MILI DUELI 2018 – Rezultati i komentari žirija – Treći krug – Duel 6

Poštovani prijateji, sa zadovoljstvom vam donosim rezultate stručnog žirija Milih Duela i čitaoca. U protekih 5 dana su rezultati skupljani i nakon presjeka glasova čitaoca donosimo Vam konačni izvještaj koji je nastao nakon glasanja po pravilima Trećeg kruga koje možete pogledati OVDJE.


DUEL 6

mili dueli 6

*Pored tri prva učesnika koji su driektno obezbijedili Polufinale, organizator je odlučio da jedan od 10 preostalih autora koje može poslati u Polufinale bude: Vladimir Aranđelović. 


U ČETVRTI KRUG NISU PROŠLI:  Ilija Stepanović, Albena Stefanova Latinova, Dragan Terzić-Medo i Milena Stanojević. 

Zahvaljujemo se na učešću ovim autorima. Njihova Zahvalnica za doprinos širenju i promicanju književnog stvaralaštva preko društvenih mreža, na kraju sezone će im biti poslata putem interneta, te u slučaju dolaska na promociju Milih Duela, ista će im biti dodijeljena u štampanom izdanju. Sama činjenica da su prošli kvalifikaciju, te su izabrani u TOP 77 sa svojom prijavom je jako važna i pohvalna stvar. Puno sreće ovim autorima u budućnosti, u stvaralačkom i svakom drugom smislu. Nadam se da se vidimo sljedeće sezone opet ovdje u Milim Duelima. Svejedno, kao organizatoru, drago mi je što sam vas upoznao.

UČESNICI KOJI SU PROŠLI U ČETVRTI KRUG TREBAJU SLATI NOVU PJESMU, a u inbox/e-mail poštu će im stići upustva o načinu slanja NOVE (1) PJESME s kojom će se predstaviti u Četvrtom (polufinalnom) krugu. Svakako, čestitamo na uspjehu!

KOMENTARE STRUČNIH ČLANOVA ŽIRIJA MOŽETE PROČITATI OVDJE:

Član žirija:
Simo Golubović
Pjesme:
Ocjene
VLADIMIR ARANĐELOVIĆ
5
BORIS MANDIĆ
4
IVAN GAĆINA
5
JOVANKA VANJA MARKOVIĆ
5
MILENA STANOJEVIĆ
4
ILIJA STEPANOVIĆ
4
ALBENA STEFANOVA LATINOVA
5
DRAGAN TERZIĆ MEDO
4
Komentar:

Без имало сумње, у овој понуди добрих стихова, својим квалитетом и добрим порукама истичу се ВЛАДИМИР АРАНЂЕЛОВИЋ и ИВАН ГАЋИНА. И песме осталих аутора су добре и заслужују речи похвале.

ВЛАДИМИР АРАНЂЕЛОВИЋ у песми “ЗАГОНЕТКА” не загонета нити одгонета нешто непознато. Он само на свој начин, на начин доброг песничког израза, казује своје мисли, које могу бити мисли свих нас.Песму почиње и завршава парадоксом: (А зар нам цео живот није парадокс!)
“Тако је лако живети!
Тако је тешко знати живети!”
и
“Тако је лако знати живети!
Тако је тешко живети!”
Између ових стихова су стихови који нам казују на наше понашање/грешке/заблуде/немар/мржњу. Сваки стих, свака мисао капљица је истине у мору живота који је како сам аутор каже “Лако живети” ако то хоћемо и желимо и тако тешко, ако то не желимо и не чинимо.

ИВАН ГАЋИНА, већ добро познат нашој читалачкој публици на овим балканским просторима у песми “РАТУЈУ ДВА КРАЉА” веома надахнутио говори о човеку/ратнику, о сукобу човека и човека, два човека исте крви, истог порекла, братског порекла. Он ово говори налазећи темељ оваквих збивања у свим временским периодима и свим просторима, па нажалост и данас на истом временском периоду на истом простору сукобљавају се оби који се најбоље знају. Све је то врсни песник исказао мало иронично и сатирично, понегде можда и са преувеличавањем, али код дубље и боље анализе ових стихова могуће је закључити и много тога што сам аутор није хтео да казује него је то оставио својим читаоцима. Он није себи ставио у задатак да све анализира, да свим питањима да одговор, него је као назнаке дао свима на тумачење, а браћа краљеви, ко браћа, када им војске већ изгину, траже помоћ на другој страни, помоћ пера/оловке, стиха/песме и свако на свој начин своју победу слави у бескрајних игри у животу као на шаховској плочи где је чест исход пат позиција коју неко сматра ремијем, други матом.
Хвала ауторима на овим дивним даровима. Желим им даљи напредак у стварању/стихописању и у животу.

