, tema odlična, svedeno, precizno. Moram pohvaliti kreativnost u doživljaju ove teme, kao i način iskazivanja istog. Bravo.

Tijana Kekić, dobro osmišljeno i dobro izvedeno. Sviđaju mi se motivi, dobre metafore, Ipak, obije strofe su neprecizno završene. Kraj prve je nekako slab, a kraj druge kao i da nije kraj. Djeluje da bi se pjesma mogla nastaviti, nedovršeno je. Nije dovoljno efektna završnica. Svakako, dobro urađeno.

Ilija Vukičević- Atletičar, u ovom slučaju se piše “poneka” jer je neodređen broj u pitanju. Znači, zajedno. Rima je negdje egzaktna, negdje luta; mora se odabrati jedno od to dvoje jer ovako djeluje nesređeno. Pjesma je lijepa, ali prve dvije strofe su slabije od ostatka i završni stih nije adekvatan, ne zatvara lijepo cjelinu, naginje na stranu klišea i slabi pjesmu.

Kristina Pavleska, nije loše urađeno ali je moglo bolje. U ovoj grupi je pjesma srednjeg kvaliteta. Ta ponavljanja su se mogla izbjeći, unijeti nešto novo i makar jedan snažan momenat koji bi dao upečatljivost cjelini.

Katarina Torbica, interpunkcija je užasna i previše je suvišnih riječi u pjesmi- to ju je oslabilo. Ima divnih, upečaljivih momenata ali se guše u zamjenicama.
“Dozivam te,
Ne čuješ me”- ovo ne bi trebalo da postoji u ovoj pjesmi, jer ona posjeduje kvalitet. Ovaj dio ga samo unižava, kliše je i smeta. Smatram i da se kraj mogao bolje uraditi, ova završnica je mlaka u odnosu na energiju pjesme.

Nataša Karadžić, izraz je lijep ali pjesma sadrži dosta klišea i, žao mi je, ali u ovoj grupi nije upečatljiva. Rima je suviše prosta, pjesma djeluje usiljeno precizna. Ne osjećam taj momenat slobode, da je autor unio sebe u rad. Emocija je mlaka.

 

Član žirija:
Lela Zjajo
Pjesme:
Ocjene
MILICA JANJIĆ
5
IRYNA FINGEROVA
5
ILIJA VUKIČEVIĆ – ATLETIČAR
4
SVETLANA PEJIĆ
5
KRISTINA PAVLESKA
4
TIJANA KEKIĆ
4
NATAŠA KARADŽIĆ
4
KATARINA TORBICA
5
Komentar:
Još jedan izvrstan Duel !

Milica Janjić : Izvrsna pjesma! Osjetih atmosferu … napetost i opuštenost istovremeno! Ocjena … 5.

Iryna Fingerova : Još jedna odlična pjesma! I neočekivano da je jedna žena napisala pjesmu na ovu temu i izvela je od početka do kraja tako napetu, vrlo uspješno. Bas volim ovakve sa neočekivanim krajem. Odlično, odlično! Ocjena je 5 !

lija Vukičević Atletičar – Nije atletičarska pjesma, ali je odlično skrojena. Nekako bi mi baš drago bilo da se ta ljubav rascvjetala … Pjesma sviđjalica, bez posebnih ili značajnih strofa za izdvojiti. Moja ocjena ove pjesme je 4.

Svetlana Pejić : Još jedna u nizu lijepih pjesama ove autorice. Moja ocjena je 5.

Kristina Pavleska : Posebni trenuci raspoloženja tako oboje stihove da se tome toliko začudimo i ne možemo da se odupremo unutrašnjim čulima da se poigraju sa nama. Kristina Pavleska piše misaono i duboko i živi za svoje stihove. To se osjeća u svakoj njenoj riječi i ja neću da kvarim njen ritam. Čak i njene tri tačkice puno toga znače. Vrlo cijenim. Moja ocjena je 4 za ovu pjesmu.

