MILI DUELI 2018 – Rezultati i komentari žirija – Treći krug – Duel 8

Poštovani prijateji, sa zadovoljstvom vam donosim rezultate stručnog žirija Milih Duela i čitaoca. U protekih 5 dana su rezultati skupljani i nakon presjeka glasova čitaoca donosimo Vam konačni izvještaj koji je nastao nakon glasanja po pravilima Trećeg kruga koje možete pogledati OVDJE.


DUEL 8

mili dueli 8.jpg

*Pored tri prva učesnika koji su driektno obezbijedili Polufinale, organizator je odlučio da dva od 10 preostalih autora koje može poslati u Polufinale budu: Toni Pavleski i Ensar Bukarić. 


U ČETVRTI KRUG NISU PROŠLI:  Rada Tomić Bulatović, Duško R. Nedović i Atina Mušić. 

Zahvaljujemo se na učešću ovim autorima. Njihova Zahvalnica za doprinos širenju i promicanju književnog stvaralaštva preko društvenih mreža, na kraju sezone će im biti poslata putem interneta, te u slučaju dolaska na promociju Milih Duela, ista će im biti dodijeljena u štampanom izdanju. Sama činjenica da su prošli kvalifikaciju, te su izabrani u TOP 77 sa svojom prijavom je jako važna i pohvalna stvar. Puno sreće ovim autorima u budućnosti, u stvaralačkom i svakom drugom smislu. Nadam se da se vidimo sljedeće sezone opet ovdje u Milim Duelima. Svejedno, kao organizatoru, drago mi je što sam vas upoznao.

UČESNICI KOJI SU PROŠLI U ČETVRTI KRUG TREBAJU SLATI NOVU PJESMU, a u inbox/e-mail poštu će im stići upustva o načinu slanja NOVE (1) PJESME s kojom će se predstaviti u Četvrtom (polufinalnom) krugu. Svakako, čestitamo na uspjehu!

KOMENTARE STRUČNIH ČLANOVA ŽIRIJA MOŽETE PROČITATI OVDJE:

Član žirija:
Duško Topić
Pjesme:
Ocjene
VOJKAN MILENKOVIĆ
5
ENSAR BUKARIĆ
4
MEDINA DŽANBEGOVIĆ
5
DEJAN NOVAKOVIĆ
5
TONI PAVLESKI
4
RADA TOMIĆ BULATOVIĆ
4
DUŠKO R. NEDOVIĆ
4
ATINA MUŠIĆ
3
Komentar:
VOJKAN MILENKOVIĆ: ***

Ovdje doista nema dvojbe. Pred nama je vrsni i profilirani pjesnik osebujnog i u svakom pogledu originalnog izraza. To se već vidjelo u prethodnom krugu gdje je nevjerojatnim bogatstvom riječi, zapažanja i nizanjem neuobičajenih metafora zaokupio pažnju stručnog žirija, a siguran sam i brojnih čitatelja. Istina, teška je to poezija, mnogima nepristupačna, a svatko tko iole voli poetski način izražavanja već od prvog čitanja može naslutiti visoke umjetničke domete ovog pjesnika.
No, nikako mi nije jasna logika kojom autor upisuje interpunkcijske oznake. Na nekim mjestima sam pomislio da je riječ o tipfelerima.

ENSAR BUKARIĆ : Dubrovnik

Pjesničke vedute su vrlo zahvalan motiv jer autor slika grad svojim riječima iznoseći osobna zapažanja i impresije. Doduše, uvijek postoji opasnost da slika ostane nedorečena jer pjesnik nije uspio pronaći adekvatne izraze. Srećom, ovdje to nije slučaj. Bez nepotrebnih metafora i drugih stilskih figura pjesnik jednostavnim i svakom razumljivim stilom pokazuje svoju fascinaciju drevnim gradom. Sjajno pogođen je stih “… i kamen se gosparom zove”.

MEDINA DŽANBEGOVIĆ: Žena polomljene štikle

Crno, beskrajno crno, bolno, preteško… Život se s nekim ljudima poigra krajnje okrutno; toliko okrutno da se učini da ne postoje riječi kojima se to može dočarati. No, pjesnikinja od formata to itekako uspijeva donoseći gotovo brutalnu sliku žene, pred kojom nitko ne može ostati ravnodušan.
Iako ne volim ovakvu naturalističku poeziju, ovoj pjesmi dajem maksimalnu ocjenu.

