Sezona 1

Ideja

Dvadeset i sedmog dana avgusta, 2012. godine, došao sam na ideju da pokušam udružiti što više pjesnika na jednom mjestu na način da im omogućim konstruktivne kritike na njihovo djelo. Bivajući i sam jedan od onih koji piše i ponajviše objavljuje na društvenim mrežama, htio sam ujedno iskoristiti priliku da i sam upoznam sebi srodne ljude po ovoj izuzetno podcijenjenoj umjetnosti – poeziji. Čitajući nekolicine hvalospjeva koji se nesebično, ali i nelogično udjeljuju i na pjesme beznačajnoga sadržaja, odlučio sam da u mojoj grupi toga neće biti.

Također, neargumentovane kritike osoba koje ni same ne poznaju poeziju toliko dobro da bi tako prepotentno kazivale o djelima mojih kolega sa društvenih mreža, potaklo me da i na ovaj aspekt pomislim, te da evenentualno ukoliko dotični budu učestovali, da i sami čuju konstruktivne komentare drugih ljudi.

Naziv grupe

Na samome početku, odlučio sam da to bude Poezin Godine. Djelovalo mi je krajnje pitomno i neobično, a opet dovoljno ozbiljno i jako da privuče dovoljan broj ljudi.

Međutim, nakon što je grupa počela funkcionisati sa tim imenom, u narednih nekoliko dana se javio gospodin iz već postojeće grupe Poezin za koju nikada ranije nisam čuo. Nakon kratkoga razgovora, odlučio sam da ipak ne ulazim u konflikte sa gospodinom, jer u suštini naslov mi i nije ni bitan koliko žar da udružim sve Balkance na jedno mjesto.

Odlučio sam da izmijenim ime grupe u Poezija Godine što svakako nosi identičnu poruku, ali eto, nije Poezin, kao da je ta riječ u nečijem vlasništvu.

Kad je u pitanju naziv, oduvijek sam mislio da je samo takmičenje Mili Dueli puno poznatije od same grupe, ali u više navrata sam čuo i čitao o Poeziji Godine što je svakako moj veliki uspjeh.

Prvo oglašavanje

Na dan osnivanja grupe, objavio sam prvi status (objavu) na samoj grupi. Tekst je glasio ovako:

Cilj ove “grupe” jeste do 31. decembra 2012. godine skupiti što veći broj ljubitelja dobre i kvalitetne poezije. Ukoliko to uspije, od januara počinje utrka pjesama. Svaki mjesec birat će se najbolja pjesma, isključivo po Vašem izboru. Pjesme se ne bi trebale vrednovati, ali pokušat ćemo razbiti monotoniju. POEZIN GODINE dobit će pjesma s najviše lajkova.  Sve ovo je nastalo iz čiste zabave i druženja književnika regiona.

Vaš facebook Poezin team
(Izvor 1)

Nakon ove poruke uslijedili su brojni zahtjevi za članstvo (zahtjevi za prijateljstvo) što sam rado prihvatao. Tačno 24 lajka (sviđanja), uz 6 komentara iako djeluje neubjedljivo – bili su preduvjet da se okrene svakodnevnica. Prvi komentar je uputio poeta iz Rijeke, gdin. Salih Kulović u 16 sati i 21 minutu, minutu poslije objave statusa. Citirao je dio statusa: …“pokušat ćemo razbiti monotoniju.”… – to ga je vjerovatno potaklo da se u tri sezone Milih Duela pojavi dva puta.

Tridesetoga avgusta se javio gospodin iz Poezina i od tog datuma grupa se u daljem tekstu spominje kao Poezija Godine.

Također, ovom prilikom javno iskazujem nenamjeru da prisvajam bilo čiju ideju naziva.

 

Ko je Poezija Godine?

Iako u svome radu niti jednoga trenutka nisam htio oglašavati svoje ime, osim prijateljima koje lično poznajem, čitaoce sve popularnije grupe Poezija Godine je počelo interesovati ko se to „krije“ iza navedenoga profila.

