MILI DUELI 2018 – Rezultati i komentari žirija – Treći krug – Duel 9

Poštovani prijateji, sa zadovoljstvom vam donosim rezultate stručnog žirija Milih Duela i čitaoca. U protekih 5 dana su rezultati skupljani i nakon presjeka glasova čitaoca donosimo Vam konačni izvještaj koji je nastao nakon glasanja po pravilima Trećeg kruga koje možete pogledati OVDJE.


DUEL 9

mili dueli 9.jpg


U ČETVRTI KRUG NISU PROŠLI: Smajil Durmišević, Zada Šahdanović, Slavka Klikovac, Selveta Katić – Selva. 

Zahvaljujemo se na učešću ovim autorima. Njihova Zahvalnica za doprinos širenju i promicanju književnog stvaralaštva preko društvenih mreža, na kraju sezone će im biti poslata putem interneta, te u slučaju dolaska na promociju Milih Duela, ista će im biti dodijeljena u štampanom izdanju. Sama činjenica da su prošli kvalifikaciju, te su izabrani u TOP 77 sa svojom prijavom je jako važna i pohvalna stvar. Puno sreće ovim autorima u budućnosti, u stvaralačkom i svakom drugom smislu. Nadam se da se vidimo sljedeće sezone opet ovdje u Milim Duelima. Svejedno, kao organizatoru, drago mi je što sam vas upoznao.

UČESNICI KOJI SU PROŠLI U ČETVRTI KRUG TREBAJU SLATI NOVU PJESMU, a u inbox/e-mail poštu će im stići upustva o načinu slanja NOVE (1) PJESME s kojom će se predstaviti u Četvrtom (polufinalnom) krugu. Svakako, čestitamo na uspjehu!

KOMENTARE STRUČNIH ČLANOVA ŽIRIJA MOŽETE PROČITATI OVDJE:

Član žirija:
Zdravko Odorčić
Pjesme:
Ocjene
SLAVKA KLIKOVAC
5
SMAJIL DURMIŠEVIĆ
3
ZADA ŠAHDANOVIĆ
4
SELVA KATIĆ
3
REFIKA DEDIĆ
4
STEVO LESKARAC
4
SLAĐANA STAVREVA
4
Komentar:
U nekima od pjesama nema svježih ideja već puno onog slično pročitanog, kao i stari problem da se pjesma razvodni i od prve ideje završi na nemčemu drugom.
Zanimljiva je pjesma u kojoj su lajkmotiv poznati naslovi ili citati već znanih pjesama u pjesmi Ima li čovjeka
Lepršava pjesma lisrskog izričaja Treptaj duše koja svojim sjetnim metaforama daje ugođaj čitanja najviše me se dojmila

 

Član žirija:
Anđela Turukalo
Pjesme:
Ocjene
SLAVKA KLIKOVAC
1
SMAJIL DURMIŠEVIĆ
3
ZADA ŠAHDANOVIĆ
1
SELVA KATIĆ
2
REFIKA DEDIĆ
3
STEVO LESKARAC
4
SLAĐANA STAVREVA
2
Komentar:
Stevo Leskarac, u ovoj grupi jedna od najboljih. Sve je dobro u ovoj pjesmi i ništa nije loše izvedeno ali je mlaka emocija, slab je efekat, fali joj energije. Fali dinamičnosti i upečatljivih momenata.

Refika Dedić, “Glas ispod
20 tisuća milja pod morem”. Ne može i ispod i pod. “Glas 20 2000 milja pod morem” je pravilno. Ovo nikako nije. Onda, iskreno, ne prepoznajem temu u ovoj pjesmi. Vidim samo da se nabrajaju tuđa djela- a sad, što to nije mnogo povezano, nikome ništa. Voljela bih samo da znam kako ste prespojili ove romane na ovaj način. Ako ste ih stvarno sve pročitali, onda shvatate koliko je problema ovdje na jednom mjestu.
“Seobe svuda
Proces cool
svakodnevan
uz kafu Stranca neizbježan”- ovo je bukvalno najgori scenario za čovječanstvo i za pojedinca.
Promislite bolje naredni put.

Smajil Durmišević, ništa posebno. Nije mnogo loše, nije ni dobro, nije ni upečatljivo, ne nosi ništa sa sobom osim tog latisnkog naziva koji u kombinaciji sa motivom Bosne može samo konfuziju napraviti. Bosanski žargon je ljepota Bosne, ne morate ništa prevoditi. Da se razumijemo, ne pričam ja ovdje o Bosni nego o korištenju jezika.