Tijana Kekić : Jedna solidno napisana pjesma. Ne sadrži nešto, Bog zna šta da bi se spominjala osim jedne tužne sudbine nekog pjesnika. Pomalo mračna, čini mi se … Moja ocjena je 4.

Nataša Karadžić : Lijepe misli, ljubav prema rodnom kraju ili kraju koji nam je u srcu na bilo koji način, nisu i garancija dobrog stiha kojeg će se pamtiti. Niti je dužina pjesme garancija za dobru ocjenu ako onaj koji je čita osjeća pomalo dosadu od te dužine i nametnute ljubavi. Autorica je morala pronaći neki drugi način da bi se čovjek osjećao srećnije čitajući ovu pjesmu. Ja nekako nisam pronašla u njoj neku vrijednost niti razlog za ponovno iščitavanje i analiziranje. Moja ocjena je 4.

Katarina Torbica : Ponovno kreativna autorica nam je ponudila lijepu pjesmu. Primjećuje se ispravnija upotreba interpunkcije , sto je bio nedostatak u prethodnim krugovima. Izvrsna pjesma i ja je ocjenjujem sa 5.

 

Član žirija:
Nermin Delić
Pjesme:
Ocjene
MILICA JANJIĆ
5
IRYNA FINGEROVA
5
ILIJA VUKIČEVIĆ – ATLETIČAR
4
SVETLANA PEJIĆ
5
KRISTINA PAVLESKA
4
TIJANA KEKIĆ
5
NATAŠA KARADŽIĆ
3
KATARINA TORBICA
4
Komentar:
MILICA JANJIĆ:
Ova autorica u svom prepoznatljivom stilu, gradeći stih za stihom, u naizgled naivnoj pjesmi, tako je maestralno poentirala da je svaka druga riječ suvišna.
Smisao kod nje igra primarnu ulogu. Sve je tako lijepo “isplanirano” u pjesmi.
Bravo!
Ocjena za pjesmu je 5!

IRYNA FINGEROVA:
I must admit, I like the most to translate Iryna's poems. Full of the magical modern expression, this miniature is staggering. I could advice to author just to keep it on, because this poems are parole for success.
My grade for this poem is 5!
Congrats and greetings for Dresden and Odessa!

ILIJA VUKIČEVIĆ – ATLETIČAR:
Odličan autor ovog puta se ukalupio u rime koje su mu “pojele” nit kojom bi se vodio do kraja pjesme. U pjesmi se nazire nekolicina fantatsičnih metafora koje su mi preduslov za visoku ocjenu, međutim, na nesređenu pjesmu, ovog puta u sadržajnom smislu (pa i u ritmičkom), ne mogu dati maksimalnu ocjenu.
Jedini savjet za ovog čarobnjaka deskripcije balkanike je: PISATI U SLOBODNOM STIHU! 🙂

Moja ocjena za pjesmu je 4.

SVETLANA PEJIĆ:
Kao i prethodne dvije, nastavak ljubavne poetike autorice impresivnog poetskog izraza. Mislim da je dosta sazrela u odnosu na prethodnu godinu, toliko, da nijednu zamjerku ne mogu da joj nađem od početka takmičenja.
Ma bravo!
Podrška autorici: Hvala ti što si vjerovala u sebe, što si radila u prethodnoj godini na svojim pjesmama, a hvala i za ukazano povjerenje ovom projektu, gdje najzad ponovnom prijavom pokazuješ da si jedan od najvećih talenata našeg regiona.
Ocjena za pjesmu je 5+!

KRISTINA PAVLESKA :
Lijepa kratka pjesma, ima poetike, malo bih poradio na izričaju, da to bude bez suvišnih i monotonih riječi. Unio bih još malkice originalnosti i pokoju bravuru.