Razlog zašto se nisam htio oglašavati je jedan i vrlo je jednostavan – nisam htio nikakvu reklamu. Pazite, riječ je o sedamnaestogodišnjaku koji je već dvije godine u poetskim krugovima na društvenim mrežama. Nedovoljno poznat da ga poznaje većina, ali ne ni tako nepoznat da bi se mogao provlačiti tek tako. Naravno, nisam htio da lažem, te nikada nikoga nisam slagao kada je identitet u pitanju. Svima koji su uputili privatnu poruku u inbox, rado sam objašnjavao ko sam tako što sam poslao link vlastitioga profila gdje mogu i privatno da me kontaktiraju.

Na današnji dan

Rubrika „Na današnji dan“ me potakla da se za vrijeme čekanja svih tih članova, jer nisam nikada vjerovao da je ova grupa za 20 članova. Uvijek sam nesebično upuštao ljude bez ikakvoga straha da će nauditi kvaliteti projekta.  Rubrika se održala i tri godine poslije. Iskreno, nikada nije zaživjela u pravom smislu riječi, jer nije imala svoj kontinuitet, tako da me uopšte ne iznenađuje ako se neko i ne sjeća iste.

Ipak. najuspješnija ličnost iz te rubrike je slikar Pablo Picasso sa rekordnim brojem lajkova (sviđanja).

MILI DUELI 1

Logo:
mili dueli 1 logo.gif

Prvi duel 

Vidjevši da rubrika „Na današni dan“ postaje izuzetno poznata (Paulo Koeljo je lajkan 72 puta), odlučio da je ipak pretjerano čekati do januara 2013. za prve duele. Jednostavno, entuzijazam me pobijedio. Ispostavilo se da sam bio upravu.

Dana dvadesetog oktobra, 2012. godine objavio sam status u grupi:

Jeste li za DUEL PJESNIKA dok čekamo januar i 2013. godinu? Prva dva pjesnika koji pošalju pjesmu učestovaće u prvom duelu…
3,2,1… SADDD! 
(Izvor: FB profil)

I tako je sve počelo. Taj dan se smatra dan rođenja Milih Duela. Tog dana sam imao prve dueliste u svome projektu.

U programu Photoscape u kojemu se kreiraju sve slike Milih Duela, umetnuo sam pjesme prva dva najbrža člana grupe. Uz sliku, u opis sam metnuo:

VI BIRATE!

U komentar upišite broj kandidata čija je pjesma po Vašem mišljenju jača, bolja, snažnija…
1 – Elvir Čolić
2 – Vesna Konc Marjanović
GLASANJE POČINJE SAD!!!!

 

I tako je sve počelo…
PJESME PRVE SEZONE MILIH DUELA: 

Nakon Drugog kruga, uspostavljena je saradnja sa mladim i perspektivnim vlasnikom portala glasnaroda.com (portal više nije u funkciji!), Tarikom Jažićem (Sarajevo, Bosna i Hercegovina), kojem sam kao organizator ovog takmičenja slao pjesme Trećeg, Četvrtog i posljednjeg Petog (Veliko Finale) kruga. Nažalost, zbog gašenja portala, nestali su i postavljeni dueli, rekordi koje smo postavljali, ali ono što je ostalo, osim uspomena u svakom učesniku, organizatoru i čitaocima, to su i ovi materijalni dokazi objave rezultata.

Rezultati trećeg kruga:

Rezultati četvrtog kruga:

Finalisti:
Finalisti.gif

Nagrade u prvoj sezoni:

Veliko finale – Rezultati:

Veliko finaleVeliko finale-konačni poredak

veliko finale 1

Žiri:

Veliki žiri.gif

Pobjednička pjesma:

Autor: Dijana Stevanović Uherek


IZMEĐU REDOVA

Ako se ikad sretnemo 

negde u predelu mašte, 

pronađemo se  

sitno utisnuti 

među redovima

neke davno  

ispisane pesme,

šaputaćemo

sve one 

neizgovorene reči

koje smo hteli, 

a nismo rekli očima 

jedno drugom, 

dišući tišinom

kotrljajućom,   

igrajući se    

knedlom u grlu… 

 

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.