DEJAN NOVAKOVIĆ: Nek je vina, nek je pjesme

Odlična pjesma, u kojoj se pjesnik podsmijava i ruga nekoj našoj običajnoj praksi i pritom briljantnom preciznošću slika ljudsko licemjerje. Riječ je o gotovo nestvarnoj slici našeg provincijalnog života u kome tišina vrišti, praznina guši… Zanimljiv etnološki pristup u sjajnom opisu “profi narikača”, kao i u opisu drugih slika iz nepisanog protokola seoske sahrane usnulog arlekina. Pjesnik se maksimalno trudi biti što uvjerljiviji pa tako npr. u jednoj kitici koristi riječi istoznačnice svemir i vasiona.

TONI PAVLESKI: Oslobođenje

U cjelini vrlo lijepa i duboko promišljena pjesma. Nisam siguran je li otvaranje Pandorine kutije u zadnjim stihovima dovoljno da pjesma nosi naslov “Oslobođenje”.

RADA BULATOVIĆ TOMIĆ: Očeva slika

Pjesnički pitko, svima razumljivo, ljudski iskreno i ugodno. Nema nepotrebne patetike kakvu često srećemo u sličnim djelima manje vještih pjesnika. Dobra forma u kojoj dominiraju vješto sročene rime (ACBD), kakvih je na žalost sve manje u našem pjesništvu.

DUŠKO R. NEDOVIĆ: Moji nemiri

Sve u svemu pjesma je pisana manirom iskusnog poete. Vrlo lijepe i skladne rime, dobra metrika, vjerojatno namjerno izabran (nazovimo ga) “starački” ritam iako se autor u zadnjem stihu ruga starosti (“vrijeme je da u mirovinu pošaljemo ostarelog vraga”).
Doduše, u ovoj pjesmi bi se zbog njene uvjerljivosti i bolje zvučnosti moglo dosta poraditi na izboru riječi i njihovom redoslijedu. Svakako treba izbjegavati nepotrebne “duplikate” kao na primjer: u 1. kitici previše zamjenica “ja”, glagola “živim”, u 2. kitici 2 puta imenica “nemiri” i previše rječci “da”.

ATINA MUŠIĆ: Ples u tami

Još jedna varijacija na vječnu temu prolazne i nesretne ljubavi! Ispričano razumljivo i jasno, bez prikrivenih promišljanja. No, bez obzira na uvriježenu tvrdnju da su sve nesretne ljubavi iste, mišljenja sam da bi se u pjesničkoj obradi ove teme trebalo malo više udaljiti od potrošenih klišea i svojim stihovima dati više osobnosti

 

Član žirija:
Anđela Turukalo
Pjesme:
Ocjene
VOJKAN MILENKOVIĆ
4
ENSAR BUKARIĆ
1
MEDINA DŽANBEGOVIĆ
4
DEJAN NOVAKOVIĆ
5
TONI PAVLESKI
5
RADA TOMIĆ BULATOVIĆ
3
DUŠKO R. NEDOVIĆ
3
ATINA MUŠIĆ
2
Komentar:
Toni Pavleski i Dejan Novaković, bez komentara. Bravo.

Vojkan Milenković… Ne dam*. Ovo je četvorka samo jer su me oči zaboljele. Svaki krug ponavljam, malo razmaka, dajte stihu prostora, ovako se ne može ni pročitati pravilno. Ovaj put čak nema ni razmaka nakon tačke. Nije bitno samo koliko talenta imate, a vi ga imate itekako. Bitno je i raditi na tome, konstantno napredovati i biti bolji. Vama fali samo urednost i ništa više. Pjesma je dobra, kao po običaju, nemam kritika osim ove.

Medina Džanbegović, ovo je odlično urađeno. Pjesma ima priču, nije dosadna, lijepo je formulisana. Za nijansu je slabija od petica iz razloga što mi nekako nije ulila snažan osjećaj, iako riječi jesu snažne. Možda trebate poraditi malo na dinamici ritma, da nije baš konstantan. Svakako, bravo.