 

Član žirija:
Anđela Turukalo
Pjesme:
Ocjene
VLADIMIR ARANĐELOVIĆ
4
BORIS MANDIĆ
5
IVAN GAĆINA
5
JOVANKA VANJA MARKOVIĆ
5
MILENA STANOJEVIĆ
1
ILIJA STEPANOVIĆ
5
ALBENA STEFANOVA LATINOVA
2
DRAGAN TERZIĆ MEDO
3
Komentar:

Ivan Gaćina, bravo. Stilski odlično urađeno, pjesma drži pažnju. Izraz, kao i svaki put, veoma zanimljiv. Odlično urađeno.

Jovanka Vanja Marković, prvi put da vidim ovako emotivno sročenu pjesmu sa ovom tematikom. Motivi su odlični, pjesma je laka ali zrači. Bravo.

Vladimir Aranđelović, malo slabije nego do sad. Dobra je igra kontrasta na početku i na kraju, odlična je i ideja samog rada. Ipak, mekša je od prethodnih. Pjesma se naglo okreće nabrajanju, sasvim jednako naglo prelazi i na kraj. Ti prelazi su trebali biti suptilniji, jer ovako djeluje kao da su stihovi leptiri: leti svaki u svom pravcu a zatvoreni su u istoj prostoriji. Nadam se da se čitamo opet.

Boris Mandić, lijepa minijatura kojoj fale na prvom mjestu: velika slova. Lijepa je zamisao, lijepo je i izvedeno ali nije usavršeno. San je zaspao. Taj dio bi trebalo promijeniti, u minijaturama nelogičnosti zvuče mnogo lošije nego u obimnijim pjesmama jer se ovdje sve primijeti. Rizičan teren. Zatim, “u gradu nestali” se mora preinačiti u “iz grada nestali”; nema potrebe da objašnjavam zašto. Loše nije, ni najmanje, ali ovi detalji su veoma važni. U minijaturi je sve važno.

Dragan Terzić Medo, neke rečenice su prekidane tačkom na pola. Isječene, da budemo precizni. Ima viška riječi, posebno zamjenica. Nikako nije lijepo počinjati stih sa veznicima osim ako nije u cilju pojačavanja efekta ili slično- što ovdje nije slučaj. Pjesma nije loša, ali me u ovoj grupi nije impresionirala. Moglo je bolje.

Albena Stefanova Latinova, u pjesmi nema pjesme. Sve je suviše prosto izrečeno, kao da ste pili kafu s nekim bliskim i razgovarali o toj temi.I u slučaju kad je to cilj- može se stvoriti izvanredna pjesma; ali ova nije ta. Ima stihova koji zvuče apsurdno, koji nisu čak ni promišljeni koliko treba. I to “ko god ga ima- zaslužuje presudu” je sulud stih. “Sudbina novca je jako tužna”…Ne vjerujem da novac može imati sudbinu, zvuči pogrešno. Svakako, loše urađeno.

Milena Stanojević, haos. Baš haos od pjesme. Shvatam da je i emocija haotična, ali ovdje je autorka stvorila nesređenu hrpu riječi. I to forsiranje “stani, brani” mnogo kvari pjesmu. Interpunkcija je takođe loša. Loše.

Preskočih Iliju Stepanovića zamalo. I da sam preskočila, nikakve štete, ionako nemam šta za ispraviti ovdje. Svaka čast. Samo pazite na interpunkciju: ili je ima ili nema, ovo polovično je najgora varijanta.