Sve ovo bi doprinjelo da ova pjesma postane vrhunska poezija. No, ne zamjerim mnogo autorici, jer, kako često napominjem, makedonski autori se ne predstavljaju na svom nativnom jeziku i to je svakako velika koska za njih. Ipak, ona se jako dobro snašla do sada, mislim da je prošle godine bilo dosta teže. Zbog ovakvih autora volim Makedoniju kao zemlju dobrih i talentovanih ljudi. A ona je samo pokazatelj da se makedonska književnost ne treba bojati za svoju egzistenciju u budućnosti.
Ocjena za pjesmu je 4.

TIJANA KEKIĆ:
Jako lijepa minijatura.
“Držeći cigaru u drhtavoj ruci,
nepisane riječi u dimu plešu.” – PRELIJEPO.
Moglo je to doduše malo efektivnije još, posebno pri kraju, ali s obzirom na ove velike bravure u minijaturi, ocjena 5.

NATAŠA KARADŽIĆ:
Blijedo i neubjedljivo. Deskripcija i ritam lijepi, ali bez dinamičnosti u pjesmi. Metafore prevaziđene, rime predviđene.

Sveukupno, ljubav prema Crnoj Gori, kod ove autorice budi emociju prema istoj. Mislim da je do sada pružila nekolicinu prelijepih versa o zemlji koju osjeća i također smatram da je ova zemlja jako ponosna što ima kćerke poput nje.
Ocjena 3.

KATARINA TORBICA:
Ova autorica, osim što ima komercijalno ime i prezime (lijepo i lako za upamtiti 🙂 ), ovaj put je napisala odličnu pjesmu.

Smislena, lijepo zaokružena misaona cjelina, pokazatelj je njenog talenta.
Samo se riješiti suviška riječi u tekstu pjesme.
Ocjena 4.

__________________________
Pjesme:
MILICA JANJIĆ
STOLICA

Udobno se smestio
Stavio ruke pored tela
Pratio svoje disanje
Osetio je vazduh
Osetio je nozdrve
Video je kako se šire
Osetio je process

Udobno se smestio
A gomila ljudi je gledala u njega
Bila su to poznata lica
Porodica
Prijatelji
Kolege
Žena iz pekare
Porodica iz stana pored
I svi su bili tako poznati
A nikoga nije poznavao

Udobno se smestio
Nakrivio glavu
I proučavao njihova lica
Sve je bilo novo
Bore od smeha
Bore na čelu
Mlada lica
Tužna lica
Besna lica
I svi su gledali u sat
Koji je stajao iznad njega

Udobno se smestio
Sve je bilo novo
I to komešanje
Mogao je da ga oseti
I taj čovek koji je odbrojavao sekunde
Mogao je da mu oprosti
I ti ljudi koji su ga voleli
Mogao je da im se divi
I ta struja koja je prolazila kroz stolicu
Mogao je da je čuje

I toliko mu je bilo udobno
Da mu nije bilo bitno
Što nije kriv

IRYNA FINGEROVA
***
Jedan pametnjaković
promijenio je
svoju adresu
naočale za oči
svjetilju
brkove
gaće
novac
romantičnost
brend piva
ženski miris
štitnu žlijezdu
zvono na vratima
i onda…
pištolj
da ispraši stopala.
Bio je profesionalni
rasipnik zraka.
Kako god,
slatka gospođa Smrt
pronašla ga je.
Nevažno gdje.
Samo ga je našla.

ORIGINALNA VERZIJA NA ENGLESKOM JEZIKU:
***
One brainy guy
changed
his mind
address
eyeglass
light
moustache
underpants
cash
romance
beer brand
woman's smell
thyroid gland
door bell
and then…
gun boat
to bare feet!
He was professional
breath waster.
However,
lovely Mrs Death
found him.
Never mind where.
Just found him.

ILIJA VUKIČEVIĆ – ATLETIČAR
JESEN NAS BUDI IZ SNA

Pod mojim kaputom posadila si tamjaniku
I polako bereš grozd po grozd…
Na mom dlanu zalivaš đurđic
Pa se mirsnim vencima krasiš.

Mojim obrazima se trezniš
A ja se opijam tvojim koracima,
Mojim uzdisajima se tesiš
A ja tugujem za tvojim očima.