Selva Katić, ova pjesma je tako teška za čitanje… Nelijepa, nesređena, neuredna, ritam ne postoji a ni forma. Te rime smetaju koliko su proste i nametnute pjesmi. “Ne dam”*.

Slađana Stavreva, Prve dvije strofe dok sam čitala, očekivala sam nešto valjano. Mešutim, ubrzo nakon toga uslijedilo je rasulo. Autorka kao da nije bila fokusirana na pjesmu, pjesma se razlila i pošla u milion pravaca i protegla se bez potrebe. Što se dalje ide, pjesma je lošija i lošija.
“Tvoja ruka
u mojim nedrama
i bude se vulkani…

Volim te…šapućeš mi
Koliko…pitam
Najviše…

Volim te …dodajem
dok se saginjem
da dotaknem purpur u tebi.”- čitav ovaj dio je jedan veliki kliše koji se mora ukloniti.

Slavka Klikovac, ovo je primjer onoga što nazivam “sterilnom pjesmom”. Toliko se vodi računa o estetskim pravilima da se gubi poenta poezije: a to su originalnost i duša. Rime su proste, sve je prosto. Rad ne zrači emociju, ne pokazuje snagu, ne odaje znake života- rekla bih. Fokusirajte se više na to da sebe pružite papiru, a manje na pravila. Često bude ljepše kad se pravila krše.

Zada Šahdanović: prosto, neoriginalno, usiljeno. Sve što sam rekla za prethodnicu, važi i ovdje (osim za poštovanje pravila jer vidim da se ovdje nisu pretjerano poštovala). Više istine fali pjesmi. Ne kažem da nije iskrena, kažem da je istina neosjetna u njoj.

 

 

Član žirija:
Nermin Delić
Pjesme:
Ocjene
SLAVKA KLIKOVAC
3
SMAJIL DURMIŠEVIĆ
4
ZADA ŠAHDANOVIĆ
3
SELVA KATIĆ
3
REFIKA DEDIĆ
4
STEVO LESKARAC
4
SLAĐANA STAVREVA
4
Komentar:
Prije nego dam pojedinačni sud, na osnovu svog mišljenja, razmatranjem svih pjesama u ovom duelu sam zaključio da nijedna od njih nije zaslužila ocjenu 5, po osnovu kriterija koji sam postavio za Treći krug. Svaka od pjesama ima bar jednu itekako primjetnu zamjerku, te se nadam da ću kroz svoje pojeidnačne komentare i obrazložiti svoje konačne ocjene.
SLAVKA KLIKOVAC:
Jako lijepo izvedena pjesma. Međutim, bez one snage koju sam čitao u pjesmi prethodnog kruga od ove autorice. Pjesma bi sigurno izmamila aplauz i kod čitaoca, jer je prijatna, mila i topla za čitanje. Svi bi je razumjeli i svi bi se mogli pronaći u njoj. Međutim, u njoj ne vidim onu “dubinu” zbog koje bih ostao posljednji da sjedim i razmišljam, dok svi odlaze kući.
Savjetujem autorici da pametnije bira pjesme, jer je ona već izbrušen autor, ima sve predispozicje, a vjerovatno i pjesme, da ostavi trag u književnosti svoga naroda.
Ocjena 3.

SMAJIL DURMIŠEVIĆ :
Ovaj autor posjeduje lakoću u pisanju versa, ne strahuje od jednostavnosti, dovoljno je iskustven da vješto izbjegne izlišnost, a ima u sebi i potrebnu emociju da rodi pjesmu.

Naizgled, jednostavna pjesma, čak sam na početku čitanja pomislio da će ovo biti MLAKA pjesma, ljubav, pa ljubav o Bosni… Tisuće puta ispjevana. No, kraj ove pjesme je zaista poetski i daje krila ovoj pjesmi da zapamtimo njen let.
Ocjena za pjesmu je 4.

ZADA ŠAHDANOVIĆ:
Nakon impresivnog, možda ponajboljeg početka otkako čitam pjesme ove autorice u duelima, sve je uništeno gomilom klišea (pisanje samo pro forme), rime su odnijele tok misli u bezličnost, nešto već rečeno na stotine puta (pr. VODILA-RODILA… već pri isticanju samo te dvije riječi uz napomenu da je pjesma o majci, radnja pjesme bi bila poznata i bez čitanja, a to je loše, po mom mišljenju)… Sve poslije prve strofe je nešto što bih najradije posavjetovao autoricu da izbriše i da ostavi samo ovo:
“MAJKU BOLE MOJE PJESME

Pjesme su ti pelin,
gorče i teže od mokrih grana,
kaže majka ,
kad sa zorom dodjem
u oku donesem stihove
krvave od svježih rana.”