 

Član žirija:
Nermin Delić
Pjesme:
Ocjene
VLADIMIR ARANĐELOVIĆ
4
BORIS MANDIĆ
5
IVAN GAĆINA
4
JOVANKA VANJA MARKOVIĆ
5
MILENA STANOJEVIĆ
3
ILIJA STEPANOVIĆ
5
ALBENA STEFANOVA LATINOVA
4
DRAGAN TERZIĆ MEDO
2
Komentar:
VLADIMIR ARANĐELOVIĆ:
Svedeno, a lijepo, baš u stilu zagonetke ispjevano. Poentiranje prelijepo. No, pjesma nije od onih pjesama u kojima se pokazuje sav raskoš stihovanja, a ovaj autor vrvi od talenta. Stoga, uz savjet da nastavi po starom, ocjena za pjesmu je 4.BORIS MANDIĆ:
Magično. U ovako kratkoj minijaturi, pronađoh dvije prelijepe metafore. Možda bih samo dodao još naslov, magičan kao i pjesma što je. Još pamtim savršenu pjesmu NJU ORLEANS DŽEZ, ovog sjajnog autora, te mu savjetujem da nastavi ovako.
On je lišen svih mogućih suvišaka u svojim pjesmama, precizno i pažljivo odabira riječi, a u globalu, to sve postane sadržajno i jako primamljivo za čitaoca. Bravo! Rado bih čitao njegovu zbirku pjesama.
Ocjena 5.

IVAN GAĆINA:
Uh… Ovaj pjesnik je meni poznat po svojim traganjem za prelijepim riječima koje su pomalo arhaistične, ali imaju predivan poetski prizvuk. Koliko primjetim, on ih obično ne forsira u svojim pjesmama, već ih pokušava tako nenametnuto staviti u stihove, te tako obogatiti svoju pjesmu.
Pohvale za radnju pjesme, sve prelijepo izvedeno do kraja.
No, ovaj put imam nekoliko zamjerki na pjesmu. Prva je hermetičnost uslovljena težnjom za rimama. U tu svrhu autor koristi VERSNIK, POET, PJESNIK u pjesmi, što, po mom mišljenju, nije najidealnije. Druga zamjerka je pravopisna greška “OBA DVIJE”, pleonazam koji se u arhaističnoj formi piše sastavljeno.
Treća zamjerka su rime, trebale su biti malo inovativnije, opet, po mom mišljenju, ali sam pronašao nekoliko prelijepih, pa ovu zamjerku ne uzimam u obzir, jer se autor potrudio da izborom riječi u pjesmi napiše nešto inovativno.

Ocjena za pjesmu je 4.

JOVANKA VANJA MARKOVIĆ
Ova autorica je živa emocija! Tako to lijepo napiše da me uvijek raznježi. No, pored fascinatnog kraja koji je ujedno i najbolji momenat u pjesmi, sve pohvale idu i za tematiku. Ovo je ljubav. Na stotinu prvi način. Deskripcija prelijepa, no ostadoh zatočen u mislima, kad sam probao razumjeti ovo: “Ruke koje su deset puta jače od svoje krhkosti”, tako da me to zaista i “kupilo”, jer navodi na razmišljanje.

Jedino što bih promijenio u pjesmi je to da bih izbrisao dva stiha:
“Ruke starica
Ruke sa isprepletanim venama
Ruke se isprepreletanim rekama
Ruke sa isprepletanom bajkama”. – drugi, jer govori isto što i “metaforički” treći, te četvrti, jer mi ne leži u cijeloj priči.

Ostalo, sve pohvale! Ocjena 5.

MILENA STANOJEVIĆ:
Predivne misli zarobljene u imperativnim rečenicama, od početka do kraja pjesme, uz rime koje su tu samo radi reda, ne zbog toga što trebaju biti tu. Dakle, rime u slobodnom stihu su dozvoljene, ako se nametnu mislima, da bi se na adekvatan način ispratio misaoni tok. U suprotnom smislu, samo govore o skučenosti misaonog toka.
Savjet autorici: Zadržati ove prelijepe misli u pjesmi, riješiti se stopostotnog imperativa i rima u pjesmi.
Ritam je prelijep.

Ocjena 3.