Dodirima kradeš zvezdanu prašinu
I obasjavaš puteve do moje bašte,
Ne bi li čula mojih jasmina tišinu
I kako zumbuli ponoću šljašte…

Po mojim ramenima zapatila si šljivare
A bila je ovo godina rodna
Po kosi okupila sve pčelare
Pa mi pleća mirišu kao medovina…

Al’ suze liju pred prvi mraz,
Kako nadolazi jesen rana,
Kad’ će uvent’ cveće za koji čas,
Kad’ šljive opašće kroz mesec dana.

Jer zumbul više neće da sija,
I sankom zaspaće svaka pčela
Od šljiva ostace po neka rakija
Od ljubavi naše samo uspomena.

SVETLANA PEJIĆ
ONA KOJA JE OTIŠLA

Ona koju su čekali jutros
otišla je u pravcu izgubljenih stvari
Nije imala nikog da ponese
i sva su joj mjesta bila potrošena

Ona koju su čekali jutros
ispratila je svoje stare godine
i zaboravila kako se zovu njeni prsti kojima te crtala u pjesku
jer davno ih je odsjekla

Ni njena kosa nema više miris dima tvoje cigarete
kažu da je za deset centi sigurno kraća.

Ona koju su čekali jutros
nema putne isprave i ne zna gdje je krenula,
kažu da je počela drugačije da se krsti (il’ klanja) ko zna čijem Bogu po tvojim uvjerenjima?

Negdje sam čula da ni u Boga više baš ne vjeruje, kaže ne postoji Taj što hoće svima da oprosti.

Nju su odnijeli tvoji povratci drugima,
bezimeni nagovještaji stida,
odbrambeni mehanizam ponosa koji odavno zakazuje,
nju su razorili njeni dobrotvorni prilozi tvojim teškim godinama
i živi sa tim.

Ona koju su čekali jutros
nema šta da ponese
dok odlazi kroz tri dimenzije vremena
vjerujući da je život negdje tamo isto živ i isto stvaran
i da se možda i tamo jutra čekaju nostalgično

Ona koju su čekali
otišla je ne trepnuvši
i dugo se po mahali o tome razglabalo
Kažu ništa nosila nije a težak joj teret srce razorio
i više se nikad o njoj nije pričalo.

I ne znam gdje je otišla ni da li i dalje sanja nostalgično.
I žao mi što u Boga više ne vjeruje, kako god se krstila…

KRISTINA PAVLESKA
***
Nisam te mogla promijeniti,
mogla sam ti samo dati krila.
Ti si odlučio da se vučeš s njima,
Ne, ne boli me, žao mi je.
Nisam te mogla promijeniti,
mogla sam samo kupiti bojice.
Odlučio si se boiti sa crnom,
ne boli me, samo mi je žao.
Nisam te mogla promijeniti,
mogla sam ti samo otvoriti vrata.
Ti si ih zaključao s druge strane,
Ne boli me, samo mi žao…
Nisam te mogla promijeniti,
samo sam htjela da budeš najbolji,
da pobijediš sve vragove u sebi,
Ali ti nećeš ni pokušati, žalim.

ORIGINALNA VERZIJA PJESME NA MAKEDONSKI JEZIK:
Не можев да те сменам,
само можев да ти дадам крилја
ти одлучи да се влечеш со нив,
не, не ме боли, жал ми е.
Не можев да те сменам,
само можев да ти купам боички
ти одлучи да боиш со црна,
не боли, само жал ми е.
Не можев да те сменам,
само можев да ти отворам врата,
ти ја заклучи од другата страна,
ич не боли, само жал..
Не можев да те сменам,
само сакав да бидеш најдобар,
од сите ѓаволи во тебе,
ти не пробуваш, жал ми е.

TIJANA KEKIĆ
VREMEPLOV

Pod zvjezdanim nebom
stara duša pjesnika
hrani zrikavce sjetom.
Držeći cigaru u drhtavoj ruci,
nepisane riječi u dimu plešu.
Ti razoreni sivi oblici
podsjećaju na davno izgubljenu sreću.

