MILI DUELI 2018 – Rezultati i komentari žirija – Treći krug – Duel 7

Poštovani prijateji, sa zadovoljstvom vam donosim rezultate stručnog žirija Milih Duela i čitaoca. U protekih 5 dana su rezultati skupljani i nakon presjeka glasova čitaoca donosimo Vam konačni izvještaj koji je nastao nakon glasanja po pravilima Trećeg kruga koje možete pogledati OVDJE.


DUEL 7

mili dueli 7

*Pored tri prva učesnika koji su driektno obezbijedili Polufinale, organizator je odlučio da jedan od 10 preostalih autora koje može poslati u Polufinale bude: Seadeta Osmani. 


U TREĆI KRUG NISU PROŠLI: Srećko Aleksić – Bodler, Zoran Kelava, Ana Cvetanoska i Nataša Aleksovska. 

Zahvaljujemo se na učešću ovim autorima. Njihova Zahvalnica za doprinos širenju i promicanju književnog stvaralaštva preko društvenih mreža, na kraju sezone će im biti poslata putem interneta, te u slučaju dolaska na promociju Milih Duela, ista će im biti dodijeljena u štampanom izdanju. Sama činjenica da su prošli kvalifikaciju, te su izabrani u TOP 77 sa svojom prijavom je jako važna i pohvalna stvar. Puno sreće ovim autorima u budućnosti, u stvaralačkom i svakom drugom smislu. Nadam se da se vidimo sljedeće sezone opet ovdje u Milim Duelima. Svejedno, kao organizatoru, drago mi je što sam vas upoznao.

UČESNICI KOJI SU PROŠLI U ČETVRTI KRUG TREBAJU SLATI NOVU PJESMU, a u inbox/e-mail poštu će im stići upustva o načinu slanja NOVE (1) PJESME s kojom će se predstaviti u Četvrtom (polufinalnom) krugu. Svakako, čestitamo na uspjehu!

KOMENTARE STRUČNIH ČLANOVA ŽIRIJA MOŽETE PROČITATI OVDJE:

Član žirija:
Enea Hotić
Pjesme:
Ocjene
JOVAN BRATIĆ
5
DONKO NAJDENOV
4
ENSER HODŽA
4
ANA CVETANOSKA
4
SREĆKO ALEKSIĆ
4
SEADETA OSMANI
4
ZORAN KELAVA
3
NATAŠA ALEKSOVSKA
3
Komentar:
JOVAN BRATIĆ
SVЕ PRОLАZI,
SVЕ MIRIŠЕ TАJNОM
Bez obzira na saznanje da je Život prolazan, pjesniku je lakše da tu spoznaju oboji velom tajne, te da taj motiv prolaznosti pretvori u nešto što je nalik otvaranju omota raznih darova koje nam svakodnevno daruje jedino i istinsko čudo – Život. Svidjela mi se pjesma, dobar ritam, nema gramatičkih i pravopisnih grešaka.
DONKO NAJDENOV
JEDAN OBIČAN KONKRETAN SLUČAJ HRANJENJA PREKO INTERNETA
Vrckava pjesma o našoj sakodnevici, o virtuelnom svijetu kojim se većina hrani. Poruka jasna da se vratimo normalnom životu, prevod korektan.
ENSER HODŽA
KORACI ŽIVOTA
Motiv prolaznosti života, odbrojavanje koraka do kraja puta, ne baš originalan pristup, ali korektno napisano.
SREĆKO ALEKSIĆ
KADA OPADAJU KAJSIJE
Pomalo renesansna pjesma sa vapajem u posljednjim stihovima, međutim, ne baš tako originalna pjesma, ima dobrih momenata, ali, pjesnik treba da vodi računa da ne gomila previše pjesničkih slika, ( prezrele kajsije, nebozvezde ptice, djeca koja se igraju, šareni leptiri, bijele grudi djevojke…) Dramatičnost koja nije postignuta karakteristika je ove pjesme. Obratiti pažnju na znakove interpunkcije, /riječi u vokativu se uvijek odvajaju zapetama od ostalog dijela teksta – *Majko, zašto si me rodila…*
SEADETA OSMANI
ON KAŽE
Pjesma snažnog motiva promjene zbog nekoga. Koliko nas ustupci prema drugima udalje od nas samih do te mjere da nas i ti što su nas mijenjali i prekrajali na samom koncu traže ono što smo zarad njih promijenili. Paradoksalno, ali istinito. Dobra pjesma, molim pjesnikinju da obrati pažnju na znakove interpunkcije i veliko slovo.

 

 

Član žirija:
Anđela Turukalo
Pjesme:
Ocjene
JOVAN BRATIĆ
4
DONKO NAJDENOV
5
ENSER HODŽA
3
ANA CVETANOSKA
2
SREĆKO ALEKSIĆ
3
SEADETA OSMANI
4
ZORAN KELAVA
4
NATAŠA ALEKSOVSKA
1
Komentar:
Donko, odlično! Kreativan izbor teme, tema iznesena na veoma šaljiv i šarmantan način, i- bez prevelike dubine misli- sagrađena je kvalitetna pjesma. Pa, bravo.

Seadeta Osmani, znaci navoda i izvoda se koriste kad citirate. To je ta djelimicna interpunkcija koja je mnogo gora od potpunog nedostatka iste. Odaberite.

Zoran Kelava, slabije od prethodne dvije. Kao da se troše mogućnosti. Ipak, i dalje posjedujete prepoznatljiv izraz koji je gotovo neodoljiv u poeziji. Voljela bih da Vas vidim u nekoj težoj tematici, sa istim izrazom. Vjerujem da bi to bio pun pogodak.