ILIJA STEPANOVIĆ:
Odlično! Balkanika na djelu! Savjet autoru da lektoriše pjesmu (AFRIKATI!). Ovaj dio me oduševio svojim paradoksom:
“Seljaci obučeni u skupocena odela
Gostuju u informativnim emisijama,
Zabavnim programima, raznim talk showowima
Medjusobno se prepicavaju
Optužuju za podmićivanje i korupciju
Za nepotizam i opstrukciju
Alkoholizam i destrukciju
A onda opet zajedno podriguju
U skupštinskoj kantini
Dok čekaju isplatu
Poslaničke plate
Poslaničkog dodatka
Naknade za topli obrok, naknade za prevoz
Dnevnica za poslovno putovanje
Naknade za odvojeni život
Naknade za sudjelovanje u parlamentarnim odborima
Tantijeme iz deoničkih društava
Naknade za angažman u upravnim odborima …

Za to vreme
Seljaci u rastresenim kondurama
U masnim i grubim bluzama
Donetim iz nekog rata
Prodaju mršave svinje
Jer zbog suše nemaju čime da ih hrane
Prikupljaju tonu papira kako bi predali zahtev
Za neku vrstu subvencije
Koji će biti plaćeni s rokom od šest mjeseci
Odlučuju o tome kako će platiti za porez
Zavrsavaju poslove
Do pola osam kako bi gledali dnevnik
I čuli kako dobro žive
I čeka ih svetlija budućnosti
I nakon toga, Bolji život, Sretni ljudi, Porodično blago …
Sulejman, Mala Nevesta, Robinja Isaura, Kasandra…
I tako godinama …
Šta bi jos seljak mogao da pozeli ”

Ocjena 5.

ALBENA STEFANOVA LATINOVA:
Naočigled, jednostavna pjesma, prepuna simbolike! Posebno u posljednjim stihovima.
Bilo je zadovoljstvo prevesti je. Ocjena 4.

DRAGAN TERZIĆ MEDO:
Nisam naročito impresioniran. Ovaj autor ozbiljnog potencijala, u ranijim krugovima je slao pjesme koje vrve od radnje, gdje doslovno saživim svaki njegov stih. Ovdje preovladava deskripcija, ali me nije oduševila, jer nije inovativna. Ništa novo ne pročitah, niti bih upamtio ovu pjesmu po nečemu. Djeluje nedovršeno, pomalo konfuzno, jer prve dvije strofe autor natenane opisuje, a u trećoj strofi sve poče i završi, po pitanju radnje, opet, bez ijedne originalne stilske figure. Ovaj autor je imao dosta boljih pjesama.
Ocjena 2.

___________________
Pjesme:
VLADIMIR ARANĐELOVIĆ
ZAGONETKA

Tako je lako živeti.
Tako je teško znati živeti.

Udisati, izdisati, piti, jesti, spavati.
Svome plemenu potomstvo davati.

Pleme i srodnike od neprijatelja braniti.
Mrtve po običaju svečano sahraniti.

Znake neba, sunca, zvezda pravilno prepoznati.
Najdublje tajne sveta punim plućima spoznati.

Dostojanstveno i slavno umreti,
a smrti se do poslednjeg daha hrabro bojati.

Tako je lako znati živeti.
Tako je teško živeti.

BORIS MANDIĆ
***
zaspala je.
posle-ponoćni časovi..
noć sjaji belom tišinom.
tiho se ušunjao
u toplinu sobe
mali san
usnuvši i sam:
u jednoj pahulji
leži ušuškan ceo grad,
a u gradu nestali –
tuga i jad.

IVAN GAĆINA
RATUJU DVA KRALJA

Dama velekrasna zavela dva brata
i miganjem tajnim svirepu sudbinu,
proključale strasti do krvavog rata
pa junačke vojske za kraljeve ginu.

Preko bojnog polja naviru bijeli
na krilima vjetra ko planinska voda,
pobjeda je naša – topnik kralju veli,
al’ vladaju crni šumom neprohoda.

Dok je kraljski poklik kosio živote
kao ratnik spasa u ozračju mira
projezdio dasa kroz klanac ljepote
da versovljem sklada dirigira lira.

U bici za premoć padale su žrtve
te versnik zaluta u sraz dvije vatre,
stihujući tužno za soldate mrtve
odlučio perom da nepravdu satre.