Rada Tomić Bulatović, lijepa je pjesma. Ipak, morate se odlučiti za pravilnu ili nepravilnu formu; ne može se lebdjeti između jer čini pjesmu neprijatnom. Takođe, u kratkim pjesmama klišei kvare situaciju mnogo više nego u obimnijim jer su lakše vidljivi. Ostanu zapamćeni.

Duško R. Nedović, dobra tema. Interpunkcija užasna. Forma i ritam “lebde”. Nije ni tamo ni ‘vamo, ni pravilno ni nepravilno. Ima dobrih djelova, kraj mi se dopao; ali ima i lošijih.

Ensar Bukarić, ne znam šta da kažem o ovome. Na pjesmu mi ne liči. Opisali ste sve dobro, kao da nekome dajete instrukcije prije odlaska; ali… Poeziju ne vidim. Nije dobro u estetskom smislu, a ni što se tiče samog stiha. Nisam vidjela kreativne motive. Nema gotovo ničega.

Atina Mušić, kliše do klišea- cijela pjesma. Ništa originalno nisam vidjela, ništa novo i ništa što bi mi privuklo pažnju. Čak ni naslov nije originalan. Samo pogledajte pridjeve, to su klasični primjeri koji su vidjeni milijardama puta već. Kao da se radi po šablonu. Unesite sebe u poeziju, smislite šta ćete da kažete i recite to svojim srcem.

 

Član žirija:
Nermin Delić
Pjesme:
Ocjene
VOJKAN MILENKOVIĆ
5
ENSAR BUKARIĆ
4
MEDINA DŽANBEGOVIĆ
5
DEJAN NOVAKOVIĆ
5
TONI PAVLESKI
5
RADA TOMIĆ BULATOVIĆ
3
DUŠKO R. NEDOVIĆ
3
ATINA MUŠIĆ
4
Komentar:
VOJKAN MILENKOVIĆ:
Ovako, ova pjesma vrvi od metaforike, umjetnosti riječi. Radnja perfektna, sve je, baš po mom ukusu.
Ono što zamjeram je NESREĐENA FORMA PJESME… Dovoljno je samo pogledati i vidjeti da je ona estetski neprivlačna. U pjesmi bi trebalo napraviti nekoliko razmaka, podijeliti je na stihove, jer ova pjesma nosi tu dubinu, da je potrebno čitaocu da zastane i da razmisli o pročitanom, svako malo.
To je ujedno i moj jedini savjet za autora.
“Nedam da umre vuk.” – NE DAM ću oprostiti.

Veliki autor, zaista veliki! Ocjena 5!

ENSAR BUKARIĆ:
Ovaj autor je u Prvom krugu zablistao u punom sjaju, jednom od najljepših pjesama o smrti koje sam pročitao u MD, za svih ovih šest sezona koliko ih organizujem. Nakon toga, minijatura u Drugom krugu je trebala biti samo opomena da potraži jednako snažnu pjesmu u svojoj arhivi, kao što nam se predstavi u Prvom krugu. I evo ga, poslao je pjesmu u slobodnom stihu, o prelijepom Dubrovniku. No, nisam impresioniran. Zašo? Pjesma u sebi sadrži puku deskripciju, doslovno se ovakve riječi i opis znamenitosti mogu pronaći u govoru većine vodiča kroz ovaj prelijepi grad. Dakle, ništa snažno, da mi pred očima se razlije kao fantastična pjesnička slika. Ipak, pjesma u sebi ima izvjesnu dozu poetike, samo znajući pjesmu Prvog kruga, nisam zadovoljan, jer znam da ovaj autor to može puno bolje.
Ocjena 4.

MEDINA DŽANBEGOVIĆ:
Fantastična pjesma! Od početka do kraja sa jasnom tematikom, zaokruženom misaonom cjelinom. Nekako sam kroz ove krugove u duelima, zaista zavolio stil kojim piše ova autorica i savjetujem joj da nastavi ovako. Nijednu zamjerku nemam!
Predivno! Preporučujem čitanje ove pjesme! Ocjena 5+!