Sve ostalo u sebi nema onu poetsku nit koju ja tražim.

Iskreno, puno više očekivah od ove talentovane autorice koja nas je u prethodna dva kruga oduševila.
Nadam se da će pametnije birati pjesme, ako prođe u sljedeći krug.
Ocjena za pjesmu je 3.

SELVA KATIĆ:
Pjesma savršene inspiracije, ideje. Međutim, u realizaciji je nastao problem, to jeste u njenom prenošenju na papir. Dosta nesređene forme sa gomilom pravopisnih grešaka.
OSMIJEH – NE OSMJEH;
DA L’ – NE DAL’
KO – NE K”O
neću da ga ogrnem..!!!!!!! – ČEMU POTREBA ZA 7 UZVIČNIKA?
NE DAM – a ne NEDAM
ko zna koliko je ostalo.!!?? – MOGLA JE JOŠ I DVOTAČKA 😀

Na ovako nelektorisanu pjesmu, sva njena draž se na momente gubi, no, ni ovo ne bih uzeo toliko za zlo, ali pjesma je nesređena i po pitanju suvišaka riječi, ne samo pravopisnih grešaka.
Npr.
“Ja u srcu sam još uvijek dijete.”
Nema potrebe gomilati riječi, u ovom slučaju zamjenice. Rekao bih, opravdano i ovo, da je kojim slučajem u pjesmi ispoštvan broj slogova.
Dakle,
“U srcu sam još uvijek dijete.” .

Molim da se povede računa o ovome, a i sličnim stvarima koje su i ranije bile prisutne u pjesmi ove autorice, ali im nisam pridavao veliku pažnju, jer ona zaista ima potencijal, ima tu umjetničku dušu, samo je potrebno da se ozbiljnije pozabavi prezentacijom svojih djela.
Ocjena za pjesmu je 3.

REFIKA DEDIĆ:
Vrlo kulturna, kako volim reći, lijepa i otmjena pjesma, napisana od strane autorice koja jako vodi računa o svakoj riječi koju će upotrijebiti. Na formu pjesme ona, također, računa, pa onda intrigom uzastopnih riječi počinje svoju magiju.
U ovoj pjesmi, ona je sjedinila nekoliko djela koji su obilježili naša odrastanja, a pritom dala je svoj pečat pjesmi intrigom na temu ČOVJEKA.
Ova pjesma definitivno treba rad na svojoj jačini, ali u ovom duelu, doima mi se kao itekako vrijedna.
Ocjena za pjesmu je 4.

STEVO LESKARAC:
Pjesma sa snažnom i jasnom porukom, uz nekolicinu poetskih prizvuka. Sve mi se svidjelo, sem ovog što ću napomenuti.
“Napustiću noćas prijatelje, znance,”
“Nestati ću noćas k’o svjetlo u mraku,” – ovakve dvije verzije futura prvog u pjesmi su neprikladne. Posebno ovo NESTATI ĆE (ispravno: NESTAT ĆE) Dakle, autor se treba odlučiti za formu koju će koristiti. Moj savjet:
“Napustit ću noćas prijatelje, znance,”
“Nestat ću noćas k’o svjetlo u mraku,” .
Neću spominjati standardni komentar o ritmu, to se podrazumijeva da pjesme u rimama imaju tačan broj slogova, a ovdje ima par momenata gdje se taj nesklad može primjetiti, no, ovaj put neću uzeti u obzir.

Ocjena za pjesmu je, na račun njene NAJVEĆE DUBINE I POETSKOG IZRAZA u ovom duelu, 4.

SLAĐANA STAVREVA:
Jako narativna pjesma, milozvučna i po svoj prilici odlična za izvođenje na sceni. Međutim, nakon predivnog početka u pjesmu je stavljeno previše riječi… Neke strofe bih potpuno preuredio.
“U tišini šapućemo,
kao mala, uplašena deca,
uhvaćena u krađi
zabranjene čokolade
koja se topi u ruci
sakrivena pre večere.”
Ovo djeluje lijepo. Između, ima dosta propusta. No, pjesma vrvi od emocije, kraj je mogao i bolje biti izveden, ali posljednji stih je lijep. Znam da ova autorica može puuno bolje.  🙂
Ocjena za pjesmu je 4.

____________________

Pjesme:

SLAVKA KLIKOVAC
TREPTAJI DUSE

Zatreperi dusa od dodira tvoga
Lice rumen prosu usahnulim tijelom
Nebom zaigrase bijeli andjeli
Rasuše se kose o nebu cijelom.