Hvalio se crnkralj da je bolji borac
jerbo bijel-vojsku tek primirje spasi,
al’ mu djeva reče – nisi čudotvorac
pa se usred boja uz pjesnika skrasi.

Nakon bitke teške dva se brata mire
dok armije vrle ližu bolne rane,
kraljevna i poet šaholjublje šire
jer remijem slave oba dvije strane.

Na barjaku mira golubica guče,
pjesmodara hvali za čudesni obrat,
čijim šaho(s)pjevom svjetski vođe uče
kako mudrovoljom odigrat rato-mat.

JOVANKA VANJA MARKOVIĆ
RUKE STARICA

Ono što ostaje u sećanju
Kad odu
Jesu njihove ruke
Ruke starica
Ruke sa isprepletanim venama
Ruke se isprepreletanim rekama
Ruke sa isprepletanom bajkama

One koje su se radovale
Našoj kosi i koracima
Na levim im dlanovima pregršt dece i jabuka
I dok im uzdignut kažiprst desni lažno preti-
One se smeše

Ruke koje su deset puta jače od svoje krhkosti
Na kojima je teret ovoga sveta
Ruke pune Sunca
Ruke pune zemlje
Najlepše zemljive ruke
Jednom odu svi kojima su trebale

Smežurane, a zauvek mlade
Pričljivo- ćutljive ruke
Na kraju uvek prigrle nebo
I tamo na nebu
Na nebo-plavom žitnom polju
Uvek se spajaju
Nedirnute

MILENA STANOJEVIĆ
BRANIM

Zabraniću kiši na prozor da mi svrati,
tiho da šapuće,
senke prošlosti u meni da budi,
ime njegovo na usne da mi donosi!

I tebi cvete branim da procvetaš,
da zamirišeš!
Zabraniću vetru latice da ti širi,
sve mi na njega miriše.
Čuješ li me?
Branim!

I ti reko stani!
Njegovim korakom tečeš,
vedrim, ubrzanim!
Nemire mi svojim žuborom nosiš,
molim te, zaustavi se, stani!

Ne letite ptice, zaćutite!
Cvrkut vaš je divan,
njegov glas kao da me
vašom pesmom mami.
Uspomena oživeće, sagoreće me,
na srcu ranu pravi!
Molim vas ne letite, ne pevajte,
srce se moje brani!

Ne šumi opalo lišće,
beži od mojih koraka,
neka te nose ovi hladni dani.
Šum vaš budi uspomene,
njegov lik mi svaki vaš šum pravi.
Molim te ne šumi, utišaj se,
sećanjem na njega ne galami!

Zaustavi se svete, ne diši, stani!
Molim te izbriši sećanje,
ne prizivaj prošlost, moje se srce brani!

ILIJA STEPANOVIĆ
SELJACI

Bilo je to u zemlji seljaka na brdovitom Balkanu

Seljaci obučeni u skupocena odela
Podriguju od jeftine hrane
U Skupštinskoj kantini
Nalivaju se u škotskim destilatima
Guraju američke dolare
U džepove sa pocepanom postavom,
Da bi više stalo
Pipkaju hostese u mini suknjama
Dok bedra njišu
Na visokim potpeticama

Seljaci u skupocenim odelima
Dremaju u blindiranim automobilima
Balave po kožnim presvlakama
Obilazeci rupe temelja
Za nove investicije u kojima
Smrdi ustajala voda i blato
I neki državni neprijatelj
Ili kosti nekog zaboravljenog narko šefa

Seljaci obučeni u skupocena odela
Gostuju u informativnim emisijama,
Zabavnim programima, raznim talk showowima
Medjusobno se prepicavaju
Optužuju za podmićivanje i korupciju
Za nepotizam i opstrukciju
Alkoholizam i destrukciju
A onda opet zajedno podriguju
U skupštinskoj kantini
Dok čekaju isplatu
Poslaničke plate
Poslaničkog dodatka
Naknade za topli obrok, naknade za prevoz
Dnevnica za poslovno putovanje
Naknade za odvojeni život
Naknade za sudjelovanje u parlamentarnim odborima
Tantijeme iz deoničkih društava
Naknade za angažman u upravnim odborima …