DEJAN NOVAKOVIĆ:
Prelijepa pjesma. Nemam niti jednu zamjerku! Samo ću reći da se tako zaokružuje misaona cjelina! Ocjena 5+!

TONI PAVLESKI:
Odličan prijevod pjesme. S obzirom da Toni sam prevodi svoje pjesme sa makedonskog na srpski jezik, zaista je impresivno, koliko je kreativan i na jeziku koji mu nije nativan. Pjesma je u formi kratke pjesme, jako mi se dopala, sam odabir riječi i poenta pjesme su odlični. Ocjena 5!

RADA TOMIĆ BULATOVIĆ:
Emotivna i lijepa pjesma. Glavni problem su klišei. Volio bih da sam pročitao nešto što je imao samo taj otac i nijedan drugi, da je taj odnos sa njim i zavičajem predstavljen originalnije. Bez obzira, kako rekoh, pjesma budi emocije.
Ocjena 3.

DUŠKO R. NEDOVIĆ:
Nesređena pjesma, forma je poprilično monotona. Čemu tolika potreba za iskazivanjem ega kroz 3 stiha u redoslijedu: JA, JA, JA… Savjetujem da to autor ukloni i ostavi ovako:
“Još sebe u bezvremenu ne mogu da nađem.
Živim kao nemiran vjetar i nestabilno vrijeme.
Još živim među oblacima i ne mogu da se snađem.
Ovovremena sam lutalica bez ikakve dileme.”

umjesto ovog:
“Ja još sebe u bezvremenu ne mogu da nađem.
Živim kao nemiran vjetar i nestabilno vrijeme.
Ja još živim među oblacima i ne mogu da se snađem.
Ja sam ovovremena lutalica bez ikakve dileme.”

No, u svakom slučaju, sadržaj u pjesmi je monoton, bez dinamike, nečeg zbog čega bih stao i razmišljao, pa se ponovo vratio u pjesmu. Mislim da su upravo ti momenti glavni nedostatak ove lijepe ideje.
Ocjena za pjesmu je 3.

ATINA MUŠIĆ:
Ova pjesma ima sve poetske motive u sebi, jedina zamjerka je to što to sve nije uklopljeno u jednu misaonu cjelinu, dakle, ona nije zaokružena. U prvoj strofi su oni LEPTIRI, pa su PLAMIČCI SVIJEĆE, a u zadnjoj su LJUDI koji se gase/spavaju KAO PLAMIČCI SVIJEĆE…
Mislim, jedino to je problem, rasijanost misli. 🙂 Izgleda kao da se iz različitih pjesama uzelo po nekoliko stihova i umentulo ovdje. Pjesma mora imati svoju radnju i likove koji mogu poprimati osobine drugih živih/neživih, ali oni moraju biti definisan već po početku pisanja i moraju kao takvi ostati do kraja u pjesmi.
Baš zbog toga, pjesma nema težinu koju bi inače imala, a mislim da je to i moja osnovna zamjerka na pisane ove autorice koje je jako produktivno, nimalo šturo, već onako pažljivo i britko, gdje se vidi da ona jako vodi računa o svemu. No, misaoni sadržaj mora biti takav da povezuje pjesmu u jednu priču, roman.
Baš zbog toga je teže napisati jednu pjesmu, negoli roman. Sve to treba unijeti u samo nekoliko rečenica.
Ova autorica itekako ima potencijala za to, ali obzirom da su ovakve stvari dozvoljene u prozi, ne bi bilo loše da svoje misli usmjeri i na prozu, jer je ona, kako rekoh, itekako potentna za to.

