MILI DUELI 2018 – Rezultati i komentari žirija – Četvrti krug – Polufinale 2

Poštovani prijateji, sa zadovoljstvom vam donosim rezultate stručnog žirija Milih Duela i čitaoca. U protekih 5 dana su rezultati skupljani i nakon presjeka glasova čitaoca donosimo Vam konačni izvještaj koji je nastao nakon glasanja po pravilima Trećeg kruga koje možete pogledati OVDJE.


DUEL 2

MILI DUELI POLUFINALE 2


U PETI KRUG NISU PROŠLI:  Dejan Novaković, Sonja Milatović, Donko Najdenov, Nikolina Sušnić, Stevo Leskarac, Slađana Stavreva i Marija Prodanović. 

Zahvaljujemo se na učešću ovim autorima. Njihova Zahvalnica za doprinos širenju i promicanju književnog stvaralaštva preko društvenih mreža, na kraju sezone će im biti poslata putem interneta, te u slučaju dolaska na promociju Milih Duela, ista će im biti dodijeljena u štampanom izdanju. Sama činjenica da su prošli kvalifikaciju, te su izabrani u TOP 77 sa svojom prijavom je jako važna i pohvalna stvar. Puno sreće ovim autorima u budućnosti, u stvaralačkom i svakom drugom smislu. Nadam se da se vidimo sljedeće sezone opet ovdje u Milim Duelima. Svejedno, kao organizatoru, drago mi je što sam vas upoznao.

UČESNICI KOJI SU PROŠLI U PETI KRUG (VELIKO FINALE) TREBAJU SLATI NOVU PJESMU U VIDU VIDEO SNIMKA RECITACIJE, a u inbox/e-mail poštu će im stići upustva o načinu slanja NOVE (1) PJESME s kojom će se predstaviti u posljednjem, finalnom krugu. Svakako, čestitamo na uspjehu!

KOMENTARE STRUČNIH ČLANOVA ŽIRIJA MOŽETE PROČITATI OVDJE:

Član žirija:
Simo Golubović
Pjesme:
Ocjene
DEJAN NOVAKOVIĆ
5
DONKO NAJDENOV
4
ĐURKO GUTOVIĆ
4
ILIJA VUKIĆEVIĆ ATLETIČAR
4
IRYNA FINGEROVA
4
MARIJA PRODANOVIĆ
3
NIKOLINA SUŠNIĆ
3
SLAĐANA STAVREVA
4
SONJA MILATOVIĆ
4
STEVO LESKARAC
4
Komentar:
Као да су ове песме мерене на неком добром кантару, све су некако приближно исте вредности, сличног исказа и песничког манира где се песници/аутори на неки начин исповедају за нешто што је било љубав и сада она на неки начин бледи/пропада, нестаје, а ипак је ту, за увек, за трајање и сећање, само зависи шта ко од ње очекује и колико жели да је памти.
Ипак, чини ми се да је прва песма ДЕЈАНА НОВАКОВИЋА под насловом “ШУМА” дала више светлости стиху, више радости читаоцу, више разумевања живота/стварности, па и када је он безнађе. Песник то не исказује песимистички него врло реалистички. Песимизам, страх и безнађе псказани стихом су присутни у животу,. Тоје део стварности и песник се, можда с правом, пита да ли је боље не рађати децу, него рађати проблеме које је немогуће решити. Песник казује да је човек рођен као дрво – био би у шуми са својима, овако је на неки начин обезвољен, осамљен, често мрзовољан, забринут, удаљен од другог човека, а мељу људима је/међу својима. Нажалост, то је део живота нашега, свакодневне стварности наше, духовне отуђености…

 

Član žirija:
Lela Zjajo
Pjesme:
Ocjene
DEJAN NOVAKOVIĆ
5
DONKO NAJDENOV
4
ĐURKO GUTOVIĆ
5
ILIJA VUKIĆEVIĆ ATLETIČAR
5
IRYNA FINGEROVA
5
MARIJA PRODANOVIĆ
3
NIKOLINA SUŠNIĆ
4
SLAĐANA STAVREVA
3
SONJA MILATOVIĆ
3
STEVO LESKARAC
5
Komentar:
Prije nego sto budem u komentarima objasnila svoje ocjene u ovom Polufinalnom Krugu, probat cu uopsteno reci nesto o autorima koji su nam se predstavljali od pocetka do sada, znaci o outorima koji su se nasli u Polufinalu ovog takmicenja.
Citajuci ponudjenu poeziju, odnosno sve pjesme autora, stekla sam utisak kod nekih da su se zbilja potrudili i da su akceptirali misljenje clanova zirija te po predlozenim savjetima poboljsali svoje pjesme, svoj izrazaj i sa dosta paznje odabirali metafore kako bi osnazili svoje pjesme i dali im vecu karakternu jacinu. Takodjer, primjecuje se i ispravnost pravopisa i upotreba interpunkcije te i na taj nacin pokazali su da su spremni boriti se do kraja u ovom takmicenju.
Sa druge strane, ima i onih koji su uvjereni da ce lako doci do Finala ili pobjede u MD, a da nista nisu ucinili kako bi svojim pjesmama odusevili citalacku publiku i sam ziri.
Kako se priblizavamo kraju ovog takmicenja, moram reci da sam ocekivala mnogo vise. Bilo kako bilo … takmicenje se mora privesti kraju i neka najbolji pobijedi.DEJAN NOVAKOVIC – Pjesma SUMA ovog autora me, u nekoliko navrata, odusevila. Obicnim rijecima bliskim svakom covjeku, ovaj autor je zakljucio da je bijeg u sumu jedini nacin da se spase od desavanja koja mu vise ne gode.
Pjesma tece lagano i nista ne ometa njen tok. Nema rijeci koje odstupaju ili se ne oslanjaju na vec ponudjene – Sklad pjesme je kao sklad tonova u klasicnoj muzici i pjesma ili tece ili nam usi zaglusuju tonovi koji ne pripadaju skladbi. Dobro uredjena pjesma, mnogo kaze i zakljucak na kraju je ocekivan i umotan istinom. Mozda bih ja u nekim sekvencama, dodala jos par stihova kojim bih uoblicila cijelu misao i razlog nastanka pjesme. Ovako je nekako ostalo nedorecenosti…
Sve u svemu, lijepa pjesma … lijep mi dozivljaj, iako zapravo u njoj nema nista lijepo. Ali, prica je “prica obicnog covjeka kojem je svega pomalo u zivotu dosta” , sto je covjeku danasnjice i te kako poznato.
U prvoj strofi ispravila bih :

“Povoljno prodajem svoj lažni osmeh.
Taj mi nikada, ničemu ne služi.”
u

“Povoljno prodajem svoj lazni osmeh
taj mi nikada i nicemu ne sluzi”

Ovom autoru u Polufinalu dajem podrsku i njegovu pjesmu ocjenjujem sa 4.