Enser Hodža, pjesma mi djeluje malo nesređeno. Nije loš materijal, od nje bi se odlična stvar mogla napraviti blagim prepravkama. Ipak, te prepravke nisu izvršene, fali joj dinamike- posebno u prvom dijelu. Tu je sama radnja dinamična, ipak- stihovi nisu.

Srećko Aleksić, slatkasta pjesma ali nedovoljno upečatljiva. Barselona je nosila ljepšu energiju. Ova je nekako…bijela kafa. Miriše lijepo, boja je tupa, a ukus- kako ko voli. Možete vi bolje.

Ana Cvetanoska, očekivala sam mnogo više. Kraj je dopadljiv, ostatak pjesme je haotičan. Nema čega nema. Moralo je ovo biti malo svedenije, uređenije. Makar po formi i ritmu da je stabilnije, pa neka su motivi nagužvani… Ovako, sve zajedno, ne dopada mi se.

Nataša Aleksovska, ova pjesma je odlična za komercijalne svrhe. Kao da je pisana za reklamu. Ne osjećam poeziju, ne osjećam autora, ne osjećam emociju.

Jovan Bratić, jedna od rijetkih pjesama sa prijatnom repeticijom. Forma je skladna, ritam pravilan, ta repeticija dođe kao šlag na torti. Pjesma je laka, tečna. Prijatna je. Nije me oborila s nogu, ali mi se dopada.

 

Član žirija:
Nermin Delić
Pjesme:
Ocjene
JOVAN BRATIĆ
4
DONKO NAJDENOV
5
ENSER HODŽA
4
ANA CVETANOSKA
3
SREĆKO ALEKSIĆ
4
SEADETA OSMANI
4
ZORAN KELAVA
4
NATAŠA ALEKSOVSKA
2
Komentar:
JOVAN BRATIĆ:
Vrlo dobra pjesma! Nekada nije sve ni u složenosti, u tim preteškim metaforama, nekada je potrebno imati lijepu misao i voditi se njome običnim riječima. Da je samo možda dvije-tri sitne bravure autor unio u pjesmu, ona bi sigurno imala taj magični prizvuk. Ovako, u pitanju je jedna pjesma snažnog sadržaja, no, oskudnije poetike.
Ocjena 4.

DONKO NAJDENOV:
Odlično! Bilo je zadovoljstvo učestovati u prevodu ove pjesme! Neobična tematika, šaljivi, satirični prizvuk. Monče ćemo se svi sjećati sigurno i kad prođu Mili Dueli! Bravo! Ocjena 5.

ENSER HODŽA:
Autor koji ima tako sjajan osjećaj za stavljanje emocija u pjesmu, onako nenametnuto, blagim tonom, suptilno… Ovaj put je misaono izostao ispratiti svoju pjesmu od početka do kraja. Metaforika sa arhaizmima je lijepa, cijelu knjigu sam posvetio izučavajući turcizme, na mnogo upadniji način od ovoga, te mi je stoga, dosta drago vidjeti neke riječi koje su sada prevaziđene u standardnom književnom jeziku. Ipak, fali mi energije, još više ljepote u izrazu ovaj put, a ne sumnjam da to ovaj talentovani autor može i ponuditi.
Ocjena 4.

ANA CVETANOSKA:
Nepotrebno duga pjesma, dosta klišea, suvišnih riječi u njoj ima. Tematika je toliko puta upotrebljena da moraš biti maher za pisanje, ako se odlučiš za ovu tematiku. Originalan ponajprije.

Ovu autoricu pamtim po puno snažnijim pjesmama, tako da vjerujem da je u pitanju samo krivi odabir pjesme. Nadam se da će u sljedećem krugu, ako prođe, povesti više računa o izboru pjesama.

Ocjena 3.

SREĆKO ALEKSIĆ:
Pjesma koja ima nekoliko lijepih, prelijepih motiva, poput:
“Deca se igraju u pesku naše zgrade;”
“kapima nežnosti u njene bele grudi zore,-
meke kao paperje plave ptice, u jastucima…”.
No, pjesma nema radnju, strofe nisu povezane, a poentiranje je lijepo.
Grešku SINFONIJA neću uzeti kao zamjerku.
Ocjena 4.

SEADETA OSMANI:
Lijepo i svedeno. Ova autorica ima sjajan potencijal, poznavajući njen rad u prethodnim krugovima. Ovoga puta mi nedostaje malo metaforike.
Ocjena 4.

ZORAN KELAVA:
Šaljiva minijatura. No, prethodne dvije su bile za koplje bolje. Pjesme ovakvog karaktera moraju imati foru, inače se ne mogu smatrati poezijom. Očekujem bolju pjesmu naredni krug, ukoliko do njega stigne ovaj autor.

Ocjena 4.

NATAŠA ALEKSOVSKA:
Blijedo. Sveopšti utisak je da nisam pronašao poetiku u pjesmi, niti jedan element poezije koji bi me oduševio. Moralo je to bolje i zrelije. Porediti KRV i VINO i time poentirati misleći da ste izmislili toplu vodu i dali čitaocu nešto što nije znao je suludo. Ipak, vjerujem da je u pitanju samo krivi izbor pjesme. Ova autorica je imala puno bolja izdanja.

Ocjena 2.

 

Sve pjesme autora možete pronaći u albumu MILI DUELI 2018 (GLASANJE ČITAOCA) na oficijalnom fejsbuk profilu Nermin Delić (Mili Dueli): KLIK OVDJE!

Hvala svima na povjerenju!

U Jajcu,

Organizator Milih Duela
Nermin Delić


All rights reserved.
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
©2018
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.