Apsurdno je promašeno živjeti,
nadmetati se sa Grifonom u ogledalu.
Ah moglo je, moglo je biti!
Al’ trideset godina juriš pogrešnu cipelu
i kačiš prevelika odijela na ofinger.
Oproštaj za dječaka izgubljenog u mraku!
Ukukuljen u svoj kavez kao ker,
biljeg Melpomene se širi u novom koraku.

NATAŠA KARADŽIĆ
PODGORIČKA TAJNA

U duši se mnoge tajne kriju,
u očima sijenke utjehe traže.
Dok vjetrovi nježna lica miju,
oči se suzama iznova vlaže.
Kad ljubav potajno, u tebi ćuti
i sama od sebe razloge želi,
tamo dolje, kraj Morače,
pitaću nebo što smo se sreli.

Hoću li novi razlog pronaći,
za ljubav koja, vješto se skriva?!
Možda ću ipak utjehu naći
kraj Sahat kule, đe starina počiva.
Smijem te skriti od sebe same,
od sviju ljudi što idu kraj mene
ali od srca ja ne umijem
tu oči su tvoje, izvezene.

Noći koje ljube Ribnicu,
Podgoričke čari dolje na Skaline
s’ ljubavlju gledam moju Podgoricu,
a s’ čežnjom te oči pune topline.
U njima vidim svoje obrise
i osmijeh koji iznova se javi,
da li to ljubav čini čuda?,
u mojoj i tvojoj ludoj glavi.

Dok šetam gradom i gledam ljude
nove se želje u meni bude.
Da čvrsto držim te tvoje ruke
i tako sklonim sve svoje muke.
I tamo gore, iznad Zabjela.
Na tornju đe se, cio grad vidi
dva su se bića slučajno srela,
kao školjke na morskoj hridi.

Vele da mostovi spajaju sudbine,
dok ljubav u nama tka niti
Morača, Ribnica i Skaline
vješto će ovu ljubav kriti.
A srce moje samo će znati
dok vjetar lagano grane klati
da emocija ne poznaje granice,
ti Tajno Moja, Moja Podgorice.

KATARINA TORBICA
MOGLI BI

Mogli bi doživeti renesansu,
Započetu u kolevci ljubavi,
I neki lagani stih pretvoriti u odu za tebe,
Mogao bi da budeš moja preventiva,
U nepresušnom izvoru zle kobi života,
I kada bi se problemi kao gangrena širili ćelijama moga bića,
Ti bi ih mogao zaceliti tvojim toplim rečima,

Dozivam te,
Ne čuješ me,
Moj eho samo vetar osluškuje,
U tvojim ušnim školjkama odzvanjaju neke druge melodije,
A to je mogao biti moj glas,
Kad osetiš opor ukus tanina,
Pomisli na modrice na mom srcu,
Na taj opor ukus ljubavi,
Ono se već naviklo,
A mogli bi plesati po podijumu ove Zemljine kore,
Koracima Kizombe,
Dok alegorično doživljavamo,
Ljermontove stihove,
I dok osećamo kako stadijum trenutka,
Sve više raste u našim očima,
I shvatamo kako je bilo dobro,
Saseći u korenu sve te loše kadrove u našem životu,
Koji su zapeli negde u oku,
I grlu,
I ne dozvoljavaju da ih neka nova suza radosnica pročisti,
I neki novi glas spere gorčinu svojim umilnim rečima,
Eto,ostavljam ti parče duše na papiru,
Vidi da li ćeš od toga stvoriti izobilje ili pustoš.

 

Sve pjesme autora možete pronaći u albumu MILI DUELI 2018 (GLASANJE ČITAOCA) na oficijalnom fejsbuk profilu Nermin Delić (Mili Dueli): KLIK OVDJE!

Hvala svima na povjerenju!

U Jajcu,

Organizator Milih Duela
Nermin Delić


All rights reserved.
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
©2018
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.