DONKO NAJDENOV – Pjesma puna kontradiktornosti. Ali, valjda tako treba kad se radi i “zeni Vampirici” koja se smjestila u pjesmu i izazvala u meni neodredjeno misljenje. Problem pjesama autora iz Makedonije je do sada bio u losem prevodu, no ova pjesma je i pored dobrog prevoda, ostala malo nejasna upravo iz razloga upotrebe rijeci koje su u suprotnosti sa rijecima tokom pjesme.
Prva strofa glasi:

“Ispred mene je divna vampirka,
Divljom ljepotom sleđena, nezamisliva.
Gleda me svojim poniznim čarom
I svoju moćnu auru niz uši mi sliva!”

Cudesno je da je vampirka “divna”, sa divljom ljepotom ali “sledjena” … i koja gleda “poniznim carom” , a svoju “mocnu auru” niz usi sliva. Autor je sebi dao malo vise slobode kad opisuje vampirku ovako.
Citajuci pjesme ovog autora kroz tri prethodna Kruga, sticem dojam da su sve prosjecne ali tematski podsticu na razmisljanje jer ne poznajem neke ljude koji ljubav ili potrebu za ljubavlju predstavljaju na ovako neobican nacin. Za trud, zalaganje i zelju da uspije, ovom autoru, za ovu pjesmu dajem 4. Prevod ove pjesme je odlican jer pjesma se da razumjeti. Pravila pravopisa su ispostovana , sto veoma cijenim.

DJURKO GUTOVIC – Uvijek sam radoznalo docekivala pjesme ovog autora. I nisam se razocarala nikad. Lijepa pjesma, prijanja srcu i naprosto volim ovakvu poeziju.

Posebno isticem ovaj stih

“Prislanjao sam svoje hladne grijehove
O njene tople oproštaje … ”

Koliko povjerenje i sigurnost prema sebi je bilo opredijeliti se za ovakve stihove u Polufinalu ! Bez klisea, poznato ali smisljeno i na vrlo lijep nacin prikazan odnos dvoje ljudi. Izvrsno!
Lijepo uradjeno i vrlo sam zadovoljna. Moja ocjena za ovu pjesmu je 5.
Svakako bih zeljela ovog autora vidjeti i u Finalu. Srecno!

ILIJA VUKICEVIC – ATLETICAR – Moja ocjena za ovu izvrsnu pjesmu je 5. Ali, to ne znaci da je pjesme i perfektna. Trebalo bi tu da se neke stvari obrisu, dopune strofe ili oduzmu uzrecice koje nemaju vrijednost. Ima stihova koji su vrlo “nepoeticni” i oduzimaju glatkocu sklada misli. Autor bi morao malo posvetiti paznje izricaju i metrici u stihu. Harmonicnost radnje se gubi upotrebljavajuci rijeci koje se u poeziji ne koriste.
Ipak, pjesma je izvrsna i ovom autoru dajem moju podrsku i mislim da zasluzuje Finale. Srecno!

IRYNA FINGEROVA – Pohvaljujem ovu autoricu iz vise razloga. Prvi i osnovni je da pise poeziju kakvu ja volim i koja je po stilu pisanja prihvacena od citatelja. Uporedit cu njene stihove sa manjim brodovima ili ladjama koji mirno plove morem, bez bojazni da ce naletjeti na sprud, dok se ozarena lica na brodu osjecaju blazeno i srecno. Eto, tako razmisljam kad citam ovu autoricu i kad zamisljam njen lik kroz njene stihove. Neobicnost stila akcentuje u zavrsnici sa stihovima koje covjek ne ocekuje i time zaokruzuje cijelu pjesmu, sto je po meni, svakako, potrebno.
Ne mislim da grijesim sto cu podrzati i ovu autoricu i ovu pjesmu joj ocijeniti sa 5.
Od Prvog kruga do Polufinala stabilno i sigurno plovi svojim morem do Finala. Pozeljet cu joj srecu !

MARIJA PRODANOVIC – U Polufinalu, ova autorica nam je ponudila kratku minijaturu koja na mene nije ostavila nikakav dojam. Obicna prica, iskliseizirana i nista u sebi ne posjeduje originalno. Jedna pjesma je jedna slika autora , kazu ljudi.
Zao mi je da ova autorica nije poslala jacu karakternu pjesmu ako je ima. Ako je domet ove autorice do Polufinala, onda je podsjecam da mora jos dugo pisati kako bi stekla iskustvo … i zivotno i iskustvo pisanja, kako bi jednog dana imala svoj prepoznatljiv stil i dah u pjesmama koji bi se nazivao njenim imenom. Moja ocjena je 3 za njenu pjesmu.
Nakon procitanih svih pjesama koje nam je ova autorica dala na uvid, smatram da je njena prosjecnost otisla i dalje od onog koliko sam mislila da hoce. Polufinale su granica i ovu autoricu ne vidim u Finalu. Zao mi je! Srecno!

NIKOLINA SUSNIC – U prva dva Kruga, Nikolinine pjesme su na mene ostavile poseban dojam. Treci Krug je bio malo nesiguran, ali je pjesma, takodjer bila dobra. U Polufinalu, mnogo autora je poslalo i bolje i jace pjesme karakterno od Nikolinine, tako da je ova autorica ovaj put ostala u sjeni drugih autora. Svakako se primjecuje mladost i zivotno neiskustvo, iako ova mlada autorica toliko zrelo pise da bi joj mnogi mogli pozavidjeti. No, pred njom je mnogo vremena i ja sam uvjerena da cemo o ovoj autorici jos mnogo toga cuti. Ukoliko prodje u Finale, ja joj od srca zelim srecu i savjet da odabere pjesmu kojom ce prevazici sebe i pjesme ostalih autora u Finalu. Za ovu pjesmu u Polufinalu, dajem joj ocjenu 4.
Savjet je : pisati, raditi i usavrsavati se! Oblikovati sebe i stihove po istoj formuli zahtijeva vremena …

SLADJANA STAVREVA – Nije me odusevila ova pjesma Sladjane Stavreve. Suvise patetike od pocetka do kraja, srednje vrijednosti. Ni sa jednim stihom mi nije privukla paznju niti me je bilo sta dotaklo u ovoj pjesmi. Cijenim trud autorice, no mislim da je Polufinale njena ranica. Stoga je mooja ocjena 3 za njenu pjesmu u ovom Krugu.

SONJA MILATOVIC –

“Ranjena stojim na obali
sastavljajući sebe
ni od čega.
Ne krijem više
ni od tebe,
ni od svijeta,
ni od sebe same
da mi je zaspao osmijeh
onda kad si otišao.
Ranjena stojim na obali
proklinjući sebe
jer pamtim koji ti je omiljeni dio dana
i zašto ne voliš baš tu pjesmu.” …….. Koliko patetike!

