MILI DUELI 2017 – ORGANIZACIJA I PRAVILA (2. KRUG)!

Poštovani čitaoče, sa zadovoljstvom kazujem da smo došli do Drugog kruga takmičenja MILI DUELI 2017, online balkanskog kontesta poezije regiona. Podsjećanja radi, od 697 pjesama, u prekvalifikacijama smo izabrali 110 pjesama, od kojih je 109 uspješno predstavljeno u Prvom Krugu takmičenje. Jedna autorica je odustala prije početka njenog duela. U toku Prvog Kruga, od 110 pjesama smo izabrali 80 najboljih, a trenutno smo došli do Drugog kruga, kada ćemo od 80 novih pjesama autora koji su prošli, izabrati 50 najboljih koje ćemo predstaviti u Trećem krugu. 

MILI_DUELI_LOGO_1

Nema sumnje da je prestanak takmičarskog dijela druženja za 30 učesnika MD pomalo tužan, ali činjenica da smo se svi okupili ovdje da se družimo i da izaberemo najbolje, ipak nas čini sretnima. Još jednom ću napomenuti da smo se svi sjedinili na društvenim mrežama da bismo zaista ispisali jedan mali trag u današnjici, a veliki za čovječanstvo u revoluciji kojoj želimo da propagiramo kvalitet iste. Također, važno je napomenuti da su članovi žirija i organizator tu da pomognu svakom kandidatu i da mu ukažu na eventuane nepravilnosti koje on nije primjetio, te da se svaki učesnik MD može slobodno javiti svakom od članova žirija i tražiti savjet ili obrazloženje više za ocjenu koju je dobila njegova pjesma. Također, moramo napomenuti da je jedna autorica odustala od takmičenja nakon Prvog kruga, nezadovoljna pozicijom i ocjenama koju je dobila njena pjesma. Također i sami možete odustati nakon svakog kruga, ne slavši novu pjesmu za novi krug, ukoliko ste sigurni da ne želite promovisati svoju poeziju i dobiti koji savjet više koji možete, a i ne morate primjenjivati u budućnosti.

Još jedna, vrlo važna napomena koja se nadovezuje na prethodnu rečenicu je sljedeća: Autorica SUADA SOKOLOVIĆ SULJIĆ (Melburn, Australija) odustala je od dalnjeg učestovanja u takmičenju, pa će njeno mjesto zamijeniti AUTOR/ICA SA NAJVEĆOM PROSJEČNOM OCJENOM od onih koji su napustili takmičenje. Sačekat ćemo rezultate i posljednja dva duela Prvog kruga i onda ćemo saopštiti ime ko će nam se pridružiti umjesto ove autorice. 

Nakon svih ovih napomena i uvodne riječi, predstavljam Vam pravila Drugog kruga. Osjećam ponos, jer smo od preko 200 autora izabrali 80 najkvalitetnijih čije pjesme i budućnost će MD rado promovisati u svakom aspektu.

DRUGI KRUG

 

ORGANIZACIJA

Broj učesnika: (80)

Broj grupa: (10)

Broj učesnika u jednoj grupi: (8)

 

GLASANJE

ČLANOVI ŽIRIJA:

  1. ČLAN – Zdravko ODORČIĆ
  2. ČLAN – Jože BRENČIČ
  3. ČLAN – Duško TOPIĆ 
  4. ČLAN – Simo GOLUBOVIĆ
  5. ČLAN – Enea HOTIĆ 
  6. ČLAN – Anđela TURUKALO
  7. ČLAN – Ante JEZERČIĆ
  8. ČLAN – Nermin DELIĆ
  9. GOSTUJUĆI ČLANOVI ŽIRIJA (2) – Imena će biti obznanjena u naredna 2 dana!
    * Glasovi oba gostujuća člana se sabiraju i izvlači se prosječna ocjena (cijeli broj), te se ta ocjena uvrštava u konačne rezultate!!!
  10. ČLAN – ČITAOCI

a) STALNI ČLANOVI ŽIRIJA (1. – 9. člana)
– Glasovi stalnih članova žirija direktno se uvrštavaju u konačne rezultate.
– Glasanje se vrši (kao i u Prvom krugu) davanjem ocjene pjesmi od 1 – 10 idući od dna ljestvice ka vrhu, a sudeći prema kvaliteti pjesme.

b) ČITAOCI (10. član)

Pjesme se postavljaju na blog: https://milidueli.wordpress.com . Na kraju duela, organizator postavlja izvještaj o posjećenosti pjesama (SLIKA ISPOD – 2.) u proteklom periodu. Također, gledaju se i lajkovi na podjelu pjesme u duelu (SLIKA ISPOD – 1.) Svih 8 pjesama dobijaju bodove, a oni se raspoređuju ovako:

1. MJESTO (Pjesma sa najviše bodova čitaoca) – 10 bodova

  1. MJESTO – 8 bodova
  2. MJESTO – 6 bodova
  3. MJESTO – 5 bodova
  4. MJESTO – 4 boda
  5. MJESTO – 3 boda
  6. MJESTO – 2 boda
  7. MJESTO – 1 bod.Ovakav sistem glasanja čitaoca je predviđen samo za ovaj krug.

Napomena: Iako je bilo po planu da i učesnici duela glasaju, zbog obimnosti obrade podataka sa tolikim brojem kandidata (80) i privatnih obaveza (obavljanje prakse u domu zdravja) koje me čekaju, u Drugom krugu ipak učesnici MD neće glasati, ali već u narednom krugu, očekujemo njihove glasove. 

U svakoj grupi PROLAZI UKUPNO 5 AUTORA koji su u konačnoj listi zauzeli prvih pet mjesta u duelu. Preostala 3 AUTORA iz grupe koji su zauzeli posljednja tri mjesta, napuštaju takmičarski dio druženja, te dobijaju ZAHVALNICU za doprinos širenju kulture na društvenim mrežama u regionu tokom ljeta,  2017. godine. Ista će im biti proslijeđena u elektronskoj verziji po završetku druženja i u štampanoj po dolasku na promociju naše zajedničke zbirke ili slanjem uz zbornik.  

 

Na kraju Drugog kruga, imat ćemo 50 najuspješnijih autora koje očekuje novi krug, nova pravila i još jedna stepenica više koja ih vodi do samog kraja.

 


NAPOMENA ZA BARAŽNO PREGLASAVANJE:

Članovi žirija (1. – 8. člana) će naknadnim glasanjem imati priliku izglasati 2 autora koje žele vratiti u takmičenje, a koji su u Drugom krugu zauzeli poziciju 6., jednu ispod onih koje vode  ka direktnom prolazu u Drugi krug (1.- 5. pozicije). Žiriju će biti ponuđeno svih kandidati sa pozicije 6 u svih 8 grupa Drugog kruga. Da bi dva autora prošla u Treći krug, neophodno je da imaju više od 50% glasova žirija (4 glasa). Svaki član žirija će imati pravo da glasa za više kandidata.


Srdačno vas sve pozdravljam,

 

Jajce,

 

Organizator MD

Nermin Delić

6 comments

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.