Diplomirani inženjer mašinstva, Ensar Bukarić, na korak do finala Milih Duela 2018!

U sljedećih nekoliko dana ćemo vam predstaviti Polufinaliste Mili Dueli 2018. Riječ je o autorima koji su, zahvaljujući svojoj poeziji, dospjeli na korak do samog finala ovog jedinstvenog online balkanskog kontesta poezije.

Ensar Bukarić, 1968., Gornji Vakuf, Bosna i Hercegovina

 • Rođen je u Bugojnu (1968).
 • Diplomirani je inženjer mašinstva, a dugi niz godina radi u kompaniji iz oblasti automobilske industrije Saraj – Komerc d.o.o. Gornji Vakuf – Uskoplje kao Quality manager.
 • Sarađuje sa časopisima, zastupljen je u zbornicima i antologijama u BiH i šire. Države u kojima su mu objavljivana djela osim BiH su i Srbija, Hrvatska, Crna Gora i SAD. Piše poeziju i prozu još od 1977. godine.
 • Prve objave literarnih djela bila su u školskom listu „Pokušaj“ O.Š. „Ivo Lola Ribar“ Gornji Vakuf koju je pohađao sa odličnim uspjehom. Više puta nagrađivan je na literarnim konkursima koje je tada organizovala njegova matična škola. U to doba bio je redovni član literarne sekcije.
 • Kao član muzičke sekcije (koju je vodio Filip Radić Fićo) trebao je učestvovati sa svojom kompozicijom „Istok je daleko“ urađenoj za harmoniku na međunarodnom takmičenju nesvrstanih zemalja u Lapovu (Srbija) gdje je trebao predstavljati tadašnju Jugoslaviju, uz još 20 kompozicija iz cijeloga svijeta.
 • Pisanje je nastavio i u srednjoj školi, ali ozbiljnije predstavljanje imao je na mašinskom fakultetu u Zenici kada je bio samostalno predstavljen u emisiji studentskog radija, a njegove stihove čitao je Miroljub Mijatović, član Bosanskog narodnog pozorišta i trenutni zamjenik direktora i rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene.
  U istoj toj emisiji predstavljene su i kompozicije „Jabuka“ koju je izvodio Igor Primorac i „Moja nastavnica“ koju je pjevao tada dječak Nandino Škrbić, a danas direktor RTV Zenica, koje su snimljene u studiju Igora Kasapovića.
 • Ozbiljniji pristup publikovanju svojih radova dešava se nakon uspostave saradnje sa Alijom Kebom koji redovno od 2002. godine, pa sve do svoje smrti objavljuje autorova djela u „Mostu“ – časopisu za obrazovanje, nauku i kulturu čiji je izdavač bila Podružnica pisaca Hercegovačko-neretvanskog kantona.
 • Objavio je pjesmu i na engleskom jeziku u zborniku „Pearls of the Past“ (The International Library of Poetry) 2002. godine u Sjedinjenim Američkim Državama.
 • Zastupljen je u još nekoliko zbornika.
 • Posebne emocije izaziva odlazak u Inđiju (Vojvodina) gdje sa svojim kolegama Vernesom Manov i Nijazom Rujancem prisustvuje promociji zbornika.
 • U planu ima da u narednom periodu objavi samostalnu zbirku poezije i zbirku priča, te zbirku za djecu. Isto tako, piše roman za djecu „Bijeli jelen“ koji bi nakon navedenih planiranih zbirki ugledao svjetlo dana.

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.