Ova autorica me nije odusevila sa pjesmom Polufinala. Ocekivala sam mnogo vise od ove “OBALE “NEDOSTAJES” ”
Ni naslov ne odgovara ovoj pjesmi niti je icim povezan sa mislima autorice. Previse pitanja postavlja sama sebi i previse odgovora na postavljena pitanja u dva reda pjesme. Ne moze tako.
Okrutno je da autorica pise :

” ne znas ti
kako boli vjetar
a tek zrak …
Pitam se kako moze boljeti vjetar ili zrak. Nije li zrak u kretnji vjetar o kojem pise autorica. Hm, malo nelogicno .
Ili stihovi :
“Ranjena stojim na obali
vjerujući da se smiješ
tamo negdje gdje mene nema,
onako kako si mi se jednom smijao,
pa si tako dječački čisto činio da ne dodirujem tlo.”
Ja ovdje apsolutno ne vidim nikakve poezije –
Ne znam kako bih nazvala ove retke, niti kako bih objasnila sta nam je, zapravo, autorica htjela reci ?
Mislim da nam ni sama autorica to ne bi mogla objasniti, Osim da je o pjesmi odlucio trenutak. Mozda bi se ovi stihovi i mogli dotjerati pa da pjesma lici na pjesmu za Polufinale. Ovako nesredjena, pateticna i dosadna zbog duzine tek da se otalja obaveza slanja pjesme, od mene zasluzuje ocjenu 3. I pored najbolje volje, ne mogu dati visu ocjenu. Pjesma nema daha, nema oslonca ni temelja i napisana je tek da se napise i da se posalje pri tom ne misleci o vrijednosti pjesme niti da se uljepsa nekom jacom metaforom kojom bi oznacila djelic sebe u toj pjesmi i pjesmi dala jaci karakter i sadrzaj.
Zao mi je …

STEVO LESKARAC – TALOG TMINE je pjesma kakvu sam ocekivala od ovog autora. Jos jednom moram priznati da me odusevljavaju ovakvi stihovi i autor je odlicnim metaforama osnazio svoje misli i pretocio ih u dvostih, kojemu nije potrebno objasnjenje. Odllicno uklapajuci pocetak, sredinu i kraj price … obiljezio je sebe i svrstao se u autore koje bih zeljela vidjeti u Finalu.
Posebno izdvajam ove stihove koji u sebi vec imaju tematiku o kojoj se radi u pjesmi …

“Razigrane misli u nervima struje.
Prepliću se slike zbilje i privida.

Ohlađenim tonom vrisak odjekuje,
Talog tmine čuva oči od nevida.”

Odlicno smisljeno i u nastavku pjesme …

“Nijemu igru, kljunom čuđenje servira,
Sapliću se misli o šapat svirepi.

Lahorasto perje nestaje u slami.
Prepliću se slike privida i zbilje.

Zbilja odlicno izvedeno. Ritam pjesme ispostovan, pravopis takodjer i nema nikakvih drugih smetnji kojim bih osporila trud ovog autora da se pokaze i u svjetlu pisanja. Mozda to bude konacan odabir jer lutanje u umjetnosti kosta i vremena i snage.
Moja podrska ovom autoru i za ovu pjesmu cu dati ocjenu 5.
Odlican autor.

 

Član žirija:
Anđela Turukalo
Pjesme:
Ocjene
DEJAN NOVAKOVIĆ
5
DONKO NAJDENOV
4
ĐURKO GUTOVIĆ
4
ILIJA VUKIĆEVIĆ ATLETIČAR
3
IRYNA FINGEROVA
5
MARIJA PRODANOVIĆ
2
NIKOLINA SUŠNIĆ
2
SLAĐANA STAVREVA
2
SONJA MILATOVIĆ
2
STEVO LESKARAC
3
Komentar:

Dejan Novaković: pjesma odlična, kraj još bolji. Sadrži oštrinu izraza, dobru temu, snažnu emociju. Sve što treba. Bravo.

Iryna Fingerova, the best one so far. Really, I can't say anything new. I'm enchanted by themes, by motives, by everything. You have everything that a great poet should have, you're recognizable and above all- so talented. Well done.

Donko Najdenov, I think this was a bad choice for semifinals. You are gifted, and you can write incredibly good. The one before was pure perfection, but this is the weakest one so far. I'm hoping that I'll read you again in the finals. Good luck.

Đurko Gutović, emocija je mlaka. Nakon ruske, očekivala sam bolje.Motivi su slabiji nego u prethodnim izdanjima. Manje je kreativnosti i karaktera uneseno u riječi. Kvalitetan autor, loš izbor; tako bih ja ovo nazvala. Ipak, talenat se osjeti i u lošijim izdanjima, tako da ni ovo nije loše.

Ilija Vukićević Atletičar, pjesma nosi tu balkansku energiju, kao i svaka prethodna. To je očaravajuć momenat u vašim pjesmama. Ipak, ova je pošla u nedogled. Ide i šeta, nekako me je umorila. Prijatni motivi, izraz lijep; ali je ravna linija. Na tome treba malo poraditi, unijeti dinamike na neki način.

Stevo Leskarac, lijepo ali neupečatljivo. Kao da je pjesma stegnuta, možda upravo zbog preozbiljnog shvatanja forme, ne osjeća se ta sloboda. Kao da ne diše. Zato ni sadržaj, koji je dobar, nije mogao pretjerano doći do izražaja. Treba bolje balansirati i opustiti se kad je neophodno.

Marija Prodanović, minijatura koja je veoma slaba. Već mnogo puta sam pričala koliko je truda neophodno za dobru minijaturu i za dobru ljubavnu pjesmu. Ova pjesma je i jedno i drugo, a snage nigdje. Nigdje dinamike. Nigdje upečatljivog motiva. Samo jedno “predamnom” koje bode oči.

Nikolina Sušnić, znatno lošije od svake prethodne. Autorka se izgubila u pjesmi. Motivi djeluju isforsirano, pjesma djeluje…lažno. Ne osjeća se emocija u toku čitanja. Prepoznaje se samo taj ton “vodiča”, “učitelja”… Takve pjesme su inače zahtjevne jer se upravo taj ton mora nadvladati. Ovdje je to neuspješno izvedeno.

Slađana Stavreva, pjesma je čista melanholija. Kao da je cilj bio sasuti patetiku na papir. Ne dopada mi se.Klišea ima na pretek. Previše je nepotrebnih pojašnjavanja. Čak ove dvije zadnje strofe…
“…tražeći da kupim gvozdenu bravu
i veliki ključ za teška vrata
moga razuma.

Trebaće mi
da se zaključam,…”
Moglo se bez ovoga. Takve stvari oduzimaju pjesmi mnogo, dodaju joj samo u kvantitativnom smislu. Otežavaju je.

Sonja Milatović: od prvog kruga istu stvar pričam. Fale pauze, fali forma i fali emocija iznad melanholije. Autorka ima lijep izraz, ima dara; ali mora da nauči da oblikuje pjesmu i da izrazi ostatak sebe. Niko nije sačinjen od jednog jedinog osjećaja, a autorki se taj isti ton provlači kroz svaku pjesmu. Treba unijeti dinamike. I, pjesma mora da diše. Ako ne diše, onda je nema.

