Magistar književnohistorijskih nauka, Medina Džanbegović, na korak do finala Milih Duela 2018!

U sljedećih nekoliko dana ćemo vam predstaviti Polufinaliste Mili Dueli 2018. Riječ je o autorima koji su, zahvaljujući svojoj poeziji, dospjeli na korak do samog finala ovog jedinstvenog online balkanskog kontesta poezije.

Medina Džanbegović, 1968., Kairo, Egipat

  • Rođena u Zenici. Školovala se u Maglaju, Doboju i Sarajevu.
  • Završila sam komparativnu književnost i bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1991. godine, zatim književnosti naroda BiH i bosanski jezik na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, 2001. godine, a 2009. godine stekla zvanje magistra, odbranivši tezu “Transpozicija tradicije u djelu Naguiba Mahfouza” iz književnohistorijskih nauka, također na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.
  • 2014. godine upisala sam doktorsku disertaciju iz bosanskohercegovačke književnosti na temu „Orijentalno-islamska i zapadno-europska kultura i duhovnost u književnome i esejističkome djelu Dževada Karahasana“.
  • 2001. godine IK Ljiljan, Sarajevo, objavila mi je prvu zbirku pjesama „Pepeljara i sedam opušaka“.
  • 2013. godine UG Hrast, Gunja, objavila mi je u Hrvatskoj drugu zbirku pjesama „Bajka o krugu“.
  • 2015. godine UG Hrast, Gunja, objavila mi je i treću zbirku pjesama „Svekolika upitnost“.
  • Sudjelovala sam kao autorica u više od trideset međunarodnih zajedničkih zbirki poezije u izdanjima Kulture snova iz Zagreba, Udruženja balkanskih umetnika iz Beograda, Novosarajevskih književnih susreta itd.
  • Radila sam kao profesorica bosanskog jezika i književnosti u Maglaju, Tešnju i Sarajevu, a danas sam poslom i životom vezana za Kairo (Egipat).
  • Bavim se socijalnim i političkim analizama. Pisala sam tekstove za Slobodnu Bosnu, E-novine, Ex-Yu Voice i druge portale.
  • Nemam potrebu uvijek govoriti, ali imam potrebu zapisati… Poezijom mogu doprijeti i do čarobnjakovog štapića, pa se zavući u koru drveća, biti u zdjelici sa zdrobljenim voćem, odletjeti do oblaka koji mnogo zna, uletjeti u kočiju svih godišnjih doba, gdje teku ogromne količine vremena… Nema zvijezda toliko dalekih, noći tako izdašnih ili uznemirujućih, ni brda neprovidnih, kada pišem… i nešto stvaram.

 

 

 

 

One comment

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.