Za to vreme
Seljaci u rastresenim kondurama
U masnim i grubim bluzama
Donetim iz nekog rata
Prodaju mršave svinje
Jer zbog suše nemaju čime da ih hrane
Prikupljaju tonu papira kako bi predali zahtev
Za neku vrstu subvencije
Koji će biti plaćeni s rokom od šest mjeseci
Odlučuju o tome kako će platiti za porez
Zavrsavaju poslove
Do pola osam kako bi gledali dnevnik
I čuli kako dobro žive
I čeka ih svetlija budućnosti
I nakon toga, Bolji život, Sretni ljudi, Porodično blago …
Sulejman, Mala Nevesta, Robinja Isaura, Kasandra…
I tako godinama …
Šta bi jos seljak mogao da pozeli

ALBENA STEFANOVA LATINOVA
SREĆA SE NE KUPUJE NOVCEM

Sreću novcem ne možeš kupiti,
to će dušu samo učiniti robinjom.
“Bogati”, što od pohlepe, što neznanja
novcem ubijaju sopstvenu dosadu.

Sudbina novca je jako tužna…
Naši snovi se moraju ostvariti.
Danas se sve kupuje iz duga,
a dobrote nema – zlo prevladava.

Ne postoji ravnoteža novca.
Muče nas i ubijaju naše duše.
Svaki od profita postane ovca
i razboli se brzo, jer nema mjere.

Ima ljudi, žele sve da dobiju,
a novac je prljav – pun infekcije.
Ko god ga ima, zaslužuje presudu,
jer ne zna kako se upravlja novcem.

ЩASTIE S PARI NE SE KUPUVA

Щastie s pari ne se kupuva,
kara ti dušata da robuva.
A pъk siti v alčnostta piruvat,
s pari ubivat svoйta skuka.

Tъžna e sъdbata na parite…
trяbva da ni sbъdnat te mečtite.
Dneska vsičko v zlato se kupuva,
a ne biva – zloto se naduva.

Ravnosmetka nяma za parite.
Te ni mъčat i ubivat ni dušite.
Vseki ot pečalbata se razbolяva
i ot pokvara, nяma svoя mяra.

Iskat vsički da gi polučavat,
a pari sa mrъsni – pъlni sъs zaraza.
Koйto ima gi, prisъda zaslužava..
če ne znae tez pari, kak da upravlяva.

SHTASTIE S PARI NE SE KUPUVA

Shtastie s pari ne se kupuva,
kara ti dushata da robuva.
A pŭk siti v alchnostta piruvat,
s pari ubivat svoĭta skuka.

Tŭzhna e sŭdbata na parite…
tryabva da ni sbŭdnat te mechtite.
Dneska vsichko v zlato se kupuva,
a ne biva – zloto se naduva.

Ravnosmetka nyama za parite.
Te ni mŭchat i ubivat ni dushite.
Vseki ot pechalbata se razbolyava
i ot pokvara, nyama svoya myara.

Iskat vsichki da gi poluchavat,
a pari sa mrŭsni – pŭlni sŭs zaraza.
Koĭto ima gi, prisŭda zasluzhava…
che ne znae tez pari, kak da upravlyava.

DRAGAN TERZIĆ MEDO
PLJUSAK

Stajao sam pod užarenom kuglom,
tog toplog julskog jutra
stajao i čekao kišu koja je padala,
negdje na horizontu.
Doneseći samo tihi povjetarac
i miris tvoje kose,
uvjek svjež kao i ovo jutro.

Miran i spokojan,a ipak uplašen u duši,
čekao sam tu kišu
koja se lagano širila negdje oko mene,
ostavljajući me sa mirisima jutra,
pognute glave,
ispod te užarene kugle.

Onda se sjetih da zamolim nebo
da pošalje tvoga uzdaha dio,
da bar jedna kap,od milion kapi
doleti do mojih suvih usta.
Pa da ponovo osjetim ukus
tvojih suza na usnama mojim.

Sve pjesme autora možete pronaći u albumu MILI DUELI 2018 (GLASANJE ČITAOCA) na oficijalnom fejsbuk profilu Nermin Delić (Mili Dueli): KLIK OVDJE!

Hvala svima na povjerenju!

U Jajcu,

Organizator Milih Duela
Nermin Delić


All rights reserved.
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
©2018
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.