 

Član žirija:
Enea Hotić
Pjesme:
Ocjene
DEJAN NOVAKOVIĆ
4
DONKO NAJDENOV
2
ĐURKO GUTOVIĆ
5
ILIJA VUKIĆEVIĆ ATLETIČAR
4
IRYNA FINGEROVA
5
MARIJA PRODANOVIĆ
3
NIKOLINA SUŠNIĆ
5
SLAĐANA STAVREVA
5
SONJA MILATOVIĆ
4
STEVO LESKARAC
4
Komentar:
DEJAN NOVAKOVIĆ
ŠUMA
Pjesnik obrađuje motiv sopstvenog traženja, opravdanosti vlastitog postojanja usljed, valjda, uvriježenog mišljenja da i sopstveno postojanje treba da zaslužimo. Pri tom zaboravljamo da je život dar, a kad zaboravimo sopstveni, zaboravljamo i tuđe živote. Otud pjesnikovo upozorenje “Čovjek je u šumi!” Prilično nespretno izvedena posljednja dva stiha, ali razumjela sam sta je pisac htio da kaže. Pjesma je na početku obećavala puno, a kako se bližila kraju, tako joj je ponestajalo snage, savjetujem pjesniku da završnicu pjesme obradi ponovo, da se svakako vrati ovoj pjesmi i završi je zaslužno temi o kojoj je pisao. Nešto nedostaje na samom kraju. Inače, jako dobra pjesma!
DONKO NAJDENOV , 1980., Bugarska
VAMPIRSKA PJESMA
Da bi pjesma ovakve tematike bila i uspješna, mora biti originalna, što svakako ova nije. Dakle, ne razumijem šta je cilj ovog motiva u pjesmi, neubjedljiva, blijeda. Preporučujem pjesniku da vodi računa, ako prođe dalje, kakve pjesme šalje.
ĐURKO GUTOVIĆ
Pitam se šta je sa naslovom? (P) OSVETA, šta li to znači?
“Moji su rukopisi bili njeni otkucaji”, ovi stihovi su me “kupili” i podsjetili na čuvenog Bećkovića! Pjesma je odlična, ljubavni motiv ili motiv strasti, ma koliko ona trajala, dobro je razrađen u pjesmi. Nema zapeta i to je dosljedno provedeno u pjesmi pa u skladu sa pjesnikovom željom da zapeta nema, te da svaki stih počne velikim slovom, poštujem.
ILIJA VUKIĆEVIĆ ATLETIČAR
Odlična pjesma divnog naslova, još uspješnijih stihova, ali ovaj put pjesnik je bio brzoplet / neki prednjonepčani suglasnici su negdje sa kvačicama, negdje bez što smo se dogovorili u Milim Duelima da ne smije biti, pa onda Pariz malim slovom napisan…/ Neko će reći da cjepidlačim, ali zaista ako takmičar ne pročita svoju pjesmu i ne potrudi se da je pošalje na ovakvo jedno složeno takmičenje lektorisanu i sređenu, zašto bismo išta zanemarili, zbog toga je ocjena niža, a pjesma je odlična i jedna od uspješnijih ljubavnih pjesama u ovom takmičenju.
IRYNA FINGEROVA
Vrlo neobična pjesma o običnoj temi, motiv različitosti. Pjesnikinja me uspjela staviti u svoju perspektivu i ja sam kroz njene riječi, zakvaljujući vrlo uspješnom prepjevu na naš jezik 🙂 uspjela da vidim sve. Često posmatram ljude, a pjesnikinja je vrlo realistično opisala sve ono što mnogi od nas vide, ali se nisu dosjetili da od toga naprave pjesmu. Čestitke!
MARIJA PRODANOVIĆ
Izmaštana pjesma, iza zatvorenih kapaka. Međutim, predugi stihovi, pogrešno napisana riječ /Fotigrafišem/, sve je u jednom neskladu i nerazumljivo, a onda u posljednja dva stiha, odjednom se pojavljuju dve zapete, dvije u čitavoj pjesmi, ne znam zašto ih nije bilo onda u cijeloj pjesmi. Povesti računa o sređenosti motiva, pjesničkih slika, dužini stihova te o znakovima interpunkcije.
NIKOLINA SUŠNIĆ
Odlična pjesma, pjesma o pojedincu, ali pojedincu sa svemirom u sebi. Prijala mi je ova pjesma, sklop riječi, jedna toplina u riječi “Dobrodošao” u sopstveni život koji nam se svima dešava samo i jedino sad, a ne sutra i ne juče, sjajna pjesma!Stihovi koje ću sigurno pamtiti jesu:
“Utiskuješ ostavštinu u majku Zemlju
I bivaš na koncu ona” / sa malo riječi rečeno je sve 🙂 /
SLAĐANA STAVREVA
Neminovnost rastanka opisana je u ovoj pjesmi ljubavnog motiva i to vrlo uspješno, sjajan je prevod, a vjerujem da na makedonskom ova pjesma može da divno zvuči. Pomalo tuge, tumaranja, traženja ima u ovoj pjesmi. Kažem pomalo jer ima u njoj i odlučnosti i to je ono što me odredilo u ovoj pjesmi, pogotovo uspješni stihovi:
“Šaljem ti svoj uplašeni pogled,
da se kao ptica selica
na kratko spusti na tvoje lice,
pa da zauvek odleti”.
SONJA MILATOVIĆ
Dobra je ovo pjesma, rečeno narodski, jedina i velika zamjerka što mi nikako nije jasno zašto se stalno ponavlja stih “Ranjena stojim na obali”? Pjesnici su često znali da pojačaju svoju misao ponavljajući neki stih, ali ne znam zašto u jednoj ovakvoj pjesmi potencirati stalno mjesto, dovoljno je bilo jednom ili dva puta ponoviti taj stih. Suvišno vraćati čitaoca na obalu, a govoriti o unutrašnjim previranjima koja su ključ ranjivosti u ovoj pjesmi. pa onda na kraju baš taj četvrtak… Otišao je i tu je, dovoljno umnom da shvati da je baš nedostajanje stvar prisutnosti nekoga nama važnog, u svakom damaru, udahu…
STEVO LESKARAC
Zarobljenost sopstvenim životom i strahovima jeste motiv ove pjesme, naročito izražen posljednjim stihovima. Pjesma ima dobar ritam, čak je i rima izvrsna, ali ima riječi o koje sam se “saplitala” u čitanju /Zastade u zraku pero vrtnje vira.
Trenutak otajstva od oblaka strepi/ Zatim riječ “nevid” kao poetizam novijeg datuma, a koji je već izlizan i meni čudan. Organizacija pjesme je trebala ostati u katrenu, a ne da na kraju i na početku imamo po dva distiha, treba ih spojiti. Rima je ukrštena i dosljedno porevedena u pjesmi – ukrštena rima.
Član žirija:
Nermin Delić
Pjesme:
Ocjene
DEJAN NOVAKOVIĆ
4
DONKO NAJDENOV
4
ĐURKO GUTOVIĆ
5
ILIJA VUKIĆEVIĆ ATLETIČAR
5
IRYNA FINGEROVA
5
MARIJA PRODANOVIĆ
3
NIKOLINA SUŠNIĆ
4
SLAĐANA STAVREVA
4
SONJA MILATOVIĆ
4
STEVO LESKARAC
3
Komentar:
DUEL 2
I dragi čitaoci, stigosmo do posljednjeg koraka pred Veliko finale, posljednji krug ovog takmičenja. Nakon čitanja svih pjesama, shodno pravilima takmičenja, moja ocjena kao člana žirija u 4. krugu će se isključivo odnositi na pjesme 4. kruga sa aspektom na ranije ocjene, te ću na taj način gradirati autore. A svoj komentar o općem utisku sa ocjenama ću naknadno dostaviti.
Ovako sam glasao:
DEJAN NOVAKOVIĆ:
Dejan je u protekla tri kruga pokazao standardno kvalitetnu snagu poetskog izraza. Iako je u Prvom krugu skoro pa jedva prošao, njegova poezija je došla do izražaja. Generalno, žao mi je što se njegovom karijerom nije pozabavio neko do sada, jer bi obojica profitirali, a i mi bismo čitaoci imali priliku da upoznamo mnogo ranije za ovog sjajnog autora. No, on je sa nama, tu smo da ga promovišemo dokle god postoje Mili Dueli, jer mnogo vjerujem u njega.Ovaj put, poslao je pjesmu koja u sebi ima lijepih motiva i elemenata poezije, ali nema jačinu prethodne dvije, niti je po kvalitetu jednaka, naprimjer, pjesmi iz prethodnog kruga. Po mom mišljenju, radnja je morala imati smisleniji tok.
Preporučujem rad na pjesmi. Ona već ima osnovne elemente poezije, po mom mišljenju, potrebno je samo imati tečniju radnju.
Ocjena za pjesmu je 4.