Obrise tijela svjetlost zatalasa
želje potopiše u lepetu krila.
Nebeska zvijezda osvijetli zjene
U oku tvome gnijezdo sam svila.

Krenule su ruke oblake da grle
Paperjasti snovi zagrlise lice
U kretanju neba skrise se andjeli
Lik im odleprša na krilima ptice.

SMAJIL DURMIŠEVIĆ
ZLATNI LJILJAN

Na svetoj zemlji
Na štitu i kamu
U srcu
Raste i cvjeta
Lilium bosniacum
Zlati se zambak
I miris pruža,
Miriše život
Kuća, Bosna i snovi
U jesen bude
Tek stručak suhi,
A korijen
Spava i sanja
Da raste, raste…
Svuda
Na rodnoj grúdi

ZADA ŠAHDANOVIĆ
MAJKU BOLE MOJE PJESME

Pjesme su ti pelin,
gorče i teže od mokrih grana,
kaže majka ,
kad sa zorom dodjem
u oku donesem stihove
krvave od svježih rana.

Ne čitaj ih i ne kuni zvijezdu
koja me je vodila…
Raniće te i reći ti da si samo
bol i patnju, ti u meni rodila.

Ne govori da ne patim,
da ne budem dama tame,
odsjaj krupne suze tvoje.
Ja sam pelin
i gorke su pjesme moje.

Ne govori da ne lutam,
budna sanjam i pusti me
da uzimam travi rosu,
da obojim dugom kosu,
da ispunim svoje oči
dubinama mračne noći..

Sve u stihu to ću,majko,
oćutati,oplakati
a tebi ću mila moja
za utjehu,pomirenje,
buket divnih ruža dati.

SELVA KATIĆ
OGLEDALO MOJE DUŠE

U ogledalu lik me gleda
osmjeh zamr”o a kosa sijeda…
Smije se, plače ,pa me onda ruži
sad mi nogu podmetne
sad mi ruku pruži.

Ogledalo vara…
dal” staro je već?
Ne odgovara ni riječ.

Zagledam se ponovo
dal” to čujem glas?
Neko traži spas!
Prisan mojoj duši
k”o da sevdah pjevuši
pa se razlije,
niz naše avlije.

Likuje me,gleda,neće da se druži,
sad očima miluje,
čas počne da ruži.
K”o klasje zlatno godine se viju,
davno su one počele da zriju.

Lik se ljuti,što mislim o svima
pa upita-“Dal” radosti za tebe ima”?
Pa sve nekakve grimase pravi,
to ogledalo heroja u meni slavi.

Srarost se gura u ogledalu da se vidi,
a toliko mjesta drugdje ima..
Kako se ne stidi?
A život kukavica samo ćuti,
svakome putokaz dade
meni ne znade..

Sanjar me iz ogledala gleda
nitima života plašt starosti plete,
neću da ga ogrnem..!!!!!!!
Ja u srcu sam još uvijek dijete.

Tako ljudi znaju,
najbolje o tebi
pričaju na kraju.
Nedam ovo života malo,
grabim šakom i kapom..
ko zna koliko je ostalo.!!??

Ma, bježi liče…
i da imam godina trista ,
u duši uvijek ostajem ista.

REFIKA DEDIĆ
IMA LI ČOVJEKA

Nepomična na pučini razuma
pred ogledalom savjesti
osluškujem

Glas ispod
20 tisuća milja pod morem
odjekuje

U traganju za izgubljenim vremenom
idem svojim putem

Uništena svaka zamisao
Na rubu pameti

Seobe svuda
Proces cool
svakodnevan
uz kafu Stranca neizbježan

Niko nije kriv
svi smo krivi
u Tvrđavi spoznaja
dok ne shvatimo bit
U čekanju Godoa

Čovječe, vrijeme curi
U nama Ponornica
(ne)sreća bitka

Na Božijem putu
Ne okreći se,sine

U ogledalu razuma
nakon Sto godina samoće
Magle i mjesečine oko čovjeka
i u čovjeku

Niko ne zna
gdje nestade Crvena

Iz daljine dopire glas

Ima jedna modra rijeka

Stani…
kuda Stepski vuče
glas zbilje opominje
valja prijeći Modru rijeku

Ne idi preko čovjeka
ne idi od čovjeka
ne idi do „čovjeka“

Od čovjeka do Čovjeka
budi
č o v j e k ČOVJEKU

Kameni spavaču, probudi se!

Ti si
svoj na svome
na pravi put izađi
budi to što jesi
i neka ti je
Bog na pomoći.