Moja ocjena za pjesmu je 4.
_________________________
Pjesme:
VOJKAN MILENKOVIĆ
***
Oblik,bilo koji odaberi.Vučica budi,nad rđom zemlje
gde praznine se množe,otpaci prostora prete iza kostiju što prizivaju
nepostojano,dodir što do grudi ti raste,vatrom bez plamena
delimo mrak,osluškujemo pepeo,ti crna
molim,da me vežeš za drvo,da me za plač vežeš,
jer ja ,u usta tvoja trčim,mesom
bez pogleda,pucaću iz koraka u tvoje mleko,
kada misli peku u vizurama trulih svitanja
i zalazim u tvoj dah.Ti naselila si neke besmislene vatre
zapisujući u moju sen,to kada postajem tvoj prozor
nakon još jedne moje smrti i postajem mrak,između četiri zida
naslonjen na pripit korak,glasan zov vuka i zaborav,
dok učim da te gledam,matericu tvoju slušam
i gromoglasno ruke tvoje miluju,tvoje šake po zidu slažem.
U vetar,nosim tvoj zaboravljen korak.
Sustižem,tvoj pogled zaboden u kišni dan.
Ostavljaš me u oduzimanju.Nedam da umre vuk.
Noć nadire u pluća.Krvarim pticu nad morem
odgurujući se od tvog prozora,zbog tebe obnavljam kožu.
Zaklan u snu,dozivam te u kosu obučenu,iza moje starosti
bez suza,ohladićeš mi oči.Cipele ću ti izuti.Iskorak iz zatočeništva tuđe vode.
Za tvojim stopalima.To su čekanja.Bogoostavljen,miris tvoj,pod sebe mećem.
Tako prirodno,oko vrata te nosim.Dišem vetar.Glavom pobodenom,pred
bogomoljom što se hvata za trbuh tvoj.Pupčanom me vrpcom odvezuješ od sebe samog.

ENSAR BUKARIĆ
DUBROVNIK

Šute zidine stare
okamenjenu čuvaju slavu
u riznici drevnoga grada.

I kamen se gosparom zove
u ovom nestvarnom svijetu
duša plemenitih.

Priča se govori sama
sa Crkve Svetoga Vlaha
do miloga zvuka vode
što razjeda fontane
i česme.

Tvrđava Bokar sa jednog
i Minčeta strašna
sa drugoga kraja
čuvaju obraz
Kneževa dvora.

Visoko se zastava vije
iznad Lovrijenca,
“Libertas”
biseru južnoga mora,
“Libertas”
priči bez kraja.

MEDINA DŽANBEGOVIĆ
ŽENA POLOMLJENE ŠTIKLE

Trčala je niz tijesna stubišta
Samoubilačkim ljubavnicima
Da im skida ožalošćeno rublje
Kupa smrdljivo, odbačeno meso
Pegla pohabane, zgužvane kapute
Hrani usjeve što bahato pobacaju.

Raštimana poput staroga instrumenta
Ostavlja pečat bezimenom postojanju.
U svojim sapima okupljala je mornare
Na ledu dizala trske slupanome brodu
Raspršena u iluziji, nespretna u koraku
Žena, koja je vrištala na vlastitu djecu.

Večeras pije vino od kostiju ruža
U osami uzdiše teškim dojkama
Krišom briše osjetljivost iz očiju
Kune se na zatvaranje svjetionika
I žali na umor tišine u kojoj putuje
Stavljajući prvi veo na lice pepela.

DEJAN NOVAKOVIĆ
NEK JE VINA, NEK JE PESME…

Praznina ujeda iz dubine
i steže grlo plačnog mecene
a suza slika slankastim tragom
po licu usnulog harlekina.

Tišina vrišti, praznina guši,
nemušte poruke putuju svemirom,
seku ko sablje, paraju britko,
ledeno truplo vasione.

Još jedan izgnanik ljudskoga roda
spakovan stiže post express turom
brižlivo složen u drven sanduk.
Pošiljalac nepoznat, adresa znana,
propratnica veli: “povratka nema”.

Propisno oplakan, kako to biva,
sve po p.s.-u, tu greške nema.
Stigao trio narikača,
profi je, kažu, a nije skup.
Plakaše vešto, za svaku paru,
čupaše perike umesto kose
jer sutra valja čupati opet
kad novi nesrećnik stigne na red.

Pečenje lepo, krtina sama,
lepo se jelo (domaćin pravi).
Ostavi mesta, stižu kolači
a možda i torta zatvori krug !?

Stiglo je vino, rakije beše,
kuda se dede pevaljka ona ?
Šta ima veze, vol’o je pesmu,
njemu je ovde svejedno brale !?
Udari brigu sad na veselje,
pevaljke nema, nije ni važno,
još balon vina, ta mi smo tu !