DONKO NAJDENOV:
Donko je bio na nivou zadatka od samoga početka. Ovaj put je poslao pjesmu čiju originalnost uvažavam, no, moralo je to sa više žara uraditi. Imali smo jednog MONČU, pa i KOŠMAR sa početka, ali ovaj put VAMPIRKA i nije me naročito oduševila, kako to ovaj autor zna. Iako sam učestovao u prijevodu pjesme, nije me oduševilo što u njoj nema izleta mašte, već je poprilično jednostavna.
Ocjena za pjesmu je 4.
ĐURKO GUTOVIĆ:
Provjereno dobar mladi autor, iz kruga u krug pokazuje svoj raskošni talent. Do sada nisam imao zamjerki, a i ovaj put je tako. Pjesma me očarala od početka do kraja. Cijeli ovaj dio je magičan:
„Prislanjao sam svoje hladne grijehove
O njene tople oproštaje
Svojim damarima sam udarao o njene suze
Bez riječi je uplakanu pratio u san
I dočekivao je nasmijanu
Pa joj šaptao da je najljepša
Da je poput boginje
Da je ona moja riznica
Riznica nade i dobrog stiha
Iznenada bih je hvatao za ruku
I vodio na drugu stranu
Mog ramena
To bi za nju bio pravi
Put oko svijeta“ – PRELIJEPO.
Svi koji znaju išta o poeziji, nakon što pročitaju ovaj dio bit će svjesni da ovdje ima mnogo poezije, baš onakve kakva se treba pisati; sa originalnošću, emocijom i sjajnom metaforikom.
Ocjena za pjesmu je 5.
ILIJA VUKIĆEVIĆ ATLETIČAR:
Osim što je autor napravio nekolicinu grešaka u kucanju pjesme, od početka do kraja, pjesma je savršena. U njoj su smješteni svi elementi poezije koje tražim.
Kada neko ovako napiše:
„Po vratu mi mile tvoje trepavice.
Kosu mi daješ kao kafu,usne kao slatko od dunja,

Gledaš me tim sanjivim očima
U kojima anđeli se baškare i
Maziš me uzdisajima mirisnim,kao plantaže bagrema..“ – onda čovjek treba biti svjestan da će ljubav vječno imati svoje definicije i da ovakvi talenti, uvijek će ih davati iznova i iznova.
Ne znam, ali ne bih sebe razumio da nešto loše napišem protiv ove pjesme (izuzev interpunkcije i loše lekture zbog kojeg će vjerovatno neko i dati ocjenu manje).
Ocjena 5!
IRYNA FINGEROVA:
Very nice poem. I would be pretty short. This is a REAL POETRY! Best wishes!
My grade is 5.

Ocjena 5.
MARIJA PRODANOVIĆ:
„Fotigrafišem ponovo,žmuriš na svim slikama predamnom“
„Fotografišem ponovo, žmuriš na svim slikama PREDA MNOM“
Ocjena 3.
Fali krvi, autorica se istrošila, pjesma je lijepa i bolje bi prošla u nekim ranijim krugovima, ali je ovdje lako zasjenjena. Naočigled neiskusno. Ona ili bljesne ili „zabrlja“. Ovdje ne vidim originalnost i nisam oboren sa nogu kao u Prvom krugu. Mislim da se autorica ustvari i lagano gubila poslije Prvog kruga. Ovo je samo krajnji rezultat. Savjetujem nastavak rada, jer neko ko je napisao pjesmu kao ona u Prvom krugu, zasigurno ima svoje mjesto na poetskom nebu.
Ukoliko prođe, savjetujem da obrati pažnju o izboru pjesme, zajedno sa svojim mentorom.
Ocjena 3.