STEVO LESKARAC
ODLAZAK

Otići ću noćas kad začujem zvono,
Pobjeći od sebe, nestati u tami…
Sat minute moje broji monotono,
tjeskoba u duši samuje i čami…

Pomisao čudna, o odlasku noćnom,
Pod korake tihe prostire mi pute,
Zadrhtim od tinte u crnilu moćnom,
U kojem se stope nove zore slute…

Napustiću noćas prijatelje, znance,
Zaogrnut mrakom, lutanjem bez cilja,
Odbaciti snove, pokidati lance,
Izbrisati odjek imena od milja.

Nestati ću noćas k’o svjetlo u mraku,
Dok u lokvi mjesec lice si ogleda,
Kad se magla daha napinje u zraku,
Tek mi rosa krenu iz sjetna pogleda.

SLAĐANA STAVREVA
PURPUR

Ušao si u moj život
kao purpurno praskozorje.

Došao tiho na prstima
da ne probudiš vilenjake
koji su mi čuvali mladost,
a pritom si ceo moj svet prekrio
svojim purpurom prahom.

Svim danima si poklonio
novu lepotu
a oni su se uprkos svemu
i dalje inatili i vukli
ne želeći da brzo
odu, odmah nakon zore
i prepuste vladavinu noći.

A kada bi napokon
njihovo svetlo
nestalo u daljini
došle bi naše
baršunasto svilene tame
opet prošarane
tananom nijansom
tvoga purpura.

Te naše noći meke i tople
kao tvoja purpurna ljubav
uvek su donosile
neku divnu tišinu
punu treptaja
zbog isčekivanja
od kojeg je sve kretalo.

U tišini šapućemo,
kao mala, uplašena deca,
uhvaćena u krađi
zabranjene čokolade
koja se topi u ruci
sakrivena pre večere.

Dodirujemo se nježno,
vrlo pažljivo,
kao da smo napravljeni
od skupocjenog
muranovog stakla,
a svaki pogled
miluje kao svila
dok istražuje po licu
i znatiželjno se zavlači
ispod trepavica,
zaviruje mi iza potiljka
sakrivenog ispod kose.

Treperim kao cvet
dodirnut rukom anđela.

Tvoj zagrljaj i ja u njemu.
Šapat u uvo
koji budi čula,
poljubac koji
topi dušu,
kao šećernu penu
u ustima.

Tvoja ruka
u mojim nedrama
i bude se vulkani…

Volim te…šapućeš mi
Koliko…pitam
Najviše…

Volim te …dodajem
dok se saginjem
da dotaknem purpur u tebi.

ПУРПУР
Влезе во мојот живот
како пурпурна мугра.
Дојде тивко на прсти
за да не ги разбудиш самовилите
кои ја чуваа мојата младост,
а при тоа целиот мој свет
го прекри со својот пурпурен прав.
На сите денови им подари
нова убавина,
а тие и покрај се’
и понатаму се инаетеа
и се влечеа,
не сакајќи бргу
да си заминат по зората
и да и го отстапат тронот на ноќта.
На крајот
кога нивното светло
ќе го снема во далечината,
на негово место
доаѓаа нашите
сомотно- свилени, темни ноќи
повторно прошарани
со нежната нијанса
на твојот пурпур.

Тие наши ноќи, меки и топли
како твојата пурпурна љубов
секогаш носеа
некоја прекрасна тишина,
полна со треперења
поради очекувањето
од кое се започнува..
Во тишина шепотиме,
како мали, исплашени деца
фатени во кражба
на забрането чоколадо,
кое се топи во рака
сокриено пред вечера.
Се допираме нежно,
многу внимателно,
како да сме создадени
од скапоцено мураново стакло,
а секој поглед
гали како свила,
дури истражува по лицето
и љубопитно се завлекува
под трепките,
ми подѕирнува во вратот,
сокриен под косата.
Треперам како цвет,
допрен со ангелска рака.
Твојата прегратка и јас во неа.
Шепот во уво
кој буди сетила,
бакнеж кој ја топи душата,
како шеќерна пена
во уста.
Твојата рака во моите недра
и се будат вулкани…
Те сакам…ми шепотиш.
Колку…те прашувам.
Најмногу…
Те сакам…додавам
дури се наведнувам,
да го допрам пурпурот во тебе.

Sve pjesme autora možete pronaći u albumu MILI DUELI 2018 (GLASANJE ČITAOCA) na oficijalnom fejsbuk profilu Nermin Delić (Mili Dueli): KLIK OVDJE!

Hvala svima na povjerenju!

U Jajcu,

Organizator Milih Duela
Nermin Delić


All rights reserved.
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
©2018
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.