Što oni plaču, je l’ umro neko ?
To su mu majka, deca i brat…
Pa dobro, šta će, tako to mora,
daj im taj balon al’ nek ga vrate.

I tako,
praznina ujeda iz dubine
i steže grlo plačnog mecene
a suza slika slankastim tragom
po licu usnulog harlekina…

TONI PAVLESKI
OSLOBOĐENJE

Kad se šutnja raǵa
svi se prozori zatvaraju,
da ne bi je uzjahala
nečija zla misao,
otišla predaleko i skinula se
neželjeno pred svetom,
kao beba
ispred prve proročnice.
Tako skupljena u mraku,
ona postaje gospodar
svih probada,
svih suša i poplava.
U tim trenucima
samo šutnja
može da odluči,
kada i hoće li da otvori
provaliju u sebi,
da bi sve što boli
otišlo u nepovrat,
vođena od pomisao
da zaviri na dnu
otvorene pandorine kutije.

ORIGINALNA VERZIJA PJESME NA MAKEDONSKI JEZIK:
ОСЛОБОДУВАЊЕ

Кога молкот се раѓа,
сите прозори се затвораат,
да не би јавнат
на нечија злобна мисла
отиде предалеку и се расоблече
несакано пред светот,
како новороденче
пред прва наречница.
Така стутулен во мракот,
тој останува господар
на сите бодежи,
на сите суши и поплави.
Во тие мигови
самиот молк одлучува
кога и дали ќе ја отвори
бездната во себе,
за се болно неврат да отиде,
поведен од мислата
да ѕирне на дното од отворената
пандорина кутија.

RADA BULATOVIĆ TOMIĆ
OČEVA SLIKA

Spomen na moju ranu i očevu ljubav
odzvanjaće – godine i buduće dane,
imaću snage i hrabrosti,
dok vrijeme sakrije žive rane .

U samoći mi iz očiju suze teku
i od njih nastaju latice čvrste,
hladan zavičaj nesta niz rijeku;
uzalud zvijezda pomalja prste.

Sijalo sunce prelijepa lika,
pogled je tvoj, oče, pio zrake mile.
Sad ostade samo očeva slika;
Cvjetove ljubavi – uništiše sile!

DUŠKO R. NEDOVIĆ
MOJI NEMIRI

Ja još sebe u bezvremenu ne mogu da nađem.
Živim kao nemiran vjetar i nestabilno vrijeme.
Ja još živim među oblacima i ne mogu da se snađem.
Ja sam ovovremena lutalica bez ikakve dileme.

Umiri se već jednom u meni,u korov zarasli nemiru.
Da počnem ovozemaljski život nekog novog početka.
Da već jednom iza leđa ostavim svoje nemire na miru.
Da se upoznam sa običnom životom kao ptica rijetka.

Daj spusti me na zemlju mira,makar u ovim godinama.
Kada mi starost već bez kucanja prolazi preko praga.
Izbaci nesavladive nemire i ne igraj se sa nama.
Vrijeme je da u mirovinu pošaljemo ostaralog vraga.

ATINA MUŠIĆ
PLES U TAMI

Uspavanka noćnog svirača
spoji dva lutajuća srca.
U vrevi izgubljenih duša
krilima se dotiču
dva noćna leptira.

Ljubav se taji, skriva
u glasnim zvucima
nadolazećeg dana.
Volimo se dok cijeli svijet spava.

Jutarnja buđenja
donose nedostajanje i skrivaju
tajnu u kojoj živimo.

Tinjamo poput plamička svijeće
čekajući vrelu noć
koja donosi potpunu predaju.
I živimo tako
iz dana u dan,
iz noći u noć.

Ljubav treba svjetlost,
a ne krinku tame.

Neprimjetno i tiho se gasimo
kao plamičak svijeće
dok gledamo u ploču od voska,
u grob izgubljene ljubavi.

 

Sve pjesme autora možete pronaći u albumu MILI DUELI 2018 (GLASANJE ČITAOCA) na oficijalnom fejsbuk profilu Nermin Delić (Mili Dueli): KLIK OVDJE!

Hvala svima na povjerenju!

U Jajcu,

Organizator Milih Duela
Nermin Delić


All rights reserved.
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
©2018
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.