NIKOLINA SUŠNIĆ:
Lijepa pjesma, nažalost, nedovoljno jaka za ovaj krug. Volio bih da autorica obrati pažnju o energiji u pjesmi, da ne komplikuje previše sa genitivnim metaforama koje sam u par navrata viđa u njenim radovima. Lijepo to radi, zaista, i ima sjajnu persektivu. Emocija njenih pjesama je jasna kao dan, stoga, nije ni čudno što je život podredila radu u zdravstvu. Za samo jednu godinu bi ona mogla napraviti čudo na hrvatskoj književnoj sceni. Inovativna je i „neistraženih misli“, te na taj način može lako skrenuti pažnju na sebe.
Sasvim sam siguran da je imala u svojoj arhivi i boljih pjesama od ove.
Ocjena 4.
SLAĐANA STAVREVA:
Sjajna autorica, na rubu sa patetikom. Ovaj put je njena nježnost i emocije odvele malo više u patetiku nego što bi trebalo. No, ona ima dušu, ljepota njenih stihova je očigledna, te u tu svrhu, ocjena za pjesmu je 4.
SONJA MILATOVIĆ:
Vrlo nevješto izvedena pjesma , blago monotona, posebno na sredini, gdje se u više navrata isti motivi/radnje ponavljaju bespotrebno. Tu su neophodne korekcije .Također, na ovako dugu naraciju, itekako je potrebna pauza koju ne vidim u ovoj pjesmi, dakle, podijeliti pjesmu na strofe!. To bi dalo mogućnosti čitaocu da razmišlja o onome što je prethodno pročitao, a ne da mu misli skreću,jer nije uhvatio sve niti.
Lijep je kraj i ta emocija koju nosi ova autorica, to je neviđeno. Budući da privatno poznajem jednu ženu iz Crne Gore koja je jednako ovako zdušna (što bi se reklo), te sam se uvijek pitao ima li još takvih u Crnoj Gori. Mislim da je to u njihovim genima.
Poentiranje je lijepo.
Ocjena za pjesmu je 4.
STEVO LESKARAC:
Jako lijepe rime, skladno i uistinu ima šarma, baš kao i naš Stevo.  No, ono što zamjeram je sadržaj. Ovoga puta nisam oboren sa nogu, a „borba“ za finale je u pitanju. Očekivao sam puuuno više, jer znam da to ovaj autor može dati. Ocjena za pjesmu je 3. Ukoliko prođe, u sljedećem krugu savjetujem da nastavi slati pjesme u rimama, ali da sa svojim mentorom pronađe pjesmu puno jačeg sadržaja.
______________
UTISAK:
Mogao bih satima pisati na ovu temu, o svakom autoru ponaosob, no, trenutno zbog skučenosti vremena, prinuđen sam samo da razjasnim one kojima sam dodijelio svoje glasove za utisak. Kao organizator ovog projekta, danima sam se družio sa ovim autorima i njihovim karakterima i to, koliko god izgleda divno, nije ni malo lako, jer su svi, baš svi različiti.
No, ovoga puta, nakon dugog vijećanja, odlučio sam se za Sonju Milatović koja je nedvojbeno sjajno se predstavila i marketinški popratila svoje učešće u Milim Duelima, do sada, te joj zbog toga želim puno sreće u nastavku; a drugi je autor Ilija Vukićević – Atletičar… ili kako ga ja volim nazvati ILIJA-RAKIJA, jer ne vidjeh momka koji tako lijepo predstavlja Balkan kroz svoje pjesme kao ovaj autor. On je“ balkanac na kvadrat“. 😀 Stoga, moje ocjene za utisak su za ta dva autora.

 

Pjesme:

DEJAN NOVAKOVIĆ, 1971., Srbija
ŠUMAPovoljno prodajem svoj lažni osmeh.
Taj mi nikada, ničemu ne služi.
Uzimam svoje cipele skitare i kunem se,
niko me nikada neće pronaći.
Za malo strasti skrivene velom
neću vam dati pišljivi cvonjak.

Dok iznad kunjavog grada čuči noć,
mukla, podmukla i spremna da guta,
senka je prestala da me prati.
Da li uopšte postojim više?
Ili sam privid?
Nespretna obmana nesrećnog slučaja?
Suvisla igra dokonih stvoritelja?
Promašena kreacija netalentovanih,
podrazumevani ispljuvak zabludelih !?
Jedan orgazam bio je presudan.
Jedan orgazam bio je previše.
I otad sva ova suluda zbrka.
Oče, baš si mogao da me poštediš
beskrajnog lutanja slepom ulicom.
Samo je trebalo da se držiš
junačke desnice i stisneš zube,
a majku zaobiđeš dovoljno daleko.
Al’ nisi.
I nasta još jedan zbunjeni hodač
bez đona za staze posute trnjem.
Da sam drvo bio bih sada među svojima.
Ovako,
Bambi, pazi se !
Čovek je u šumi !

DONKO NAJDENOV , 1980., Bugarska
VAMPIRSKA PJESMA

Ispred mene je divna vampirka,
Divljom ljepotom sleđena, nezamisliva.
Gleda me svojim poniznim čarom
I svoju moćnu auru niz uši mi sliva!

Zbunjen, opsednut i poražen.
Sjedim ispred vrata pakla.
A ona, ona me hladno gleda,
Kao da bi me nemilosrdno takla.

Dodirnu mi lice svojim usnama.
Ispi me stastveno poljupcem.
Zagrli me led-ledenim rukama
i pomilova svojim toplim srcem.

Krv teče svojim toplim pozivom,
ali ja sam u strastima ognjene.
Umoran, slab i vođen ljubavlju
gorim u krugu blaženstva te žene.

Vampirka me izvlači iz sna
Bespomoćnom mi ostavlja svoj žar
Poraženim maršem me zarobljava
U džinovsku vatru i vječni požar.

Ostale verzije pjesme:
ВАМПИРСКИ СТИХ

Вампирката прекрасна е пред мен,
обляна в дива красота, неземна.
Тя гледа ме със своя чар смирен,
обвита в мощна аура, нетленна.

Прехласнат, обладан и победен,
сега стоя пред портите на ада.
А тя студено взира се във мен,
със погледа си мрачен, безпощаден.

Докосна с устни моето лице,
с целувка страстна трепетно отпи ме,
прегърна ме със ледени ръце
и с ласките на любовта дари ме.

Кръвта се стича с топлия си зов,
но аз във страсти огнени линея.
Безволев, слаб и тласнат от любов
в оковите на блаженството тлея.

Вампирката изтръгва се от мен,
Оставя ме безпомощен, обречен.
С победен марш потапя ме във плен
на злия огън и пожара вечен!

VAMPIRSKI STIKH

Vampirkata prekrasna e pred men,
oblyana v diva krasota, nezemna.
Tya gleda me sŭs svoya char smiren,
obvita v moshtna aura, netlenna.

Prekhlasnat, obladan i pobeden,
sega stoya pred portite na ada.
A tya studeno vzira se vŭv men,
sŭs pogleda si mrachen, bezposhtaden.

Dokosna s ustni moeto litse,
s tseluvka strastna trepetno otpi me,
pregŭrna me sŭs ledeni rŭtse
i s laskite na lyubovta dari me.

Krŭvta se sticha s topliya si zov,
no az vŭv strasti ogneni lineya.
Bezvolev, slab i tlasnat ot lyubov
v okovite na blazhenstvoto tleya.

Vampirkata iztrŭgva se ot men,
Ostavya me bezpomoshten, obrechen.
S pobeden marsh potapya me vŭv plen
na zliya ogŭn i pozhara vechen!

VAMPIRE VERSE

The vampire girl is wonderful,
in a wild beauty, unearthly.
She looks at me with her charm humble,
enveloped in a powerful aura, incorruptible.

Bold, possessed and defeated,
now stand by the gates of hell.
And she stares coldly at me,
with your eyes grim, sad.

She touched my face with my lips,
with a kiss passionately trembling sip me,
she hugged me with his hands
and with the love of love give me.

The warm blood flows slowly,
but I am in a fiery passion.
Lost, weak and dying of love,
burning in the trap of bliss.

The vampire squeezes out of me,
It leaves me helpless, doomed.
With a victorious march, I am immersed in captivity
the evil fire and the eternal blaze!

ĐURKO GUTOVIĆ, 1997., Crna Gora
(P)Osveta

Prislanjao sam svoje hladne grijehove
O njene tople oproštaje
Svojim damarima sam udarao o njene suze
Bez riječi je uplakanu pratio u san
I dočekivao je nasmijanu
Pa joj šaptao da je najljepša
Da je poput boginje
Da je ona moja riznica
Riznica nade i dobrog stiha
Iznenada bih je hvatao za ruku
I vodio na drugu stranu
Mog ramena
To bi za nju bio pravi
Put oko svijeta
Moji su rukopisi bili njeni otkucaji
Taj metež
Pun strasti i sivila
Kome se ona beskrajno divila
I ta moja poetska pravila
Koja je u svoju kosu stavila
Priča je tekla od struka do jastuka
I to je bila čitava nauka

ILIJA VUKIĆEVIĆ ATLETIČAR, 1995., Srbija
JUTRO SA NJOM

Budiš me prstima;
kao iglice kedra
Po vratu mi mile tvoje trepavice.
Kosu mi daješ kao kafu,usne kao slatko od dunja,

Gledaš me tim sanjivim očima
U kojima anđeli se baškare i
Maziš me uzdisajima mirisnim,kao plantaže bagrema..

Na grudima,
Radosnice izvajaše sprud baš krojen za moje obraze
Pa ti od sreće stihove nežne pišem.
Konacno sam naso dom.

Ogledaš se u mojim dlanovima
I često tražiš lik u staklu liciderskog srca,
a ne znaš,
kako ga je lako naći u mom…

Miris ti se čuje svuda po sobi,opijaš me njime kao
prolećni ljiljani pa tako pijan planinarim po tvojoj postelji;
još ne znam ,
jesam li se dokopao jave…..

Rodila si se na poslednjoj strani
ljubavnog romana, nekog
Velikog književnika,a doselila se u naslov svih mojih pesama

Gospodariš mojim recima
Vlasnica si moje inspiracije i
Još mnogih nekretnina moje mašte,

Ukorenila si se u moje sećanje
Kao žile koprive u decembarsko tlo
Prosula se po mojoj duši kao bluz,
kao jesenji maslacak…

Rugaš se biserima
Jer si sjajnija od njih,
Žitnice bi da ti otmu par karata zlata
Iz kose…

Dunav bi ti ukrao malo neba iz očiju,
Šumadija lepotu tvog profila,
a ja nisam srećan sto sa tobom spavam ,
srecan sam sto se pored tebe budim….

Pitaju me jesam li video pariz,
A ja kažem nisam,ali sam bio u njenom zagrljaju,
Pričaju o blagu I milionima
O hektarima vinograda,
O velikom gzdinstvu bezbrižnom životu

A meni baš nista od toga ne treba
ni blaga,milioni,
Ne trebaju mi konji vrani po dvorištu što se sumanuto jure,
Ni vile na ko zna koliko spratova

Ne treba mi bezbrižan zivot,
Ni hiljade tona žita..
Ni zlatne kočije,srebrni satovi
Ni med ni mleko ni zlatni pek…

Ne trebaju mi hektari vongrada
Sve je to ništa;
Ja imam jutro sa njom…

IRYNA FINGEROVA, 1994., Ukrajina
***

Prvi se čini kao da je trebao biti riba čvrga.
Drugi izgleda kao umućeno jaje.
Tijelo trećeg je ko greška prirode
sa tom kesom na glavi, svašta!.

Nema kraja za ružne ljude.
Od živine, bijednog i nesretnog naroda.
Ali onda prozor autobusa pojede sunce.
Sa zadovoljstvom, ko nožem i viljuškom.

Drveće zašušti,
odsvira svoj lisnati solo.
A onda (ti, ja, bez obzira ko?)
primjećujemo,
oči te “riba čvrge” nisu
riblje.
Već ljudske.

Prozori autobusa jedu sunce
a mi primjećujemo,
da “umućeno jaje”lice ima nesalomljivu bradu,
a tip sa plastičnom kesom na glavi,
samo je zabrinut za sopstvenu kožu,
jer je ustupio sedište starcu sa štapom.

A štapovi za šetnju se mole
u svojim prostorijama malim kao rupe na zidu,
ljudi žvaču ukradeni hljeb i stare vijesti
a zatim u 7 časova – TV serija o siromašnoj Lizi i bogatstvu.
Zidni kalendar se smanjuje svaki dan.
I zidovi su pljesnjivi od gljiva.
I usamljenost.
Ali sunce raste.
Stari štapovi se mole.
A onda (ti, ja, bez obzira ko?)
primjećujemo,
oči te “riba čvrge” nisu
riblje.
Već ljudske.

Verzija na engleskom jeziku i ukrajinskom jeziku:
The first one seems to be a blob fish.
The second looks like scrambled egg.
The third one's body was mistaken,
It took instead of head a plastic bag.

There is no end for ugly people.
Of pultry, wretched, unhappy folk.
But then bus window eat the sunshine.
With a pleasure, knife and fork.

The trees are rustling,
playing their leafy solo.
And then (you, me, no matter who?)
notice,
that blob fish's eyes are not
fishy.
But human.

The bus's windows are eating sun shine
and you notice,
that scrambled-egg-face has a firm chin,
the guy with plastic head, who
must be concerned about his own skin,
gives a seat to old walking sticks.

And walking sticks are praying
in their small-as-hole-in-the-wall rooms,
chewing stole bread and old news
and then at 7 p.m – TV series about poor Liza und rich man.
Wall calendar is thinning down every day.
And walls get moldy because of mushrooms.
And loneliness.
But the sun is rising.
Old walking sticks are praying.
And then you, me, no matter who
notice,
that blob fish's eyes are not fishy.
But human.

Один был свиду как рыба-капля
Другой напоминал омлет
А третьему случайно приделали к голове неподходящее тело
Все таки уродливых людей довольно много
И злых тоже
И несчастных
Но стоит солнцу появится под правильным углом
Заглянуть в окно утреннего автобуса
Стоит только проносящимся мимо деревьям отшуметь свою лиственную партию
И оказывается что у рыбы-капли глаза совсем не рыбьи, а человечьи
У омлета волевой подбородок
А тело, приделанное к чужой голове
Уступает место палкам.
А палки молятся в своих маленьких тесных храмах.
Где из еды – черный хлеб, а из зрелищ – сводка новостей да сериал про Настю, которую полюбил богатый.
Где комнаты пахнут коврами, хотя их давно содрала со стен моль.
Где настенный календарь каждый день худеет на день.
Палки молятся.
Солнце светит.
И оказывается что у рыбы-капли глаза не рыбьи, а человечьи.


MARIJA PRODANOVIĆ, 2000., Srbija

ZATVORENIH OČIJU

Dodiri ljubavi i nežnosti bride na dlanovima
Stidim se svojih suvih suza i brzih zalazaka sunca
Ženski glasovi šapuću najtiše i raspaljuju maštu uzaludnim prolaznicima naših stanica
U mojim knjigama se kriju reči u koje nikad ne bih smela udahnuti život,kao što sam u tebe
Ovi snovi nisu tvoji,ova krv nije tvoja
Niti ove suze
Siluete stranaca me plaše dok ti postojiš u fragmentima
Fotigrafišem ponovo,žmuriš na svim slikama predamnom
Strah u meni nosi tvoje lice,zatvorenih očiju.

NIKOLINA SUŠNIĆ, 1998., Hrvatska
PORTAL

Zakorači sa mnom
Kroz portal bezvremenskog putovanja
Dobrodošao
U vrli svijet promišljanja
U dimenziju iznad dimenzije bivanja

Uhvati se za vjeđe i usudi pogledati u nutrinu
U sve nijanse bića
U primjese i šare
U srž
Pod vene svemira

Zaplovi nasmijan i uplakan
Usudi se voljeti

Ne boj se
Tu si s razlogom
Rođen si i rađaš
Oblikuješ sebe i svoje izdanke
Utiskuješ ostavštinu u majku Zemlju
I bivaš na koncu ona
Prah praha
Zvjezdana prašina
Rasut genetski kod
Neodsanjan duhovni poslanik
Zato eto te opet
Na prvoj frekvenciji odozdo

Dobrodošao
Spoznajom i vječnim traganjem
Uzdići ćeš se
U sam početak stvaranja
I konačno shvatiti
Da smo svi mi jedno
Moćno i savršeno u svakoj nesavršenosti
Dok se krhko predajemo sudbi.

SLAĐANA STAVREVA, 1958., Skoplje
GOTOVO JE ODLAZIM

Odluka da odem
kao ledene kišne kapi
dobuje po mojoj duši.

Šaljem ti svoj uplašeni pogled,
da se kao ptica selica
na kratko spusti na tvoje lice,
pa da zauvek odleti.

Gotovo je, odlazim…

Odjekuje kako krešendo
i seče tišinu u mojim grudima,
dok sa strahom
posmataram budućnost u daljini
i tamnosivi horizont
ka kojem treba da krenem.

Sećanja sazidana
kao kuća od stare opeke
smeštena su u senci mojih misli,
sve sa željom da tu ostanu zauvek,
da budu blizu,
kada od svojih čežnji
treba sama od sebe
da se sakrijem.

Lutam po buvljoj pijaci
ljudskih sudbina,
tražeći da kupim gvozdenu bravu
i veliki ključ za teška vrata
moga razuma.

Trebaće mi
da se zaključam,
kada mi potreba da te vidim
postane neizdržljiva
i kada sluđena od želje,
poželim
opet da ti dođem.

Makedonska verzija

ГОТОВО Е ЗАМИНУВАМ

Одлуката да заминам,
како ледени капки дожд
ми татни по душата.
Ти го испраќам
својот исплашен поглед,
како птица селица
на кратко да се спушти
на твоето лице,
па засекогаш да одлета.

Готово е, заминувам…
одекнува како крешендо
и ја сече тишината
во моите гради,
додека со страв
ја набљудувам
иднината во далечина
и темносивиот хоризонт
кон кој треба да се упатам.

Сеќавањата изѕидани
како куќа од стари цигли,
се сместиле во сенката
на моите мисли,
се со желба
тука да останат за навек,
да се блиску,
кога од своите копнежи
ќе треба сама од себе
да се скријам.

Талкам по пазарот за дребулии,
создаден од човечки судбини,
барајќи да купам железна брава
и голем клуч за тешката врата
на мојот разум.

Ќе ми треба
да се заклучам,
кога потребата да те видам
ќе ми стане неиздржлива
и кога споулавена од желба,
ќе посакам,
пак да ти дојдам.

SONJA MILATOVIĆ, 1997., Crna Gora
OBALA “NEDOSTAJEŠ”

Ranjena stojim na obali
sastavljajući sebe
ni od čega.
Ne krijem više
ni od tebe,
ni od svijeta,
ni od sebe same
da mi je zaspao osmijeh
onda kad si otišao.
Ranjena stojim na obali
proklinjući sebe
jer pamtim koji ti je omiljeni dio dana
i zašto ne voliš baš tu pjesmu.
Naučila sam korake da ne hrle tebi,
ubijedila sam oči, te vječite nosioce istine,
da ti se ne smiju,
al’ šta ću s ovim srcem!?
Opet ti se nada.
Ranjena stojim na obali
pričajući moru
da tebe ima najviše
ovdje gdje te mjesecima niko vidio nije.
Ranjena stojim na obali
jer znam da me ima najmanje
tamo gdje bih najviše željela da budem.
Vjerujem, zapravo,
da me tu više nema uopšte.
Ne znaš ti
kako boli vjetar,
a tek zrak.
Boli, al’ ne zaboravljam.
Opet.
Ranjena stojim na obali
vjerujući da se smiješ
tamo negdje gdje mene nema,
onako kako si mi se jednom smijao,
pa si tako dječački čisto činio da ne dodirujem tlo.
A možda…
Možda me tamo nikad nije ni bilo.
Da mi je bar da odeš od mene
sad kad nijesi sa mnom.
Al’ ne, ti ostaješ tu.
Meni u inat.
Da te ne zaboravim.
Ni danas.
Ni sljedećeg četvrtka.
Nikad.

STEVO LESKARAC, 1963., Hrvatska
TALOG TMINE

Razigrane misli u nervima struje.
Prepliću se slike zbilje i privida.

Ohlađenim tonom vrisak odjekuje,
Talog tmine čuva oči od nevida.

Sumrak je u deblu provrtao duplje,
Kojemu se svaka ptica dodvorava.
Lepet u tišini odjekuje šuplje,
Krilima se čak i šapat pokorava.

Zastade u zraku pero vrtnje vira.
Trenutak otajstva od oblaka strepi.
Nijemu igru, kljunom čuđenje servira,
Sapliću se misli o šapat svirepi.

Lahorasto perje nestaje u slami.
Prepliću se slike privida i zbilje.

U hladnome duplju jedna ptica čami,
A u sebi spreže zvuka izobilje!

 

Sve pjesme autora možete pronaći u albumu MILI DUELI 2018 (GLASANJE ČITAOCA) na oficijalnom fejsbuk profilu Nermin Delić (Mili Dueli): KLIK OVDJE!

Hvala svima na povjerenju!

U Jajcu,

Organizator Milih Duela
Nermin Delić


All rights reserved.
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
©2018
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.